BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Skoda Octavia RS

BADYL - 2006-05-20, 09:50
Temat postu: Skoda Octavia RS
Bedac ostatnio w salonie skody zauwazyłem stojaca własnie octavke rs (nowa),zaciekawiony czytam wyposazenie i na dzien dobry co zobaczyłem:

ESP z ABS+ASR+MSR+HBA+EBV+EDS+DSR+ACS

do tego jeszcze :

HHC i TPM.

OBJASNIENIE:

ABS – system zapobiegajàcy blokowaniu kó∏ podczas hamowania
EDS – elektroniczna blokada mechanizmu ró˝nicowego
ASR – system optymalizacji przyczepnoÊci podczas przyspieszania
MSR – system optymalizacji przyczepnoÊci podczas hamowania
silnikiem
ESP – system stabilizacji toru jazdy
HBA – hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania
EBV – elektroniczny rozdzielacz si∏y hamowania na oÊ przednià i tylnà
ACS – system pokolizyjny (obejmuje: automatyczne odblokowanie
centralnego zamka, w∏àczenie oÊwietlenia wewn´trznego,
w∏àczenie Êwiate∏ awaryjnych, odci´cie dop∏ywu paliwa)
DSR – system podpowiedzi ruchu kierownicà
HHC – (Hill Hold Control) system wspomagania ruszania pod
wzniesienia dla systemu ESP
Light Assistant:
Coming Home – wy∏àczenie Êwiate∏ mijania 80 sekund po
zamkni´ciu samochodu
Leaving Home – w∏àczenie Êwiate∏ mijania po zdalnym otwarciu
samochodu
Tunnel Light – automatyczne w∏àczenie Êwiate∏ po zmierzchu

Czy ktos chiałby kupic takie auto z tymi wszystkimi badziewami????Ja wiem ze czesc z tego to wygoda bezpieczenstwo ale niedlugo bedzie ze wogole nie bedziemu musieli kierowac autem bo samo bedzie za nas jechało.

Arczi e30 - 2006-05-20, 10:05

..... chciałbym takie auto do jazdy na codzien ... ! nie musiałby to być nawet RS ale zwykła Octavia .... ogolnie ja mam tak ze w garazu musi być e30-tka a jakim autem bym jezdził na codzien to mnie nie interesuje .... jesli byłaby to Skoda Octavia nawet zwykła w najsłabszej wersji silnikowej i w najgorszym wyposazeniu byłbym szczesliwy .... ale w garazu musi byc e30-tka!!!!!
BADYL - 2006-05-20, 10:06

Arczi e30 napisa/a:
..... chciałbym takie auto do jazdy na codzien ... ! nie musiałby to być nawet RS ale zwykła Octavia .... ogolnie ja mam tak ze w garazu musi być e30-tka a jakim autem bym jezdził na codzien to mnie nie interesuje .... jesli byłaby to Skoda Octavia nawet zwykła w najsłabszej wersji silnikowej i w najgorszym wyposazeniu byłbym szczesliwy .... ale w garazu musi byc e30-tka!!!!!

Arczi nie mówie tu o samej istocie skody tylko o sysytemach bo stary ma octavke 2.0 i niezle to wymiata.

Arczi e30 - 2006-05-20, 10:08

kirek napisa/a:

Arczi nie mówie tu o samej istocie skody tylko o sysytemach bo stary ma octavke 2.0 i niezle to wymiata.

tak czy siak chciałbym miec tak wyposazone auto do jazdy na codzien ... niewazne czy byłby to nawet Skoda jesli własnie oto chodzi ....

Łukasz - 2006-05-20, 13:46

Jeździłem nowym RSem jak pasażer i robi wieksze wrażenie niż jak o nim czytałem wczesniej, ja bym nie miał nic przeciwko :)
Pawel-e30 - 2006-05-20, 13:49

lol kirek a co z favorem?? Poszła na emeryture??
Marek E30 - 2006-05-20, 13:57

Większość tych systemów poprawia bezpieczeństwo i moim zdaniem to dobrze że inżyniery idą w tym kierunku (oczywiście powinien być zawsze przycisk OFF :twisted: ). Ale do takich sytemów potrzebny jest jeszcze odpowiedni kierowca, bo niektórzy myślą że jak mają w aucie ABC, XYZ i inne wynalazki to mogą jechać tak szybko jak tylko chcą bo elektronika w ostateczności ich uratuje. A fizyki niestety nie da się oszukać...
Arczi e30 - 2006-05-20, 14:00

Marek E30 napisa/a:
A fizyki niestety nie da się oszukać...

chyba wiekszość kierowców nie uczęszczała na lekcje fizyki .... :lol:

urbi - 2006-05-21, 01:35

Marek E30 napisa/a:
Większość tych systemów poprawia bezpieczeństwo i moim zdaniem to dobrze że inżyniery idą w tym kierunku (oczywiście powinien być zawsze przycisk OFF :twisted: ). Ale do takich sytemów potrzebny jest jeszcze odpowiedni kierowca, bo niektórzy myślą że jak mają w aucie ABC, XYZ i inne wynalazki to mogą jechać tak szybko jak tylko chcą bo elektronika w ostateczności ich uratuje. A fizyki niestety nie da się oszukać...

DOKLADNIE !! !!!!!!!!!!! dlatego kazdy kierowca po zdaniu prawka powinien smigac przez jakis czas polonezem !! ! :lol: nie no moze przesadzilem ale tak jak napisal Marek jest - wielu mysli ze cos im to pomoze ale niestety juz jest za pozno

korzuch - 2006-05-21, 01:42

yo!
mam tylko jedno zastrzezenie co do skody siedzenia lipne(lub ich tapicerka) i mnie wqrw.... :twisted:
pozdro
PS przycisk ASR zbedny :twisted:

Sosen - 2006-05-21, 10:45

korzuch napisa/a:
yo!
mam tylko jedno zastrzezenie co do skody siedzenia lipne(lub ich tapicerka) i mnie wqrw.... :twisted:
pozdro
PS przycisk ASR zbedny :twisted:

Chyba niezbędny :mrgreen: żeby można było to wyłączyć.

duchPW - 2006-05-22, 11:25

z tymi światłami to też idiotyczne, ale za to jaki bajer :lol:
nokerman - 2006-05-22, 13:07
Temat postu: Re: Skoda Octavia RS
kirek napisa/a:
.. ale niedlugo bedzie ze wogole nie bedziemu musieli kierowac autem bo samo bedzie za nas jechało.

a nie jest tak??
BMW X5 i system automatycznego parkowania!!
wiem wiem to narazie tylko mały kroczek ale co będzie za niedługo ?? ...

duchPW - 2006-05-22, 17:34

Cytat:
....ale co będzie za niedługo ?? ...
wsiadasz do auta i do pracy: autopilot i w kimkę - jak będziesz przed biurem, to automatyczne budzenie, mycię zębów i golenie ... że o siusiu nie wspomnę :wink: