| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wymiana paska rozrzadu
roki101 - 2006-09-24, 13:54 Temat postu: wymiana paska rozrzadu wlasnie zabralem sie za wymiane paska rozrzadu tylko stanelem na 1 zeczy nie wiem jak odkrecic ta wielka srube na tym kole pasowym co jest na wale paska jeszcze nie poluzowalem.Kolega mowil mi zebym zalozyl klucz i zakrecil rozrusznikiem ze ma puscic co wy o tym myslicie ? boje sie ze sie cos stanie napiszcie jak wy odkrecacie ta srube !
Sosen - 2006-09-24, 16:49
Nie wiem o co dokładnie Tobie chodzi, ale jeśli chodzi o wisko to nakładasz płaski klucz 32 i najczęściej jednym uderzeniam młotka się odkręca, tylko tam jest lewy gwint, ale jeśli z tym już masz problem to może odpuść sobie samodzielną wymianę? Napewno dasz radę?
center - 2006-09-24, 18:15
jesli Ci chodzi o kolo pasowe, tam na ktorym idzie pasek od alternatora m.in. to odkreca sie tylko te 6 srub wkolo i schodzi, tej duzej nie odkrecasz...
visco, oslona od paska rozrzadu, alternator, kolo pasowe, kolo od pompy wody(w e28 nie trzeba, w e30 nie pamietam czy zdejmowalem)...no i chlodnice dobrze by bylo zdjac zeby miec wiecej miejsca, ale wcale niekoniecznie...
to wszystko co trzeba zrobic..no i napinacz wymienic, 2 srubki z tego co pamietam i sprezyna napinajaca..
dobra rada, jak robisz to po raz 1, to lepiej podjedz do kogos kto juz to robil, nawet w innym aucie...uwaga na znaki na kolach, bo na srodkowym nie ma oznaczenia, jak poprzedni wlasciciel nie zrobil to mozesz miec schodki..jak nie ma, to sobie zaznacz, farba albo czyms w tym stylu...
i po zalozeniu paska ja zawsze przekrecam kolem pare razy dla bezpieczenstwa..
pozdrawiam
roki101 - 2006-09-24, 18:47
no juz nie podjade do nikogo bo jest porozbierane wszystko ,tylko ze tego kola na wale korbowym nie moge zdjac odkrecilem juz te 6 wokolo i to mniejsze kolo zeszlo co napedza pompe wspomagania ale to duze jak mam zdjac ? nie odkreca sie tej wielkiej sruby ? co jest w srodku tak ma zejsc
Sosen - 2006-09-24, 23:57
To duże koło musi normalnie zejść po odkręceniu tych śrubek które są wewnątrz.
SmasherE30 - 2006-09-25, 00:28
nic na siłe ... wszystko młotkiem
center - 2006-09-25, 23:00
nie odkrecasz tego srodkowego..nie ma takiej opcji..
to duze musi zejsc, postukaj mlotkiem lekko musi odejsc..
osd - 2006-09-26, 20:43
W m40 zmienialem i po odkreceniu tych 6 srob zeszlo lekko w miare. A jak ci nie idzie to sproboj jakis sciagacz dopasowac i napewno posci.
|
|