| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Moje małe beemki
Pietrek - 2006-12-21, 21:29 Temat postu: Moje małe beemki Zajmuje sie modelarstwem i tuningiem modeli samochodów Pokaże wam kilka moich beemek bo tych zamierzam mieć najwięcej na pułkach
Na początek e36 1/18 Maisto wersja limitowana z rozkładanym materiałowym dachem (niestety uszkodzony)
Miała być na początku czarna w Mpakiecie ale pomyślałem że nie ma sensu grzebać pół roku przy kolejnym modelu tylko wreszcie jakiś skończyć. Potem mnie coś wzieło na HARTGE (piękna) Ale też sobie odpuściłem Pocieszam sie tym że mam przed sobą jeszcze tyle laaat na zrobienie tych modeli
Nowy lakier , metalic z palety Motipa ( oryginalnie był czerwony z szarymi dplastikami)
Nowe przednie światła
Tylne klary
Nowe felgi
Nowe fotele , z Mroadster
Pomalowane fotele i kanapa na czarną "skóre"
Pomalowane hamulce , zaciski, zamontowane
Zrobione mocowania kół
Poprawiony lekko układ kierowniczy
Troche rozpiłowane błotniki zeby koła swobodnie wchodziły
Wash felg
Wydech dwururka, nie mam antenki więc narazie będą takie końcówki , potem to sie zmieni
Pacnołem tez kilka lini podziału, nie wszystkie
Widać też nową kierownice ///M , trzeba ją pomalować na czarno i będzie dobrze.
Musze też założyć nowy drążek żmiany biegów ( seryjnie był automat )
Przymierzyłem też silnik s50, jest mega ciasno ale jakoś damy rade.
BMW e34 fujimi
Model kupiony na allegro jakiś czas temu, jako złom. Felgi jakieś kiepawe , popalone światła, brak lusterka, poobrywane niektóre części, powypalane dzióry w karoseri.
Model jest już poszpachlowany i doszlifowany. Teraz stoi w podkładzie. Pogłebiłem linie podziału i poprawiłem to co trzeba było.

Stary lakier został sciągniety , dziury i wrzery poszpachglowane i naprawione kilka innych rzeczy...
Srebrny lakier
Pomalowane tylne światła od nowa
Pomalowana nerka i boczne atrapy
Pomalowane linie podziału(nie wszystkie, do porawki są )
Założone nowe felgi IMPUL i tarcze hamulcowe BREMBO - Były zakupione specjalnie do supry ale supra została niestety sprzedana.
Listwy będą czarne.
Teraz największy problem to brak lusterek i to że już nie mam szpreja żeby je pomalować Najwyżej będą czarne dorobione...
BMW e32 750i Long Version - Rarytas
Mam tylko zdjęcia ze stanu oryginalnego. Od tamtej pory doszły czarne ramki szyb , pomalowane znaczki w felgach, polskie tablice i kilka inych poprawek fabryki.
e30 Touring - przeróbka z wąskiej lampy
Tak wyglądała zanim trafiła w moje łapy
moja e30 touring która wcześniej była coupe

zaczołem szerokie zderzaki, poprawiłem przód, usunołem listwy z tylnych błotników, poprawiłem przetłoczenia, rowki itp. Psiklem szprajem żeby zobaczyc gdzie musze jeszcze poprawić, i okazało sie ze miałem wiecej roboty niż myślałem musze poszpachlwowac wszystkie dziury, draśniecia, poprawic tylne uszczelki , przod pod halogeny i wloty powietrza, poprawic dach przy szyberku, dorobić przetloczenia na zderzakach, wyżeźbić klamki , tylne światła, szyby , a na tym sie nie kończy ...
PS przymierzyłem sobie takie felgi bo mialem na wierzchu

A tutaj felgi ALPINA na których już zostanie do końca
http://img270.imageshack....3/alpina6ue.jpg
http://img316.imageshack..../alpina19nr.jpg
[/scroll]
Modele nie są skończone , więc będe wrzucał fotki na bierząco...
Jutro dorzuce jeszcze inne modele , w tym e30 na BBS RS...
Tasior_KRK - 2006-12-21, 21:49
Fajne zabaweczki. Tez kiedys sie bawilem w modelarstwo. Ale to strasznie pracochlonne.
Moze jak bede mial kiedys wiecej czasu....
Wklejaj jak cos bedziesz mial nowego chetnie lookne
Gasper - 2006-12-21, 21:52
Co tu dużo pisać... Piękne modele
Yakuzatti - 2006-12-21, 21:53
Btw. Chyba je juz gdzies widzialem (w necie)
Swietnie Ci to wychodzi Strasznie mi sie podoba te E36 Cabrio (Co nie Kujon? )
Sam kiedys chcialem miec taka kolekcje, ale jakos nie mam czasu na zabawe w tuning.
Ale i tak, gratulacje naprawde fajnych zabawek.
Miki - 2006-12-21, 22:26
o żesz Ty w mordke jeza
Kujon - 2006-12-21, 23:29
| Yakuzatti napisa/a: | Swietnie Ci to wychodzi Strasznie mi sie podoba te E36 Cabrio (Co nie Kujon? )
|
nie no cabrio to jest bundesliga dla mnie , stary ale ci zazdrosze teog modelu
duchPW - 2006-12-22, 00:00
wszystko fajnie, tylko czy możliwe, żeby M3 miało ręczną klimę?
[ Dodano: 2006-12-22 ]
no i zawias drzwi mógłby być nieco delikatniejszy - tak w trosce o kierowcę, poza tym spoko
Kujon - 2006-12-22, 09:47
| PioterW napisa/a: | wszystko fajnie, tylko czy możliwe, żeby M3 miało ręczną klimę?
|
to nie M3 tylko rasowy wujek Szczepan, nawet M-pakietu nie ma , a fotele ma M3 które nigdy nie były montowane w cabrio, ale mimo to jest zajebista
Lord Lukasz - 2006-12-22, 10:02
Super modele, był kiedyś na forum koleś co też montował modele, zmontuj mi model mojej e30.
Łukasz - 2006-12-22, 10:14
Zmontuj nam po jakiejś ładnej blodn silikonowej-beemkowej blondynie
Gniewek89 - 2006-12-22, 11:10
Kozackie te modele.Tylko w tej srebrenej e34 popraw sobie szybke po krzywo jest (przednia)
Pietrek - 2006-12-22, 20:39
| Cytat: | nie no cabrio to jest bundesliga dla mnie , stary ale ci zazdrosze teog modelu |
Hehe każdy sobie może zrobić replike swojej furki A potem na pułke z tyłu
| PioterW napisa/a: | wszystko fajnie, tylko czy możliwe, żeby M3 miało ręczną klimę?
no i zawias drzwi mógłby być nieco delikatniejszy - tak w trosce o kierowcę, poza tym spoko |
Silnik to pełen szczepan Panie Pioter
| Kujon napisa/a: | to nie M3 tylko rasowy wujek Szczepan, nawet M-pakietu nie ma , a fotele ma M3 które nigdy nie były montowane w cabrio, ale mimo to jest zajebista |
No właśnie Nie chcielibyśce widzieć jakie fotele były wcześniej... Czerwone... gimowe... Padaka ogólnie
| Lord Lukasz napisa/a: | | zmontuj mi model mojej e30. |
Nie ma sprawy. Zakup model e30 fujimi i robimy
| Gniewek89 napisa/a: | | Kozackie te modele.Tylko w tej srebrenej e34 popraw sobie szybke po krzywo jest (przednia) |
Szybka nie była wklejana jest tylko wsadzona. Na koniec będzie dobrze
A teraz czas na e30 która jest w stanie prawie nie tkniętym. Jedyne co zrobiłem to pomalowałem atrape na czarno zamontowałem felgi... Gleba jest seryjna , nic nie dłubana- troche zanisko , trzeba podnieść przód chyba... Będe ją robił jak zakupie kiedyś aerograf , ma być idealna, nie ma miejsca na niedociagnięcia. Trzeba jej poprawić kilka rzeczy które fabryka zjetruskawkowała - np maska...
Chciałem ją przerabiać na szeroką lampe ale jednak będzie w wąskiej, szeroką zrobie jak uda sie to na touringu

ChriS - 2006-12-22, 21:08
Pietrek skąd masz felgi do tej e30?
Mam taki model i w pudełku były zwykłe.W święta biorę się za sklejanie,ale przydałoby się zaraz coś ulepszyć.
Pietrek - 2006-12-22, 21:12
Felgi kupiłem za 40zł bodajże... Od zioma z Warszawy Normalnie były te białe które tam widać.
No powodzenia Ci życze , bez ulepszania sie nie obejdzie bo tam jest troche rzeczy do poprawy
ChriS - 2006-12-22, 21:14
To mój debiut w samochodach
Jak dotąd to tylko okręty,samoloty i czołgi ale za to grubo ponad 100szt.
Pietrek - 2006-12-22, 21:18
e32 już na Polskich rejestracjach, pomalowane ramki i uszczelki czyb na czarny mat... pomalowane znaczki w felgach i na silniku, zrobiony wasch felg i silnika, pomalowane linie podziału. Więcej już sie w tym modelu nie zmieni, taki zostanie do końca, no może jak jakieś ładne felgi wpadną w łapy to założe

Adi - 2006-12-22, 21:38
oj te felgi do tej E30 to poezja, kiedyś się tym zajmowałem tzn. modele samolotów nawet nieźle szło i teraz od pewnego czasu też myślę nad repliką mojej ale te Twoje to super są
pozdro!
Gasper - 2006-12-23, 18:04
Pietrek, u mnie w tych BBSach ranty sie tak nie swieca... Masz tam jakas folie albo farbe??
Pietrek - 2006-12-23, 18:37
Jakie masz te BBSy ? z jakiego modelu lub firmy ? z e34 fujimi ? w fujimi felgi sie tak nie świecą...
Moje są tak jakby chromowane czy coś w tym stylu. One takie są od nowości...
PS. Właśnie ładuje fotki e36 M3 i e36 Coupe
[ Dodano: 2006-12-23, 18:24 ]
E36 M3 GAMA 1/24
Rarytas bo firma juz nie istnieje , praktycznie nie do dostania w Polsce.
Jedyne co poprawiłem to lusterka bo były pourywane, wash silnika i lini podziału.

Gasper - 2006-12-23, 19:30
RSy mam Fujimi.
Te M3 schabaka i gamy mozna jeszcze na ebay za nieduze pieniadze dostac. Ostatnio dosc czesto je widywałem.
Pietrek - 2006-12-23, 19:36
Poprawka , moja jest właśnie GAMA , Schaback jest e32
[ Dodano: 2006-12-23, 18:54 ]
Druga e36 tym razem Coupe firmy GAMA.
Nic nie poprawiane oprócz washu felgi silnika oraz lini podziału. Przydało by sie też zmienić opony lub całe koła bo teraz kangur lekki
I do M3 i do Coupe'ty no i do e32 mam oryginalne pudełka, co podnosi ich wartość

[ Dodano: 2006-12-23, 19:22 ]
No to jeszcze pokaże to co tygryski lubią najbardziej
e30 M3 Warsteiner firmy fujimi - nie do dostania w Polsce
Narazie leżakuje w foliach i czeka aż dorobie sie aerografu, nie chce żeby była malowana szprejami i pędzelkami... musi być idealna
Będzie cywilna, bez naklejek i kalek... wnętrze też cywilne.

Yakuzatti - 2006-12-23, 21:32
Pietrek, popatrz Ty jestes z Czeladzia, spotkamy sie w swieta? (ja Bytom) Moze pokazesz mi to na zywo wszystko, bo brak mi slow zeby opisac to co widze.
Pietrek - 2006-12-23, 22:31
Yaku w sumie to nic ciekawego , ale jak chcesz to możesz wpaść np w Niedziele i sobie obejrzeć
Yakuzatti - 2006-12-23, 22:33
Moze nie w niedzele, a po wtorku/srodzie, bo do Otwocka jade na I i II dzien swiat
Chlopaki z Otwocka, moze sie wtedy jakos zobaczymy?
Pietrek - 2006-12-23, 22:35
Kurde wtedy to ja nie moge raczej bo wyjeżdzam Ale w niedziele to z otwartymi rencami
Kujon - 2006-12-23, 23:13
| Pietrek napisa/a: | .
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200295.jpg]
[url=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/th_S4200295.jpg]
Obrazek[/url][/URL][URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200296.jpg]
[url=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/th_S4200296.jpg]
Obrazek[/url][/URL][URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200298.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200297.jpg]
Obrazek
[/URL][URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200313.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200301.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200302.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200307.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200310.jpg]
Obrazek[/URL]
[URL=http://i116.photobucket.com/albums/o3/Pietrek-e30/BMW%20%20e36%20M3/S4200312.jpg]
Obrazek[/URL] |
kratkę w przednim zderzaku bym pomalował na czarno tak jak w oryginale, i skoro to M3 to nie wiem czemu progów nie ma zawijanych
Pietrek - 2006-12-24, 20:49
Kujon Progi to niedociągnięcie firmy, tak samo kratka Kratke poprawie przy najbliższej okazji, progów nie ruszam raczej.
To chyba tylko e21 zostało do pokazania... potem juz tylko aktualizacje
Kupiony na allegro, sklejony nienajlepiej, ale już troche poprawiłem ( namalowałem też brwi i źrenice kierowcy ) Obniżyłem ją z lekka bo jak na torówke to straszna koza była.
Gasper - 2006-12-24, 21:12
| Kujon napisa/a: |
kratkę w przednim zderzaku bym pomalował na czarno tak jak w oryginale, i skoro to M3 to nie wiem czemu progów nie ma zawijanych |
Jesteś pewien, że kratki zawsze były czarne??
Bruner - 2006-12-24, 21:17
Panowie co myslicie o czyms takim na pierwszy model:
http://www.ehobby.pl/prod...oducts_id=17011
Kiedys slyszalem ze raczej nie poleca sie modeli DTM dla poczatkujacych, chociaz ten nie powinien byc jakis specjalnie trudny - bez udziwnien, poszerzen, wlotow, spoilerow itp, do tego biale malowanie (podobno biala farbe latwiej polozyc niz np czarna), a przy okazji bardzo efektowny. Jedynie duza ilosc kalkomanii moze byc problemem.
Aha, zamiezam malowac farbami w sprayu Tamiya.
Znalazlem jeszcze cos takiego, ale jakos bardziej mnie ciagnie do tej E24
http://www.mazboss.pl/rezultaty2.php?wyrazenie=bmw
Pietrek - 2006-12-24, 23:04
Bruner, ta e24 jest przekozacka , ma dobrze odwzorowany silnik , wybebeszone wnętrze i jakość modelu jest bardzo dobra.
Tu masz pokazaną relacje z budowy,
http://www.imx365.com/bbs...60707012018.htm
gość jest niemożliwy... Poprawia fabryke pod każdym względem tak żeby było idealnie , stosuje wiele technik modelarskich. Podpowiem że zamienił odlewy śrób np w silniku na Metalowe odpowiedniki... ta jest tak maleńkie że szok
Myśle że gdyby sie zaopatrzyć w niezbędne żeczy to chyba większośc by sobie poradziła z tym modelem. Chociaż pewnie nie wielu by dało rade położyć kalki... Do łatwych to nie należy jeśli sie jest początkującym.
Gasper - 2006-12-24, 23:18
Ja uwielbiam kłaść kalkomanię. Ten dreszczyk emocji że się coś spieprzy jest bezcenny. Parę rajdówek już obkleiłem i wsio super
Pietrek - 2006-12-24, 23:26
Kurcze widze że więcej osób tu robi/robiło modele Może by tak jakiś mały dział stworzyć Każdy by mógł pokazać co robi/robił co ma i nie było by bałaganu i szukania, mogło by być miejsce gdzie byście sie chwalili jakimiś gadżetami związanymi z marką itp. Co władze na to ?
Bruner - 2006-12-24, 23:36
Czyli co, mam sie bac tych kalkomanii czy powiniennem dac rade? Cos musze wiedziec zanim sie za to zabiore?
Pietrek - 2006-12-25, 00:04
Bruner Polecam ten wątek KLIK
Jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na specjalną chemie do układania kalek to wystaczy Ci miska z Ciepłą wodą, penseta itp... kalki wkładaj do miski pojedyńczo. kiedy już kalka będzie sie slizgać po arkuszu papieru, arkusz wyciągasz(uważaj żeby kalka nie oderwała sie w misce od arkusza) i sciągasz krawedz kalki w odpowiednie miejsce karoseri i wyciągasz arkusz zpod kalki, Mozesz potem delikatnie skorygować ułożenie kalki na modelu, wazne zeby powierzchnia nie była sucha , wtedy kalka sie ślizga po modelu, jak już jak ułożyc to delikatnie dociskasz do niej chusteczke lub ręcznik papierowy, po to żeby wyciągnąć z pod niej wode.
jak już ułożysz kalki to należy wszystko prysnąć lakierem bezbarwnym , to możesz pominąć bo o zrąbanie wszystkiego bardzo łątwo i nawet wprawieni mają problemy.
Aha. Kalki sie kładzie już na wypolerowany lakier, musi być gładki. I na to potem bezbarwny + polerka(to mozesz pominąć tak jak mówiłem)
Gdybyś czegoś nie wiedział wal na PW/GG jak tam Ci wygodniej. Pomoge
Kujon - 2006-12-25, 10:30
| Gasper napisa/a: | | Kujon napisa/a: |
kratkę w przednim zderzaku bym pomalował na czarno tak jak w oryginale, i skoro to M3 to nie wiem czemu progów nie ma zawijanych |
Jesteś pewien, że kratki zawsze były czarne?? |
Jeśli M3 to kratka czarna, jeśli M-pakiet to pod kolor auta , ale wtedy również szczebelki zamiast kratki , no chyba ze Indyvidual, to też kratka
Gasper - 2006-12-25, 12:17
Obiło mi się o uszy, że najstarsze M3 miały krateczkę w kolorze nadwozia. Potem już czarne klepali
Mlody - 2006-12-25, 12:24
Masz zajawke Naprawde jest czego pozazdroscic
Pietrek - 2007-01-09, 17:11
http://www.allegro.pl/ite...gawa_25109.html
Kto mi kupi ?
pawelbach - 2007-01-10, 12:38
Siema mam tak jakby zaczetego mercedesa ciagnik z naczepa zaczołem jak byłem mały i wchodziłem na stojacy pod szafe wiec karzdy morze sie domyśli o co chodzi nie chce rzeby model sie zmarnował wiec mogo go komuś oddac za browara jak ktoś chce to moge zrobic zdjecia i wysłac zgłoszena na pw
urbi - 2007-01-10, 14:06
ja pitole ! kupuje taki model ! nie ma mowy !!!!!
Pietrek - 2007-01-10, 18:57
urbi, Na allegro są często takie beemki że czasem w chwilach desperacji mam ochote włamać sie do jakiejś kasy pancernej
W tej chwili są 2 e24 już sklejone ... i kilka innych ciekawych...
Często pojawiają sie metalowe AutoArty 1/18 w wykładziną w środku... bagażniku... Miekkie fotele i obicia na drzwiach i podsufitce. Pięknie odwzorowane modele. No ale cena to ok 150-250 zł , zależy jaki model. A są e30 M3 , e32 , 2002 i jeszcze inne
Abarth - 2007-01-16, 12:45
pozazdroscic kolekcji!! Znając Pietrka to mu jeszcze przybedzie ładnych beemek. Powiedz mi tylko , czy ta pomaranczowa torówka ma z przodu szkielka w swiatłach czy chromowane swiatla bez szkiełek ?
Pietrek - 2007-01-16, 13:28
w dwóch są szkiełka , 2 lampy są zamaskowane kalkami
[ Dodano: 2007-02-02, 14:59 ]
Na początku podkreśle że model po skończeniu nie zostanie u mnie, jest robiony na zamówienie.
Będe wrzucał fotki z postępów prac dosyć często
INBOX
Jedna ramka z częściami przeźroczystymi (szyby, światła, pokrywa bezpieczników itp...)
Jedna ramka z częściami chromowanymi (felgi , kolektor, pokrywa zaworów, listwy zderzaków , lusterka itp)
Trzy czerwone ramki
Cztery gumowe opony
Karoseria
Narazie kilka godzin spędziłem nad malowaniem felg, wentylków sróbek i robieniu delikatnego waschu.
Oraz malowaniu pokrywy zaworów: szpilek , korka wlewu oleju, i malowania znaczka BMW z czego jestem okropnie dumny
Przed:
I po zabiegu
Wnętrze dostało już FLOCK na podłodze i tunelu środkowym.
Właśnie przerabiam zagłówki w przednich fotelach żeby zrobić regulowaną wysokość
Lord Lukasz - 2007-02-02, 16:22
Zmontuj mi e30 jakieś
okero21 - 2007-02-02, 16:38
Pietrek no daj jakieś nowe fotki tego modelu , zrobiłeś go juz czy prace nadal trwają ?
Pietrek - 2007-02-03, 15:15
| Lord Lukasz napisa/a: | | Zmontuj mi e30 jakieś |
Chętnie ale nie teraz
| okero21 napisa/a: | | Pietrek no daj jakieś nowe fotki tego modelu , zrobiłeś go juz czy prace nadal trwają ? |
Cały czas przy niej siedze, cały czas męcze się przy wnętrzu
Dzisiaj jeszcze dam fotki wnętrza.
[ Dodano: 2007-02-03, 21:18 ]
Wnętrze praktycznie skończone. Nie wykluczam że dorobie jeszcze kilka detali jak np pasy bezpieczeństwa, ale najpierw musze znaleźć fotke jak one były zamontowane w tym modelu.
Położyłem flock na podłodze i tunelu środkowym.
Pomalowałem deske i położyłem kalki. Deska jest malowana czarnym matem i czarnym półmatem, oraz beżowym tak samo jak fotele i boczki.
Przerobiłem mieszek drążka zmiany biegów, żeby wyglądał na coś w stylu pomarszczonej skóry.Wcześniej był taki jakby kwadratowy...
Polowałem Radio i dorobiłem ze styrenu kasete magnetofonową...
Dorobiłem ze styrenu i drutu zapięcia pasów obok foteli.
Obciołem zagłówki od przednich foteli, poszpachlowałem wszystko i zrobiłem je na wysięgnikach, tak że można regulować ich wysokość. Świetnie to wygląda na żywo, polecam!
Było troche spachlowania i szlifowania wnętrza ale opłacało sie
Przednie fotele będe czyścił i malował jeszcze raz, nie wyszły zadobrze
Yakuzatti - 2007-02-03, 22:24
Odwaliles kawal dobre roboty! Jest bomba!
Rafał - 2007-02-03, 23:48
tandeta od ruskich
Menel - 2007-02-04, 00:01
tandeta od ruskich ze stadionu
urbi - 2007-02-04, 00:29
taaaa stadion to pierwsza liga w porownaniu z tym .... bazar ukrainski ...
Pietrek - 2007-02-04, 10:20
Aleście mnie pojechali Nie mam nic do powiedzenia
[ Dodano: 2007-02-18, 20:24 ]
Pomalowałem bude i wypolerowałem lakier co niebardzo uchwycił aparat
pomalowałem grill, światła przód i tył. Namalowałem chromowane listewki dookoła grila i kierunkowskazów, pomalowałem nerki na chrom. Pomalowałem listwy i uszczelki.
Pomalowałem przedni zderzak który wcześniej był cały chromowany. Jest tak jak powinien czyli górna listwa pod kolor i dolna w czarny półmat. Tylny zderzak też zrobiłem jak trzeba czyli pomalowałem na półmat dolną część.
Aaa i obniżyłem lekko zawieszenie bo było większe enduro niż w oryginale
Jutro pokaże fotki instalacji elektrycznej pod maską
[ Dodano: 2007-02-21, 20:29 ]
Dzisiaj przyszedł pocztą kawałek foli BMF, Zrobiłem juz chromowane listewki po jednej stronie.
Powiem tylko że listewki o szerokości pół milimetra jest strasznie ciężko wyciąć i potem przykleić, nie wiem dlaczego ale folia bardzo lubi odłazić spowrotem może dlatego że takie cienkie i na matowej powierzchni... nie mam pojęcia. Ale sytuacja jest opanowana Widać też że lakier jest wypolerowany
[ Dodano: 2007-03-18, 10:22 ]
Nowe fotki, powoli zbliżam się do końca
Dokończone listwy chromowane i listwy czarne
Chromowane ramki lamp tylnych
Chromowane klamki
Uchylony szyberdach
Lekko obniżone zawieszenie
Troche rzeczy dorobiłem pod maską
-Poprawiona pompa hamulca, dorobiłem też do niej 4 przewody hamulcowe, pomalowałem zbiorniczek na płyn na biało i korek na czarno.
-Okablowanie silnika: Przewodu od akumulatora, wiązka od skrzynki z bezpiecznikami, wiązka silnika wycieraczek Wiązka od pompki spryskiwaczy.
Rozdzielacz został nawiercany i dostał kable wysokiego napięcia które podciągnołem do świec i cewki.
Kilka przewodów wodnych itp
Bagnet poziomu oleju
Więcej nie pamiętam. Reszte robiłem według instrukcji lub z pamięci
Sosen - 2007-03-18, 13:54
Nooo staryyy, szacuneczek
Gasper - 2007-03-18, 14:04
Pięknie wyglada. Szacunek!!
urbi - 2007-03-18, 15:37
wariat a wiesz ze bmw pod maska mialo lakier bez polysku ? hehe
Gasper - 2007-03-18, 15:39
| urbi napisa/a: | wariat a wiesz ze bmw pod maska mialo lakier bez polysku ? hehe |
Jesteś pewny?? Stare E32 miały przykładowo połysk....
southOFheaven - 2007-03-18, 15:45
ta szostka to normalnie kot sylwester
Yakuzatti - 2007-03-18, 16:58
jest w pytke!
Cooba - 2007-03-18, 22:40
Pietrek wielki szacun w Twoja strone.
Sam w tej chwili skladam e34 Alpine i e21 i choc staram sie jak moge, to chyba dokladnoscia Ci nie dorownam
Pozdro.
Gniewek89 - 2007-03-19, 02:26
pietrek powiedz ty mi ile trzeba wydać na warsztat do tworzenia takich cudów
Pietrek - 2007-03-19, 16:17
Ten model akurat już nie jest produkowany i jest tak jakby rarytas , jest na nim cena 44 euro, nie ja go kupowałem , model robie na zamówienie, część materiałów też dostałęm razem z modelem od zleceniodawcy , reszte juz kupowałem we własnym zakresie.
Identyczny model , te same wypraski , wszystko identyko produkuje Revell Germany na allegro za ok ponad stówke ostanio był.
Farbka czarny mat humbrol 6zł
Farbka czarny pół mat humbrol 6zł
Farbka czarny połysk humbrol 6zł
Farbka biały połysk humbrol 6zł
Farbka biały mat humbrol 6zł
Farbka czerwony połysk humbrol 6zł
Farbka czerwony mat humbrol 6zł
Farbka beżowy mat humbrol 6zł
Farbka szary mat humbrol 6zł
Farbka stalowy humbrol 6zł
Farbka srebrny połysk humbrol 6zł
Farbka do świateł czerwona humbrol 7,50
Farbka do świateł pomarańczowa humbrol 7,50
Farbka chrom Model Master Chrome Silver 7zł
Klej Revell z igłą 12 zł (starcza spokojnie na kilkanacie modeli)
Klej Super glue 1,40
Klej Vikol ok 2zł
Klej Butapren ok 3 zł
Benzyna ekstrakcyjna 5zł
Pędzle każdy kosztuje w granicach 5-7 zł Ja mam ok 6 róznych , płaskie, ogrągłe, małe duże itp
Folia BMF (Bare Metal Foil) arkusz kosztuje ok 20 zł ( ja mam kawałek za friko)
Taśma maskująca Tamiya ok 12 zł
Żyłka węskarska na kable WN ok 4zł szpulka
Jakies druciki każdy ma w garażu , sprawy groszowe
Wiertła od 0,2mm w zwyż , nie wiem ile to może kosztować.
Igły lekarskie też jakieś gorsze
Podkład Motip duży 18 zł
Lakier Motip mały 12 zł
Bezbarwny Motip duży 18 zł
Pasta polerska Tempo ok 4zł
Pasta polerska Tamiya ok 12zł
Arkusze styrenu o róznych grubościach : 0,25mm 0,5mm 1mm itp każdy po ok 5zł arkusz a4. Czasami sie bardzo przydaje i można różne żeczy sobie z tego wyczarować
Papiery ścierne od 1600 do 2500 - wodne , nie pamiętam ile mogą kosztować
do tego dochodzą szapchlówki , patyczki higieniczne , husteczki i masa innych przydatnych szpargalów. ogólnie warsztat sie zbiera przez cały czas . Niektóre żeczy praktycznie wogóle sie nie używa jak niektóre farbki, powiedzmy że jedno muśnięcie pędzelkiem czasem jest potrzebne a farbka potem lezy rok nieużywana
Więcej nie pamiętam, jeszcze dużo żeczy by mi sie przydało w warsztacie
Gniewek89 - 2007-03-19, 22:35
w sumie kiedyś gadałem z abartm i sie zniechecilem bo doszedlem do wniosku ze bez kompresorka niema co malować a tu widze ze jednak da rade.
Gratki bo fura wyglada kozacko
aaa i jeszcze jedno trzeba miec 2 pasty polerskie czy jedna styka
Pietrek - 2007-03-20, 15:38
| Gniewek89 napisa/a: | | w sumie kiedyś gadałem z abartm i sie zniechecilem bo doszedlem do wniosku ze bez kompresorka niema co malować a tu widze ze jednak da rade. |
Pewnie że daje rade, aerografem jest o niebo lepszy efekt bo i farbami do modeli sie maluje, a ja maluje samochodowymi i metalic jest lekko zagruboziarnisty. ale jest dobrze.
Są też spraje specjalne do modeli
W sumie Abarth też kiedyś malował szprajami
| Gniewek89 napisa/a: | aaa i jeszcze jedno trzeba miec 2 pasty polerskie czy jedna styka |
Jedną też dasz rade. Ja uzyłem dwóch bo mają różna gradacje , ta pierwsza samochowa usunołem większe rysy ( lakier przetarłem papierem sciernym 2500 zeby usunąć "skórke pomarańczy" a tą drugą pastą typowo modelarską juz polerowałęm na duzy połysk
Te pasty modelarskie (tamiya) też są produkowane w 3 rodzajach, od lekko sciernej po takie baaaaardzo lekko scierną, uzywając po koleji koncząc na tej najłagodniejszej mozna uzyskać "lustro"
Gniewek89 - 2007-03-20, 15:50
hehe to widze zejednak sie zabiore za mojego grubasa
Coś czuje ze zaraz bedzie lincz.
Na swoje usprawiedliwienie mam:
-to tez tylnionapedowiec
-dostalem go za free do modelu bmw 3 alpiny ktory zreszta poszedl w rece abartha
Pietrek - 2007-03-20, 16:13
| Gniewek89 napisa/a: | | Coś czuje ze zaraz bedzie lincz. |
No co Ty
Ja też męcze jednego meśka , tyle że 190tke Ogólnie lubie bardzo różne samochody szczególnie niemiecką motoryzacje Ale ubustwiam śmigiełka nad wszystko
Był w takim stanie jak zamieniłem się z Abarthem za niego. nie miał różnych części jak tylne światło , oski, koła , fotele itp. Za to miał już na sobie troche szapchli którą poczęści usunołem i zaczołem robić po swojemu. Zrobiłem mocowania kół, założyłem nowe felgi , zrobiłem opony ze starej dętki, dorobiłem ranty tylnych kół z rurki aluminiowej.
Naprawiłem co trzeba było, przerobiłem tył 240 (chyba to o to chodzi) wsadziłem do środka kubełkowe fotele. Pomalowałem wnętrze, dorobiłem szyby z cienkiej plexi.
Przerobiłem zderzaki na szerokie. Pomalowałem bude i wypolerowałem
Potem zrobiłem oświetlenie, coś ala ksonony. Czyli 9V bateria upchana za tylnymi fotelami, przełącznik wsadzony w podwozie i 2 białe diody na przodzie, i 2 czerwone w tylnych lampach. Nowe szkiełka świateł przednich z cienkiej plexi , pomalowany gril na czarny połysk ramka i na czarny mat kratka w środku Ztobiłem też nowy wydech
Model jeszcze nie skonczony, a jest to stare metalowe bburago
Tu masz mój opis z fotkami jak zrobic sobie wydech do modelu
>>KLIK<<
Gniewek89 - 2007-03-20, 19:03
fajnie sie zapowiada ten przód trzeba dopracowac koniecznie ale nieźle nie spodziewalbym sie ze z takiego wraka cos da sie uratować
dzikus - 2007-03-21, 00:02
Tak sobie czytam i mi sie przypomniało ze kiedys kumpel przywiózł mi z wyjazdu do japoni takie cos i sobie lezy juz lata na dnie w szafie, z tego co mozna z tych krzaczków wyczytac to wyprodukowano ten model w 1992 roku przez Tamije i widac ze jest wykonany z dbałościa o detale...moze kiedys nadejdzie jego chwila i sie złozy, niestety zauwazylem pekniecie na dachu karoseri ...
Pietrek - 2007-03-21, 12:49
dzikus, Powiem Ci że ta Twoja szóstka jest o wiele lepszej jakości niż ta moja Masz więcej części itp detali jak np otwierany bagażnik Na allegro czasami można ją utrafić za ponad stówke
dzikus - 2007-03-21, 13:38
Jak czytałem Twoje posty i oglądałem te prace to juz nawet chciałem dac Ci to auto do zrobienia ale pewnie nie bedzie mnie stac na usługi takiego fachowca.....
morgoth - 2007-03-21, 14:27
Ja szukałem jakiejś E30 Touring, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Wie ktoś czy jest możliwa do kupienia? Niekoniecznie musi być do samodzielnego montażu. Chciałem po prostu mieć mały model mojego własnego autka
Pietrek - 2007-03-21, 15:35
| dzikus napisa/a: | | Jak czytałem Twoje posty i oglądałem te prace to juz nawet chciałem dac Ci to auto do zrobienia ale pewnie nie bedzie mnie stac na usługi takiego fachowca..... |
Nie przesadzaj Dajesz model, kase na szpraje i kilka groszy na reszte materiałów i robie to Tylko że ja troche leń jestem i myśle że z 2 miechy bym to dłubał
morgoth, nie znajdziesz touringa w skali 1/24 czy 1/18 nikt nie produkował modeli w tej wersji nadwozia
Jedynie były modeliki w bardzo małej skali , np na dioramy albo makiety
http://www.allegro.pl/ite...ring_herpa.html
Mam e30 M3 w tej skali , tej firmy, straszne maleństwo , troche poprawiłem fabryke tylko. Ma w sobie coś
E30 touring w skali 1/24 (ta sama co 635CSi) robiłem samodzielnie przerabiając z e30 fujimi w wąskiej lampie, w sumie bude juz miałem bardzo zdłubaną, ale po jakimś czasie szpachla na dachu spuchła i karoseria sie powyginała jak Bite Cabrio
Od tamtej pory nie ruszałem tego touringa. Jakoś sie zniechęciłem, ale podejżewam że gdybym robił od nowa z dobrej bazy to bym dał rade, musiałbym się tylko do tego wziąść na poważnie i nie oszczędzać na jakości materiałów.
Fotki tego touringa chyba dawałem w tym temacie
dzikus - 2007-03-21, 15:42
| Pietrek napisa/a: | | Nie przesadzaj Dajesz model, kase na szpraje i kilka groszy na reszte materiałów i robie to Tylko że ja troche leń jestem i myśle że z 2 miechy bym to dłubał |
...daj adres na prv i oblicz koszta plus robocizna i mogę Ci wysłać to cudo a jak wyjdzie super to sie zrobi licytacje tego modelu na jakims zlocie a kase na dom dziecka z dopiskiem ze to Twoj wkład w dzieło ...a jak wyjdzie lepiej niz super to wyląduje u mnie na półce miedzy 30 innymi modelami BMW z tym ze tamte to zwykłe metalowe gotowce ale za to długo zbierane...
morgoth - 2007-03-21, 16:22
| Pietrek napisa/a: | | podejżewam że gdybym robił od nowa z dobrej bazy to bym dał rade, musiałbym się tylko do tego wziąść na poważnie i nie oszczędzać na jakości materiałów |
A jak by to wyglądało z kosztami? Może byśmy dobili jakiegoś targu Chociaż nie wiem jak szybko, bo ostatnio mam trochę wydatków na pełnowymiarowe E30 Touring... a studentowi zawsze kasy brakuje
| Pietrek napisa/a: | | Fotki tego touringa chyba dawałem w tym temacie |
Tak, fotki widziałem. Niestety tylko z kilku etapów "produkcji", bo zdjęć efektu końcowego chyba nie zamieściłeś.
Gniewek89 - 2007-03-21, 16:40
| morgoth napisa/a: | Ja szukałem jakiejś E30 Touring, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Wie ktoś czy jest możliwa do kupienia? Niekoniecznie musi być do samodzielnego montażu. Chciałem po prostu mieć mały model mojego własnego autka |
Z tego co wiem Herpa robi śliczne e30 w skalach 1/43 ale koszt tez jest niemaly 25-35 euro kiedys sie za model cenili
Pietrek - 2007-03-21, 18:03
| morgoth napisa/a: | | Tak, fotki widziałem. Niestety tylko z kilku etapów "produkcji", bo zdjęć efektu końcowego chyba nie zamieściłeś. |
Bo nie został skończony
Myśle że jak podałbym Ci koszty zrobienia Touribga to mógłbyś się zniechęcić Najpierw trzeba kupić model e30 koszt ok stówki, potem szpachlówki, dużo podkładu, lakier , i bezbarwny, Polistyren w kilku grubościach i na tym sie nie kończy Ciężko mi ocenić teraz, pozatym rzeba by robić nowe tylne lampy, a do tego etapu jeszcze nie doszedłem i nie wiem czy by mi sie udało to zrobić. Więc sam nie wiem czy chciałbym zrobić coś z czego nie byłbyś zadowolony. Najpierw musiałbym skonczyć tą swoją i zobaczylibyśmy czy efekt zadowala
Dodano: 2007-03-22, 13:06
Model skończony w 100% jutro wysyłam go do Warszawy
Model BMW e24 635 CSi firmy MONOGRAM
Model robiony na zamówienie, miał być oryginał bez żadnych tuningów - i jest
Jedynie pozwoliłem sobie "troszke" poprawić fabrykę gdzieniegdzie i dodać kilka elementów od siebie.
Zrobiłem chromowane ramki z foli BMW
Okablowałem silnik, dodałem kilka przewodów elektrycznych i wodnych.
Okablowałem akumulator i skrzynke bezpieczników, cewke wysokiego napięcia , zbiornik z płynem spryskiwaczy, mechanizm wycieraczek.
"Uchyliłem" szyberdach
Odciołem zagłówki i umocowałem je na "wysięgnikach?! "
Poprawiłem pompe hamulca, dodałem przewody hamulcowe.
Położyłem flock we wnętrzu
Obniżyłem lekko zawieszenie
Zrobiłem kasete magnetofonową która leży sobie na desce rozdzielczej.
Nawierciłem końcówki wydechu bo nie miały otworków
Tablice według życzenia klienta, niestety drukowane atramentówka... ale zalaminowane dzięki czemu nie są matowe a błyszczące.
Dorobione zapięcia pasów.
Więcej nie pamiętam
Troche starsze fotki , jeszcze z przebiegu prac, niestety nie mam juz opcji rozłożenia modelu żeby zrobic lepsze fotki wnętrza, musiałbym zrywać zderzaki
Yakuzatti - 2007-03-22, 16:18
wyszlo perfekcyjnie
Gniewek89 - 2007-03-22, 17:09
Wiem ze dzientelmeni nie rozmawiaja o piniadzach ale ciekawi mnie ile sie cinisz za sama robocizne.
Jesli niechcesz to niepisz
Pietrek - 2007-03-22, 17:50
Co łaska
[ Dodano: 2007-08-12, 21:52 ]
Nowa beemka do kolekcji. e32 750iL Odrazu dostała nowe kółka Z czasem dostanie czarny lakier o wysokim połysku i rosyjskie tablice, a ta druga zostanie seria , tak dla porównania
No i jeszcze e36 325i Cabrio
Pozdrawiam z piaskownicy z zabawkami
Yakuzatti - 2007-08-12, 22:02
ulalala jest meeeeeeega!
brain69 - usunięty - 2007-08-15, 16:41
o widzę że ktoś ma takie hobby jak ja jak tylko wrócę do domu to wrzucę fotki moich modelików, nie ma ich dużo ale robota konkret
Pietrek - 2007-08-27, 22:23
Dzisiaj przyszedł po długiej drodze z Włoch model BMW e36 Compact w wersji Riegera... Niestety po drodze troche sie skasowała karoseria ... Tylko jeden słupek ocalał... Ale podobno nie jest tragicznie i myśle że bez większych kłopotów dam sobie z tym rade. Przy okazji zmienie ten brzydki kolor na coś bardziej z charakterem Dzięki dla Negry za zamówienie i sprowadzenie do kraju
Kupiłem go specjalnie dla kół Brock B1 na bazie których musze zrobić forme z kauczuku silikonowego a potem zrobić odlewy żywiczne żeby potem wsadzić do Touringa którego robie na zwór auta Wrony
tu są zdjęcia in boxa
pudełko
instrukcja
kiera i wycieraczki...
swiatła
wnetrze
fotele i reszta
zdjecia kasacji...
metaldaw - 2007-08-29, 20:56
super hobby, sam kiedyś się bawiłem w modelarstwo, ale nigdy nie skleiłem samochodu... chętnie bym poskładał i postawił na półkę takie E30 M3 lub e34 Touring
|
|