BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - jak zmnielszyc mega nadsterownosc - E30 ?

buni - 2006-11-13, 07:59
Temat postu: jak zmnielszyc mega nadsterownosc - E30 ?
mam takie pytanie..

jak zniwelowac duza nadsterownosc e30 ?
chcialbym zeby auto nie reagowalo na kazde ujecie w zakrecie.. i nie stawialo go bokiem..
nie mowiac juz o nacisnieciu hebla w zakrecie...

czy nastawy zawieszenia pomoga ..czy nalezalo by dociazyc tyl auta ?

SmasherE30 - 2006-11-13, 10:18

Sztywniejszy zawias aby był mniej podatny na przechyły przód-tył. acentryczne tulejki wahaczy tylnych dające zbieżnośc na tylnej osi, zwiększyć masę tyłu i dać szerszy LACZ :wink:
Menel - 2006-11-13, 12:44

luknij buni na ta M3 E30 niebieska ktora wczoraj wkleilem. ma chyba zabetonowana wneke na kolo zapasowe
tomcat944 - 2006-11-13, 15:26

hej,
Menello ma racje, trzeba dociazyc tyl... moze nie w tak drastyczny sposob ale to pomoze...
musisz jezdzic caly czas na pelnym zbiorniku, zawsze to troche litrow...
ewentualnie zawias w angielskim stylu... 60 - tyl i 40 - przod... dzieki temu srodek ciezkosci przesunie sie do tylu....
jesli chodzi o laczki to na zime szerszy kapec nie nada... ten sam ciezar fury rozklada sie na wieksza powierzchnie opony....
z tego co sie orientuje to masz aku w bagazniku, jesli nie to grube przewody i do dziela...
a jak to nie pomoze to beton lub olow i zegnaj kolo zapasowe :twisted:

jaqub - 2006-11-13, 15:53

danie twardszego zawiasu spoteguje nadsterownosc... wrzuc 2 worki piachu w bagaznik... w sam raz na zime bedziesz mial do podsypania pod kola :mrgreen:
buni - 2006-11-13, 17:03

gumki z przodu mam emkowe.
aku oczywiscie z tylu.

chyba musze kupic troche odwaznikow na dociazenie tylu.. i na testowanie pojechac... :)

Menel - 2006-11-13, 17:32

buni, butle z gazem zapodaj na tyl :lol:
damiano_e30 - 2006-11-13, 17:49

buni napisa/a:

chyba musze kupic troche odwaznikow na dociazenie tylu.. i na testowanie pojechac...
:)

Kaloryfer żeliwny dobrze daje rade, sprawdzone :D

Adi - 2006-11-13, 18:26

damiano_e30 napisa/a:
buni napisa/a:

chyba musze kupic troche odwaznikow na dociazenie tylu.. i na testowanie pojechac...
:)

Kaloryfer żeliwny dobrze daje rade, sprawdzone :D

przypomina mi się pewnien film "Manta, Manta" czy jakoś tak :wink:

jaras87 - 2006-11-13, 18:38

u mnei ktoś sprytny wytoczył konkretny kawałek metalu ktoru miesci sie pod koło zapasowe wazy ze 25-30kg :D narazie jezdze bez ;) lubie jak jest troche nadsterowny ;) na zime wrzuce to i worek z paiskiem :D

ostatnią izme jezdizłem bez dociązania ;) i było całkiem niezle :)

kamil.k - 2006-11-13, 19:13

a czy wczesniej jak nie miales szpery tez tak bylo :?:
Melis - 2006-11-13, 19:29

są takie obciążniki od ciągników na koła ładnie juz wytoczone :mrgreen: jesli nie to z3-4 "boki" kół obrotowych pasków od kombajnu Bizon :mrgreen: :lol:
SmasherE30 - 2006-11-13, 19:40

Oczywiście na zimę laczek może zostac węższy (185-205) ... warto aby był jak najmiększy i elestyczny (czytaj świeżutki). Nawierzchnia o stanie innym niż SUCHA wiąże się niestety z brakiem przyczepności w każdym przypadku.
I nie jeździj na zbyt wysokim biegu, bo jak koła wpadną w polizg to i tak i tak silnik nabierze obrotów, a czym wyższy bieg tym przez to będzie większa różnica prędkości kół do nawierzchni i nieunikniony n-stopniowy ober.

adrian e30 - 2006-11-13, 19:56

umiescic silnik cenrtalnie :lol: :lol: odsunąć przednie fotele na max do tylu.
a takna serio:
mieszanie w geometrii tylu nie pomoze, dokladanie ciezaru na tyl?? hmmm to po co mocny silnik jezeli dokladamy masy????

Menel - 2006-11-13, 20:31

Cytat:
to po co mocny silnik jezeli dokladamy masy

bo ten potwor jest za mocny na snieg...i sadze ze na mokra nawierzchnie tez 8)

sarna1 - 2006-11-13, 20:36

ja w cupecnie i sedanie wrzycalem plytke chodnikowa, w kombi nie mam tego problemu :) prowadzi sie super - jest to najstabilniejsza buda E30 :) i to nie tylko moje zdanie --- zamienimy sie :D :D
ADC - 2006-11-13, 23:08

sarna1 napisa/a:
ja w cupecnie i sedanie wrzycalem plytke chodnikowa, w kombi nie mam tego problemu :) prowadzi sie super - jest to najstabilniejsza buda E30 :) i to nie tylko moje zdanie --- zamienimy sie :D :D

Ja bym sie bez zastanwienia zamienial :twisted:

Piotr_1 - 2006-11-14, 00:17

Skoro coś przeszkadza, to jest może coś w geometrii klapnięte. Nie powinno być normalnie negatywnych odczuć bez względu na masę przodu. Czy w koleinach są jakieś wyraźniejsze problemy? I przy jakiej prędkości najbardziej
buni - 2006-11-14, 07:48

jezdze na 17tkch.. i tak juz zostanie.. mniejsze nie wejda..
w koleinach..rzuca autem jak stara k...e na rogu

czy mozecie polecic jakis naprawde dobry warsztat od geometrii w warszawie..

w takim gdzie mi ustawia gemoetrie .. i nie beda narzekac ..ze mtechnikowy zderzak jest za nisko i czujniki przed autem sie nie widza..., i wogole za niski ma pan samochod.... i na takich felgach to ten samochod nie powinien jezdzic bo sa za duze...

to tylko kilka z wielu slow jakie uslyszalem w kilku punktach gdzie ustawia sie geometrie.

meles - 2006-11-14, 08:32

Tak naprawdę, to nie ma bata, żeby na 17-tkach nie było żadnego efektu w koleinach... za niski profil aby mógł swobodnie pracować. Jeżeli koleiny mają inny rozstaw niż Twoje koła to zawsze będzie problem... :? To tak moim skromnym zdaniem. Może przesiadłeś się z wyższego profilu (nie wiem na jakich kołach wcześniej jeździłeś)?

Dużo cięższy jest Twój silnik od standardowego M20? Ja myślę, że można by się pokusić o zmniejszenie tłumienia z tyłu (jeżeli się da) i twardszy stabilizator z przodu i bardziej miękki z tyłu, ale to jednak trochę kosztuje.

A co do tych "speców" od ustawiania geometrii to znaczy, że sprzęt mają do :cenzura: ... głupie tłumaczenie, że się czujniki nie widzą. Niech im okulary kupią, może pomoże. :twisted:

jaras87 - 2006-11-14, 08:35

to po zimie jak wpadne ze swoim e21 to mnie na warsztat nawet nie wpuszczą :D

aj mam problem z koleinami juz na gumach 205/50/15 ;) i towina sztynwgo zawieszenia iskiego profilu wsyzstkiego po troche ... a najbardziej w tym wszystkim zawsze zawiwni ulica ;] :lol:

Pancin - 2006-11-14, 11:35

Buni, jedyny spec od geometrii jakiego znam to Michał Gil z Kielc. Pewnie i w Wawce się jacyś znajdą, ale tam nie znam nikogo. Michał jest Mistrzem Polski w Formule (też RWD) i zęby zjadł na ustawianiu takich nietypowych sprzętów. Jego na pewno mogę polecić. Ma w ustawianiu tylnopędów spore doświadczenie.
SmasherE30 - 2006-11-14, 13:48

Geometrię mi ustawiano z 3 osobami na pokladzie :idea:
Na sprzęcie opartym o punktaki laserowe. a nie odbiornuiki i nadajniki.
Liczy się ogarnęty fachowiec a nie sprzęt...
Autko prowadzi się zajebiście, ale tylko po równej nawierzchni.
Jeżdże na 195/50/15 2.5 bara i też na delikatnych koleinach czuć jak na prawde mocno sciąga mi auto ... z tyłu mam profil 55 oraz 2,4 bara i daje rade ale ja wiem że takie balony na 17tkach to nieporozumienie :wink:

Łukasz - 2006-11-14, 15:11

sarna1 napisa/a:

najstabilniejsze = najsztywniejsze ? Bo jeśli o to lata to cupeta....

Mauser - 2006-11-14, 17:14

SmasherE30 napisa/a:
Geometrię mi ustawiano z 3 osobami na pokladzie :idea:

U mnie zamiast pasażera były dwie skrzynki z ołowiem, a ja oczywiście w środku. Koles dokładnie pytał co jest w bagażniku, ile litrów paliwa, ile litrów gazu czy koło jest itp...

jaqub - 2006-11-14, 17:22

SmasherE30 napisa/a:
ale ja wiem że takie balony na 17tkach to nieporozumienie

mam na zime 225/50r17 i roznica do 225/45 R17 jest bardzo duza... nie dosc ze zimowki sa mieksze i tlumienie nierownosci nawet na skreconym na sztywno zawieszeniu jest sporo lepsze... a zwiekszenie profilu ma ten plus ze niskie autko idzie ciut do gory i mozna jezdzic troszke mniej stresowo :mrgreen:

SmasherE30 - 2006-11-14, 19:56

mialem na mysli nieporozumienie w sęsie wyglądu :wink: bo Tak jak piszesz ... to sie sprawdza
przem - 2006-11-14, 19:57

Łukasz napisa/a:
sarna1 napisa/a:

mysle ze chodzilo o balans/wywarzenie :)

pozdro

jurek - 2006-11-14, 20:06

bumi zacznij od przesuniecia tego motoru i zobaczysz ze nic nie bedziesz wiecej robil:)
Łukasz - 2006-11-14, 20:14

musiałby go cofnąć w stronę kabiny tak jak zrobiło to Hartge z E30 H35 24v - zobacz na e30.de...To jest niegłupi pomysł....
Piotr_1 - 2006-11-14, 22:06

jurek napisa/a:
bumi zacznij od przesuniecia tego motoru i zobaczysz ze nic nie bedziesz wiecej robil:)

jasne...

jaras87 - 2006-11-14, 22:17

piotr_1 nie jasne tylko tak .. naprawde :) ... wystarczy jeśli przerzucisz środek ciezkosci silnika ... pare cm zey znalazł sie pomiedzy osiami i da to taki efekt ze bys sie zdzwil ...

ale ani tania ani latwa operacja to nie jest... praktycznei trzeba by rozbic cała sciane grodziową ;] nie mowiac o tunelu itd

sarna1 - 2006-11-14, 22:47

przem napisa/a:
Łukasz napisa/a:
sarna1 napisa/a:

mysle ze chodzilo o balans/wywarzenie :)

pozdro

tak wlasnie o to mi chodzilo :) oblatytwalem swoje poprzednie e30tki na wszystkie sposoby i to wlasnie (moze to dziwne) w trumniaku nie mam stresa przypokonywaniu dlugich lukow z wysokimi predkosciami. Wywazenie auta oraz badz co badz dobre zawieszenie (takie jak w podpisie) daje naprawde ogromna frajde z jazdy. Ale nie o tym mowa panowie :D

Na miejscu Buniego pocwiczylbym z dociazeniem auta na tyle bo przesuwanie silnika wiaze sie z duzymi kosztami.

jaqub - 2006-11-15, 16:40

jako dociazenie wrzuc jakies wzmacniacze i dobry duzy SUB na tyl... ladnie dociazy a poza tym zagluszy KLEKOT :mrgreen:
Mauser - 2006-11-15, 16:50

jaqub napisa/a:
jako dociazenie wrzuc jakies wzmacniacze i dobry duzy SUB na tyl...
:mrgreen:

To jest pomysł!!

buni - 2006-11-15, 16:55

Mauser napisa/a:
jaqub napisa/a:
jako dociazenie wrzuc jakies wzmacniacze i dobry duzy SUB na tyl...
:mrgreen:

To jest pomysł!!

takie czasy mam juz za soba :wink: :wink:

Piotr_1 - 2006-11-15, 22:09

najpierw dokładnie geometria. Ja jeździłem z całkowicie odchudzonymi tyłami aż zawieszenie podskoczyło z 1,5cm do góry i było (jest) przyzwoicie. Nie było żadnych mega nadsterowności. Zakręty przy bardzo dużych prędkościach i nic nie było. Może tylna belka się chybota w mocowaniach lub któryś z tylnych wahaczy. Efekt będzie wyczuwalny przy prędkości powyżej 60kmh, trudno to sprawdzić na postoju ponieważ wymagana jest duża siła odśrodkowa działająca na kabinę i solidne trzymanie boczne kół
Mauser - 2006-11-15, 22:46

Piotr_1 napisa/a:
Ja jeździłem z całkowicie odchudzonymi tyłami aż zawieszenie podskoczyło z 1,5cm do góry i było (jest) przyzwoicie.

Konkretnie co, jeśli chodzi o odchudzanie?

Piotr_1 - 2006-11-17, 00:34

no do blachy, seryjne części ale bez tapicerki.