BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z wyjęciem skrzyni biegów w e30 POMOCY !

damiano_e30 - 2006-11-08, 20:54
Temat postu: Problem z wyjęciem skrzyni biegów w e30 POMOCY !
Musze wyciągnąć skrzynie w e30 ale mam problem z odkręceniem tych dwóch śrób u góry które łączą skrzynie z silnikiem (m20). Chodzi o to że jest tam bardzo mało miejsca i nie ma dojścia.

Może ktoś zna jakiś sposób jak to zrobić :?:
Próbowałem opuścić silnik ale opiera się na belce i nadal jest jest za ciasno.

Pewnie już o tym było ale nie znalazłem

HELP ME !

kamil.k - 2006-11-08, 21:27

luzujesz skrzynie na poduszkach(silnika nie ruszasz ) i przesuwasz w dol i w bok .blokujesz wsadzajac cos pomiedzy skrzynie a tunel :D pozniej tylko przedluzka z przegubem i odkrecasz.

najgorsze sa wlasnie te sruby przy rozruszniku :? :lol:

buncu - 2006-11-08, 21:31

w 318is u kumpla też mieliśmy ten problem. Jedna z tych śrub udało się odkręcić od spodu (oczywiście po rozpięciu wału i odkręceniu poduszek skrzyni). Natomiast jedną odkręciliśmy od góry(trzeba odkręcic poduszki skrzyni, wał i w miejscu łączenia silnika ze skrzynią podnośnikiem podnosić skrzynie/silnik aż zacznie się unosić całe auto, trzeba było jeszcze odczepić przewody wys. napięcia oraz ich plastikową prowadnicę). Było ciasno ale się udało.
powodzenia

damiano_e30 - 2006-11-09, 06:55

dzięki za pomoc
może w końcu się uda :lol:
pozdro

kamil.k - 2006-11-09, 08:12

śmial sie bedziesz jak przyjdzie ci to zpowrotem przykrecic :lol:
Lord Lukasz - 2006-11-09, 09:26

Ja odkręciłem i potem przykręciłem te śroby bez luzowania poduszek, dla cchcącego nic trudnego :lol: :lol: :lol:
MARAS - 2006-11-09, 20:48

Jedna uwaga jak wyjmiesz skrzynie to silnik poleci do przodu nie zapomnij o tym bo uszkodzisz chłodnicę pozdro
slawo - 2006-11-09, 21:50

trzeba najlepiej miec przegob, ale ten co ma lekki "przechyl"
ja silnika nie odkrecalem z lap i dalo rade - kilka przedluzek i od tylu skrzyni dalo rade
w wkladaniem jest gorzej, jak ruszysz sprzeglo lepiej zebys mial niezle oko lub walek sprzeglowy zeby wycentrowac sprzeglo - przynajmniej u mnie z dwumasowym bylo ostro ;)

landcar - 2006-11-09, 21:52
Temat postu: e30
ja np mam specjalnie przegieta 11 do odkrecania tych srub ,jest ciasno ale co zrobic
Mauser - 2006-11-10, 09:57

A u mnie - silnik zrzucony z łap i to w lewo, to w prawo, to w dół... inaczej bez szans... dokręcenie jakoś łatwiej poszło.