BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zdjecia zmasakrowanych swiec, prosba o opinie

korba - 2006-12-29, 17:22
Temat postu: Zdjecia zmasakrowanych swiec, prosba o opinie
Ciekaw jestem co powiecie na temat takiego stanu swieczek. Przebieg powyzej 10.000 (moze byc i 40, nie znam go). Od lewej do prawej leza po kolei cylindy 1-6 liczac 1 jako ten najblizej chlodnicy.

Auto pije duzo oleju, ale co to sa te narosla na elektrodach? :D

Btw, jezdze na sekwencyjnym gazie.

Adi - 2006-12-29, 17:24

ale coś fotkek nie widać

[ Dodano: 2006-12-29, 17:27 ]
dobra już są, pierwszy raz coś takiego widzę, silnik normalnie pracował?

jaqub - 2006-12-29, 17:32

nie chce Cie kolego martwic ale nie wrozy to nic dobrego... remoncik zbliza sie...
korba - 2006-12-29, 17:56

Silnik pracowal normalnie po czym zaczely wypadac zaplony na jednym cylindrze (chyba latwo zgadnac na ktorym), nastepnie po jakims 1000km chodzil na 3-4 garach, po nastepnych 100km juz nie odpalil.

2 stycznia mialem umowiona wizyte u doktora ale nie wiem czy zdaza swieczki dojsc do tego czasu :D

Jaqub: remont - OK, a konkretnie z jakiego powodu?

KWKPiotr - 2006-12-29, 17:57

No masakrycznie wyglądają te świece..... Jeśli Ty tak je zapuściłeś to chyba nie warto nic pisać. Jeśli kupiłeś auto w takim stanie to masz auto bez silnika....
to musi brać masakryczne ilości oleju. i jeszcze do tego wygląda na złą ciepłote ( -> 3 i 4 ) albo instalacja daje ubogą mieszanke.
Mogę sie założyć ze przynajmniej głowicy to sie nawet nie opłaca remontować.
/pozdro

korba - 2006-12-29, 18:20

Jak kupowalem to jezdzilo bez zarzutow, a spalania oleju sprawdzic nie mialem jak.

Generalnie bylbym wdzieczny za jakies konkrety, a nie informacje ze wyglada to masakrycznie i nie warto nic pisac.

Z tego co rozumiem pierscienie na jedynce sa juz zdechniete. Natomiast ciekawi mnie co to sa za dziwne "narosla" na elektrodach, suche i twarde.

Generalnie tylko jedynka jest obsrana mazia, reszta jest sucha (!).

Artur C. - 2006-12-29, 18:31

No z oleju są te narośla a właściwie z jego spalania. Pomierzyć ciśnienie na cylindrach trzeba na ciepłym silniku i będzie wiadomo - jesli ciśnienie będzie w normie i nie puszcza chmurki przy puszczeniu gazu to już plus wtedy wymienić uszczelniacze na zaworach i po sprawie.
zietas - 2006-12-29, 18:33

nagar na 1 cylindrze swiadczy o duzej ilosci nie spalonego oleju prawdopodobnie w zwiazku z malym cisnieniem sprezania(nizszym niz w pozostalych cylindrach)proponuje zmienic narazie swiece,zmiezyc sisnienie spr.na wszyskich garach,spr. zuzycie oleju,przed pomiarem cisnienia oczywiscie regulacja zaworow ! pozdrawiam
korba - 2006-12-29, 18:52

Dodam jeszcze, ze dosc sporo oleju bylo w karbowanej gumie przeplywka-puszka filtra. Nie kaluza, ale tez nie cienki film. Mysle ze wali z odmy.
Lex - 2006-12-29, 20:04

Moim zdaniem to tam gdzie jest ta na maksa obryzgana to jest problem na 100 % z pierścieniami co można sprawdzić po przez sprawdzenie ciśnienia na garach.A przypadkiem jej nieprzegrzałeś? A te nagary na reszcie świec to może być problem z panewkam tak samo jak objaw że wali przez odme.Śilnik niestukał ledziutko przy dodawaniu gazu zwłaszcza na zimnym?
zietas - 2006-12-29, 20:07

no to masz odpowiedz,to co nopisales swiadczy o startych pierscieniach i przedostajacym sie cisnieniu do skrzyni korbowej,obawiam sie ze czeka cie remoncik ale to nic strasznego powodzenia
korba - 2006-12-29, 20:08

Stuka, ale tak samo na zimno i cieplo.
Po to mialem go oddac do lekarza zeby mi powiedzial, czy to kolo dwumasowe, walek rozrzadu czy lozysko na walku glownym skrzyni.

Sosen - 2006-12-29, 20:16

Kurna, tak na to patrzę i stwierdzam, że moje 3.5 jest całkiem zdrowe! Przez 10.000 mógłbym praktycznie nie dolewać oleju (tak dla spokojności ducha dolewam ok. 200ml), świeczki są cacy i nawet w mrozy jest cichy (pomijając leciutkie stuki typowe dla tego silnika)
Lex - 2006-12-29, 20:17

czy koło to niewiem ale wałek raczej nie bo skąd by się olej wzioł w tym przewodzie???Ja miałem coś podobnego w golfie i jak rozebrałem silnik to przy 2 korbach wogóle niebyło panewek a na reszcie były takie cieniutkie co było spowodowane pracą w "ciężkich" warunkach oraz kilkoma przegrzaniami silnika.Ale pierścienie napewno padnięte na tym pierwszym!
KWKPiotr - 2006-12-29, 21:20

Popatrzcie na pierwszą świece - ona ma zniszczony izolator , swiece które nie są zabryzgane olejem wydają sie przegżane. 6-ta swieca zniszczona pewnie przy wykręcaniu. ( to również może świadczyć o przegżaniu ). Spore ilości oleju w odmie to jak zauważyliście brak pierścieni/pęknięte pierścienie.
Nie chciałbym być złym prorokiem i wydawać sądów na odległość ale w tym silniku sama wymiana uszczelniaczy zaworów i pierścieni nie pomoże.
Zresztą w jakimkolwiek silniku wymiana samych pierścieni to zazwyczaj zły pomysł bo na cylindrach już zazwyczaj jest owalizacja i bez honowania efekkt jest tylko chwilowy....
a do tego głowica? a wał ? a panewki ? a swożnie tłoków ?
chcieli byście trafić na tak na szybko i tanim sposobem zrobiony silnik ?

/pozdro.

nokerman - 2006-12-29, 22:04

http://www.126fan.pl/www/swiece.htm

[ Dodano: 2006-12-29, 23:04 ]
http://www.syrena.terramail.pl/swiece/swiece.html

jaqub - 2006-12-29, 22:32

to tak:
pierscienie i to raczej wszystkie bym wymienial
na 1szym brak izolatora (u mnie tak strzelila swieca) i ten kawalek zanim wylecial przez wydech mogl narobic bigosu tzn: porysowac gladz cylindra ( u mnie trzeba bylo tuleje wymienic), podziarac tlok i glowice (jak niewiele to mozna sprobowac polerowac czy cos), pogiac/skrzywic zawory
jak stuka to panewki...
w sumie wszystko wyjdzie jak sie otworzy... jesli auto (poza silnikiem) jest w OKa stanie to bierz sie za silnik a jesli wyglada jak te nieszczesne swiecie to zaloz nowe swieczki, zalej jakiegos motodoctora/xeramica czy cokolwiek i gon to auto...

korba - 2006-12-29, 23:44

Autko jest malinowe poza silnikiem, bede je reanimowal na 100% :)
jaqub - 2006-12-29, 23:51

a moze pomysl nad jakims szczepanem tzn. swapem... bo tak szczerze to nie zapowiada sie ciekawie... a ile oleju Ci szamal? i czy bardzo sie tlukl? jesli juz sie zdecydujesz to najpierw popros zeby Ci rozlozyli CALY SILNIK i sprawdzili o co kaman bo zdejma glowice, zrobia potem dol trzeb bedzie robic itd... a to sie szybciej kumuluje niz w totolotku :evil:
korba - 2006-12-30, 00:34

Dzieki za opinie, co 5 glow to nie jedna :)

Bude mam zdrowa jak malo kto, grama rdzy na niej nie ma, zatem czas sie rozejrzec za remontem M30 :)
Mma nadziej ze starczy na nastepne 300tys frajdy :)

casus maximus - 2007-01-01, 19:23

korba napisa³/a:
Mma nadziej ze starczy na nastepne 300tys frajdy

na duzo wiecej tysiecy km frajdy....

LUKAS - 2007-01-01, 19:28

A z ciekawości, co to za świece :?:
Mauser - 2007-01-01, 20:11

Jak na zimnym stuka, tak niemetalicznie, to panewy? U mnie słychać tak lekko na zimnym przez max minute nawet nie...

Jak się położe pod autem, i posłucham przy misce, to będzie bardziej słychac jak po prostu przy otwartej masce?

Kurde zrobiłem co się dało, poza panewami... jak się okaże że jeszcze panewy, to do rzeki z tym heblem... :evil:

korba - 2007-01-02, 00:00

LUKAS napisa³/a:
A z ciekawości, co to za świece :?:

NGK ZGR5A

Lex - 2007-01-02, 15:52

Mauser napisa³/a:
Jak na zimnym stuka, tak niemetalicznie, to panewy? U mnie słychać tak lekko na zimnym przez max minute nawet nie...

Jak się położe pod autem, i posłucham przy misce, to będzie bardziej słychac jak po prostu przy otwartej masce?

Kurde zrobiłem co się dało, poza panewami... jak się okaże że jeszcze panewy, to do rzeki z tym heblem... :evil:

Objawem padniętych panewek jest też takie charakterystyczne charczenie gdy się mocno przegazuje i schodzi z obrotów,ale niewiem czy usłyszysz coś więcej jak się położysz pod autem nigdy tak nie robiłem :wink: