| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Światła Hella - po co te biale kreski?
Domel - 2006-08-30, 18:23 Temat postu: Światła Hella - po co te biale kreski? Witam,
Powiedzcie mi chłopaki po co są te biale pionowe kreski w lampie soczewkowej Hella?
I co jak je zmazalem...?
pozdro
RoboCop - 2006-08-30, 19:52
nie wiem po co one są ale zdajesie przy robieniu Black Helli zawsze schodzą - nie ma się czym przejmować, nie mają żadnego (widocznego) wpływu na świecenie...
Domel - 2006-08-30, 19:52
SchodzÄ… bo wystarczy ze je dotkniesz.... i juz nie ma...
nokerman - 2006-08-30, 21:49
o ja !!
zmazałeś te kreski??
chłopie grzej do najbliżeszego ASO niech ci naniosą nowe
inaczej przeglÄ…du nie przejdziesz
diagnosta musi wyraźnie widzieć czy lampa jest w pionie zamontowana czy w poziomie
a jak zapewne wiesz lampa jest okrągła
piotr323 - 2006-08-30, 21:57
no i będziesz krzywo jeździł, bo pionowej kreski na drodze nie będzie
Tommec - 2006-08-30, 22:13
| nokerman napisa³/a: | chÅ‚opie grzej do najbliżeszego ASO niech ci naniosÄ… nowe
|
Białe kreski... mhhh ? To chyba inny dealer niż ASO sprzedaje
emaloo - 2006-08-31, 00:00
| Tommec napisa³/a: | | nokerman napisa³/a: | chÅ‚opie grzej do najbliżeszego ASO niech ci naniosÄ… nowe
|
Białe kreski... mhhh ? To chyba inny dealer niż ASO sprzedaje |
Domel - 2006-08-31, 07:28
Hehe normalnie bym olał temat... ale gdzies kiedyś przeczytalem ze one sa ważne tylko sam nie wiem po co
A Wy sobie ze mnie jaja robicie...
Ale śmiech to zdrowie....
KotSylwester - 2006-08-31, 07:48
Śmiech to po zielonych grudkach raczej niż po białych kreskach
Arczi e30 - 2006-08-31, 10:14
| KotSylwester napisa³/a: | Åšmiech to po zielonych grudkach raczej niż po biaÅ‚ych kreskach |
podobno po tych bialych kreskach mozna auto 2 dni bez przerwy naprawiac 8) chyba po to sa ...
duchPW - 2006-08-31, 10:15
| KotSylwester napisa³/a: | Åšmiech to po zielonych grudkach raczej niż po biaÅ‚ych kreskach |
... a niby taki porzÄ…dny
kiedyś coś o tych kreskach czytałem, ale musiałbym poszukać - jak ich nie ma, to w zasadzie nie widać różnicy w świeceniu - ja też kiedyś czyściłem środki 8)
Domel - 2006-08-31, 11:36
To po co one są...? I to tak nie trwale naniesione...? Jakąś role spełniają... a przynajmniej spełniały...
Chociaż są zbyt cienkie aby miały wpływ na swiecenie...
Niemcy zadali sobie trud, że je nanieść na szkło więc jakiś cel w tym mieli... Pytanie tylko po co? Macie jakieś sensowne pomysły?
[ Dodano: Czw Sie 31, 2006 12:37 pm ]
| Arczi e30 napisa³/a: | | KotSylwester napisa³/a: | Åšmiech to po zielonych grudkach raczej niż po biaÅ‚ych kreskach |
podobno po tych bialych kreskach mozna auto 2 dni bez przerwy naprawiac 8) chyba po to sa ... |
Nie o te kreski mi chodzi...
Bruner - 2006-08-31, 11:38
Moze to jakies oznaczenia technologiczne dla goscia ktory sklada lampe w fabryce zeby dobrze ja zlozyl? Skoro nie wplywa to na swiecenie to nic innego mi nie przychodzi do glowy
nokerman - 2006-08-31, 11:48
to nie sÄ… nanoszone kreski
to jest brud jaki się na nich osadził
dlzcego w kreskach? - zapytasz
ano dlatego że nad środkowym polem na szkle są tłoszenia i tam znowu są rowki
jak sie przypatrzysz
właśnie kreska wychodzi z rowka z góry
przez najbidniej 12 lat ma prawo coś się osadzić nawet z niczego (wbrew twierdzeniom salomona)
PZDR
duchPW - 2006-08-31, 11:53
co Ty - one są fabrycznie namalowane na gładkim szkle - to nie jest brud
Domel - 2006-08-31, 12:04
| PioterW napisa³/a: | | co Ty - one sÄ… fabrycznie namalowane na gÅ‚adkim szkle - to nie jest brud |
Tym bardziej ze wszystkie są równe, idealnie proste i białe...
Z brudu by tak nie wyszły...
[ Dodano: Czw Sie 31, 2006 1:33 pm ]
Tutaj wyraźnei widać te kreski
[img] [/img]
Qba - 2006-08-31, 12:38
interferencja
nokerman - 2006-08-31, 12:39
| PioterW napisa³/a: | | co Ty - one sÄ… fabrycznie namalowane na gÅ‚adkim szkle - to nie jest brud |
pokaż mi nową lampę z tymi kreskami 8)
duchPW - 2006-08-31, 13:24
nie kłóc się Noker, bo i tak nie wpadniesz zobaczyć ... ale poszukam zdjęcia lub opisu
henry - 2006-08-31, 21:56 Temat postu: kreski .....Witam ! Poleciałem specjalnie na dół do garażu ( gdzie leżą dwie nowe lampy Hella , nieuzywane jeszcze ,bo niezamontowane , po całe 580 zeteł za sztukę ) , rozpakowałem i ........................są białe kreski !!!!! Sam nie wiem co o tym sądzić, ale są!!! Pozdrawiam - henry
nokerman - 2006-08-31, 22:10
Heniu jak mogłeś
moja długo wypracowywana teoria legła w gruzach
henry - 2006-08-31, 22:57 Temat postu: kreski Rafał , Przyjacielu !!! Wiem , czuje to samo ,że to było nie fair ..................Ale mam manię świadczenia prawdy...................czasem wychodzi sie na tym jak Zabłocki na mydle..........W takim razie musimy już wspólnie stworzyc nową teorię........na razie myśle intensywnie.............PZDR - Heniek
Tomek3er - 2006-09-04, 00:43
bardzo przekonywując jest teoria brunera, ale nie jestem do konca pewien czy tak do konca nei ma to wpływu na swiatło ma?
KotSylwester - 2006-09-04, 07:08
hmm, a może światło ma sie rozparaszać przez pozostałą część klosza a przechodząć przez te zaglębienia wydostają się niepotrzebne refleksy na bok, i dlatego zostały zamalowane?
Domel - 2006-09-04, 07:41
Szukałem czegoś na ten temat w google ale jak na razie bez rezultatu...
Jak nic nie znajde to moze skrobne maila to Monachium..:) Ciekawe czy odpiszÄ…...
Gość - 2006-09-04, 18:07
Ja tez przerabialem lampy ale te kreski pozostaly, nie sa nawet uszkodzone.
marekfl - 2006-09-04, 18:14
No a ja sie przygladałem jak to u Mnie wyglada i te kreski sa rzeczywiscie ale to wyglada jak by był to jakis nalot ale tylko z zewnatrz to widziałem. trzeba by zobaczyc na jakiesj nowej lampie całkiem nówce.
Bruner - 2006-09-04, 22:39
| Domel napisa³/a: |
Jak nic nie znajde to moze skrobne maila to Monachium..:) Ciekawe czy odpiszÄ…... |
Jak juz to raczej do Helli, albo Bosha
| marekfl napisa³/a: | | trzeba by zobaczyc na jakiesj nowej lampie caÅ‚kiem nówce. |
Przeciez Henry napisal ze na nowce tez sa te kreski. A skoro sa na nowej lampie to raczej nie moze byc nalot.
henry - 2006-09-05, 00:10 Temat postu: do niedowiarka ............Hey , marekfl !!! Daleko do mnie nie masz , zapraszam na oględziny............Pozdrawiam - henry
Domel - 2006-09-06, 17:37
Oto informacja jaką otrzymalem po wysałniu maila do fabryki BMW w Monachium:
| Cytat: | Szanowny Panie !
Pionowe (nie poziome) linie na kloszach reflektorów służą do ograniczenia nadmiernego rozproszenia strumienia światła czyli do jego lepszego skupienia i ukierunkowania na obiekt oświetlany. Szczególnie jest to ważne jeśli mamy do czynienia z reflektorami soczewkowymi (przedmiotowe), gdzie głównym problemem jest osiągnięcie właściwego kąta padania wiązki światła.
Sugeruję także, aby kolejne ew. pytania techniczne wyjaśniał Pan bezpośrednio z najbliższym dealerem BMW. Pytania kierowane do działu Customer Service w BMW AG są każdorazowo kierowane do przedstawiciela BMW z kraju, z którego przyszło zapytanie. Sieć BMW w Polsce dysponuje wystarczającą wiedzą, aby wyjaśniać wszelkie kwestie techniczne związane z samochodami BMW.
Pozdrowienia
Jaroslaw Balinski
Parts Manager
BMW Polska Sp. z o.o.
tel.+48-22-579 8840
fax +48-22-579 8802
mailto:jaroslaw.balinski@bmw.pl
|
sprawa wyjaśniona
KotSylwester - 2006-09-06, 18:00
i kto miał racje ? KOT
Respect, co
urbi - 2006-09-06, 23:15
o kurde ... a to ci checa ! ODPISALI !
nokerman - 2006-09-07, 12:48
Domel
jeśli możesz to wlej jeszcze jakie zadałeś im pytanie
OK
bo coÅ› mi sie tuttaj nie zgadza
PZDR
Domel - 2006-09-07, 13:46
| Cytat: | Hello,
I`m from Poland BMW Club (www.beemka-klub.pl). I and my friends from this Club try to explain what for are this white horizontal lines in the front lights on BMW E30 from 87-91 years.
We try to find some information in internet. But we didn`t find anything about this lines.
For the clearness matter pls find attached photo.
Could you explain us this matter? What act are?
Thank you very much for your helpfull.
With best regards
|
Wiem wiem pomyliłem pionowe z poziomymi
Z Monachium dostałem:
| Cytat: | Dear Mr ........,
Thank you for your e-mail.
We have forwarded your request to the relevant department for assessment.
Kind Regards,
BMW Customer Service Team |
A później maila, którego widzielście wcześniej...
[ Dodano: Czw Wrz 07, 2006 2:51 pm ]
Aha i w załaczniku wysłałem zdjęcie, które wcześniej wkleiłem w tym temacie...
urbi - 2006-09-07, 23:10
ja na jednej lampie mam a na drugiej nie - jakies kombinowane albo sie zmylo jak robilismy BLACK
duchPW - 2006-09-08, 00:22
no niestety kreski są bardzo nietrwałe i przy czyszczeniu lamp schodzą
|
|