| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dexron IID czy Dexron III
Vikus - 2006-10-02, 09:46 Temat postu: Dexron IID czy Dexron III Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwszy posy u Was!!!
Kurcze, przeglądałem inne forum i mi pietra napędzili z mazidłem skrzyni automatycznej.
I dlatego proszę o pomoc.
Moja skrzynka to:
4HP-22
nr: 1043010682
plakietka czarna
rok produkcji auta 1988 i 210000 na liczniku
i według poprzedniego spisu skrzyń biernusa (gość z innego forum) wychodzi że Dexron III.
Niestety już zakupiłem olej. W sklepie przeszukali swoje mądre książki i sprzedali mi Mobil ATF 220. Zajrzałem na stronę mobila i okazało się że to Dexron IID.
No i co ja mam teraz zrobić? Iść odmienić?
Dexron III jest żadszy i zważywszy na wiek auta jak wymyje ten cały szlam może zacznie cieknąć?
Bardzo Was proszę o pomoc bo już sam nie wiem co mam zrobic!!!
Pozdrawiam
Wiktor
nokerman - 2006-10-02, 10:03
do 4HP22 lej DextronII
a ten który kupiłeś jest zalecanym olejem przez BMW AG
PZDR
Vikus - 2006-10-02, 10:12
Dzięki wielkie! Teraz się uspokoiłem.
Właśnie na Twoją odpowiedź nokerman czekałem najbardziej.
Jeśli byłbyś jeszcze tak uprzejmy to proszę podpowiedz ile by weszło tego oleju gdybym spuścił calutki tzn chłodniczka i filtr i czy skądś jeszcze trzeba bo wg książki kupiłem tylko 3litry a tu co czytam posta to "5,5" , "6", "7".
Dzięki za pomoc jeszcze raz!!!
Pozdrawiam
nokerman - 2006-10-02, 10:29
przy zwykłej wymianie wchodzi coś koło 3 ltr
a jak wymieniasz wszystko (łącznie z konwerterem momentu - ale to jest równoznaczne z demontażem skrzyni) wychodzi coś koło 7 ltr
PZDR
Sebabmw - 2006-10-02, 12:35
Potwierdzam olej masz jak najbardziej OK. A tajk na marginesie to napisze jeszcze że jak wyprodukowali twoje auto to się jeszcze nie śniło nikomu o specyfikacji Dexron III.
Vikus - 2006-10-02, 12:44
To super bo sie troszke wystraszyłem
Pozdrawiam
yoshi - 2006-10-02, 13:50
ja w swojej skrzyni mam Dextron III i dziala super a skrzynia ma co ok 220tyś przebiegu
co do ilosci to faktycznie wchodzi przy wymianie 3 litry a przy zalewaniu calosci 6,5-7 litrów
wiem bo przerabialem temat wymiany skrzyni manualnej na automat
cypis0 - 2006-10-02, 23:11
jak jestes nowym wlascicielem auta zmiec caly olej 7litrow i filtr oleju( 65zl w aso bmw) raz zainwestujesz wiecej a skrzynia ci to odwzajemni!! ja oszczedzilem i sie rozstalismy bo oleje sie pogryzly i zatkalo wszystko:(((
Vikus - 2006-10-03, 07:39
Chyba właśnie yak zrobie bo przecież wymiana 3 litrów z 7 to raczej ma mało sensu. Przecież olej zaraz się zmiesza z tym starym i znowu będzie syf.
Pozdrawiam
biernus - 2006-10-10, 18:49
Hejka... znany jestem ;D
Wedlug mojej specyfikacji 4HP22 (w zasadzie 2 roznych specyfikacji)
np.TUTAJ wychodzi ze Twoja skrzynia z takim numerkiem + czarna tabliczka znamionowa... DEXRON III.
Do mojej skrzyni 5Hp18 sa 2 oleje w zaleznosci od numeru seryjnego. Ja zgodnie z tym zalalem D3 i nie mam zadnych problemow. Zegrmistrz rowniez z innego forum rowniez zalal do swojej skrzyni zgodnie ze specyfikacja D3. ZERO problemow.
Kazdy decyduje za swoja skrzynie.
Do mojej niektorzy polecali mi lac D2!!!! niektorzy ESSO (a po konkretnym sprawdzeniu wyszlo ze D3). Pomijam fakt ze nawet jakbym wlal tam "olej roslinny" skrzynia MOGLABY smigac dalej bez problemow.... ale wole sie o tym nie przekonywac na swojej skrzyni, ktora pieknie dziala.
Standardowo jak w 5ciobiegowkach z wymiana filtra weszlo 5,5 litra.
|
|