BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Spawać czy wymieniać? (rura wychodząca z kolektora)

Marek E30 - 2006-11-11, 22:05
Temat postu: Spawać czy wymieniać? (rura wychodząca z kolektora)
Cześć,

Ostatnio moje E30 zaczęło "pracować" inaczej. Okazało się, że zrobiła się dziura w rurze wychodzącej z kolektora do katalizatora. Czy można to pospawać czy konieczna będzie wymiana? Jak jest z demontażem tego ustrojstwa? Z tego co zobaczyłem to ta rura biegnie praktycznie do połowy samochodu...

Pozdrawiam

sarna1 - 2006-11-11, 22:22

no pewnie ze mozna spawac - nie widze zadnego problemu.
Marek E30 - 2006-11-11, 23:13

To dobra wiadomość ;) A jak z demontażem tego?

Pozdrawiam

sarna1 - 2006-11-11, 23:15

a po co wyjmowac - nie dasz rady pospawac na aucie ??
Marek E30 - 2006-11-12, 01:25

Ja niestety nie mam do tego ani sprzętu ani umiejętności. A jaką metodą to powinno być spawane? Bo dostęp jest tam dosyć utrudniony.
SmasherE30 - 2006-11-12, 02:08

odpinasz od kolektorkow 2 łączenia trójkątne i w połowie auta kolejne 4 śrubki oddzielające od części końcowej i mas zna wierzchu
polecam zdjąc bo spawanie wydechu na aucie wiąże się w większości przypadków z uszkodzeniem czujnika wstecznego w skrzyni biegów, a skoro ten czujnik wysiada to jest wielce prawdopodobne że spięcie może wystapic również gdzie indziej :idea:

Mauser - 2006-11-12, 11:23

SmasherE30 napisa³/a:

polecam zdjąc bo spawanie wydechu na aucie wiąże się w większości przypadków z uszkodzeniem czujnika wstecznego w skrzyni biegów, a skoro ten czujnik wysiada to jest wielce prawdopodobne że spięcie może wystapic również gdzie indziej :idea:

Kurde to dlatego mi zdechł ten czujnik!
Koleś mi spawał i kapa, jadę na przegląd od razu, i czujnik wstecznego nie działa...
Gdzie on jest wogóle? ciężko się dostać?