BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ubywa płynu chłodniczego...biały dymek

Freeride - 2006-12-07, 20:46
Temat postu: ubywa płynu chłodniczego...biały dymek
Jak w temacie, po kilku miesiącach zauważyłem że ubyło mi płynu chłodniczego do poziomu ponizej minimum, mam prawie pusty ten zbiorniczek przy chłodnicy :/

co to może być? uszczelka? głowica? jak sprawdzić?

szukajka coś nie działa....

ubott - 2006-12-07, 20:51

obejrzyj caly uklad chlodzenia czy nie ma gdzies wyciekow...

jesli poleciala uszczelka pod glowica lub sama glowica to podstawowym objawem jest "maslo" na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju (jesli woda dostala sie do oliwy oczywiscie)

Freeride - 2006-12-07, 22:36

Hmmm sprawdzałem dzisiaj stan oleju i nie widziałem masła, jutro jeszcze sprawdze pod korkiem
adrian e30 - 2006-12-08, 12:29

dolej plynu chlodzacego i sprawdz czy nie plywa w nim olej, bedzie sie robila taka czarna maz jezeli bedzie olej w wodzie.
pawelk318 - 2006-12-08, 15:18

podlaczam sie do pytania tylko ze u mnie ubywa plynu jak mam wlaczone cieple powietrze przy nie wlaczonym jest wszystko ok wiec wg mnie jest walnieta nagrzewnica ale jak bylem u mechanika to powiedzial ze nagrzewnica nie mogla peknac wiec co?? czy przyczyna moze byc zawor ktory otwiera przeplyw do nagrzewnicy

wiem ze jest na to sposob jezdzic na bez ogrzewania jak na razie pogoda dopisuje ale w zimie to raczej nie da rady

Kimbek - 2006-12-08, 18:38

U mnie winny był parownik który jest nad kolektorem wydechowym, płyn kapał na ciepły i nigdy nie było mokro a ubywało, wskazówką jest biały osad na kolektorze.
A olej w płynie najlepiej sprawdzić wyjmując czujnik poziomu płynu tam się zbiera najwięcej, też to przerabiałem
http://img505.imageshack....im0032371hj.jpg

ubott - 2006-12-08, 19:29

Cytat:
U mnie winny był parownik który jest nad kolektorem wydechowym, płyn kapał na ciepły i nigdy nie było mokro a ubywało, wskazówką jest biały osad na kolektorze.

przciez jak leci plym na wydech to zajebiscie czuc. Ogolnie plyny chlodnicze sa zazwyczaj na glikolu robione i maja taki specyficzny slodki zapach

Cytat:
podlaczam sie do pytania tylko ze u mnie ubywa plynu jak mam wlaczone cieple powietrze przy nie wlaczonym jest wszystko ok wiec wg mnie jest walnieta nagrzewnica ale jak bylem u mechanika to powiedzial ze nagrzewnica nie mogla peknac wiec co?? czy przyczyna moze byc zawor ktory otwiera przeplyw do nagrzewnicy

jezeli nie wbywa plynu jak masz zamkniety obieg do nagrzewnicy to na 99% wlasnie ona cieknie

zobacz czy nie jest mokra podloga wsrodku bo jesli nagrzewnica cieknie lub zawor to plyn wali na podloge

southOFheaven - 2007-01-15, 15:05

hej mam problem z plynem..moze drobnostka..

otoz ubylo mi przez ok 1,5miesiaca z litr plynu chlodniczego..
1. nie grzeje sie
2. nagrzewnica sprawna, sucha
3. podloga, dywaniki suche
4. nie ma oleju w zbiorniczku
5. stan oraz jakosc oleju ok
6. chlodnice oraz wszystkie mozliwe przewody, zaciski sprawdzilem i sa suche, szczelne

patrzac od spodu na skrzynie biegow zauwazylem ze jest cala upocona a plyn chlodniczy na niej jest slodki- wiec to plyn..jak on tam sie dostaje? jak to mozna wyeliminowac? ;/

m50b20 e36

adrian e30 - 2007-01-15, 15:57

przy glowicy jest krociec ktorym wydostaje sie ciepla woda, na nim jest waz ktory prowadzi do nagrzewnicy moze jeszcze tam nie sprawdziles.
southOFheaven - 2007-01-15, 17:10

dzieki, sprawdze
http://www.realoem.com/bm...123&hg=11&fg=35

czy weze nr 5 i 6 ida do nagrzewnicy?
mam gaz i mozliwe jest ze ktorys trojnik sie obluzowal i cieknie..
ale jakim cudem konczy sie na skrzyni biegow? fakt, ze troche sie poci ale pamietam ze przed wymiana oleju w skrzyni wytarlem i wymylem do sucha obudowe ..po 15 minutach patrze a tu od gory polecialo pare kropli o slodkim smaku. wiec na bank to plyn chlodniczy. czy skrzynia ma jakies chlodzenie bo sie nie orientuję?