BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odcięcie zapłonu na gazie

Anonymous - 2004-09-21, 18:24
Temat postu: Odcięcie zapłonu na gazie
Da sie zrobic w samochodzie napedzanym gazem żeby np przy 6000tyś odcinało zapłon tak ja benzynie??
HyenoX M42B18 - 2004-09-21, 20:18

witam,
moim zdaniem TAK
np. jak masz w kopułce palec rozdzielacza z odcinaczem to odcina na LPG i PB bo dziala na niego siła odśrodkowa :)

pozdro

nokerman - 2004-09-22, 07:01

to cudo to odcięcie zapłonu a nie benzyny więc niema różnicy czy jedziesz na gazie czy na benzynie (przynajmniej w moim przypadku na gazie odcina) a motorki mamy podobne chyba nie :?: :?:
LUKAS - 2004-09-22, 08:53

Hmm... Jeśli chodzi o odcinkę, to w Motronikach polegała ona na odcięciu dopływu paliwa. Dlatego jeśli mając Motronika, mamy gaz to niepowinniśmy mieć odcinki na gazie...
Odcina zapłonu w beemkach była w silnikach gaźnikowych. Wtedy zapłon był odcinany w cewece zapłonowej, przez co niebyła podawana iskra, dzięki czemu mogliśmy mieć odcinkę i na benzynie i na gazie.

Jeśli coś pokręciłem niech ktoś mnie poprawi.

BOR - 2004-09-22, 14:14

Wg mnie jest tak jak LUKAS pisze. Mialem zarówno L-jet jak i Motronic na gazowni i w żadnym nie odcinało na gazie.
Anonymous - 2004-09-22, 15:47

ZGADZAM SIE ODCINA ZUPE A NIE ISKRE POZDRO
LUKAS - 2004-09-22, 17:15

Jeśli już jest odcinka t ozawsze. Po przekroczeniu danego progu obrotów, np. 6000 zawsze jest odcięcie, nie zaleznie czy mamy nieg jałowy czy przyspieszamy. Co do inst gazowych to gdy niema kompa a mamy wtrysk benzyny elektroniczny to normalne ze odcinki ni bedzie. ale jesli mam kompa, to pewnie odcinka moze byc, aczkolwiek głowy niedam bo pewien niejestem.
mocry - 2004-09-22, 23:52

Czy to bardzo skodzi jak silnik pracuje na wysokich obrontach na gazie??? wczesniej mialem auto przez 1,5 roku tylko na PB. Teraz mam na gaz i czasem sobie przykrece wyzej... Co sie dzieje wtedy ?
SmasherE30 - 2004-09-23, 00:02

grzeje się jak cholera, nie zdziw się jak przypali ci się olej i zatrzesz silnik :roll:
leon - 2004-09-23, 10:16

Witam

jak masz dobrze zrobiona inst. gazowa to odcina tak samo jak na bezynie czyli np. u mnie przy 6250

ROBA - 2004-09-23, 19:17
Temat postu: Re: Odcięcie zapłonu na gazie
gaz ci nie odetnie jeśli nie masz kompa od gazu
jeśli masz to podjedz żeby cie podłączyli i ustawili odcięcie jeśli ten komp ma taką opcje
za odcięcie na gazie odpowiada silniczek krokowy na dolocie gazu

lukasz - 2005-01-03, 22:45

jest sprawa tego typu jezeli jest instalka z kompem programowalnym z pc to jest tam opcja odciecia,tzn. jak silnik przechodzi powyzej zadanych obrotow to sam wraca na benzynke.A jak jest jakas prosta z odcieciem tylko wtrysku do nie ma zadnych ograniczen .Krecisz ile sie da.pozdro :twisted: