| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - zawias tyl w e30
MaSTeR - 2006-12-02, 09:44 Temat postu: zawias tyl w e30 Witam.
Mam nastepujacy problem:
Na dzurach slysze jakies dosc ciche ale denerwujace "zgrzyty" z tylu auta.
Wczoraj wieczorem zdjalem w koncu tapicerke bagaznika i zauwazylem (nie wiem czy tak ma byc czy nie) ze tam gdzie sie mocuje (na 2 srobach) tylni amortyzator nie ma zadnej gumy (albo jej nie widzialem ) tzn. jak przycisnalem auto z tylu to tak jakby hmm ... "cos" zaczelo sie unosic do gory klik
czesc 10 chyba - to co jest zaraz pod tym gumowym kapselkiem 14.
Teraz pytanie jest takie:
Czy tam ma cos byc? najlepiej jak by ktos mogl zerobic zdjecie jak to ma wygladac w sprawnym oryginale.
P.S.
Jesli to nie to powoduje "zgrzyty" to co to jeszcze moze byc?
Pozdrawiam.
RoboCop - 2006-12-02, 09:58
część nr 7 tzw.łożysko amortyzatora, lubi się rozwulkanizować, wtedy stuka (koszt części ok.50pln) - najlepiej wykręcić amortyzator i sprawdzić w jakim jest stanie...
Lord Lukasz - 2006-12-02, 12:40
Łożysko to raczej można nazwac to z przodu, to z tyłu sie nazywa poszukasz amortyzatora jest to słaby punkt e30-tek, przy twardszym zawiasie cochwile czeba zmieniać te poduchy ( ja zmieniam razem z olejem co 10tyś , a w agresywnym okresie roku co 5tyś). Jak sa zerwane to auto pływa po drodze bo amortyzator nie działa jak powinien. Jak będziesz kupował to szukaj poduszki firmy MAHLE (pojawiły sie jakies wzmocnione wersje), cena u mnie 23zl za sztuke.
Jak jest całkiem zerwane to może skrzypieć a jak nie to to sprawdz gumy pod i nad sprężynami, może któraś sie uszkodziła.
MaSTeR - 2006-12-02, 13:17
no ja powiem wam ze 18zl/ szt. kosztuja u mnie (poz nizkach) ale ... ja nie jestem do konca pewien czy to to ... bo bylem na przegladzie 3 tyg. temu tez skrzypialo ale tyl zawieszenie wyszedl na L 78% 79% P a nie powinien w takim razie ...
|
|