| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - XENON DO E34 POMOC
MARTINEZ - 2006-09-29, 13:15 Temat postu: XENON DO E34 POMOC WITMA
MOZECIE COS PORADZIC W SPRAWIE XENONÓW DO BEJCY?
CHODZI MI JAKIE KUPIC I CZY JEST PROBLEM Z ZAMONTOWANIEM ICH.
MAJA BYC DO E34
CZEKAM I DZIEKI ZA POMOC
KUKI - 2006-09-29, 13:31
ja tez nosze sie z zamiarem założenia xenonów i ten zestaw chyba bedzie dobry a bynajmiej najtanszy z zestawów plug and play http://moto.allegro.pl/sh...?item=130366602
MARTINEZ - 2006-09-29, 13:35
CZY SA JAKIES NIESPODZIANKI PRZY ICH MONTAŻU?
CZY KTOS JUZ SIE W TO BAWIŁ?
Qba - 2006-09-29, 13:45
A co z poziomowaiem ?
MARTINEZ - 2006-09-29, 13:46
W MOJEJ POZIOMOWANIE JEST ELEKTRYCZNE I SPRAWNE
I CZY PO ZAMONTOWANIU BEDZIE DZIAŁAC?
KUKI - 2006-09-29, 14:06
nie chodzi o te poziomowanie co pokrętłem krecisz wyzej czy nizej w ksenonach jes auto poźomowanie czyli jak wjeżdzasz na chopke to i przód podnosi sie do góry to ksenony automatycznie sie obnizaja zeby nie oslepiac itp.ale te żarniki sa inaczej skonstruowane wiec nie powinno byc z tym problemu napewno gorzej by było gdyś wmonotwał żarnik D2S
[ Dodano: Pią Wrz 29, 2006 3:13 pm ]
Zreszta na poczatku nie montowanu tych systemów samopoziomowania dopiero póżniej wszedł przepis że musi to isz w parze z xenonami np. w E32 750i z 94r były montowane xenony i tam nie było tego systemu
HeMP - 2006-09-29, 14:38
a co z myciem lamp... wysoko cisnieniowy spryskiwacz
syf na lampie rozprzasza swiatlo i oslepia....
KUKI - 2006-09-29, 14:59
no to fakt, ale to juz łatwiej założyc spryskiwacze niz samopoziomowanie ale widuje sie samochody z xenonami ja widziałem w espero , w mesiu W124(tam to kosmos ktos zrobił bo do zwykłego klosza założył soczewke bixenon ) zreszta to tak naprawde zależy od diagnosty czy podbije ci przegląd czy nie
Gasper - 2006-09-29, 15:08
| KUKI napisa/a: | nie chodzi o te poziomowanie co pokrętłem krecisz wyzej czy nizej w ksenonach jes auto poźomowanie czyli jak wjeżdzasz na chopke to i przód podnosi sie do góry to ksenony automatycznie sie obnizaja zeby nie oslepiac itp.ale te żarniki sa inaczej skonstruowane wiec nie powinno byc z tym problemu napewno gorzej by było gdyś wmonotwał żarnik D2S
|
Tu się troszę mylisz. Układy samopoziomowania w xenonach nie działają tak szybko, żeby zniwelować oślepianie na "hopce". One działają powoli, są następcami ręcznej regulacji lamp, dlatego też np w e39 nie ma już wogóle ręcznej reglacji, jest tylko zaslepka. Jeśli kierowca ma trochę oleju w głowie, ręcznie obniży lampy jeśli widzi, że mu za wysoko świecą.
KUKI - 2006-09-29, 15:09
ale fakt pozostaje jeden lampa dostaje homologacje razem ze zródłem swiadłe zmieniajac źródło swiatła czyli zarówke na żarnik xenonowy to lampa automatycznie traci homologacje tj. niezgodna z kodeksem drogowym
Gasper - 2006-09-29, 15:13
Tak jak mówisz.
KUKI - 2006-09-29, 15:23
| Cytat: | | Tu się troszę mylisz. Układy samopoziomowania w xenonach nie działają tak szybko, żeby zniwelować oślepianie na "hopce". One działają powoli, są następcami ręcznej regulacji lamp, dlatego też np w e39 nie ma już wogóle ręcznej reglacji, jest tylko zaslepka. Jeśli kierowca ma trochę oleju w głowie, ręcznie obniży lampy jeśli widzi, że mu za wysoko świecą. |
Powiedzmy tak musi być autopoziomowanie w e39 chodzi wolno to fakt , czasami z pracy wujek mojej żonki przyjeżdza volvo S80 04r i tam juz duzo szybciej to działa wiec tak naprawde im nowsze te auta sa to ten system jest juz sprawniejszy w nowych BMW pewnie działa szybciej niz pomyslisz bo tam juz sa te inteligente lampy[/quote]
slawo - 2006-09-29, 15:45
bez jaj, samomopoziomowanie bylo pozniej niz xenony, pierwsze xenony nie mialy tego samopoziomowania
taki zestawy idzie kupic w rajchu za ok 580-600zl.
Jakby ktos chcial moge zalatwic,ale troche potrwa!
--==maly==-- - 2006-09-29, 19:19
Ja biorę w ciemno taki zestaw. Chciałem kupić już teraz taki co KUKI pokazywał i rozmawiałem z gościem. Zestawy są wysyłane z USA koszt wysyłki 40zł przy kupnie dwóch zestawów wysyłka gratis także przy większej ilości mógł by pewnie jeszcze zejść z ceny.
slawo - 2006-09-29, 20:24
ja dla siebie tez bede za jakis czas bral. tyle ze do H7
Scigany - 2006-09-30, 06:04
mam takie cos u siebie. Nigdy nie blo z tym problemow. Nigdy zaden kierowca nie mrugnal mi swiatlami ze go oslepiam, nigdy nie doczepila sie policja do tego podczas kontroli, nigdy nie bylo problemow z przegladem. Spryskiwacze musza byc, bo ksenon nie wytwarza takiego ciepla co zwykla zarowka i zima bedziesz co 5m wybiegal z auta i odsniezal reka klosz, bo snieg nie bdzie chcial topniec
Blazer - 2006-09-30, 23:07
Mój koleś ma xenonki do sprzedania ze swojej bawarki, ogołocił ją z nich jak ją sprzedawał i chce w granicach 800 zł kompletne. Jak ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt na @.
--==maly==-- - 2006-10-01, 08:32
| Blazer napisa/a: | | Mój koleś ma xenonki do sprzedania ze swojej bawarki, ogołocił ją z nich jak ją sprzedawał i chce w granicach 800 zł kompletne. Jak ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt na @. |
Jak za używane ksenony to sporo.
Na allegro ceny kompletów nie wymagających przeróbki oscylują między 650-900zł.
A takie do przeróbki są już za około 500zł.
Blazer - 2006-10-01, 09:09
No tak lecz w sumie on chce te 800zł (zapewne do negocjacji) za całe lampy. Nie wiem czy przypadkiem kierunków dymionych zarezm z nimi nie ma.
jaqub - 2006-10-03, 09:21
a jak jest z zestawami lamp upgrade np helli... widzialem ori xenony do e36 (cena nowych to ok 3500pln) ale sa to cale lampy... tylko czy maja samopoziomowanie i czy sa jakies spryskiwacze???? wie ktos wiecej.... bo prawda jest taka ze w zimie jak jest bloto posniegowe to na nawet krotkiej trasie trzeba by miec pol bagaznika plynu do spryskiwaczy....
--==maly==-- - 2006-10-04, 14:52
Panowie a czy ktoś był by chętny,żeby teraz lub w ciągu miesiąca zamówić taki zestaw? Mam na myśli zestaw typu plug and play te z USA koszt 669zł jeżeli zamawiali byśmy dwa wysyłka jest już gratis myślę,że przy następnych cena spadnie.
Ja jestem na 100% zdecydowany także czekam na chętnych.
Fajne jest to,że można sobie wybrać kolor.
jaqub - 2006-10-05, 00:10
a jaki colour bierzesz? mi chyba najbardziej podchodzi ten z 1000 (i iles tam zer) a tak wogle kolor to chyba kwestia zarowek....
reserved - 2006-10-05, 01:24
najoptymalniejsza temperatura xenonow to 6000K. 8000K sa niebieskie, a od 10000 fiolet. Moze i maja ladny kolor ( zalezy od gustu ) ale oswietlaja droge gorzej niz 4300-6000. Wraz z wyzsza temperatura spadaja lumeny
Ps. Na ebayu niemieckim taki zestaw z przesylka do PL mozna dostac za jakies 550zl albo i mniej.
--==maly==-- - 2006-10-05, 17:10
Już to pisałeś o tym ebay-u na innym forum i nic z tego nie wyszło nic nie załatwiłeś a chętnych było sporo.
Mi najbardziej podchodzi ten 10000K bo pozostałe są zbyt białe ale fakt faktem najlepiej oświetlają.
reserved - 2006-10-06, 01:09
Pisać pisałem, zgadza się... ale przecież ja się nie zobowiązywałem do załatwiania czegokolwiek więc nie rozumiem... nikt tez się do mnie nie zwrócił z taka prośbą.
--==maly==-- - 2006-10-06, 11:53
Było ogólne pytanie kto może załatwić takie xenony z ebay i nikt się nie zgłosił zrobiło się tylko zamieszanie i nic nie wyszło z tego.
mariusz szkocja - 2006-10-08, 20:02
siemasz
sam posiadam dwie e34 i musze ci powiedzec ze zalozenie xenonow nie jest latwe .
po pierwsze musisz dostac lampy z oprzyrzadowaniem ( przerobki oryginalnych to watpliwa sprawa jeden nadgorliwy diagnosta albo pies i masz babo placek po dowodzie)
po drugie jak koledzy pisza to nie zarowka tylko palnik w ktory swieci luk elektryczny prz napieciu rzedu 25-30.000 V wiec to nie przelewki a jak masz slabe serducho to nie dotykaj
po trzecie autopoziomowanie .za autopoziomowanie jest odpowiedzialny modul AHL w komputerze samochodu potrzebuje on sygnalu z zamontowanych czujnikow polozenia na przednim prawym i tylnym lewym zawieszeniu ( czujniki rezystancyjne lub bardzo rzadko indukcyjne pozniej rowniez wykorzystywane do systemow kontroli trakcji DSC, ASC+T,, a nawet ABS)
po czwarte poczekaj jeszcze troche i zbieraj kase i kup helle a jak masz kogos znajomego w anglii to mozna top kupic tutaj hella xnenony i cale oprzyrzadowanie wraz z ukladem poziomujacym to wydatek ok 800 £
|
|