| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30- miekki pedal hamulca...
buni - 2006-11-19, 15:27 Temat postu: E30- miekki pedal hamulca... witam
mam taki problem z ktorym nie moge sobie poradzic..
sytuacja pewnie znana wielu osobom : miekki pedal hamulca..
moja auto posiada ABS.seryjne serwo i seryjna pompe hamulcowa ( m20b25 )
tarcze i klocki w dobrym stanie
hamulec wpada gleboko i dopiero zaczyna dzialac pod koniec.. zmuszenie do zadzialaniu abs-u graniczy z cudem. udaje sie ale ciezko...
uklad odpowietrzalismy juz ze 3 razy.
zmienilismy pompe hamulcowa ( na uzywana niestety wiec nie moge byc pewny jej dzialania w 100% )
i nadal to samo... ciagle wpada za gleboko..
podczas jazdy moge napompowac pedal hamulca zeby byl twardy.. i wtedy heble dzialaja rewelacyjnie..
na wylaczonym silniku rowniez po nacisnieci uhamulca kilka razy robi sie twardy.
niestety po wlaczeniu silnika i pierwszym hamowaniu znow robi sie miekki i wpada w podloge...
co moze byc przyczyna ? gdzie szukac ?
moze ktos mial podobny problem i go rozwiazal ?
p.s.
chcialbym miec hebel jak w nowym aucie.. dziala bez zadnego opoznnienia.. od razu po dotknieciu..
pozdrawiam
lagadula - 2006-11-19, 18:10
Czy zmieniłeś pompę na wydajniejszą po zmianie zacisków ? Od czego te zaciski ?
Głupie pytanie - zmianiłeś płyn na jakiś wydajniejszy ? ( np Mintex C-Tech).
A moze pompa przepuszcza miedzy sekcjami ?
buni - 2006-11-19, 18:15
na razie heble mam seryjne nic nie zmieniam dopoki nie naprawie tej usterki.
pompa seryjna . tarcze , zaciski wsio seria .
plyn.. nie wiem jaki lali ferrodo pewnie....
te heble seryjnie kiedys dzialaly barodzo ok.. pozniej fura stala pol roku .. odpalilismy po swapie i jest ch....wo
| lagadula napisa/a: | | A moze pompa przepuszcza miedzy sekcjami ? |
a jak to sprawdzic.. ? jelsi chodzi o uklad hamulcowy to wiem ze jest zbiorniczek pompa i , abs , tarcze , klocki i jakos t owszystko dziala ;
lagadula - 2006-11-19, 18:19
Postaraj sie o nową pompę, ewentualnie o zestaw naprawczy do tej co masz.
Pamietasz czy ta pompa ma regulowany bolec naciskający
buni - 2006-11-19, 18:21
poprzednia pompa i obecna ktora wsadzilismy nie ma regulacji bolca
lagadula - 2006-11-19, 18:29
Odłacz serwo i zobacz jak hamuje bez.
ubott - 2006-11-19, 18:41
moze to glupie ale w jakim stanie sa twoje klocki (szczeki) tyl bo mi pedal wpadal do podlogi jak sie konczyly szczeki.
jak zapompowalem pare razy lub lekko reczny podciagnalem bylo wszystko ok
sarna1 - 2006-11-19, 19:45
przeciez z tylu sa tarczobebny - to na pewno nie to jest przyczyna awarii. Ja stawiam na : - nieszczelnosc na serwie - lub padnietym samym serwie hamulcowym.
SmasherE30 - 2006-11-19, 21:13
jesli pedal chodzi lekko i gdy zaczyna brac nadal łatwo mozna zablokowac koła to raczej niebędzie to serwo ... mogą to być na przykląd nierównomiernie zużywające się okłądziny, pofalowana powierzchnia współpracująca klocek-tarcza, lub uszkodzeniana zbrojenia na przewodach elastycznych (co wchodzi na stacji diag. jak nierówno biora heble.), lub byk w uszczelkach samej pompy...
jeszcze może być zapowietrzony wysprzeglik ... nie wiem jak jest u Ciebie ale normalnie on jedzie na jednym ukłądzie... i jego też nalezy odpowierzać.
Bruner - 2006-11-20, 02:39
Mialem kiedys cos podobnego, pedal miekki i bardzo slaby hebel, tu jest opis co i jak:
http://forum.beemka-klub....0&postorder=asc
Po wymianie plynu i serwa bylo ok. Oprpcz samego serwa moglo tez sie cos rozszczelnic (przewod od przepustnicy), wtedy efekt bedzie podobny.
Serfers - 2006-11-20, 12:38
Witam jestem nowy na forum
Ale wydaje mi sie ze przyczyna tego moze byc pompa ABS z tego wzgledu iz samochod stal
chwile czasu i mogly zardzewiec elektrozawór regulacyjny. Podczas hamowania z abesem powinienes czuc pulsowanie pod pedalem hamulca.
buni - 2006-11-20, 20:21
dzieki za wszelkie info. jutro zbadam wszelkie podpowiedzi..
btw :
| Bruner napisa/a: | | moglo tez sie cos rozszczelnic (przewod od przepustnicy) |
u mnie nie ma przepustnicy
meles - 2006-11-20, 21:36
Hmmm... a nie zapowietrzyła się pompa ABS? Dlaczego przyczyną może być zepsute serwo? Mnie się wydaje, że hamulce działały by tak samo, tylko trzeba by użyć większej siły.
Bruner pisze, że po wymianie serwa i płynu przeszło... może ktoś wreszcie odpowietrzył układ a serwo jak serwo... działało.
Ostatnio rozebrałem swoją pompę... i okazało się, że wszystko jest okej. Uszczelniacze jak nowe, nic nie przepuszcza. Pompa ma 20 lat. No chyba, że ktoś wcześniej zregenerował (w co osobiście wątpię).
Ja bym sprawdził pompę ABS i po raz n-ty odpowietrzył układ, tym razem BARDZO dokładnie (spróbuj ciśnieniowo, słyszałem, że inne metody nie są zalecane do ukł. z ABS).
Bruner - 2006-11-20, 23:05
U mnie to na 100% bylo serwo, pedal nie twardnial po odpaleniu silnika i jesli odpuscilem hamulec i w ciagu kilkunastu sekund chcialem go wcisnac ponownie to praktycznie nie bylo hebli. Wczesniej odpowietrzalem uklad i to nic nie pomoglo. Plyn wymienilem wlasciwie przy okazji.
pawelk318 - 2006-11-21, 17:53
nie wiem dokladnie jak to jest w bmw ale mialem podbny problem w busie
przyczyna byla rozwalona uszczelka przy pompie od serwa
tak tylko pisze moze cos pomoze
meles - 2006-11-22, 00:13
| pawelk318 napisa/a: | | nie wiem dokladnie jak to jest w bmw ale mialem podbny problem w busie przyczyna byla rozwalona uszczelka przy pompie od serwa |
Dokładnie!! uszkodzona uszczelka między pompą hamulcową a serwem to tak jak dziura w przewodzie podciśnienia. Na to też trzeba zwrócić uwagę... bo może też być przyczyną "brania lewego" powietrza przez silnik.
lagadula - 2006-11-22, 10:39
Dlatego napisałem że najlepiej odłączyć serwo na chwilę i zobaczyć jak działa. Zrobiłeś tak Buni ?
buni - 2006-11-22, 10:47
na pierwszy ogien poszla pompa hamulcowa
wymienilismy . odpowietrzylismy uklad. bez zmian.
odloczylem sterownik abs. bez zmian.
odloczylem podcisnienie od serwa - pedal twardy , nie wpada w podloge.
tomcat944 - 2006-11-22, 11:12
hej,
a jak hamuje po odlaczeniu serwa?? sprawdzales??
moze rzeczywiscie winne jest serwo...
buni - 2006-11-22, 11:14
jak to bez serwa... trzeba sie dobrze zaprzec w fotel zeby zahamowac...
encore - 2006-11-22, 17:21
witam, jeśli chodzi o łyn hamulcowy to tylko DOT4 obojetnie jakiej firmy, te wydajniejsze sprawdzaja sie w sporcie wyczynowym, choc niezaprzeczam ze jazda na codzien BMW mozna nazwac sportem wyczynowym:D ale bez przesady.
moze to banalne, ale jakbys mial male cisnienie w ukladzie ham. dziwne ze po odpowietrzaniu dalej sie tak dzieje, nie ucieka ci gdzies plyn ? sprawdzalesc szczelnosc rurek/przewodow, zaworki?
pozdro
buni - 2006-11-22, 18:05
dzis zmienilismy serwo z pompa.
odpowietrzylismy uklad i traskawka nadal LIPA...
a plynu nigdzie nie ubywa
lagadula - 2006-11-22, 19:09
| buni napisa/a: | dzis zmienilismy serwo z pompa.
odpowietrzylismy uklad i traskawka nadal LIPA...
a plynu nigdzie nie ubywa |
Truskawkowe studio.... Hm... No "cza" szukać. Są tam jakieś korektory
A moze..... wóz za dużo podciśnienia daje I servo za mocno działa Kurde Buni na odłegłosć to słabo....
A jak odłaczyłeś serwo to głeboko wpadał hamulec zanim zahamowało ? Dało sie ABS odpalić ?
Kruk - 2006-11-23, 09:46
Miękki pedał=powietrze w ukł.ham.(jak wszyscy wiedzą)
Na pewno dobrze odpowietrzyłeś serwo?
buni - 2006-11-23, 20:56
wcoraj wieczorem pojechalem na diagnoze do znajomego do warsztatu.
wsiadl... nie odpaljac silnika ponaciskal pedal hamulca i stwierdzil ze zapowietrzony uklad.
dzis pojechalem ..zostawilem auto. wrocilem za 2h i hamulce dzialaja rewelacujnie..
reakcja na pedal super..
NIE ma to jak dobre odpowietrzenie ukladu.
odrecone zostaly wszystkie zaworki do odpowietrzania .. i lany byl plyn do zbiorniczka...
.. grawitacja zrobila reszte....
szkoda ze od razu nie pojechalem gdzie trzeba...teraz przynajmniej mi sie heble gotuja co chwila....;)
kamil.k - 2006-11-23, 22:28
buni gdzie wczesniej odpowietrzales hamulce tylko błagam nie pisz ze w sławnym ksr bo nie uwierze ... mam nadzieje ze nie płaciles im za to a nawet jesli to jedz po zwrot kasy
meles - 2006-11-24, 09:30
| buni napisa/a: | wcoraj wieczorem pojechalem na diagnoze do znajomego do warsztatu.
wsiadl... nie odpaljac silnika ponaciskal pedal hamulca i stwierdzil ze zapowietrzony uklad.
dzis pojechalem ..zostawilem auto. wrocilem za 2h i hamulce dzialaja rewelacujnie..
reakcja na pedal super..
NIE ma to jak dobre odpowietrzenie ukladu.
odrecone zostaly wszystkie zaworki do odpowietrzania .. i lany byl plyn do zbiorniczka...
.. grawitacja zrobila reszte....
szkoda ze od razu nie pojechalem gdzie trzeba...teraz przynajmniej mi sie heble gotuja co chwila....;) |
A NIE MÓWIŁEM!!
Pochwal się gdzie Ci tak odpowietrzyli układ... żeby inni nie meli takich problemów.
lagadula - 2006-11-24, 09:39
Buni... kopnę Cię w zadek jak Cię spotkam
Gangstapcf - 2006-11-28, 01:38
U mnie pomogła wymiana płynu na nowy (stary chyba był z "fabryki" bo to co tam pływało to tragedia, takiego syfu jeszcze nie widziałem) i konkretne odpowietrzanie ...
|
|