| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36] Problem z kontrolkami i OBC- PILNE
Pułkownik Zuber - 2006-10-29, 12:05 Temat postu: [e36] Problem z kontrolkami i OBC- PILNE Witam.
Mam dziwny problem, mianowicie:
Przy odpalonym samochodzie (e36 318is) raz na jakiś czas (raz częściej, raz rzadziej) zapalają mi się kontrolki (silnik nie gaśnie, obroty nie spadają) a kontrolki się zaświecą, spada wskazówka od obrotów i prędkości- ogólnie wszystko się resetuje. Resetuje się także OBC co ciekawe.
To wszystko dzieje się w jeździe jak i na biegu jałowym.
Dziwne jest też to że np. dziś (po nocy) zauważyłem że skaskował mi się licznik kilometrów (ten który można kasować samemu)- tak jak by było coś z podtrzymaniem pamięci licznika.
Dodam że pasek od alternatora nie ma luzów itp- jednym słowem jest na napięty.
Nie wiem czy to może mieć związek z tym co się mianowicie ostatnio stało, tzn połamał mi się wentylator (wiatrak) chłodnicy i obudowa-
tak naprawdę to nie wiadomo od czego. Obydwie te usterki zbiegły się w czasie, ale nie wiem czy je ze sobą łączyć.
Obecnie wiatrak jak i obudowa jest wymienione- a jednak kontrolki się od czasu do czasu zaświecą.
Czy ktoś z Was ma pomysł co mogło się stać?
A może ktoś przerabiał już taki problem w swoim e36?
Sprawa dość pilna...
Bartek_P - 2006-10-29, 17:07
1.Bateryjki w liczniku.
2. Czy tem wiatrak nie pocharatał ci kabli pod maską, może któryś jest uszkodzony i zwiera gdzieś do masy
3.Jakieś lóźne kostki
4.Padnięte zegary
el nino - 2006-10-29, 18:49
stacyjka . kostka sie rozpada
Pułkownik Zuber - 2006-10-29, 19:19
| Bartek_P napisa³/a: | 1.Bateryjki w liczniku.
2. Czy tem wiatrak nie pocharatał ci kabli pod maską, może któryś jest uszkodzony i zwiera gdzieś do masy
3.Jakieś lóźne kostki
4.Padnięte zegary
|
1. Masz może zdjęcia jak wyglądają te bateryjki i jak poznać że "padają"
2. Nie pocharatał.
3. Gdzie ich szukać?
| el nino napisa³/a: | | stacyjka . kostka sie rozpada |
Jak się dobrać do tej kostki?
Dziwne jest że dzieje się to tylko wtedy gdy silnik jest zimny.
Teraz zrobiłem 20 km jeżdżąc po mieście ( i latając bokami Smile ) no i nic...
A po odpaleniu i w czasie gdy jeszcze silnik nie osiągnie 90 st kontrolki lubią się zaświecić... (to jest niezależne od obrotów silnika)
el nino - 2006-10-29, 21:29
zdejmij plastik dolny obudowe tam gdzie jest kierowica i poruszaj kostka okragla ktora jest przymocowana do stacyjki jezeli zgasnie to bedziesz wiedzial co a jak nie to szukaj dalej jakies kable nie lacza rozlacz zegar i podlacz je jeszcze raz moze pomoze .
Pułkownik Zuber - 2006-11-22, 12:52
Okazało się iż problem był prozaiczny.. po prostu zepsuł mi się licznik..
Kupiłem nowy i wszystko gra...
problem rozwiazany wiec sama radosc..jak cos to pisac na PW otworze, pozdrawiam, cent
|
|