BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - sama buda - rejestracja w polsce

marek - 2006-12-29, 23:31
Temat postu: sama buda - rejestracja w polsce
Witam!

Znajomy sprowadzil 2 lata temu z austrii BMW e30 316i w sedanie, stan bdb z dosc bogatym wypasem. silonik został odrazu przelożony do drugiej, pozniej przez te dwa lata zostala rozebrana, teraz jest praktycznie tylko karoseria, stan naprawde spoko, nie zgnita calkiem ladnie wyglada, papiery z austrii wszystkie sa, jak to wyglada z rejestracja samochodu z taka buda(oczywiscie po wrzuceniu calej mechaniki)? mozna ja jeszcze zarejstrować bez zadnych komplikacji? buda jest kompletna(drzwi, maska, klapa, szyby itp) nie stuknieta nigdy, szkoda aby sie zmarnowala, moze komus jeszcze sie przyda. Tylko martwi mnie strona prawna, jesli ktos sie zna to proszę o rozjaśnienie mi tematu...

Z gory dzieki!
Pozdrawiam :grin:

wszystkiego naj... w nowym roku!! :mrgreen:

jaqub - 2006-12-29, 23:41

http://www.allegro.pl/ite...owe_f_vat_.html

:mrgreen:

MaSTeR - 2006-12-30, 01:14

z silnikiem i reszta mechniki to problemu nie bedzie wcale :) numery silnika moga byc niezgodne z numerami w papierach z zagranicy, tylko musisz miec jakis rachunek/fakture/ umowe kupna tego silnika, ale to jest maly problem...
wiekszy bedzie z urzedem celnym bo zdaje sie ze to auto nie zostalo "oclone" , a polskie sluzby nie zostaly powiadomione w ustawomym czasie o jego wjezdzie na terytorium RP (bo auto wychopdzi na to zostalo przywiezione w celu rejestracji), przy dobrych wiatrach jak posciemniasz daty w umowie (a urzad celny i wydzial komunikacji nie maja ŻADNYCH podstaw prawnych na sprawdzanie zgodosci umowy za granicami RP) to bedzie wszystko OK, jesli nie to przy dobrych wiatrach zaplacisz jakas kare i zarejestruja (nie wiem czy w celnym czy w skarbowym). Wydaje mi sie ze czas na poinformowanie UC to 30 dni. ale pewny nie jestem czy w ogole jest cos takiego, pozaty mwszystko jeszcze zalezy jak auto zostalo wywiezione z tej calej austrii.

Jesli wszystko bedzie OK to procedura rejestracji jest dosc dziena ale do przejscia :)
1)przeglad w okregowej stacji kontroli pojazdow do dopuszczenia po raz pierwszy do rejestracji w PL (chyba 200zl)
2) U skarbowy -prosba o zwolnienie z podatku VAT (150zl i tydzien czekania)
3)KSERA papierow oryginalnych + tlumaczenia przez przysieglego (tlumaczenie da sie zalatwic w 1 dzien za ok 40zl, ale sa tez wieeeele drozsze - wszystko zalezy ile stron tlumaczysz i na kogo trafisz).
4) U celny - AKCYZA :) czyli to co tygryski lubia najbardziej ... tydzien czekania i potrzebuja troche papierow (da sie wypelnic na miejscu ale NIP trzeba znac) pieniadze tez trzeba miec od razu albo wplacic wczesniej bo potwierdzenie daje sie od razu z reszta papierow.
5) jak masz juz komplet papierow z UC US i przeglad to mozesz sie udac :) , dostaniesz miekki dowod i tablice (nie daj sie wrobic w czerwone! nie sa konieczne, mozesz od razu dostac czarne jak ladnie poprosisz i wtedy koszty mniejsze o ok 70zl) placisz namiejscu dodatkowo za ksiazke pojazdu, tablice i dow. rej. a przy odbiorze twardego dow. rej (po ok 30 dniach) musisz pokazac polise OC ...
potem mozesz smigac :)

Pozdro.

P.S.
Wszystko co pisalem moze sie nieznacznie (badz znacznie) roznic w zaleznosci od urzednikow i miejsca zamieszkania ... wiadomo w koncu PL. ....

Arczi e30 - 2007-01-01, 19:28

jaqub napisa³/a:
http://www.allegro.pl/item153220148_numeratory_i_literatory_6mm_nowe_f_vat_.html

:mrgreen:

na 100% niema tak znaczka BMW tylko cyfry i litery ...

po za tym trzeba byc głupcem żeby sie w to bawic przy tych cenach e30-tek :lol:

marek - 2007-01-01, 21:50

witam w nowym roku :razz:

dzieki za odpowiedzi, w takim razie nie oplaca sie wogole bawic w przywrócenie tego do życia, pojdzie nie czesci :mrgreen:

Pozdro!