| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - niemiecka ERGONOMIA???
nokerman - 2004-03-29, 08:03 Temat postu: niemiecka ERGONOMIA??? Siema!!
Wszyscy chwalą swoje beemki, że super bryki, że do setki mało, że idealne wózki ..
a ja w mojej znalazłem feler, za który są (podejrzewam) odpowiedzialni niemcy.
otóż: elektryczne lusterko JEDNO i to o zgrozo od strony kierowcy a od pasażera manual i jak to w e30 ustawiamy samym lusterkirm a nie jakimiś cięgnami. Niby lusterkami sie nie kręci co 100km ale czasami przy parkowaniu wdłuż krawężnika by sie przydało z tamtej strony elektryczne (żeby podpatrzyć jak sie felga rysuje o beton )
NO I GDZIE TA NIEMIECKA ERGONOMIA!!!
... ale i tak beemki to super bryczki i do setki mają mało ...
Go¶æ - 2004-03-29, 08:26
ja mam obydwa lusterka elektryczne nawet mam w prawych drzwiach 2go pilota
nokerman - 2004-03-29, 08:53
DRACKu napisz jaki masz model i jakie wyposażenie??
ale tylko to fabryczne a nie co ty dołożyłeś
Go¶æ - 2004-03-29, 08:57
316i e30 91r mały komp z datą zegarem i temp zewn el,lusterka a tak to golas
yoshi - 2004-03-29, 10:55
ja mam 316 '83 i tez mam obydwa elektryczne (ale pilot jeden) wersja 2D
PepiS - 2004-03-29, 10:58
ja w swojej 316i '89 4 drzwi mialem oba elektryczne i jesdnego pilota:)
loko - 2004-03-29, 12:46
pilota to on se sam dołożył zamiast zaślepki po prostu wsadził drugiego pilota... 8)
ja też mam 2 elektryczne 8)
WujekDobraRada - 2004-03-29, 14:06
Ja mam 316i 90' i też mam dwa elektrycznie sterowane. Wszystkie E30 miały w wyposażeniu standartowym w dwa lusterka regulowane elektrycznie. Prawdopodobnie miałeś uszkodzone prawe lusterko i ktoś założył od E21 bez elektryki. (ja tak miałem w rekinie - lewe było elektryczne - prawe nie - nawet przewodów w drzwiach prawych nie było).
Sprawdź czy masz przewody w drzwiach prawych do lusterka. Wszystko będzie wtedy jasne.
A R N I E30 - 2004-03-29, 22:00
Każda e-30 była wyposażona w elektryczne lusterka .
ja w e30 z 88r 1.8M40 miałem tylko lusterka i zentral zamek i nic wiecej to była cała elektryka w tym aucie.
i niespotkałem jeszcze e30 bez elektrycznych luster.
Go¶æ - 2004-03-29, 22:35
| A R N I E30 napisa³/a: | Każda e-30 byÅ‚a wyposażona w elektryczne lusterka .
ja w e30 z 88r 1.8M40 miałem tylko lusterka i zentral zamek i nic wiecej to była cała elektryka w tym aucie.
i niespotkałem jeszcze e30 bez elektrycznych luster. |
Nieprawda Arni... moja krowa jak przyjechała zza odry to miała wogóle tylko jedno lusterko, zamiast prawego była tylko zaślepka.
Lewe... owszem, było elektryczne
...tylko że moja krowa to staruszek....
loko - 2004-03-29, 22:51
a tam krowa... jedna z ładniejszych a ten na nią krowa... 8)
Go¶æ - 2004-03-29, 23:03
| loko napisa³/a: | | a tam krowa... jedna z Å‚adniejszych a ten na niÄ… krowa... 8) |
jedna z ładniejszych gdzie? u mnie w bloku chyba bo jedyna
ja do niej krowa, ale tak pieszczotliwie (czarno-biała wkońcu) 8)
A R N I E30 - 2004-03-29, 23:06
ale teraz ma dwa
ale niewyobrażam sobie e30 bez lusterka prawego to jakaś ściema albo początek lat 80
Wsumie czemu nie w betach to wszysko jest możliwe
Go¶æ - 2004-03-29, 23:24
| A R N I E30 napisa³/a: | ale teraz ma dwa
ale niewyobrażam sobie e30 bez lusterka prawego to jakaś ściema albo początek lat 80
Wsumie czemu nie w betach to wszysko jest możliwe |
teraz 2 i to w kolorku, choć prawe ręczne wciąż.
a co do lat to poczÄ…tek... 83r.
yoshi - 2004-03-29, 23:37
| Cytat: | teraz 2 i to w kolorku, choć prawe ręczne wciąż.
a co do lat to poczÄ…tek... 83r. |
Daniel jak masz elektryke (kabelki) to ja mam lusterko prawe elektryfikiczne bez wkladu
Go¶æ - 2004-03-29, 23:43
to co mam teraz jest elektryczne, tylko nie wiem czy mam wiÄ…zkÄ™ pociÄ…gnietÄ… i pilota nie mam na 2 tylko na jedno
nokerman - 2004-03-30, 06:31
| WujekDobraRada napisa³/a: | Prawdopodobnie miaÅ‚eÅ› uszkodzone prawe lusterko i ktoÅ› zaÅ‚ożyÅ‚ od E21 bez elektryki. (ja tak miaÅ‚em w rekinie - lewe byÅ‚o elektryczne - prawe nie - nawet przewodów w drzwiach prawych nie byÅ‚o).
Sprawdź czy masz przewody w drzwiach prawych do lusterka. Wszystko będzie wtedy jasne. |
co ty pleciesz lusterka zewnętrzne od e21 nie pasują do e30 a po drugie jak ten KTOŚ wymienił lusterko na zwykłe to i zadał sobie trud żeby wymienić pilota na jednokanałowy Coś mi tu niepasuje
SmasherE30 - 2004-03-30, 20:09
ja nie mam nic, ale lusterka oba sa elektyczne z pilotem po lewej only ... no jeszcze mam mały komp.
LUKAS - 2004-03-31, 20:39
| WujekDobraRada napisa³/a: | | Wszystkie E30 miaÅ‚y w wyposażeniu standartowym w dwa lusterka regulowane elektrycznie. Prawdopodobnie miaÅ‚eÅ› uszkodzone prawe lusterko i ktoÅ› zaÅ‚ożyÅ‚ od E21 bez elektryki. |
Bzdura Moja becia w `83 wyjechała jako model 323i i miała dwa lusterka z czego tylko lewe elektryczne. Na dodatek powiem, że przy pilocie w lewych dżwiach od sterowania lusterkiem NIE MAM przełącznika na sterowanie lewe/prawe luetrko, więc jakaś ściema typu przeróbki o której mówiłeś jest wykluczona. Były wypuszczane bejce z fabryki z regulowanym elektrycznie tylko i wyłącznie lewym lusterkiem. Jest to cholernie głupie i bez sensu, ale tak było
nokerman - 2004-04-01, 07:13
Popieram powyższą wypowiedź LUCASA
U mnie jest właśnie takie rozwiązanie. Lewe lusterko elektryczne i pilot w drzwiach TYLKO do jednego lusterka
LENY - 2004-04-01, 08:03
JA MAM E 30 2,7 DWA SA ELEKTRYCZNE 86r. i jest jeden pilot( a dwa to chciałbym mieć piloty)
WujekDobraRada - 2004-04-01, 11:13
Sorry kolego ale nie napisałeś wcześniej że masz sterownik na jedno lusterko, a ja osobiście nie spotkałem się z takim, no ale jak to rocznik 83 i kolega Daniel mówi że ma to samo to musiało to tak wychodzić a tak w ogóle to teoretyzowałem.
Grzesio - 2004-04-06, 10:35
A u mnie jest jeden pilot który steruje dwoma lustrami ( a po co drugi, co pasażer będie sobie ustawiał???)
nokerman - 2004-04-06, 11:03
ale pewnie ten sterownik ma przełącznik lewe - prawe lusterko no nie
a jak nie masz takiego na dwa lusterka to musisz uchylać szybe i samym lustrem manewrować, to już chyba wygodniej sięgnąć do drzwi pasażera i tam sobie ustawić
NIE sÄ…dzisz
Grzesio - 2004-04-06, 17:20
ano jest u mnie przełącznik
Anonymous - 2004-04-10, 21:14
| LUKAS napisa³/a: |
Bzdura Moja becia w `83 wyjechała jako model 323i i miała dwa
lusterka z czego tylko lewe elektryczne. Na dodatek powiem, że przy
pilocie w lewych dżwiach od sterowania lusterkiem NIE MAM przełącznika
na sterowanie lewe/prawe luetrko, więc jakaś ściema typu przeróbki o
której mówiłeś jest wykluczona. Były wypuszczane bejce z fabryki z
regulowanym elektrycznie tylko i wyłącznie lewym lusterkiem. Jest to
cholernie głupie i bez sensu, ale tak było |
Takie błądy się wkradają w pierwsze serie, potem jak widać doszli do
wniosku, że to było bez sensu i wprowadzili elektryczne lusterka po obu
stronach
nokerman - 2004-04-13, 09:45
pare dni temu zrobiłem rewizję w aucie noi kopara opada.
Mianowicie lusterka są ELEKTRYCZNE po obu stronach a sterownik jak już wyżej pisałem jest tylko do jednego teraz to już nic nie rozumie kiedyś kumpel w E21 miał coś takiego ale tam lewe lusterko nie było podpięte do instalacji a u mnie jest kostka i jest podpięte
Chyba nie obejdzie się bez procedury Demontaż - Montaż
Go¶æ - 2004-04-19, 11:42
powiedzcie mi gdzie szukac jak raz dziala a raz niedziala sterowanie lusterek ?? bo mnie to zaczyna irytowac ??
Go¶æ - 2004-04-19, 12:04
| x_e_o_n napisa³/a: | powiedzcie mi gdzie szukac jak raz dziala a raz niedziala sterowanie lusterek ?? bo mnie to zaczyna irytowac ?? |
Pradopodobnie ponadpalały Ci sę styki w samym sterowniku... pożycz sobie od kogoś tego sterownika i sprawdź jak działa...
Go¶æ - 2004-08-17, 19:39
a jak zoabczyc czy sterownik jest do jednego lusterka czy dwoch? ja mam przelacznik taka galeczke i obok taki suwak gora dol i jedno elektryczne lusterko drugie manual i z tego co patrzalem nei bylo wiazki do lusterka ! a rocznik 87 325i
Go¶æ - 2004-08-17, 19:41
aha i nie macie jakiegos scxhemaciku co do lusterka bo wisza kable i nei wiem co i gdzie wsadzic:)
nokerman - 2004-08-18, 06:32
hmmm
skoro masz sterownik z przełącznikiem to powiniwneś mieć obydwa lusterrka z regulacją elektryczną, ale dlaczego niemasz to niemam pojęcia, pewnie historia samochodu by odpowiedziała na to pytanie, może była wymiana którejś furtki w międzyczasie i komuś sie nie chciało kusterka przekładać
Odnośnie instalacji to można sprawdzić czy wogóle kiedyś chodziła na dwa lusterka w taki sposób.
Sterowniki (na 2 lub 1 lusterko) różnią się między sobą jednym pinem od strony kostki łączeniowej. Dla jednego lusterka wygląda on tak jak na obrazku poniżej, a dla dwóch lusterek w dolnym rzędzie jest dwa piny a nie jeden. jak sprawdzisz czy od kostki odchodzą sześć czy pięć kabelków do instalacji samochodu to będziesz wiedział czy tu wogóle miałeś regulację na dwa lusterka.
Jak były dwa - to szukałbym uciętych kabli pomiędzy drzwiami z lusterkiem bez regulacji a karoserią.
pozdro
PS napisz co było
Go¶æ - 2004-08-18, 08:03 Temat postu: Re: niemiecka ERGONOMIA??? W mojej e23 lewe elektryczne, prawe nie w tym jeden pilot bez przełą cznika na lewe/prawe, wiÄ™c jesli masz pilot z przełącznikiem na lewe/prawe, to myÅ›lÄ™, że wystapiÅ‚a jakaÅ› kombinacja...
Go¶æ - 2004-08-18, 08:06
witam jak zajrze to odrazu powiem! furka tyla robiona ale prawa a lewa nie dotykana! ja mam przelacznik taki tlyko jeszcze suwaczek mam po co on jest??
nokerman - 2004-08-18, 08:24
właśnie do przełączania sterowania lewe - góra / prawe - dół
Go¶æ - 2004-08-22, 14:41
E30 324d. 88/06 i tez oba elektryczne-pilot 1:)..hmm..mam kqable i wtyczki do elektrycznych lusterek na strychu-jak lusterko masz elek. tylko nie podpiete i to daj cynk:)
Go¶æ - 2004-08-22, 21:23
ja chyba mam inny problem z cala elektryka bo nei dziala ni lewe ani prawe bo zauwazylem ze prawe tez jest elektryczne ladnie podpiete i powinno dzialac a nei chce:( musze do elektryka dac zeby zrobil mi instalacje bo szybki czasem tez nei chca sie otwierac:( a lusterka wogole ani drgna:(
|
|