BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Uszczelka pod miskę olejową.

Anonymous - 2004-09-16, 00:09
Temat postu: Uszczelka pod miskę olejową.
Witam

Z czego robicie uszczelki pod miskę ? Nie uwierzycie, ale w Poniedziałek skasowałem po raz czwarty miskę olejową...brak mi słów. :x

Pozdrawiam

Pawel-e30 - 2004-09-16, 00:52

he ja zakładam starą uszczelke jeśli jest nie porwana i smaruje w koło silikonem :lol:
LUKAS - 2004-09-16, 00:55

Jeśli zakładasz starą to pamiętaj że silikon musi być czerwony, niemoże być pierwszy leprzy, musi wytrzymać temperaturę.
Ale osobiście radziłbym Ci założyć nową...

Pawel-e30 - 2004-09-16, 00:57

Lukas teraz silikon do temperatur nie jest tylko czerwony :wink:
LUKAS - 2004-09-16, 00:58

Pawel-E30 napisa/a:
Lukas teraz silikon do temperatur nie jest tylko czerwony :wink:

:oops: ok niewiedziałem :oops:

sarna1 - 2004-09-16, 01:22
Temat postu: Re: Uszczelka pod miskę olejową.
Inparco napisa/a:
Witam

Z czego robicie uszczelki pod miskę ? Nie uwierzycie, ale w Poniedziałek skasowałem po raz czwarty miskę olejową...brak mi słów. :x

Pozdrawiam

no to czemu nie zrobisz sobie plyty pod silnik jak tak katujesz te miski :?:

A uszczelke nawet nowa zawsze smaruje silikonem :) -- chociaz zakladalem dopiero jedna.

Anonymous - 2004-09-16, 01:52
Temat postu: Re: Uszczelka pod miskę olejową.
O silikon sie nie pytalem...(wiem jaki ma isc)

Interesuje mnie z czego mozna zrobic dobra uszczelke pod miske?

A tak z ciekawosci to ile zycza sobie za nowa uszczeleczke?

sarna1 napisa/a:

no to czemu nie zrobisz sobie plyty pod silnik jak tak katujesz te miski :?:

Szczeze...to wlasnie nie zdazylem zrobic...ale teraz sobie obiecalem jedno! Nie ruszam beemki z kanału dopoki nie będzie zrobiona osłona pod miskę...

Arczi e30 - 2004-09-16, 06:35

jak ktoś zrobił już taka płyte pod silnik do e30 to może pokazał by jakies rysunki, zdjecie, podzielił sie jak dokładnie to zrobił, też o tym mysle :|
Pawel-e30 - 2004-09-16, 07:35

jesli się nie myle to agent miał zapodać zdjęcia i cisza w tej sprawie. :?

A koszt uszczelki w granicach 35 zeta zależy od firmy :wink:

LUKAS - 2004-09-16, 08:53

Pawel-E30 napisa/a:

Agent miał zapodać i ZAPODAŁ :!: Przecież pisałw którymś temacie że wysle na maila na życzenie :P

Anonymous - 2004-09-16, 12:34

LUKAS napisa/a:

Agent miał zapodać i ZAPODAŁ :!: Przecież pisałw którymś temacie że wysle na maila na życzenie :P

Lukas ma rację...tak było i bezproblemowo wysłał mi na e-mial'a zdjęcia. W tym tygodniu zakładam u siebie.

Ej no...piszcie z czego tam wycinacie uszczelęcje pod michę...bo nie wiem o co poprosić w papierniczym. :P

SmasherE30 - 2004-09-16, 15:25

Orginalna osłona miski jest w ETK i nie jest to jednolita płyta. Olej w misce jest normalnie chłodzony przepływającym pod autem powietrzem. Waląc lita płytę (może nieznacznie, ale ...) pogorszamy jego wydajność w odprowadzaniu ciepła. Orginalna płyta składała się z 6ciu szyn ułożonych wzdłużnie i zagiętych do góry z przodu, oraz 2 poprzeczych mocowań które się pewnie przytwierdza do podłużnic, lub belki (trzeba dorobić otwory)
Anonymous - 2004-09-16, 16:45

SmasherE30 napisa/a:
Orginalna osłona miski jest w ETK i nie jest to jednolita płyta. Olej w misce jest normalnie chłodzony przepływającym pod autem powietrzem. Waląc lita płytę (może nieznacznie, ale ...) pogorszamy jego wydajność w odprowadzaniu ciepła. Orginalna płyta składała się z 6ciu szyn ułożonych wzdłużnie i zagiętych do góry z przodu, oraz 2 poprzeczych mocowań które się pewnie przytwierdza do podłużnic, lub belki (trzeba dorobić otwory)

A to ciekawe...gdzie mozna to obejrzec?

Pawel-e30 - 2004-09-16, 18:14

LUKAS napisa/a:
Pawel-E30 napisa/a:

Wcale nie jest tak do końca bo on miał to kirkowi przesłać a kirek miał to zmieścić na stronie więc lukas i inparco poszukajcie tematu i zobaczycie jaka była rozmowa w tym temacie :wink:

Marcin320i - 2004-09-16, 20:16

Może coś takiego ;)

Pawel-e30 - 2004-09-16, 20:23

noi cota płyta ma osłonić jak ona przylega do miski i przy uderzeniu i tak miska pujdzie :lol:

Czy ta blacha nie jest wogule za cienka?

Anonymous - 2004-09-16, 20:46

Pawel-E30 napisa/a:
noi cota płyta ma osłonić jak ona przylega do miski i przy uderzeniu i tak miska pujdzie :lol:

Czy ta blacha nie jest wogule za cienka?

No mozna to troszeczke lepiej zrobic...Po pierwsze blacha jest zbyt cieniutka, a po drugie nie powinna dotykac miski (powinna byc 3-5 cm pod nia). Tyle, ze w tym przypadku mamy doczynienia z mocną glebą!
Więc dużego pola do popisu to tutaj nie mamy. :P

Marcin 320i- o takie coś właśnie się rozchodzi, będe robił taką osłonę u siebie...

Pozdr,
Inparco

henry - 2004-09-16, 22:34
Temat postu: Osłona
Marcin! Ta osłona na zdjeciu ma wadę taką ,że jest za cienka ( jaka jest jej grubość ?) i umieszczona za blisko miski olejowej ( musi być chociaż 10 milimetrowy odstęp na odkształcenia przy ewentualnym uderzeniu ). Osobiście w swoim E30 założyłem osłonę z dwóch blach duraluminiowych o grub. 4 mm każda ( razem 8 mm ) znitowanych ze sobą.

Sądzę , że kwestię chłodzenia , którą słusznie poruszył SmasherE30 , w pewnym stopniu rozwiąże chłodnica oleju.U mnie ona na szczęście jest i działa. PZDR - henry

LUKAS - 2004-09-17, 15:25

:shock: TO SIĘ NAZYWA GLEBA :!: :!: :!: :twisted: hehe pamiętam to autko. Było ono w BMW SCENE. Jest to 325i E30 Cabrio... :wink:
slawo - 2004-09-17, 16:32

Ja dziekuje za taka glebe,pierwsza lepsza dziura i po zawodach.W D&W widzialem gotowe oslony,nie pamietam ceny :(
Pawel-e30 - 2004-09-17, 19:27

Gadałem dzisiaj z kolegą driftaholic (kolega to ten od podłanczania pompy :wink: ) i Błażej miał swoją beemke żuconą na glebe miska od ziemi to dosłownie pare centymetrów. Ciekawe jak jemu się jezdziło może jak tu zagląda to nam opisze swoje wrażenia.

Ps. auto było obniżone i silnik troche niżej umieszczony i dlatego było pare centymetrów od ziemi :lol:

SmasherE30 - 2004-09-17, 23:20

jak to jak mu się jeździło? raz do nas na spot przyjechał i pod TVNem miske stracił, tak mu sie jeździło :lol: ludziska nie ma co przesadzać z glebą, a na polskie warunki to tytanowy zawias w morde jeza powinni seryjnie montować :twisted:
Pawel-e30 - 2004-09-17, 23:26

czyli wogóle mu się nie jezdziło :lol:

Teraz będzie ae86 docierał w poznaniu he :wink:

SmasherE30 - 2004-09-17, 23:33

ta ... ciekawe czy zdaży :roll: nie róbmy OT :idea: :?
Grzesio - 2004-09-18, 00:18

jak znajdę jutro trochę czasu to zrobię fotkę mojej osłony, chłodzenie rozwiązałem nawiercając dziury w blasze, a co do uszczelki to nie opłaca się bawić w wycinkę z kartonu, ja płaciłem jakieś 20 zł. :wink: