| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jaki wydech koncowy zalozyc e-36 328i coupe
siwy e-36 - 2006-10-08, 21:54 Temat postu: Jaki wydech koncowy zalozyc e-36 328i coupe Witam wszystkich! Mam maly dylemat bo chcialbym zalozyc wydech sportowy bo orginalny juz chyba powoli konczy swoj zywot(dziwnie pierdzi..) i najlepiej zeby byl dedykowany do tego auta i niezaglosny...zeby mozna bylo normalnie podrozowac(robie duze trasy!!!).Myslalem o jakims Ulterze, moze Remusie..?Zaznaczam ze mam juz zalozone dwie strumiennice zamiast katalizatorow.Prosze o jakies namiary.Pozdro
SmasherE30 - 2006-10-09, 00:33
fabryczny
ew. eisenmann lub supersprint
korzuch - 2006-10-09, 03:10
yo!
ja mam fabryczny firmy ERNST polecam niewiem czy na peegerze polskim mozna kupic
aloha
RoboCop - 2006-10-09, 10:17
ale w 2,8l końcowy wydech jest zdajesie inny niż w Twoim Korzuchu... tam jest jakaś taka przepustnica, która otwiera się przy większym gazu... radziłbym sprawdzić, zeby potem silnik nie kulał - wydaje mi się że do tego motorka musi być jakiś dedykowany tłumik...
slawo - 2006-10-09, 12:00
tak jest klapka, ale odlaczenie jej nie ma wplywu na prace silnika - klapka dziala tylko jakos silencer.
Nie kupuj syfu, tylko dedykowany dobrej firmy, a to KOSZTUJE!
el nino - 2006-10-09, 20:29
tylko orginal ! . chociasz potym jak napisales ze masz dwie strumiennice zamiast katalizatorow to chyba niestac cie na ten samochod i powinienes dla dobra marki kopic fiata
siwy e-36 - 2006-10-09, 22:16
mam kupic fiata? nierozumiem..? te strumiennice byly juz jak kupilem ten samochod wiec niemialem wplywu na to! a co tak wogole masz do strumiennic? prosze o wyjasnienie bo naprawde nierozumiem...
ADC - 2006-10-09, 22:51
| siwy e-36 napisa³/a: | | mam kupic fiata? nierozumiem..? te strumiennice byly juz jak kupilem ten samochod wiec niemialem wplywu na to! a co tak wogole masz do strumiennic? prosze o wyjasnienie bo naprawde nierozumiem... |
W zasadzie chodzi o to ze strumienice niewiele daja,a katalizator jednak chroni srodowisko nasze w jakims stopniu
el nino - 2006-10-09, 23:12
ok . Jerzeli strumiennice byly juz zalorzone to gosc ktory sprzedal to auto zrobil sobie i innym przysluge przestal sie osmieszac ! BMW i to jeszcze 2.8 to jestbardzo dopracowane auto jerzeli cos zostalo tam umieszczone to nie poto aby bylo zle .Jerzelichodzi o twoj wydech najpierw zalatw katalizatory najlepiej z konca produkcji dwie oddzielnie idace wydechy z trzema katalizatorami a potem wydech orginal z klapka i to wrzystko zmontuj ' moment obrotowy powinien przesnac ci sie ok 500 obrotow w dol . chodzi o przytrymanie salin . Odetkanie tego motoru tylko psuje charakteystyke i kulture pracy . Pozatym sady musza chodzic z katalizorami bo inczej ja szlg trafia . a masz ich dwie . co do klapki oprucz dzwiekowych efektw poprawia ona krzywa momentu obrotwego w dolnym zakresie obrotow i wyskm biegu dodatek do vanosa i szybkosc nagrzewania sie wydechu przy nisich temperaturach . reszty jeszce nie rozgryzem . A i jeszcze ekologia !!!!jak cie widza tak cie pisza , bierz przyklad ze swiata na wysokim poziomie a nie od ruskich! smrod z rury moze byc drazniacy dla innych kierowcow to sie naprawde czuje.
SmasherE30 - 2006-10-09, 23:17
strumiennica ma opinię drut mod'a, poza tym jest to auto technicznie na wysokim poziomie i kazda niestandardowa ingerencja w tę technikę może ją znaczaco uszkodzić lub osłabić
el nino - 2006-10-09, 23:32
jak chcesz poprawic to w niemczech sa dwie firmy ktore ci poprawia , AC .S...i Alpina napewno bylo by ok NIESTETY CENA WYDECHU JEST TAKA SAMA JAK 10 LETNIEJ BUNI NA GIELDZIE : ALBO I LEPIEJ
slawo - 2006-10-10, 09:27
el nino wszytko sie zgadza w Twojej wypowiedzi oprocz spadku momentu itd.
tez rdazylem temat i uwierz mi nic nie powoduje oprocz dzwieku ta klapka.To silencer - pogadaj z keyserem z ksr motorpsort
el nino - 2006-10-10, 21:09
do slawa i do wrzystkich tez klapka np . w misubischi istnieje jak przelanczasz mape sportowa to w odruznieniu od bmw ta klapka sie zamyka zwiekrzajac moment obrotowy . a ja gdzies widzialem wykres 2.8 dawno temu wlasnie z i bez klapy i jak pamietam to troche sie roznily ale wedy to mnie to nie interesowalo za specjalnie wiec inormacji nie przyswoila moja koa muzgowa . no i klapa zgobilem trop jak owczarek na emeryturze .
jaqub - 2006-10-10, 21:48
jesli chcesz zeby wydech byl w miare cichy ale zarazem zeby mial sportowy dzwiek to:
wywal strumienice bo co bys nie zalozyl jako koncowy to po kilku miesiacach i tak wydmucha koncowy i bedzie "pierdzial" paskudnie... w miejsce tych strumienic kup (nawet uzywki ale lepiej nowe jakies zamienniki) tego co bylo w serii a jak chcesz fajowy koncowy za rozsadna kase to zapomnij o nowych dedykowanych bo do e36 z silnikiem M50b20 np remus to koszt 3tys pln +22%vat (cena z cennika i nawet duzy rabat niewiele zdziala) tylko zaloz UNIWERSALNY tlumik koncowy REMUSa... zaplacisz ok 1tys pln (tylko wez z odpowiednia puszka... pod moc auta dobiera sie uniwersalny)... u mnie uniwersalny remus (nowka) chodzil ciszej niz fabryczny tlumik po 180tys km przebiegu ale za to mial to "cos"
|
|