| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Za bogata mieszanka, złe spalanie - co jeszcze sprawdzić ?
Tommec - 2006-09-12, 21:58 Temat postu: Za bogata mieszanka, złe spalanie - co jeszcze sprawdzić ? Witam. Silnik zanim złapie właściwą temp to chodzi jak traktor (wrrr wrrr wrrr) i dosłownie buja całą karoserią. Gdy jest ciepły to na wolnych obrotach pracuje tak, jakby gubił zapłon (stąd zapewne jego drgania). Z wydechu czuć niedopaloną benzyną. W zakresie do około 2000 obr. lekko szarpie. Powyżej śmiga jak dziki. Przy gwałtownym przyspieszaniu (szczególnie w górnym zakresie obrotów) z rury wydobywa się szaro-czarny dymek. Wymienione do dzisiaj elementy:
kompletna listwa wtryskowa, KWN , kopułka i palec, świece, sterownik silnika, czujnik temp, przepływka, krokowy, czujnik obrotów wału korbowego, kompletna przepustnica, dolot jest szczelny. Wodorotlenki przekraczają normę 3 - 4 razy. Diagnosta stwierdził, że to przez źle spaloną mieszankę. Co jeszcze moze byc przyczyną, mi już brak pomysłow
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość: rozgrzany silnik wyłaczony na około 2-3 min i ponownie uruchomiony pracuje prawidłowo około minuty.
Vindevil - 2006-09-12, 22:16
Zerknij na sonde lambda i ... może ktoś robił czipa rezystora? A co do odpalania po kilku minutach to przed zgaszeniam komp. działał w trybie awaryjnym i po zgaszeniu przeszedł na nastawy domyślne motronica i tak działa do czsu włączenia układu pracy w pętle zamkniętą , czyli pracę z wszystkimi czujnikami nie zgłaszających błędów.
adrian e30 - 2006-09-12, 22:32
ustaw zawory na 0,25 wszystkie obajwy ustana jak reka odjal,przerabialem to juz!!! pozdrooo
poprostu sa za ciasno i sie nie domykaja, a na wyzszych obrotach mieszanka spala sie w wydechu i spaliny siepoprawiaja!!!!
Tommec - 2006-09-12, 22:37
Sondy sprawdzałem - 2 używki i w końcu kupiłem nową - jednak bez efektu. "Czipa" jak dotąd nie znalazłem. Co do reszty, to rozumiem, że sterownik zbiera gdzieś zły sygnał i stąd ta fatalna praca na wolnych. Ale czy w tym przypadku pozostały zakres obrotów też nie byłby jakiś ułomny ? Zawory sprawdzę, ale 2 miesiące temu były ustawiane na 0,3 tak jak w instrukcji (mimo to słychać trochę klepanka).
zyggy - 2006-09-13, 09:04
Sprawdź czy w trakcie pracy na wolnych obrotach słychać grzechotanie z przodu silnika na dole.
adrian e30 - 2006-09-13, 09:54
w/ginstrukcji tozawory powinny byc 0,25
SmasherE30 - 2006-09-13, 15:01
wytarty wałek rozrzadu, za bogata mieszanka ... na jałowym pracuje jak traktor mówisz ... z tego by wynikało że ma za uboga mieszankę! Potem z kolei piszesz że jak sie rozgrzeje to gubi zapłon ... a to z kolei efekt zalewanego silnika
zdejmij pokrywę zaworów i obejrzyj krzywki (przejedź w poprzek paznokciem), przy okazji też odkręc rurkę magistrali olejowej i ją przepłucz benzyną.
A zawory, jakby co, ustawia sie na całkowicie zimnym silniku (conajmniej 5 godzin postoju) na 0,25 wszedzie
coś jest chyba zwalone nadal z odczytem temperatury silnika i ssanie się nie włącza, ktoś wyregulował w pół zimny silnik i teraz go na ciepło zalewa
Tommec - 2006-09-13, 16:44
Oczywiście macie rację z tymi zaworami, mój błąd Jutro biorę się za właściwe ustawienie. Z grzechotania to słychać jedynie okolice skrzyni, jak za bardzo telepie silnikiem, ale podczas właściwej pracy jest cicho. Wałek jest sprawdzony, nie ma na krzywkach żadnych nieprzewidzianych nierówności wzdłużnych, ani poprzecznych. Czujnik temp juz trzeci założony, także jego wykluczam. Gdy uruchmię zimny silnik i pracuje on jak traktor - wykręcam świece i wtedy zdarza się, że są one mokre od paliwa. To chyba nie efekt ubogiej mieszanki. Tak czy siak, zacznę od zaworów, na razie dzięki.
adrian e30 - 2006-09-13, 19:49
najlepiej postaw fure na cala noc i z rana wez sie za ustawienie zaworkow, daj sobie czasu na to, bosamz doswiadczenia wiemze jak sie chce wszystkie zrobic na raz to cierpliwoscibraknie i sie lipe odstawia podkoniec;]
pozdro.
duchX - 2006-09-13, 20:16
sprawdz regulator cisnienia plaiwa i cisnienie na pompie !!
Vindevil - 2006-09-13, 22:27
A podpinałeś pod komputer? Może da się odczytać jakieś błędy?
cypis0 - 2006-09-14, 00:29
czy ktos mi moze podac prawidlowy sklad mieszanki w silniku e30 m20b27kat zalozylem blosa musze to wszystko yregulowac a gdzies przepadly mi wszystkie parametry spalin jakie maja byc na analizatorze ma ktos cos takiego wartosc lambdy zawartosci CO itp..
Tommec - 2006-09-14, 18:35
Komputer nie wykazuje błędów. Zawory już ustawione na 0,25. Udrożniony został też przewód powrotny paliwa do zbiornika. Efekt jest taki, że zimny silnik pracuje jeszcze bardziej nierówno. Za to ciepły na wolnych jest nieco równiejszy, ale pracuje tak, jakby obroty były zbyt wolne (trzęsie nim jakby miał dreszcze) i te okrutnie gryzące spaliny - bleeeh. Poprawiło się natomiast to, że na wysokich nie ma już czarnego dymu i łagodniej przechodzi z niskich na wysokie obroty. Ale te wolne.....
Ciśnienia na pompie jeszcze nie sprawdzałem, ale czy może mieć to wpływ, skoro przejście na wysokie i ogólnie praca silnika na wysokich obrotach odbywa się bez najmniejszych zakłóceń ?
cypis0 - 2006-09-14, 20:12
to ja mam pytanie zalozylem blosa wczesniej na benzynie i na gazie sklad spalin byl dobry teraz sprawa wyglada nastepujaca
zawartosc Co ok 4% lambda 098 1.05 wacha sie (czyli poprawna ) czesci niedopalone paliwa w normie
mam problem tylko z ustawieniem poprawnej ilosci CO silnik pracuje rowniutko ciagnie idealnie od spodu poza zawartoscia CO i gryzacymi spalinami wszystko ok
zawory ustawione ok 6 miesiecy temu na 0.25 (byly jedentylko poprawilem reszta byla idealna wiec jakies poluzowanie srob nie wchodzi w gre) ma ktos pomysl jak to ustawic przed montarzem blosa i dolotu ze storzkiem bylo idealnie
a zapomnialem na wysokich obrotach zaartosc co ok 0.3% czyli idealnie!! o co do kija pana chodzi????
duchX - 2006-09-14, 20:24
cisnienie paliwa ma duzy wplyw a w sczegolnosci ma wplyw regulator cisnienia na prace silnika
Tommec - 2006-09-14, 20:47
Kompletną listwę z wtryskami oraz regulatorem już podmieniałem i bez efektu. Pompa troszkę buczy, jej ciśnienie sprawdzę w najbliższym czasie. Czy przed uruchomieniem, po przekreceniu kluczyka na zapłon pompa powinna podpompować paliwo ?
adrian e30 - 2006-09-14, 21:01
cypis zapal swiatlai sprawdz wtedy spaliny, napiszczy cossie zmienia!!!!
duchX - 2006-09-14, 21:55
nie nie powinna pompowac dopiero po przekreceniu na start zaczyna pompowac .....
kamil.k - 2006-09-14, 22:15
czemu nie powinna u mnie podpompuje i wylacza sie .dopiero jak zaczyne krecic rozrusznikiem to wlacza sie znowu ,ale to kiedy sie wlacza nie ma raczej nic wspolnego z twoim problemem
Vindevil - 2006-09-14, 22:18
Co za cholera! Może jest tam wtryskiwacz rozruchowy i on leje?
Tommec - 2006-09-14, 22:35
Skoro mam teraz powojować z paliwem, to mam jeszcze pytanie: czy pompa paliwa podaje ciśnienie zależnie od obrotów silnika, czy jest ono stałe w każdym zakresie ?
SmasherE30 - 2006-09-15, 00:24
pompę paliwa masz elektryczną i ciśnienie jakie daje paliwu pompa jest stałe i powinno wynosic chyba jakieś 5,5-6barów
Tommec - 2006-09-15, 08:53
To ja już czegoś nie rozumiem. Skoro pompa jest na tyle wydajna, że bez problemu jest w stanie obsłużyć pracę silnika pod dużym obciążeniem i na wysokich obrotach to dlaczego nie była by w stanie podać odpowiednio paliwa na wolnych obrotach (gdzie potrzeba go dużo mniej)
Jeszcze jedna sprawa: mam stary przepływomierz i gdy go odpowiednio ustawię (oczywiście "na oko") do tego odepnę sondę to wtedy na wolnych obrotach silnik chodzi idealnie (mimo, że nadal strasznie śmierdzi toksynami z wydechu).
duchPW - 2006-09-15, 09:24
no i tu może być sedno sprawy - jak masz możliwość to podmień sobie od kogoś sprawną przepływkę - elektronicznie może być ok, więc komp diagnostyczny nie wychwytuje błędów, ale mechanicznie może być padaka
strzelecki235 - 2006-09-15, 09:59
Mam taki sam problem z moja beemka e30 320 1990 rok co Tommec sprawdziłem chyba wszystko co się dało dodam jeszcze że panowie z polecanego warszatu w piasecznie MAG-POL też nie dali rady... co do przepływki to sprawdzali i to nie to ja już sobie darowałem
pozdro
Vindevil - 2006-09-15, 11:07
| SmasherE30 napisa/a: | | pompę paliwa masz elektryczną i ciśnienie jakie daje paliwu pompa jest stałe i powinno wynosic chyba jakieś 5,5-6barów |
a za reduktorem na magistrali 3bar.
BIZON - 2006-09-15, 12:04
PANOWIE DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z PRZEPŁYWOMIERZEM!!! miałem dokładnie taki sam problem!!! wszystko dokładnie tak jak u Tommec-a!!! ZAWORY, ZAWORY I JESZCZE RAZ ZAWORY!!! ja po długich bojach u różnych specjalistów, sam ustawiłem CIASNE 0,30 i jest ok! WAŻNE! na bardzo zimnym silniku. czekałem całą noc i nad ranem wyregulowałem, tak żeby było chłodne powietrze! każdy mówił, że to nie ma znaczenia, a moim zdaniem ma! ustawianie zaworów w M20-tkach to walka o dziesiąte milimetra!!! silnik tylko przez chwilę na lekko ciepłym silniku poszarpie przez jakieś 15 do 20 sek. i cisza. pracóje równiutko. wcześniej ustawiałem na 0,25 ciasne, normalne i luźne, i zawsze było coś nie tak! fakt na 0,25 nieźle chodził podczas jazdy, ale na jałowym była telepanka i też śmierdziało...!!! doradzam tak zrobić i pozdrawiam!
duchPW - 2006-09-15, 12:13
a ostro klepie na tych 0,30? bądź co bądź, to więcej niż seria
BIZON - 2006-09-15, 12:18
leję mobila 10w 40 ss i powiem szczerze, że nie zauważyłem różnicy co do 0,25! u mnie jest cicho.
[ Dodano: 2006-09-15, 11:19 ]
pamiętajcie NA MOCNO ZIMNYM SILNIKU!!!
Tommec - 2006-09-15, 12:29
No to już załamka - widzę, że co dzień są różne zdania na temat luzu zaworów. Chyba każdego ranka przed odpaleniem silnika będę zaworki regulował.
BIZON - 2006-09-15, 12:40
mówię Ci Tommec, miałem dokładnie te same obiawy. wszystkie!!!
[ Dodano: 2006-09-15, 11:45 ]
dla głębszego przybliżenia sprawy dodam, że na lużnych 0,30 też nie jest za ciekawie! pozdrawiam i napisz jak będziesz regulował, albo jak wyregulujesz.
strzelecki235 - 2006-09-15, 14:28
z góry pisze ze mam takie same obiawy zawory były regulowane nawet na 0.20 nic to nie dalo.... ja sie poddałem mam nadzieje że ktoś rozwiąże ten problem
pozdro
Tommec - 2006-09-15, 17:04
Pozostaje mi teraz poeksperymentować z luzem zaworów (zdążyłem już nabrać wprawy w regulacji ). Zacznę rano od tego, co napisał BIZON.
adrian e30 - 2006-09-15, 22:44
mowilem ze zawory musza byc wyregulowane na igle, nie ma sie cospieszyc, lepiej poswiecicwiecej czasu niz pozniej 10razy sie z tym bawic.
BIZON - 2006-09-15, 23:10
| adrian e30 napisa/a: | | mowilem ze zawory musza byc wyregulowane na igle, nie ma sie cospieszyc, lepiej poswiecicwiecej czasu niz pozniej 10razy sie z tym bawic. |
dobrze mówisz adrian e30. ale przyznasz, że E30 M20 wcale nie musi mieć zaworki 0,25 jak bozia przykazała......... pozdro!
mlody325 - 2006-09-15, 23:54
Witam
Podlaczam sie pod temat
Mam e30 325i z 87r wersja bez sady labmda
Na zimnym silniku chodzi jak traktor wr wr wr wr prz czym obroty lekko faluja ok 1300obr-min
na rozgrzanym silniku podobnie przerywa tylko w okolicach 900, 1tys-obr
Zarowno na zimnym jak i cieplym strasznie smierdza spaliny tak jakby paliwem no i cala buda trzesie
od 2 tys silnik chodzi jak powinien ciagnie i pracuje rowno
nie wiem czy ma to jakis wpyw ale mam pare sporych dzior w wydechu
silniczek krokowy sprawdzilem , szczelnosc rur tez,pompa cicha cisnienie raczej dobre
Mam pytanie
Jak reguluje sie przeplywke i tps
prosze o pomoc bo te obroty sa strasznie wk*******
BIZON - 2006-09-16, 00:09
| mlody325 napisa/a: | Witam
Podlaczam sie pod temat
Mam e30 325i z 87r wersja bez sady labmda
Na zimnym silniku chodzi jak traktor wr wr wr wr prz czym obroty lekko faluja ok 1300obr-min
na rozgrzanym silniku podobnie przerywa tylko w okolicach 900, 1tys-obr
Zarowno na zimnym jak i cieplym strasznie smierdza spaliny tak jakby paliwem no i cala buda trzesie
od 2 tys silnik chodzi jak powinien ciagnie i pracuje rowno
nie wiem czy ma to jakis wpyw ale mam pare sporych dzior w wydechu
silniczek krokowy sprawdzilem , szczelnosc rur tez,pompa cicha cisnienie raczej dobre
Mam pytanie
Jak reguluje sie przeplywke i tps
prosze o pomoc bo te obroty sa strasznie wk******* |
przede wszystkim zrób wydech!!! potem można "gdybać"!
Vindevil - 2006-09-16, 09:52
Nie róbcie scen że 5 setek na luzie ma wpływ na jakość spalanie. To jest przecież grubość włosa. A poza tym jak się chce poszaleć samochodem to robi się luźniejsze zawory.
Ja osobiście podjechał bym do warsztatu "bosza" i dał przepływomierz do regulacji.
BIZON - 2006-09-16, 10:06
| Vindevil napisa/a: | Nie róbcie scen że 5 setek na luzie ma wpływ na jakość spalanie. To jest przecież grubość włosa. A poza tym jak się chce poszaleć samochodem to robi się luźniejsze zawory.
Ja osobiście podjechał bym do warsztatu "bosza" i dał przepływomierz do regulacji. |
ok. ale czy nie lepiej najpierw zrobić tą regulację...? nic za to nie zapłaci, a jak się okarze, że nie pomogło, to wtedy pojechać do regulacji przepływomierza ps. nie wiem czy 5 setek ma jakiś wpływ przy regulacji w innych silnikach, ale u mnie w M20 miał! jak już pisałem, po przygodach z rużnymi specami, sam wyregulowałem sobie zaworki i jest git! więc praktykę przerabiałem OSOBIŚCIE!
Tommec - 2006-09-16, 21:43
Obecnie ustawiłem zawory na dość zimnym silniku (po nocy) na 0,30. Owszem jest zdecydowana poprawa (nie śmierdzi tak toksynami), ale wolnym obrotom nadal jeszcze brakuje pełnej stabilizacji. Przepływka jest na pewno dobra, bo zdjęta z samochodu, który pracował bez zarzutu (zresztą to już druga sztuka). Chyba już to oleje, bo ile można....
BIZON - 2006-09-16, 23:19
| Tommec napisa/a: | Obecnie ustawiłem zawory na dość zimnym silniku (po nocy) na 0,30. Owszem jest zdecydowana poprawa (nie śmierdzi tak taksynami), ale wolnym obrotom nadal jeszcze brakuje pełnej stabilizacji. Przepływka jest na pewno dobra, bo zdjęta z samochodu,. który pracował bez zarzutu (zresztą to już druga sztuka). Chyba już to oleje, bo ile można.... |
Tommec, to teraz wymień olej. tylko jakiś konkretny (polecam mobila 10w 40 super syn. chyba, że zalewasz pełny syntetyk...), a nie szczochy a ha, a jakie paliwo lejesz? bo ja nie oszczędzam i leję minimum 98... jeszcze jedno. dzisiaj odkryłem, że duży wpływ na pracę silnika może mieć głupiutki przekaźnik od pompy paliwa. jak cos będzie z nim nie tak, to pompa może pracować z malutkimi przerwami. poprostu napięcie na pompie przerywa, ale to trzeba sprawdzić najlepiej wkładając sprawdzony przek. przeczyść też wszystkie ważniejsze przewody, żeby nie były zaśniedziałe na łączach... pozdrawiam.
Tommec - 2006-09-18, 22:27
Olej mogę już tylko mineral, bo z takim kupiłem 2 lata temu. Obecnie Castrol GTX 3 Protection. Jeździłem przez pewien czas na paliwie 98, ale nie widziałem różnicy i leję tańsze. Posprawdzałem też przekaźniki, przewody na łączach i raczej nie mam do nich zastrzezeń. Nie wiem jeszcze, gdzie może być przyczyna, że zaciąga mi cześć tych toksycznych spalin do kabiny podczas jazdy około 100 km/h (aż w gardziel gryzie khh khh). Wydech na pewno szczelny, podłoga nie dziurawa, może przez uszczelki w bagażniku ?
Zbychu - 2006-09-30, 08:05
Siema. Podłączę sie nieco do tematu.
Ja mam podobny problem z obrotami z ta róznica, że na wolnych- do 1500, i powyzej 2000 obr. silnik pracuje ok. Mocy mu nie brak. Ale w tych 500 obr dzieja sie komedie. Silnik szarpie, trzesie sie tak ze odczuwa to cała karoseria. Czy zimny czy ciepły jest to samo. Co moze byc przyczyna?
Silnik m40 B+G, wszystko wymienione lub podmienione z wyjatkiem kabli i czujnika temp.
007 - 2006-10-01, 20:45
Tommec: tak z czystej formalnej ciekawosci sprawdzales jaką masz kompresje na kazdym garku?
Tommec - 2006-10-02, 23:54
Sprawdzałem, gdzieś nawet wklejałem obrazek. Wyszło od 10,5 do 11. Z tego co wiem norma nie może być poniżej 10 i najważniejsze, aby w miarę równo na wszystkich garkach.
zyggy - 2006-10-03, 11:00
Proponuję sprawdzić czujnik położenia wału korbowego, przede wszystkim czy ma dobry styk w złączu oraz czy jest prawidłowa odległość czoła czujnika od zębów koła impulsowego - powinna wynosić 1 mm.
kamil.k - 2006-10-03, 17:41
zyggy a na co wplyw ma za duza lub za mala przerwa na czujniku.sygnal jest slabszy i zle pokazuje polozenie walu
pytam z ciekawosci bo kiedys slyszalem u jakiegos mechanika ze przerwa np. w maluchu na takim czujniku ma wplyw na jakosc iskry.przeciez ten czujnik pokazuje tylko polozenie walu ... wiec wedlug mnie to przerwa nie powinna miec wplywu ale nie widzialem schematu wiec pewnosci miec nie moge
cypis0 - 2006-10-03, 19:10
nie ma wplywu moze byc i 2mm wazne ze czujnik odbiera sygnal i jest dobry a przesunac sie nie moze bo jest na sztywno a magnesik jest przyklejony albo odpada odrazu albo sie trzyma. a nie pamietam czy na krokowce ustawiales juz tam jest sroba do regulacji CO
Tommec - 2006-10-03, 21:38
Rzeczywiście ten czujnik nie ma żadnej regulacji. CO było sprawdzane i ustawiane. Tak, czy tak, nie było zmiany w pracy silnika.
Zbychu - 2006-10-14, 11:32
Siema. Ja doszedłem w koncu co mojej dolegało. Pomogła wymiana uszczelek w kolektorze ssacym. A juz mi kazali cały zapłon kupowac, inny mechanior to nawet głowice zmienic bo jeden zawór sie odzywa. Buraki. Uszczelnienie dolotu zajęło z wykonaniem uszczelek ze 3 godzinki spokojnej pracy. A jak znalazłem przedmuch? Rozpyliłem gaz do zapalniczek w okolicach kolektora, obroty sie wyrównały i juz wiedziałem co robić. Teraz jazda to sama przyjemnosc .
|
|