| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - odgłos piły tarczowej w tylnym moście
missar - 2006-12-02, 19:04 Temat postu: odgłos piły tarczowej w tylnym moście Witam
3 dni temu wymieniano mi w warsztacie (w mojej e30 316i) uszczelniacz przy wyjściu
ze skrzyni i tuleje metalowo gumowe w tylnym zawieszeniu.
Po odebraniu samochodu z warsztatu z tylnego mostu dobiega odgłos jakby włączonej piły tarczowej oczywiście dużo cichszy niż prawdziwa piła.Wraz ze wzrostem prędkości odgłos coraz intensywniejszy.Przed wymianą w/w elementów
z mostu nie wydobywały się żadne tego typu dzwięki tylko normalne wycie po odpuszczaniu nogi z gazu na 4 i 5 biegu. Mechanior twierdzi że po wymianie "poduszek"
w tylnym zawieszeniu wał wchodzi na nieco innej wysokości do mostu i stąd odgłos "piły"
Pozatym sugeruje mi że most niedługo będzie nadawał się do wymiany.
Dodam jeszczed że olej w moście jest ok i nie cieknie ani się nie poci.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
ubott - 2006-12-02, 19:17
gratuluje ci wyboru mechanika!!!!
co ma polozenie walu do lozyska przeciez wal jest zamocowany na podporze
jesli miales tuleje naprawde w tracicznym stanie to belka ci sie i tak nizej niz 2-3mm nie opusci a to moim zdaniem nie ma kompletnie wplywu na dzwieki z mostu
jest mozliwosc ze cos zle mechanior zlozyl lub np pancerz od recznego opiera sie o polos
SmasherE30 - 2006-12-02, 23:56
albo oleju nie nalał
duchX - 2006-12-03, 09:02
wal jest na krzyżakach i moze pracowac pod dosc ostrym katem , jak kolega napisal sprawdz czy jest olej moze zaminil ci dyfer lub faktycznie cos obciera
Bartek_P - 2006-12-03, 18:27
A może chłopaki w wolnej chwili troszke testowali maszyne czy jest wszystko ok, i się dyferek skouńczył...
jaras87 - 2006-12-03, 19:44
moim zdaniem ... to zajechali CI dyfer pod nieobecność ...
nie stety ale mechanicy jak widzÄ… przyjezdzajÄ…cÄ… beemke to nic innego jak palic gumy tym nie potrafiÄ… ...
mzoe faktycznie podmienili CI dyfer... ? wymiana dyfra to 20min jak ktoÅ› ma wprawe
Artur C. - 2006-12-03, 19:56
Niestety - po wizycie u "lakiernika" mojego pierwszego auta ubyło 30 l paliwa i 6 mm bieżnika - a perfidny był do tego stopnia że odpieli przewód kontrolki rezerwy aby nie kłuło w oczy.
missar - 2006-12-03, 21:23
jeździc to chyba nie zdążyli bo wyciągali uszczelniacz przy wyjściu ze skrzyni
i dopiero na drugi dzień dostali go do założenia. A co do dyfra to przechodzi mi myśl przez głowe o podmianie. Mam jakieś dziwne wrażenie że samochód ma teraz lepsze przyspieszenie. Czy są takie objawy ja się włoży dyfer np. ze szperą t/z jest lepsze odejście i czy można to jakoś sprawdzić po wygłądzie dyfra czy jest szpera czy nie?
Bartek_P - 2006-12-03, 23:44
Oczywiście że można, ale to nie ma nic wspólnego z przyspieszaniem. Mogill ci wsadzić dyfer z większym przełożeniem, wtedy by lepiej przyspieszało.
missar - 2006-12-04, 13:08
Po oględzinach dwóch niezależnych mechaniorów stwierdzono że dyfer do wymiany.
Tak że kołek w zęby i szukać dyfra.
Dzięki wszystkim za udział w temacie.
ubott - 2006-12-04, 18:35
nie chce podpuszczac ale ja bym wrocil do tego warsztatu i "na spokojnie" pogadal z mechanikiem bo sorry ale przy wymiani tulei w belce i lozyska most sie nie psuje
missar - 2006-12-04, 20:03
ogłądałem go z nimi i z jeszcze jednym niezależnym mechanikiem
nie było nic ruszane i dyfer jest ten co był na półosiach niema śladów ingerencji pazernych mechaniorów
Bartek_P - 2006-12-05, 22:25
No to ci musieli nieźle maszyne skatować. Innej opcji nie ma.
Sam się popsół przez noc u mechanika??
missar - 2006-12-06, 23:55
czy ktoś wie czy można wsadzić dyfer od 320 o przełożeniu 4,10 do 316 m40.
w/g tabeli jaką znalazłem do 316 pasuje 4,45 i 4,27
Czy jest możliwa taka zamiana i jak to wpłynie na samochód?
tomcat944 - 2006-12-07, 10:19
hej,
bedziesz mial troche gorsze przyspieszenie ale wyzsza predkosc max...
roznica w przelozeniu nie jest wielka wiec zmiany nie powinny byc zbytnio zauwazalne
missar - 2006-12-15, 17:19
tragedia założyłem inny most i ten sam odgłos.
po rozłączeniu półosi to samo tak że łożyska w kołach napewno nie
podpora wału sprawdzona i jest ok.
odgłos wyraźnie słyszalny przy wejściu wału do mostu
czy to możliwie że trafiłem na tak samo zjechany most jak poprzednio?
kamil.k - 2006-12-15, 17:32
a sprawdzales czy bez mostu tez slychac takie dzwieki
jesli to most tak wyje to wyciagnij go ,podlacz pod wiertarke i bedziesz mial 1000% pewnosc czy to on wydaje te dzwieki czy nie
moze to cos zawadza o wal .ktos nie dawno mial taki przypadek
missar - 2006-12-15, 19:51
a jak mam podłączyć most pod wiertarkę
kamil.k - 2006-12-15, 20:11
| missar napisa³/a: | a jak mam podłączyć most pod wiertarkÄ™ |
nie wiem.masz dowolnosc wyboru
mozesz drutem lub czyms odobnym przywiazac do wrzeciona
missar - 2006-12-16, 21:17
ten numer z wiertarka - porażka.
musiałbym znaleźć gdzieś bezszelestną wiertarkę.
podłączyłem i oprócz hałasu wiertary nic więcej nie słyszałem.
może da ktoś jakieś wskazówki jak sprawdzić przed kupnem dyfra czy
jest w porządku (oczywiście wyciągniętego bo założony w aucie dyfer to wiem jak sprawdzić)
kamil.k - 2006-12-16, 21:27
no jak wiertarka byla głosniejsza od mostu to raczej most jest ok i trzeba szukac gdzie indziej.codzinnie trzymam wiertarke w łapach i jakos strasznie głosno zadna nie jest
sprawdzales czy wał o nic nie zawawdza i czy nie slychac tego dzwieku jak nie ma mostu
wyjety most rekoma ciezko sprawdzic.powinic płynie chodzic.nie za ciezko,najlepiej bez luzow
jak kupiłem czarna to nie bylo mostu. pewna osoba odpalila ale akurat byl wlaczony drugi bieg.pogazowala troche i stwierdzila ze cos mi stuka
missar - 2007-01-02, 20:04
Chciałbym jeszcze rzucić jeszcze jeden temat zanim zaczne szukać trzeciego dyfra
Czy ktoś się orientuje czy można źle poskręcać wał (może jakoś za mocno) Ze naprężenia powodują takie odgłosy tarcia metal o metal w przedniej części dyfra.
kamil.k - 2007-01-02, 20:09
raczej nic nie popsujesz.wszystko trzeba dokrecic z wyczuciem i tyle
ewentualnie byc moze jakies krzywe zamontowanie dyfra moze cos powodowac ze krzyzaki na wale szybciej sie wykoncza .ale to na prawde trzebaby bardzo krzywo przykrecic
jakiego mostu szukasz tanio oddam 3.45 w małej głowie
missar - 2007-01-02, 20:25
szukam 4,25 albo 4,10 oczywiscie mala glowa
tomcat944 - 2007-01-03, 08:52
hej,
ja mam 4,10 w malej glowie.... jesli jestes zainteresowany to wal na PW...
lub kom 668 384 322
pawelri - 2007-06-29, 00:02
witam!
podepne sie pod temat (w sumie jest wiele podobnych ale akurat na ten wypadlo )
otoz moje auto ma wyjacy dyfer (4.10) i pomyslalem sobie ze go rozbiore i a noz tylko lozysko do wymiany bedzie (mam nadzieje )
mam pytanie czy ktos wogole kiedys naprawial dyfer czy raczej wszyscy szukaja jakiegos na zamiane. jesli ktos naprawial to jaki byl powod jego niedomagania (lozyska? zebatki? zjechane frezy?) poradze sobie z tym w domowym warsztacie? jak z dostepem do czesci (lozyska typowe czy raczej na zamowienie?)
prosze o pomoc bo mozg sciska od tego zawodzenia
kamil.k - 2007-06-29, 22:09
xeon pamietam wymienial łozyska u siebie.gdzie kupil nie wiem
ja nie długo tez wymienie i zobacze czy cos pomoze
|
|