BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odbudowa ukł. hamulcowego giętarka do przewodów.

meles - 2006-10-19, 23:22
Temat postu: Odbudowa ukł. hamulcowego giętarka do przewodów.
Hej!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie gdzie mógłbym się zaopatrzyć w giętarkę do przewodów hamulcowych (tych twardych)? Najlepiej jak by miała możliwośc gięcia kilku średnic ponieważ razem z hamulcowymi bede wymieniał twarde przewody paliwowe. Za wszelkie info z góry dziekuję.

PS. A może macie jakieś swoje sposoby, które sprawdzają się równie dobrze jak giętarka? :wink:

kamil.k - 2006-10-19, 23:29

chcesz wyginac miedziane przewody :?:

ja wymienialem sobie z tylu i poradzielm sobie bez gietarki

SmasherE30 - 2006-10-20, 00:07

miedzane gnie się rękoma :wink: tylko myśl i licz bo je się gnie raczej tylko raz ...
meles - 2006-10-20, 00:24

Znalazłem przed chwilą w necie giętarkę do śr 4/6/8mm i myślę, że będzie okej. Kosztuje jakieś 75,00 PLN więc to nie majatek. Pytałem się bo ja widziałem jak kolega giął w swoim Taunusie i wyglądało to koszmarnie. Poza tym boję się taką rurkę "złamać" lub zgiąć za bardzo. Jeszcze tylko muszę się zaopatrzyć w zarabiacz do końcówek przewodów i jazda.

Jak ktoś ma swoje patenty oprócz "ręcznego" to proszę wpisywać.

PS. Smasher trochę mi przywróciłeś wiarę w "ręczną metodę" bo domyślam się, że nie zrobiłbyś fuszery we własnym samochodzie. :) Jednak chyba zaopatrzę się w giętarkę.

kamil.k - 2006-10-20, 00:34

najłatwiejsza droga to taka ze idzie sie do sklepu i mowi ze chce sie takie i i takie rurki do takiego samochodu i juz .pozniej wyciagamy stare i na ich ksztalt wyginamy nowe.nie ma mowy zebysmy gdzies zagieli,załamali bo wszedzie sa raczej lagodne łuki

najszybciej wygina sie recznie chociaz nie kazdy bedzie umial.

rurki nie sa drogie.10 zl kosztuje chyba 55cm bo takie sa chyba przy tarczach z tylu

SmasherE30 - 2006-10-20, 02:01

Ja u sibie akurat nie robiłem ale kolega w JSSie mi pokazywał się to robi na suprze Jeżyka :lol: Najprościej to kluczem fajkowym oczkowym przez szmatkę :wink:
Miedzianki maja to do siebie, że zagieta rurka się nie spłaszcza, przekrój zostaje kołowy :roll: Poproś na miejscu o jakiś tester i będziesz wiedział jak to się je... :wink:

Kruk - 2006-10-20, 10:01

Ja od siebie powiem tylko tyle że właśnie wymieniłem sobie wszystkie przew.ham. na miedziane w e30 i nie było żadnego problemu więc nie wiem skąd te pomysły typu giętarki i zarabiacze końcówek?! Ściągasz stare przewody,mierzysz,zapisujesz na kartce,idziesz gdzieś gdzie dorabiają takie przewody,podajesz wymiary i Ci zrobią.Potem ręcznie doginasz sobie na wzór tych ściągniętych z auta (miedź jest miękka i plastyczna i trudno coś zepsuć),zakładasz i po sprawie.Koszt całości ok.150zł i na 5 lat masz spokój.

Podpowiem tylko,że ja u siebie położyłem wszystkie przew.ham. i paliwowe wewnątrz auta na podłodze przy kanale środkowym.Zrobiłem tak z 3 powodów: po pierwsze jak przywalisz gdzieś podłogą np. w kamień to nie stracisz hamulców),po drugie na przewody wewnątrz auta nie działa woda,sól itp. czyli ich trwałość przeżyje Ciebie i Twoje auto;) , a po trzecie dużo prościej i szybciej się je montuje i w razie potrzeby demontuje.

meles - 2006-10-20, 10:19

Zarabiacz do końcówek potrzebny mi jest bo modyfikuję trochę układ hamulcowy (m-innymi montuję "większą" pompę hamulcową, żeby utwardzić trochę pedał) i długość przewodów będę dobierał przy montażu.

A giętarka jest po to właśnie, żeby było zrobione dobrze i bezbłędnie (nie wiem w takim razie skąd się wzięły giętarki do rur o małym jak i dużym przekroju :? ). Bez obrazy, ale to trochę mi druciarstwem zajeżdża. Lubię mieć świadomość, że coś zrobiłem porządnie i najlepiej jak się dało, więc chyba od tej giętarki mnie nie odwiedziecie. Nie kosztuje ona majątku a napewno się przyda. We Wrocku mamy kupę beemek i może ktoś będzie chciał to chętnie pożyczę. :)

PS. Kupiłem na próbę przewód i niestety nie udało mi się go wygiąć dokładnie tak jak był fabryczny, więc... :|
PS2. Zazdroszczę wam talentu manualnego bo zaoszczędził bym na takicich piedółkach jak giętarka.

Kruk - 2006-10-20, 12:33

Oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie.Z pewnością giętarka i zarabiacz końcówek to profesjonalne podejście i ten sprzęt Ci się przyda ale powiedz mi tak szczerze czy czujesz różnicę w działaniu ukł.hamulcowego lub jego trwałości przy przewodach miedzianych giętych ręcznie i tych na giętarce?... :?
A jeśli chcesz utwardzić sobie pedał hamulca to załóż przewody hamulcowe elastyczne w stalowym oplocie.

tomcat944 - 2006-10-20, 13:03

hej,
jest pewne, ze na gietarce przewod wygniesz dokladniej i bedzie ladniej wygladal...

niektore instalacje robi sie z rurek stalowych o malym przekroju i wtedy gietarka jest potrzebna...
jest jeszcze inny pomysl.... jesli masz znajomych, ktorzy zajmuja sie zakladaniem lub konserwacja instalacji klima. lub chlodniczych to moga miec taka gietarke i mozesz pozyczyc na kilka godzin (nie trzeba kupowac) albo pojsc do zakladu, ktory sie tym zajmuje i wygiac na miejscu...

z tego co widzialem to elastyczne przewody w oplocie stalowym to nic innego jak zwykly przewod z naciagnieta na niego sprezyna a'la sprezyna od dlugopisu (oczywiscie wieksza i mocniejsza), ktora ogranicza pecznienie przewodow...

Kruk - 2006-10-20, 13:24

A mam jeszcze pytanko do MELES-a tak z czystej ciekawości.Dlaczego przy większej pompie hamulcowej ma być twardszy pedał? Przecież twardość pedału hamulca zależy od płynu ham. i podatności elastycznych przew.ham. no i oczywiście od dobrego odpowietrzenia układu,ale co do tego ma wielkość pompy ham.??
meles - 2006-10-20, 14:16

Nigdzie nie napisałem, że będzie różnica pomiędzy przewodami giętymi ręcznie a na giętarce. Chodzi mi tylko i wyłącznie i podejście do problemu. Przewody w oplocie też oczywiście będą.

Co do pompy hamulcowej to wkładam taką o większej średnicy tłoka, co zredukuje trochę siłę nacisku w porównaniu do pompy o mniejszej śr. ale zmniejszy również skok tłoka w pompie potrzebny do przesunięcia tłoczka w zacisku a tymsamym pedał będzie twardszy. Zastanawiam się czy nie ma serwa hamulcowego o większej sile (np iX)... To narazie jest eksperyment i okaże się jak zamontuję, ale wiem, że w E30 M3 z ABS'em takie coś robiono i rzeczywiście zmniejszało to skok pedału hamulca.

SmasherE30 - 2006-10-20, 14:25

Meles ... to może nie tyle pedał będzie twardszy, co będzie wcześniej brał :idea: Twardośc pedału zdecydowane poprawią przewody w stalowym oplocie i dobry stan uszczelek w pompie hamulcowej :idea:
meles - 2006-10-20, 14:32

Dobra nie teoretyzujmy, bo nikt narazie tak nie ma, więc zobaczę jak zamontuję. Będzie wiadomo co wpływa na szeroko pojętą "twardość" pedału hamulca bo najpierw zamontuję pompę a pózniej dołożę przewody w stalowym oplocie. Pompa oczywiście będzie najpierw zregenerowana.

PS. Czy w ASO da się kupić zestawy naprawcze do pomp ham.?
PS2. Jak wycignąć pierścień seggera (wewnętrzny), który nie ma "oczek".

Kruk - 2006-10-21, 10:12

Dzięki za odp.Robiłem już trochę doświadczeń z pompą hamulcową i znam trochę problem,stąd moje zainteresowanie Twoim tematem-niestety efekty moich eksperymentów były niezadawalające...może Tobie coś ciekawego wyjdzie.

Co do zegerów to są specjalne szczypce do zegerów z oczkami i do zegerów bez oczek.Spytaj w dobrym sklepie z narzędziami.Ja mam taki komplet-dałem 30-40zł.

Rafał - 2006-10-21, 20:54

meles napisa³/a:
Jak wycignąć pierścień seggera (wewnętrzny), który nie ma "oczek".

podwazyc "szpikulcem" albo "śrubstakiem" :wink:

podepne sie do tematu:

gdzie mozna kupic i ile kosztyja przewody hamulcowe elastyczne zbrojone ?? ??

Kruk - 2006-10-21, 22:00

Przewody elastyczne w oplocie stalowym firmy OMP kosztują ok.250-270zł za komplet 4szt. a w E30 jest w sumie 6szt.więc będzie pewnie ze 350zł
Mauser - 2007-03-23, 21:31

JAKA JEST ŚREDNICA (ROZMIAR) I GR. ŚCIANKI PRZEWODÓW HAMULCOWYCH MIEDZIANYCH?
meles - 2007-03-25, 11:30

Mauser, jeżeli chcesz kupić takie przewody to w każdym dobrym sklepie motoryzacyjnym znajdziesz. Czasami nie ma dokładni takich długości, ale to nie jest większy problem. Zawsze bierz dłuższe jeżeli możesz.

Jeżeli kombinujesz coś innego - zaraz idę do garażu to zmierzę i napiszę.

Rafał - 2007-03-25, 20:28

Mauser napisa³/a:
JAKA JEST ŚREDNICA (ROZMIAR) I GR. ŚCIANKI PRZEWODÓW HAMULCOWYCH MIEDZIANYCH?

z tego co pamietam
wew. 4mm
zew. 6mm

gwinty pompa,zaciski... 10x1mm

standart jak w poldonie czy malcu

Mauser - 2007-03-25, 22:04

No szczerze mówiąc to bym zrobił zaworek kulowy na przewodach do tyłu. W razie poitrzeb na placu - hamuje tylko przód.... co z tego bedzie narazie nie wiem - nie umiem znaleźć zaworków na takie przewody.
Rafał - 2007-03-26, 00:35

te przewody sa wlasnie takie zeby wytrzymywaly wysokie ciśnienie wiec pamietaj zeby twoj zawor mial okolo 200 bar nominału
widzalem rozwiazanie oparte na regulatorach cisnienia ,mozna wtedy reg sile hamowania osi.

Mauser - 2007-03-26, 07:29

Ma ktoś namiar na firmę która się tym zajmuje?
Pawel735 - 2007-03-29, 09:05

Wydaje mi się że jeśli auto ma abs to można zrobić jakiś patent żeby abs odcinał hamulce w tylnej osi.