BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Ile oleju do dyfra?

Kruk - 2006-08-21, 11:52
Temat postu: Ile oleju do dyfra?
Witam wszystkich.Mam trochę banalne pytanie ale jakoś nie udało mi się znaleźć żadnych wiarygodnych informacji na temat: ile oleju trzeba wlać do dyfra 3.76 ze szperą (duża głowa).Producenci różnych olejów podają różne dane :x Będę wdzięczny za jakieś solidne dane lub link.Pozdrawiam
LUKAS - 2006-08-21, 12:44

1,5 litra do szpery i 1,7 litra do zwyklego dyfra bez szpery.

Jak masz szpere to polecam Ci olej Castrol SAF-XJ.

W serwisie ASO BMW płaciłem 120zł za 2 litry.

Kruk - 2006-08-22, 13:12

Dzięki Lucas.Co do oleju to kupiłem Motul Gear FF Competiton 75W140-wypas ale niestety 160zł za 1 litr i to po niezłym rabacie :shock:
strzelba - 2006-08-25, 18:40

Kruk napisa³/a:
Dzięki Lucas.Co do oleju to kupiłem Motul Gear FF Competiton 75W140-wypas ale niestety 160zł za 1 litr i to po niezłym rabacie :shock:

hm nie wiem czy dobrze zrobiles samo bmw zaleca tylko Castrol SAF-XJ.

henry - 2006-08-25, 21:28
Temat postu: olej
........bardzo dobrze zrobił kupując MOTUL............Kupując olej powinno sie patrzec na jego parametry , a nie na producenta..............Założę sie ,że ten Motul ma lepsze parametry niz wspomniany Castrol, co nie oznacza ,ze Castrol jest gorszym olejem.A ,ze BMW współpracuje "na bazie olejowej" z Castrolem , to nic dziwnego ,ze go zaleca.....PZDR - henry
Kruk - 2006-08-28, 15:59

Jest dokładnie tak jak mówi Henry: istotne są parametry a nie firma.Motul Gear FF Competition 75W140 to olej o najwyższych obecnie dostępnych parametrach .Bardzo drogi (160-180zł za 1 litr) ale jest to olej na bazie estrowej (najnowsza technologia) stosowany w sporcie wyczynowym,na torach wyscigowych itp. Zaleta jest głównie taka że nawet b.mocne szpery (powyżej 60%) nie dadzą rady temu olejowi.Uważam że na dzień dzisiejszy jest to najlepszy olej do szper na Świecie.Ale jeśli masz seryjną szperę to Castrol jak najbardziej wystarczy.Im mocnejsza szpera-tym większe tarcie-tym wyższa temperatura a tym samym wymagania co do parametrów oleju rosną i to co BMW zaleca do seryjnych mechanizmów,to do elementów po tuningu już może nie wystarczyć.Pzdr