| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym.
Mariusz - 2006-11-12, 00:16 Temat postu: Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. * Do drogi twardej zalicza się drogi o nawierzchni: bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowanej oraz z płyt betonowych.
* Zawracający na drodze z pierwszeństwem przejazdu nie ustępuje pierwszeństwa przejazdu wjeżdżającemu na tą drogę z drogi podporządkowanej.
* Kierujący pojazdem zobowiązany jest do wyłączenia tylnych świateł przeciwmgłowych w przypadku poprawy widoczności na odległość większą jak 50m.
* Holowanie pojazdu na autostradzie dozwolone jest wyłącznie pojazdem "pomocy drogowej".
* Poszerzono obowiązek stosowania pasów bezpieczeństwa również podczas jazdy po innych jak jezdnie drogach twardych.
* Rozszerzono obowiązek używania hełmów ochronnych na wszystkich kierujących i przewożonych motocyklami i motorowerami.
* Uczestnika wypadku drogowego zobowiązano (na żądanie osoby uczestniczącej w tym wypadku) do podawania danych personalnych zarówno swoich jak i posiadacza pojazdu oraz nazwy firmy ubezpieczającej (OC) i numeru polisy.
* Na obszarze zabudowanym wprowadzono zakaz postoju - poza wyznaczonymi w tym celu parkingami - pojazdów lub zespołów pojazdów o DMC powyżej 16 ton lub długości ponad 12 m.
* Rozszerzono obowiązek używania świateł mijania przez całą dobę na okres od 1 października do ostatniego dnia lutego.
* Kierujących motocyklami, motorowerami i pojazdami szynowymi zobowiązano do używania świateł mijania niezależnie od pory dnia i roku.
* Zabroniono przewożenia osób ponad liczbę miejsc określoną w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
* Wprowadzono obowiązek przewożenia dzieci w wieku do 12 lat, które nie przekroczyły 150 cm wzrostu, w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu.
* Wprowadzono pojęcie "młodego kierowcy", który w przypadku otrzymania za naruszenie przepisów ruchu drogowego 22 pkt tracą prawo jazdy bez możliwości jego odzyskania.
* W stosunku do innych niż "młodzi kierowcy" osób zwiększono dopuszczalną ilość punktów za popełnione wykroczenia drogowe do 24.
* Umożliwiono kierowcom zmniejszenie liczby otrzymanych punktów za popełnione wykroczenia drogowe poprzez odbycie stosownego szkolenia (raz w ciągu roku).
* Rozszerzono uprawnienia policji do zatrzymywania praw jazdy kierowców w przypadkach gdy kierowcy ci za popełnione wykroczenia drogowe otrzymali więcej niż:
a) 20 pkt - młodzi kierowcy,
b) 24 pkt - pozostali kierowcy.
* Kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.
* "Kierujący, zmieniając pas ruchu na skrzyżowaniu oznaczonym znakiem C-12 (ruch okrężny) jest obiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu poruszającemu się po pasie ruchu, na który zamierza wjechać (wejść)."
* "Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6 (przejście dla pieszych), D-6a (przejazd dla rowerzystów) albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących (wjeżdżających)."
* Zabrania się zawracania kierującemu pojazdem na skrzyżowaniu, na którym ruch kierowany jest sygnalizatorem kierunkowym S-3.
* Prędkość dopuszczalna w obszarze zabudowanym wynosi:
- 50 km/h w godz. 5:00 - 23:00
- 60 km/h w godz. 23:00 - 5:00
Źródło
duchPW - 2006-11-12, 00:32
od kiedy to obowiÄ…zuje?
Kujon - 2006-11-12, 00:39
| PioterW napisa³/a: | | od kiedy to obowiÄ…zuje? |
Drodzy koledzy KIEROWCY , nowelizacja przepisów była w wakacje gratuluje refleksu
jaqub - 2006-11-12, 01:20
co znaczy mlody kierowca? taki ktory ma prawko do roku czasu czy jakos inaczej...?
duchPW - 2006-11-12, 02:04
kurde Kujon mądralo - jest tyle dziedzin życia, że za wszystkimi nie nadąrzysz
nie wysyłam listów, to nie znam aktualnej ceny znaczków pocztowych
... nawet nie wiem czy mi kierunkowaksazy działają
BM 6 - 2006-11-12, 10:40
......... I w związku z powyższym kolejny raz potwierdziło się to, że..............
potrzebny jest na forum taki ktoś, jak Mariusz, który bez względu na porę i czas będzie przypominał o tym co najważniejsze dla naszego bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Wielkie dzięki Mariusz dla Ciebie. Pozdrowienia i całuski ...też(!!!) - M.
Marcin e30 - 2006-11-12, 11:16 Temat postu: Re: Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym.
| Mariusz napisa³/a: | | * Zabrania siÄ™ zawracania kierujÄ…cemu pojazdem na skrzyżowaniu, na którym ruch kierowany jest sygnalizatorem kierunkowym S-3. |
to ja mam pytanie odnośnie tego przepisu
znak s3 wyglÄ…da tak
czyli jak on jest to nie można zawracać
a jak mam taki
to moge zawracać oczywiście jeśli nie ma zakazu
może to śmieszne ale od zawsze mam z tym problemy
kamil.k - 2006-11-12, 12:26
na sygnalizacji kierunkowej nie mozna zawracac
na normalnych skrzyzowaniach mozna
center - 2006-11-12, 12:46
tak jak mowi kamil.k
zawracanie to podwojny skret w lewo, wiec kierunkowe sygnalizatory nie zezwalaja na taki manewr
zawracac mozesz tylko na sygnalizatorze s1, jesli wczesniej nie bylo znaku zakaz zawracania...
Marcin e30 - 2006-11-12, 15:17
czyli już teraz wiem
dzięki
kamil.k - 2006-11-12, 15:58
| Marcin e30 napisa³/a: | czyli już teraz wiem
dzięki |
człowieku ty powinienes to wiedziec dawno no chyba ze nie masz jeszcze prawka
Mariusz - 2006-11-12, 19:11
Tak, macie racjÄ™.
Pełne "kółko" w syganalizacji pozwala na zawrócenie.
Natomiast strzałki wyznaczają możliwy sposób poruszania
A nowelizacja: co prawda była już jakiś czas temu, ale kierowcy o tym nie wiedzą, bo mało kto się interesuje przepisami na bieżąco Warto przeczytać, zapamiętać ... nikogo nic to nie kosztuje.
duchPW - 2006-11-12, 19:17
dokładnie
henry - 2006-11-12, 19:45 Temat postu: przepisy .....Witam !!! Dzieki Mariusz za informacje .Są naprawde potrzebne i warte przypomnienia . Widac , niestety ,że wiele osób ( nie tylko tu na forum , ale w całym kraju ) , nie ma pojęcia o wprowadzanych zmianach.A przepis o zakazie zawracania przy istnieniu sygalizatorów kierunkowych obowiazuje dokładnie od 30 czerwca 1999 roku.Po publikacji tego przepisu w "MOTORZE" dzwoniłem nawet do red.Z.Dexlera w sprawie podstawy prawnej tego przepisu...............Dwukrotnie w odstępach półrocznych w Kielcach zatrzymywałem sie z własnej inicjatywy przy patrolu policyjnym pytając o szczegóły tego przepisu ................żaden policjant nie miał zielonego pojęcia o wprowadzeniu ich w życie.........
Za kolejnym razem zatrzymałem sie przy młodym policjancie i wskazując mu skrzyzowanie z taka sygnalizacją i zadając pytanie , czy na tym skrzyżowaniu wolno zawracać, usłyszałem wreszcie odpowiedź: " Oczywiście ,że nie , sam "sprzedałem" na nim juz pare mandatów"........Wtedy uwierzyłem w mądrych policjantów , czytajacych jednak nowelizacje przepisów.PZDR - henry
kamil.k - 2006-11-12, 20:16
| Kujon napisa³/a: | | PioterW napisa³/a: | | od kiedy to obowiÄ…zuje? |
Drodzy koledzy KIEROWCY , nowelizacja przepisów była w wakacje gratuluje refleksu |
a mi sie cos nie podoba bo wydaje m isie ze wiekszosc z tych wyzej wymienionych obowiazywala wcześniej wiec nie wiem na czym polegała ta nowelizacja ?:
przeciez od kÄ…d pamietam :
-nie można bylo wozic wiecej osob niz w dowodzie rej.
-trzeba było zapinac pasy
-motocykliści musieli jezdzic w kaskach i na światłach
-zabronione rowniez bylo uzywanie telefonu podczas jazdy bez zestawu głosnomówiącego
jedyne co zauważyłem ,że znowelizowali to ograniczenie do 50 km/h w dzień
henry - 2006-11-12, 20:54 Temat postu: ### .....No fakt , tym razem Kujon ma nienajlepszy refleks.Oczywiście ,że wszystko oprócz zróżnicowania prędkości na obszarze zabudowanym obowiązywało "nieco" wcześniej.......Pozdrawiam - henry
Mariusz - 2006-11-12, 23:30
Kto jak kto, ale policjanci (obowiązkowo z Ruchu Drogowego) muszą być na bieżąco jeśli chodzi o przepisy związane z ich sekcją. Przy każdej zmianie/nowelizacji przełożony informuje podwładnych o zaistniałych zmianach.
Nie zmienia to jednak faktu, że "drogówka" to sekcja do której daje się ludzi, którzy sami nie wiedzą co chcą robić w tej Policji ... aczkolwiek nie można zapominać o tych, którzy świadomie wybierają tą sekcję, a następnie stają się specjalistami w tej dziedzinie Tylko zazwyczaj tacy funkcjonariusze siedzą za biurkiem, a nie kontrolują ruch drogowy na drodze. Z wiadomych powodów
jaqub - 2006-11-12, 23:42
Mariusz czyzbys siedzial przy biurku... za monitorem tego komputera... od punkcikow...???
Mariusz - 2006-11-13, 00:01
Oj nie
Zupełnie inna sekcja
Piotrek - 2006-11-13, 00:05
ja tam ostatnio w katowicach miałem przeprawę z czarną vectrą myslałem ze kolesie chcą się scigac , no to uciekałem dopóki koles z tira przez cb radio nie uswiadomił mi kto się ze mną sciga.
Posłusznie sam zjechałem i poprosiłem o najnizszy wymiar kary
bmw 120 wymięka przy tej vectrze
Mariusz - 2006-11-13, 01:20
| Oscypek napisa³/a: | ja tam ostatnio w katowicach miaÅ‚em przeprawÄ™ z czarnÄ… vectrÄ… myslaÅ‚em ze kolesie chcÄ… siÄ™ scigac , no to uciekaÅ‚em dopóki koles z tira przez cb radio nie uswiadomiÅ‚ mi kto siÄ™ ze mnÄ… sciga.
Posłusznie sam zjechałem i poprosiłem o najnizszy wymiar kary
bmw 120 wymięka przy tej vectrze |
TO forum chyba wyrosło z takich opowiastek ...
duchPW - 2006-11-13, 01:30
co Ty - z tego siÄ™ nie wyrasta
Kujon - 2006-11-13, 09:31 Temat postu: Re: ###
| henry napisa³/a: | | .....No fakt , tym razem Kujon ma nienajlepszy refleks.OczywiÅ›cie ,że wszystko oprócz zróżnicowania prÄ™dkoÅ›ci na obszarze zabudowanym obowiÄ…zywaÅ‚o "nieco" wczeÅ›niej.......Pozdrawiam - henry |
przecież 90 % tych rzeczy obowiązuje juz od dawna , nie kompromitujcie się, w wakacje weszło m.in o "młodych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach....
Mariusz - 2006-11-13, 11:29 Temat postu: Re: ###
| Kujon napisa³/a: | | przecież 90 % tych rzeczy obowiÄ…zuje juz od dawna , nie kompromitujcie siÄ™, w wakacje weszÅ‚o m.in o "mÅ‚odych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach.... |
To idź na ulicę i zapytaj pierwszego lepszego kierowcę o jeden z tych punktów ... albo zapytaj o nowelizację przepisów. Ciekawe czy któryś będzie wiedział o co chodzi ...
Kujon - 2006-11-13, 12:04 Temat postu: Re: ###
| Mariusz napisa³/a: | | Kujon napisa³/a: | | przecież 90 % tych rzeczy obowiÄ…zuje juz od dawna , nie kompromitujcie siÄ™, w wakacje weszÅ‚o m.in o "mÅ‚odych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach.... |
To idź na ulicę i zapytaj pierwszego lepszego kierowcę o jeden z tych punktów ... albo zapytaj o nowelizację przepisów. Ciekawe czy któryś będzie wiedział o co chodzi ... |
Obawiam się że masz rację
Adi - 2006-11-13, 12:31 Temat postu: Re: ###
| Kujon napisa³/a: | | Mariusz napisa³/a: | | Kujon napisa³/a: | | przecież 90 % tych rzeczy obowiÄ…zuje juz od dawna , nie kompromitujcie siÄ™, w wakacje weszÅ‚o m.in o "mÅ‚odych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach.... |
To idź na ulicę i zapytaj pierwszego lepszego kierowcę o jeden z tych punktów ... albo zapytaj o nowelizację przepisów. Ciekawe czy któryś będzie wiedział o co chodzi ... |
Obawiam się że masz rację |
bo większość do tego tematu podchodzi w następujący sposób: "egzamin zdałem, jeździć umię, wiem co to ustąp pierszeństwa i STOP, to czerwone a to zielone jestem mistrz kierownicy, przecierz nie będę zawracał sobie głowy jakimiś przepisami"
przeraża mnie to
nigdy nie zapomne jak przyszedł do mnie do pracy starszy Pan z pytaniem jak on ma po pewnej drodze się poruszać, bo tam są po trzy pasy w każdym kierunku i on nie wie jak ma jechać? Tłumaczenia na godzinę było bo nic do niego nie docierało. Skończyło sie na tym, że narysował sobie szkic na małej karteczce, a ja codziennie wsiadając do samochodu mam go przed oczami jak prowadzi auto z tą karteczką w ręku żeby czasem nie przeoczyć skrzyżowania
Rafał - 2006-11-13, 15:08
| Mariusz napisa³/a: | | * KierujÄ…cemu pojazdem zabrania siÄ™ korzystania podczas jazdy z telefonu wymagajÄ…cego trzymania sÅ‚uchawki lub mikrofonu w rÄ™ku. |
| Piotrek napisa³/a: | | koles z tira przez cb radio nie uswiadomiÅ‚ mi kto siÄ™ ze mnÄ… sciga. |
wychodzi na to ze kierowca tira tez łamał prawo
czy widzal ktos zestawy glosnomowiace do cb radia ?
Piotrek - 2006-11-13, 16:12
| RafaÅ‚ napisa³/a: | | Mariusz napisa³/a: | | * KierujÄ…cemu pojazdem zabrania siÄ™ korzystania podczas jazdy z telefonu wymagajÄ…cego trzymania sÅ‚uchawki lub mikrofonu w rÄ™ku. |
| Piotrek napisa³/a: | | koles z tira przez cb radio nie uswiadomiÅ‚ mi kto siÄ™ ze mnÄ… sciga. |
wychodzi na to ze kierowca tira tez łamał prawo
czy widzal ktos zestawy glosnomowiace do cb radia ? |
własnie , Mariusz mozesz to zinterpretować? uzywanie cb podczas jazdy tez jest zabronione?
Mariusz - 2006-11-14, 00:20
No mamy ten nieszczęsny art. 45 ust. 2 pkt 1, który mówi "Korzystanie podczas jazdy z telefonu wymagające trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku przez kierującego pojazdem.... 200zł"
Rozwiązanie: Niejednoznaczne Nie ma nic prócz w/w przepisu na temat używania takiego sprzętu.
Tą "gruchę" można właściwie nazwać mikrofonem, bo się do niej gada i rejestruje głos i można dostać MKK 200zł.
Ale można się też bronić, bo ogólnie CB to nie telefon, ani nie mikrofon, a radiotelefon (zgodnie z określeniem prawnym i technicznym)
PRzy kontroli zawsze można powiedzieć:"A Panowie też korzystacie ze swoich radiostacji za pomocą radiotelefonów
Piotrek - 2006-11-14, 00:28
dzięki Mariusz , na Ciebie zawsze mozna liczyc, muszę sobie to wydrukowac zeby nie pomylic się przy obronie
Napisz jeszcze sposób jak nie płacic mandatów i będzie git
zartuje oczywiscie
LUKAS - 2006-11-14, 17:49
Proponuje przykleic temat, gdyz jest bardzo przydatny
Rafał - 2006-12-03, 00:58
kolejne pytanko
jesi w uchu mam sluchawke bluetooth a w reku telefon i rozmawiam to:
czy tez podpadam pod:
Kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.
przeciez nie trzymam w reku ani sluchawki ani mikrofonu !?????
w poniedzalem mam w tej sprawie wizyte na karolkowej
Shreku - 2006-12-03, 06:33
Co sądzicie o nowym projekcie, aby każdy kierowca obowiązkowo posiadał w apteczce alkomat?
na razie to tylko projekt
Bruner - 2006-12-03, 06:48
Bzdura jakich malo - sprawdz sobie ile kosztuje porzadny alkomat, dajacy wiarygodne wyniki. Jakies 2 lata temu chyba w autoswiecie byl test alkomatow, badziewia za 100 czy 200 zl mialy rozrzut wskazan siegajacy chyba 0.3 promila, czyli nawet jesli urzadzenie pokazalo same zera to mozna bylo stracic prawko dmuchajac w atestowany, taki jak na wyposazeniu radiowozu.
Shreku - 2006-12-03, 06:52
Bruner,
no tak bzdura ale nie mój pomysł, sprzeczaja się partię ze soba o to bo jedni chcą a drudzy nie jak to zazwyczaj bywa
|
|