BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - OLA MA KOTA:-)

Ola - 2006-05-06, 09:47
Temat postu: OLA MA KOTA:-)
Witam.
Od wczoraj jestem szczesliwa posiadaczka kotka.Koteczek zostal znaleziony w strasznych okolicznosciach i sam byl w oplakanym stanie.Wizyta u weterynarza jest juz zaliczona,lekarz oszacowal wiek na okolo trzy tygodnie wiec to jeszcze malenstwo,ma katar koci a poza tym jest zdrowy.
I tu wlasnie zwracam sie do was z prosba bo nie wiem jak sie takim kotkiem opiekowac?
Ma juz kocyczek kuwetke ale nie wiem czy cos jeszcze.
Nie chce go oddawac do schroniska bo tam i tak jest juz duzo zwierzatek a widocznie tak mialo byc ze znalazl sie u mnie.Przymierzalismy sie z Darkiem do przygarniecia jakiegos zwierzaka kotka nie bralismy pod uwage ale skoro juz jest chce zaopiekowac sie nim najlepiej jak potrafie.
Wiec prosze o rady.
Acha jest to samiczka jest w kolorze jakby bialym i nie ma imienia wiec moze macie jakies ciekawe propozycje.Beta,Berta,Beemka i takie inne odpadaja.
Czekam na odpowiedzi i podpowiedzi.
Pzdrawiam.

Bajka - 2006-05-06, 10:00

Olu gratuluję wejścia w stan posiadania pierwszego dziecka :wink:
mój kot też był malutki jak go dostałam, mieścił się na dłoni! brakowało mu bardzo matki, więc ssał sobie dywanik :lol: poza tym całkiem sporo mił mleka, do tego posiłkami były same serki! potem zaczął wcinać wątróbkę, ale dla kotka to niezdrowe,więc niedługo się pewnie od niej popsuje! zatem dobra rada: naucz kotka, żeby jadł wszystko!
mam nadzieję, że ujrzę kotka kiedyś na spocie :wink:

Mariusz - 2006-05-06, 11:05

Porady jak opiekować się kotem znajdziesz w internecie. Jest tego multum.
Pscolka - 2006-05-06, 11:19

A ja tez mam kotka od świat... mozna powiedziec ze uratowalam go przed nichybna smiercia (niestety całego rodzenstwa nie moglam zabrac :cry: ) Kotecek jest rudziutki jak toffi i ma 7 tygodni.....a broji na potenge :twisted:
Porady na temat kotow znajdziesz w necie bo jest mnostwo kocich stronek np: http://koty.pl/home/
Pamietaj ze mały koteczek musi miec zawsze picie w miseczce i trzeba go karmic kilka razy dziennie.
Moj sie nazywa Felix vel Felek Kartofelek :twisted: ale chyba bede musiala go przemianowac na Felicje bo cos kartofelki nie chca sie pokazac :oops: :lol:

pozdrawiam
Pscolka

ps:a tak jeszcze apropo imion, moja siostra miala kiedys kurczaka ktorego nazwała Cipek :mrgreen:

BM 6 - 2006-05-06, 12:23

Teraz nie trzeba specjalnie przygotowywać pokarmów dla zwierząt, tak jak dla niemowlaków. W każdym sklepie dla zwierząt znajdziesz jedzenie dla maluchów i dla dużych. Jest wygodne, bo porcjowane w specjalnych opakowaniach, aby sie nie psuło i można kupić na zapas.
Jeśli chodzi o imiona, to moje propozycje: KIKA, TIGA, BUBA, ale to zależy od charakteru zwierzaczka.
Pozdrowienia i całuski dla miłośniczki zwierząt - od M.

Arczi e30 - 2006-05-06, 12:26
Temat postu: Re: OLA MA KOTA:-)
ALEKSANDRA napisa/a:

Acha jest to samiczka jest w kolorze jakby bialym i nie ma imienia wiec moze macie jakies ciekawe propozycje.Beta,Berta,Beemka i takie inne odpadaja.
Czekam na odpowiedzi i podpowiedzi.
Pzdrawiam.

ja proponuje Alfa jak Beta nie pasuje :lol:

Zawsze podobało mi sie że Ala ma kota, a kot ma Ale :twisted:

mareks - 2006-05-06, 12:39

moze byc "siersciuch";)
gdzies slyszalem juz tekie imie dla kotka:) w od przedszkola do opola czy jakos tak
a poco kombinowac z karmieniem. mialem kiedys kota (Klakier sie zwal, ale to bylo z 15 lat temu) i jak chcial to sam sobie radzil z pokarmem. znajdywalem potem tylko na podworku ogony wiewiorek i innych zwierzaczkow:)
ech to byl kicius. prawdziwa bestia, przynajmniej podworko i najblizsze okolice byly wolne od innych kotow (z wyjatkiem kotek;) )

KORDI - 2006-05-06, 15:31

Co do imienia to proponuje Onyx...... :mrgreen:

Strasznie mi sie podobało to imie jak miałem kocurka..... :D :D 8)

A jakbyś miała jakieś konkretne pytania co do zdrowia itd.to wal śmiało bo mój ojciec jest weteryniarzem to jak coś to go spytam i napisze...... :D

PozdrOOfki...... :D

kuzyn - 2006-05-06, 15:47

daj jej na imię GLEBA :twisted:

a to moje BURRITO (w pewnych kręgach znany równnież jako Wątróbka)

http://img63.imageshack.u...ge=burri5dg.jpg

pozdrawiam

Piotrek - 2006-05-06, 16:18

JacekG napisa/a:
daj jej na imię GLEBA :twisted:

dobre :mrgreen: mnie tez się podoba :D

Gleba do nogi :mrgreen:

Stary Ty mu robiłes to zdjęcie zaraz po wyjęciu z pralki?? :mrgreen:

kuzyn - 2006-05-06, 16:28

nie on ma takie obłędne futro :D

zobaczcie to:

http://img250.imageshack....e=burri16pq.jpg

i to. widać... charakterek:)

http://img281.imageshack....e=burri27bh.jpg

Lord Lukasz - 2006-05-06, 17:54

Idz z nim do doktora żeby mu jakiś tam zastrzyk dał bo wiesz ptasia grypa itp. Pozatym jak to kotka licz sie z tym że czeba będzie ją stuningować jak wyrośnie , inaczej tródno z nią wytrzymać :D :D :D

Tesz mam kotke, jest to kot typowo domowy czyli cały czas prawie śpi w mieszkaniu lub na balkonie. Je tylko Whiskasy żadne inne kocie jedzenie mu nie pasuje nie mówiąć już o ludzkim... Poluje tylko na muchy bo w bloku mysz nie mam

To robi przez większośc dnia
http://img401.imageshack.us/img401/9854/12ps1.jpg
http://img417.imageshack.us/img417/4208/31qr.jpg

poniżej wygląda jak zwłoki ale zaznaczam że nie rozpijam kota :lol:
http://img478.imageshack.us/img478/6844/41kd.jpg

całą zime pilnowała felgi :lol:
http://img163.imageshack.us/img163/9852/52tg.jpg :D :D

Ola - 2006-05-06, 18:33

Dziekuje bardzo za wszystkie rady.
W tej chwili karmie go mleczkiem ze strzykawki bo inaczej to nie chce,jest bardzo zywym koteczkiem wszystko go interesuje i biega po pokoju jak poparzony.
Jest odrobaczony,odpchlony w srode idziemy na kontrol.
Naprawde jestem wdzieczna za rady bo w sprawie kotow to jestem noga jak nic.
Narazie martwi mnie jedno-nie zalatwial sie ani razu i nie wiem czego to przyczyna KORDI gdybys mogl podpytaj sie taty czy to cos powarznego.
Jak bede miala zdiecja to sie pochwale.
Jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam.

BM 6 - 2006-05-06, 19:01

Kocia mama w trakcie karmienia malucha masuje językiem brzuszek co pobudza do prawidłowego krążenia i wydalania. Myślę, że musisz delikatnie zrobić mu masowanie i będzie dobrze. A moze mleko jest zbyt tłuste? Dajesz to ze sklepu w płynie, czy w proszku, jak dla niemowlaków?
Ola - 2006-05-06, 19:17

Daje jej mleko ze sklepu 2%a z tym masowaniem brzuszka to racja musze sprobowac.
Wlasciwie z tym mlekiem to nie wiem jak jest jedni mowia ze nie dobre jest takie mleko dla tak malego kotka a inni ze dobre,chyba musze wyczuc jak jest.
Dzieki

KORDI - 2006-05-06, 19:34

Więc tak......po dość długiej konsultacji z tatą(macie pozdrowienia miłośnicy zwierzaków..... :wink: :mrgreen: )postaram sie jak najlepiej to opisać..... :D

Więc,Mariolcia ma częściowo racje...z tym że kotka swoje małe masuje poprzez lizanie również po odbycie....bez tego mały kotek sie nawet nie wysiusia.... :idea:

Jakby masarze nie pomogły to tata zalecał,Żebyś zagotowała troche LNU,i rzedziutkiego strzykawką wlała do odbytu(coś ala lewatywa),a to dlatego ze mógł już długo sie nie załatwiać i mógł tam powstać jakiś sluz czy coś takiego....

A i pytanko...:w jaki sposób był odpchlany kociak.....?krople,puder...itd....?

Bo to trzeba powtarzać,bo każdy środek zabija jedynie dorosłe pchły,a jaja zostaja....dlatego trzeba powtórzyć,jak sie z jaj wylegnął....a po jakim czasie to zależy od tego czym był odpchlany.....

A co do mleka to,to nie ma różnicy najmniejszej jakie dajesz...... :) Najważniejsze żeby kociak jadł.....

Co do karmienia to jak miałem ZAJĄCA(też malutki znaleziony ze nie mógł jeść sam...)to żeby nie czekać na smoczek dla zwierząt(który de fekto kosztował coś ponad 40zeta :shock: )kupiliśmy zwykły smoczek dziecięcy tylko karmiliśmy przez ten boczny odpowietrznik w którym tylko powiększyliśmy dziurke..... :D

PozdrOOfki..... :D

Ola - 2006-05-06, 20:13

Koteczek byl tak jakby spryskiwany i czochrany czyms nie mam pojecia czym.I jakas zielona maz mu dawal do pyszczka w ramach odrobaczania.Teraz Darek masuje mu brzuszek zobaczymy jak bedzie.
Dzieki

dwie fotki :

kuzyn - 2006-05-06, 21:06

o kurna KORDI... hardcore :twisted:

swoją drogą uroczy kociak

KORDI - 2006-05-06, 21:14

Hmm....teraz nie ma ojca(pojechał w teren.... :mrgreen: )ale o ile dobrze pamiętam to przy spryskiwaniu chyba po 2 tyg sie powtarza.....ale,ale....zależy jeszcze jakiego środka urzył...... :idea: :?

To jest mały kotek czyli teoretycznie powinien użyć słabszego....

A co do odrobaczania to tak samo trzeba powtarzać.......ta sama zasada z jajeczkami.....

I przy odrobaczaniu trzeba o tym koniecznie pamiętać,bo jak sie przedłurzy okres to później trzeba powtarzać od początku...... :?

Bo to jest bodajrze tak że po 1 razie za 2 tyg znowu,później chyba znowu po 2 tyg,a później po miesiącu.....ale to wszystko też zależy jakiego leku używa ten lekarz...... :?

Tak czy siak....czego by nie używał to i jedno i drugie trzeba powtarzać...... :idea:

PozdrOOfki...... :D

P.S
hehe....JacekG ze zwierzakami nie ma lekko...... :lol: :lol:

Ola - 2006-05-06, 22:20

W srode mamy kontrol wiec o sprawy ze tak powiem techniczne sie wypytam.
Bardzo dziekuje za porady,przydaly sie o postepach poinformuje.
Koteczek nadal nie ma imienia nie mam pojecia jak ja nazwac.
Pozdrawiam

Pscolka - 2006-05-06, 23:29

Jaki on jest sliczny :D Wyglada jak waniliowy budyn hehe :mrgreen:
Olka moj kot sie nie załatwial przez 2 i pol dnia jak go zabralam do domu.... wiesz zmiana jedzenia, otoczenie to wszystko robi swoje i narazie on jest pewnie jeszcze przerazony. Wiec sie nie martw napewno mu przejdzie :)
Co do biegania jak poparzony...... to mojego kota jeszcze nie bylo tylko na lampie :mrgreen: Ja swojemu kupilam takie smieszne myszki i kuleczki w sklepie zoologicznym za ktorymi on teraz biega. Sa tez takie slupki owiązane lina na ktorych maly moze sobie ostrzyc pazurki (inaczej bedzie to robil na fotelu, kanapie albo innym sprzecie do tego sie nadajacym, niekoniecznie po takim zabiegu wygladajacym :lol: :twisted: ).

pozdrawiam

Menel - 2006-05-06, 23:33

czy moge cie odwiedzic z moja psina? wezme ja z dzialki i moze na mala kawe wpadne,pogadamy a one ..hmm..sie pobawia,lub ...sie pobawi :lol:
MARTINEZ - 2006-05-06, 23:44

CO DO IMIENIA TO MIAŁEM KIEDYS KOTKE I NAJLEPIEJ REAGOWAŁA NA IMIE FRANIA :D
KOCIAK FAJNY ALE JA MAM UCZULENIE NA KOTY :mrgreen:

blądi - 2006-05-06, 23:51

OLa może GINGER :)

a dałam taki pomysł na imię, bo kotka mojej koleżanki tak sie nazywa :)

PS. zreszta tu masz duzioo imion dla kici
http://www.koty.pl/home/c...=imiennik-kotki

Ola - 2006-05-07, 17:11

Ta kicia to poprostu szalony zwierzak,wspina sie po scianach chodzi po stole gryzie drapie i w ogole jest strasznie wesolutka.Narazie wolam na nia Mania ale Darkowi sie nie podoba.
Zobaczymy jak bedzie sie chowala.
Pozdrawiam

yoshi - 2006-05-08, 15:10

siersciuch jak siersciuch sam sie soba opiekuje :D wystarczy mu pelna micha i kuweta :)
powodzenia w czyszczeniu ubrań :twisted: na szczoteczki do ubran nie zarobicie :D wiem cos o tym bo sie paleta po domu taki jeden (foto po lewej)

aha koty sa zlosliwe i potrafia na pelnej kupie ubran obsikac tylko te ubrania osoby ktorej nie lubia jak to robią nie wiem :( ale takie sa :P

korzuch - 2006-05-08, 15:14

yo!
Proponuje FRED lub FREDZIA :D lub tez po europejsku UBUNDU lub też KLEJSTOR :D
pozdro

Pawel-e30 - 2006-05-08, 18:58

Lol ola widze rodzina dareckich się rozrasta :lol:

Tylko pogratulować :)

Pscolka - 2006-05-08, 20:09

korzuch napisa/a:
yo!
Proponuje FRED lub FREDZIA :D lub tez po europejsku UBUNDU lub też KLEJSTOR :D
pozdro

Korzuch powiem tak... nie chcialbym byc twoim dzieckiem :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam Pscolka

PS: a moze Pimpek moj kot sie kiedys tak nazywal, albo Pchełka??
Buziaki

Gniewek89 - 2006-05-08, 20:56

Jak ja mialem kota to go karmilem na poczatku mlekiem 0,5 procenta i jeszcze troche z woda rozcienczalem.
A co do imionek to proponuje
FELGA
HELGA
PSOTA
KLIMA
PIĄTKA
TRÓJKA
SIóDEMKA
IeSKA
BeBeSIK
RANCIK
KANCIK
LISEK
MISEK
MISKA
jak cos wpadnie mi jeszcze do glowy to zarzuce na forum

Ola - 2006-05-08, 22:18

Witam
Kotka uwielbia Darka chyba dlatego ze wyczuwa w nim faceta,najchetniej zasypia u niego na rekach a potem on lazi z nia tak po calym domu bo przecierz nie mozna kotka zbudzic :wink: Ale mnie tez chyba lubi bo ja karmie strzykawka :wink: Co do imienia to nadal nie wiem chociaz Dazio sie upiera zeby byla Niunia :? JEst nie grzeczna i to coraz bardziej wlazi wszedzie gdzie sie da nawet na glowe potrafi wlezc jak sie na to pozwala.Ogolnie ze zdrowkiem jest juz chyba wszystko ok bo mruczy jak sie ja glaszcze i zachowuje sie juz jak takie male wesole kocie.Chociaz nie planowalam miec kota to jestem zadowolona bo patrzenie na nia jak sie bawi to sama radosc a pomyslowa jest bardzo,lubi bawic sie samochodzikiem,chyba wyrosnie na fanke BMW :D
Pozdrawiam