| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Wydach za głośny
KAMILOS - 2006-10-16, 00:07 Temat postu: Wydach za głośny Mam pytanie czy Policja (prewencja) może zabrać dowód rejestracyjny za niby zbyt głosny wydech bez sprawdzenia go (i jak powinni go sprawdzić przy ilu obrotach i w jakiej odległości) i skierowanie mnie na przegląd. Czy musza przyjechać z miernikiem i mi namiejscu zmierzyć.
PZDR
ubott - 2006-10-16, 00:14
niestety moga zabrac czy to jest "R" czy "P" nie ma znaczania
z tego co wiem nie musza zrobic pomiaru wystarczy ze maja podejrzenia ze wydech jest za glosny (przynajmniej tak powiedzial mi policjant), wtedy odsylaja cie na diagnostyke i jesli rzeczywiscie jest za glosny to stacja obslugi nie wystawia ci zaswiadczenia a jesli sie mylili to 20 zeta za kontrole i marsz do gminy po odbior dowodu
KAMILOS - 2006-10-16, 00:18
A jak będzie wszystko w pożądku to dlaczego mam płacić 20zł + znaczki skarbowe za odbiór i jeszcze jechać na stacje diagnostyczną
ubott - 2006-10-16, 00:54
za znaczki nie placisz wogole za odbior dowodu nie placisz
jedynie za przeglad
jak wszystko bedzie wporzadku to pewnie moglbys sie ubiegac o zwrot kasy i odszkodowanie ale w sadzie a to nie ma najmniejszego sensu do sprawa bedzie trwala rok i wydasz wiecej na dojazdy i telefony niz te 20 zeta jst warte
nie ukrywajmy nie masz za cichego wydechu i jest sie do czego przyczepic
zawsze mozesz zalatwic taka sprawe u znajomego diagnosty i sprawa przycichnie, a jezeli nie zmienisz tlumika a bedziesz sie odwolywal to wysla cie do KSP( w przypadku wawy) i tam ci zrobia dokladne ogledziny calego samochodu a nie tylko tlumika
mialem podobna akcje z poldkiem przyczepili sie do przyciemnionych kierunkow
a skonczylo sie na chemicznym badaniu numerow identyfikacyjnych nadwozia takze nie polecam bo to kupa czasu straconego i nerwow przede wszystkim
HeMP - 2006-10-16, 01:22
1 . policjant ma zawsze racje
2 . jak nie ma racji .... patrz p. 1
Kujon - 2006-10-16, 08:17
| ubott napisa/a: | | za znaczki nie placisz wogole za odbior dowodu nie placisz |
czywiście że sie płaci 5zł za podanie + 50gr za każdy załącznik , w tym przypadku 6zł
6zł = 5zł podanie + 50gr pokwitowanie z policji + 50gr ksero ubezpieczenia OC
KUKI - 2006-10-16, 16:53
Apropo głośnych wydechów http://wydarzenia.wp.pl/w...mVuaWFQcmF3YQ==
Menel - 2006-10-16, 18:45
kamil, idz do znajomego diagnosty,niech ci wystawi papier ze juz jest zmieniony wydech na cichy,jedziesz odebrac dowod z takim swistkiem,smigasz dalej.
jak cie znowu zlapia ci sami mowisz ze kupiles taki na szrocie bo tamten zgubiles gdzies na trasie...
Lord Lukasz - 2006-10-16, 20:13
Oj dzieciaki wyrośniecie z tych wydechów Ja jak kupiłem bmke to pierwsze co zrobiłem to założyłem dwa kominy i gdzie bym nie jechał to każdy sie oglądał mimo to że miałem tylko 4 cylindry z policją miałem jedną przygode, dopadli mnie na osiedlu i mówią że sąsiedzi dzwonią że chałasuje dałem im pseudo certyfikat i pojechałem, powiedział tylko na koniec że jak chce chałasowac to nie w nocy i nie między blokami. Włożyłem m20 i dzwięk sie polepszył o 2 cylindry.
Po pewnym czasie zacząłem mieć dośc, głowa bolała po dłuższej trasie i stwierdziłem koniec, i założyłem seryjny wydech środkowy i końcowy i mam cisze w aucie mówie wam nie ma nic lepszego, seryjny wydech sie oddzywa dopiero po przekroczeniu 4tyś i jest naprawde fajnie Zrobiłem tylko ładne końcówki z nierdzewki które pełnią funkcje tylko i wyłącznie estetyczną.
Mauser - 2006-10-16, 20:55
Łukasz - zapodaj fotki końcówek z nierdzewki - ja mam chyba oryginalne, wypoleruję je teraz i tyle...
Masz po polerce czy jak??
center - 2006-10-16, 22:25
93dB max..
pomiar wykonywany 0.5m od rury wydechowej..
§ 9. 1. Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75% prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5000 min-1, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
KAMILOS - 2006-10-16, 22:33
Menel jeszcze mi nie zabrali tylko koło pracy mieszkańcy nażekają i policje wezwali chcieli zabrać ale powiedzieli jak będę ciszej jeździć to go zostawią i jak się to powturzy to wtedy mi zabiorą he he
PZDR
|
|