BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Świeci się kontrolka ładowania ale ...

Marcin e30 - 2006-07-20, 00:17
Temat postu: Świeci się kontrolka ładowania ale ...
Świeci się kontrolka ładowania ale samo ładowanie jest ok.
Zrobiło się tak po wymianie alternatora - w starym było odwrotnie słabe ładowanie ale kontrolka się nie świeciła i nonstop był problem ze słabo naładowanym akumulatorem :(

Zmierzyłem napięcie na "nowym" alternatorze (na wolnych obrotach i na około 2500 obr.)

na przewodzie do akumulatora: 14.12 V - 14.25 V
na przewodzie do kontrolki: 12.9 V - 13.6 V

Czy da się coś w nim wymienić aby było ok :?:
Czy zostawić tak jak jest teraz :?: choć wolałbym aby było ok - szukać następnego alternatora :?:

dzięki za wszystkie porady

kamil.k - 2006-07-20, 06:32

ale jak sie swieci :?:
tak samo jak bys tylko przekrecil kluczyk a silnik by nie pracowal czy po odpaleniu sie jarzy i dopiero w nocy widac ze sie pali

center - 2006-07-21, 01:00

przy pokrywie zaworow, na samym przodzie jest brazowy przewod (przynajmniej u mnie) i jak on byl odpiety to swiecila mi sie ta kontrolka, sprawdz to..
a jak nie to posprawdzaj wszystkie kable, popsikaj WD40 czy wszystko ma mase itd, moze cos sie zasniedzialo po drodze..
pozdrawiam

Jakub316 - 2006-07-21, 10:44

Witam, miałem podobnie swieciła mi sie kontrolka od ładowania non stop. Okazało sie, altenator był po prostu zle podłaczony ( az sie wierzyc nie chce) zamieniłem miejscami przewód od + z przewodem idacym do filtra przeciwzakłoceniowego, teraz jest już ok. Moze masz podobną sytuację, pozdrawiam
Marcin e30 - 2006-07-22, 00:43

kontrolka świeciła się dość jasno (na wolnych obrotach jakieś 50% tego co normalnie) ale w tej chwili wróciło wszystko do normy i jak odpale auto to normalnie gaśnie. podłączony jest dobrze i wszystkie miejsca gdzie przykręcone są przewody wyczyściłem przy zakładaniu.

sorki ze głowe zawracam.
pozdro

kamil.k - 2006-07-22, 06:43

to ja stawiam na konczace sie szczotki - lepiej do nich zajrzyj zebys pozniej sie nie zdziwil :mrgreen: jak kontrolka zapali sie znowu
Marcin e30 - 2006-07-22, 10:57

szczotki wymieniłem na samym początku i nie przyniosło to zadnego efektu więc kupiłem nowy regulator napięcia (całe 20 zł) i o to się już nie martwię