BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Kontrolka świateł mijania

Mauser - 2006-11-24, 23:14
Temat postu: Kontrolka świateł mijania
Jest czy jej nie ma?
Ja jak wyhodzę z auta, światła zaświecone, no i kontrolka żadna nie świeci:/

Jeśli jest to która to jest, a jeśli nie ma, to w jaki sposób wyczarować, żebym po dojściu do domu, i spojżeniu przez okno na moją dziewczynę, nie musiał złazić i wyłączać świateł które to okazało się że są zapalone...
Jest jakiś w miarę prosty sposób z jakąś kontrolką, diodę w innym miejscu zainstalować, jak ewentualnie podłączyć, do których kabli ( konkretnie do których...)?

duchPW - 2006-11-25, 00:12

dobrym sposobem jest nawyk :wink:
w nocy widać, bo się świecą zegary, a nad włącznikiem jest podświetlenie ikonki świateł - niestety w dzień słabo widoczne (zwłaszcza, że kierownica zasłania)

kamil.k - 2006-11-25, 06:34

najlepszy jest taki układ ktory piszczy dajac znak ze nie wylaczylismy swiateł :grin:
tomcat944 - 2006-11-25, 15:04

hej,
tak wiec panowie... lampki nad wlacznikiem swiatel swieca gdy wlaczona jest stacyjka...
a kontrolka swiatel w e30 jest - tzn ja mam, w zegarach....
swieci na zielono i jest umiejscowiona na lewo od kontrolek swiatel przeciw mgielnych...
jak zrobie zdjecie to wrzuce na forum...

duchPW - 2006-11-25, 15:47

tomcat944 napisa³/a:
hej,
tak wiec panowie... lampki nad wlacznikiem swiatel swieca gdy wlaczona jest stacyjka...
swieci na zielono i jest umiejscowiona na lewo od kontrolek swiatel przeciw mgielnych...

[url=http://img299.images...zv6.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img301.images...uy4.jpg]Obrazek[/URL]

:oops: sorry - tak właśnie jest ... ostatnio mało jeżdżę :oops:

Adi - 2006-11-25, 16:00

PioterW napisa³/a:
tomcat944 napisa³/a:
hej,

[url=http://img299.images...zv6.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img301.images...uy4.jpg]Obrazek[/URL]

:oops: sorry - tak właśnie jest ... ostatnio mało jeżdżę :oops:

ale nie jest tak we wszystkich, ja nie mam i w instrukcji obsługi też tego nie ma

ChriS - 2006-11-25, 16:29

W wąskiej lampie(5szte30) też nie spotkałem takiej kontrolki.Moze ktoś wyjaśnić co to za opcja?
ANDRZEJ-BIELAK - 2006-11-25, 16:55

Moja wąska lampa też nie ma i nie widać żeby miała jaki kolwiek nadruk na dwóch zewnętrznych kontrolkach. Mam zapasowe zegary z 318 w szerokiej lampie i tam jest tak samo, a może wszyscy mamy przepalone żarówki (ja dopiro 2 miechy temu zauważyłem u kumpla że komp przy szyberdachu też ma żarówkę) i po prostu powinienna się świecić cała prostokątna kontrolka na zielono.
tomcat944 - 2006-11-25, 17:23

hej,
kontrolka do swiatel pozycyjnych i mijania nie ma nadruku....
maja go kontrolki do swiatel przeciw mgielnych...

zajzyjcie pod zegary, moze to rzeczywiscie zaroweczka....
jak patrzycie od spodu to jest to pierwszy kabelek z prawej strony (dwuzylowy...)

Adi - 2006-11-25, 17:41

zobaczcie jak to jest opisane w instrukcji z 1987r.

moje auto jesr 12.87 i mam dokładnie jak na rysunku, kupiłem ostatnio zegary z 318 bodajże z 90r. i jest tak samo
z tyłu na zegarach jest wybity dodatkowo symbol czego dotyczy dana kontrolka

MARAS - 2006-11-25, 19:15

Kiedyś ktoś wrzucał na technicznym jak to podłaczyć i jeżeli pamięć mnie nie myli to podłaczona pod światła była pierwsza od lewej kontrolka która właśnie świeci na zielono ale ja się nie spotkałem żeby to seryjnie było podłączone :roll:
Bruner - 2006-11-26, 13:16

Fabrycznie w E30 nie ma kontrolki swiatel mijania, ale bardzo latwo cos takiego zrobic, mialem taki patent w ecie. Zarowka byla wlozona w puste miejsce (w moim przypadku byla to zielona kontrolka taka jak u Tomcata - nie ma nadruku bo to dzielo ktoregos z poprzednich wlascicieli a nie fabryki) i zasilanie pociagniete 2 kabelkami od podswietlenia deski rozdzielczej. Proste i skuteczne, na dodatek do zrobienia w kilkanascie minut, oprawka do zarowki juz jest, wystarczy wyjac zegary i poprowadzic kilka cm kabelka od podswietlenia i przylutowac.
kamil.k - 2006-11-26, 15:17

taka kontrolka na nic sie nie zda.skoro nie widzimy ze pala sie swiatła to tego tez nie zobaczymy

jesli juz cos kombinowac to lepiej z czyms co daje sygnał dzwiekowy.takie układy kosztuja grosze

Bruner - 2006-11-26, 15:32

Czyli wg Ciebie kontrolka np recznego czy cisnienia oleju tez jest niewidoczna? To co napisalem sprawdza sie bardzo dobrze, nie trzeba macac wlacznika zeby sprawdzic czy sa zapalone swiatla. Podswietlenia deski w dzien nie widac, ale kontrolka jest bardzo wyrazna, tak samo jak wszystkie pozostale pod wskaznikami. Oczywiscie jak ktos chce to moze zamontowac sobie jakis bzyczek, ale to co napisalem to najprostsza metoda, a ma ta dodatkowa zalete ze nie dziala na nerwy jak np wypuszczasz pasazera przy wlaczonym silniku :wink:
kamil.k - 2006-11-26, 16:59

no jakby mi sie paliła po wyjeciu kluczyka ktoras kontrolka to watpie zebym zauwazyl.w czasie jazdy co innego ale nie podczas wysiadania.zatrzymuje sie łape za kluczyk i juz mnie nie ma w aucie.patrze sie czy nie przywale drzwiami w auto ktore stoi obok a nie na kontrolki

jeszcze nie zadazylo mi sie nie zgasic swiateł a nawet jesli bym nie zgasił to zawsze :mrgreen:
jak wysiade to sie ogladam tak na wszelki wypadek.taki nawyk :lol:

yoshi - 2006-11-26, 18:13

a ja mam w każdej e30 kontrolke mijania :)
Mauser - 2006-11-26, 18:23

Widzę że raz jest kontrolka raz jej nie ma....

W służbowej astrze jest jakiś sygnał dźwiękowy który piszczy jak się otworzy drzwi i właśnie tak chyba miałoby to wyglądać; które kabelki podpinać jeslibym chciał właśnie coś takiego w swojej zrobić? Nie mam pojęcia któreby to były, no i chyba jakiś przekaźnik czy cuś trzebaby zamontować...

Kontrolka powinna wystarczyć, no ale sygnał przy otwarciu drzwi byłby lepsiejszy...

cypis0 - 2006-11-26, 20:48

kontrolka to samoroba bylo na tym forum albo innym jak to zrobic zgadzam sie!! piszczyk jest bardzo dobrym rozwiazaniem koszt 2,5zl sprawdza sie perfekcyjnie, kotrolka przydaje sie teraz zebysmy wiedzieli czy mamty swiatla czy nie jak jedziemy ....chyba ze ktos robi tak jak ja i zwsze jezdzi na swiatlach :P P
Mauser - 2006-11-26, 21:44

szukałem przepisu na tym forum i niestety był odnośnik do innego który nie działa:/
henry - 2006-11-26, 22:14
Temat postu: "kontrolka" świateł
......Patent jest prosty............... Buzzer na 12 V podłączyc między + świateł pozycyjnych a wyłącznik drzwiowy ( obojetnie które drzwi , moga byc od kierowcy , a i tak sa wszystkie najczęściej razem połączone , przynajmniej w E30 ) i juz "układ" działa.........

Moim zdaniem inne zadanie ma "prawdziwa" kontrolka świateł mijania....Ta jest po to by teraz , nie zapłacic za "niemanie" świateł.Nie widziałem na schematach E30 kontrolki świateł mijania , ani świateł pozycyjnych .Warto to dorobić .Wystarczy podłączyc odpowiednia diodę LED pod styk wyłącznika świateł mijania i "masę"...........PZDR - henry

marekfl - 2006-11-27, 15:09

Bruner napisa³/a:
Oczywiscie jak ktos chce to moze zamontowac sobie jakis bzyczek, ale to co napisalem to najprostsza metoda, a ma ta dodatkowa zalete ze nie dziala na nerwy jak np wypuszczasz pasazera przy wlaczonym silniku :wink:

Miałem coś takiego w vectrze zamontowane i to chyba seryjne. I buczało tylko jak był wyłaczony silnik!! i tylko jak się drzwi kierowcy otworzyło :cool: . Ciekawie rozwiązane było. :mrgreen:

pawelk318 - 2006-11-27, 17:34

ja wyrobiolem sobie nawyk do patrzenia na kontrolke od swiatel awaryjnych swieci na czerwono bardzo dobrze sie rzuca w oczy