BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dyfer

Scigany - 2006-04-27, 23:27
Temat postu: Dyfer
Mam teraz w 318i dyfer 4.10. Strasznie wyje, musze go wymienic bo rozmawiac w aucie sie nie da. Mam okazje zakupic dyfer o przelozeniu 4.27, suchy, nie wyjacy. Czy bede odczuwal duze roznice przy takim dyfrze ? bedzie wolniej ale za to bardziej zrywnie, tylko nie wiem czy nie za wolno. W 90% poruszam sie po miescie, raz w miesiacu gdzies dalej jade. Poradzcie ;)
Vindevil - 2006-04-27, 23:44

Na prędkości maxymalnej straci ok. 4-7 km/h. (zależy od rozmiaru opon, a na zalecanych 14-195/65 6 km/h). A 4,27 to bodajże od 1.6 litra , więc prędkość jak w 316 tyle że mocniejsza.
HeMP - 2006-04-28, 00:23

mozesz napisac jaka predkosc maks. masz na 3 biegu? ja tez mam 1.8 m40 i mam problem z ustaleniem przelozen dyfra...

dzieki

tylko nie piszcie o tabliczce .... nic na niej nie ma(teraz moze pare lat temu cos bylo :lol: )

henry - 2006-04-28, 21:56
Temat postu: dyfer
Ocena przełożenia na podstawie prędkości maksymalnej na konkretnym biegu jest obarczona zbyt duzym błędem.Lepiej unieść jedno koło napędzane, skrzynia na luz , polozyc sie pod autem i obracac drugim (uniesionym) kołem i liczyc jednoczesnie obroty wału napędowego.Najlepiej robi sie to we dwie osoby. Dla zwiekszenia dokładnosci pomiaru najlepiej wykonac dużą ilośc obrotów kołą np. około trzydziestu lub nawet więcej...........PZDR - henry
puz - 2006-04-28, 22:56

o mostach bylo juz sporo, ja zmienilem u siebie nidawno 3,73 na 3,64 i jedyna zauwazalna roznica to ze ciagnie na dwa kola :twisted: szpera jest rewelacyjna
Scigany - 2006-05-07, 20:36

wymienilem dyfer na 4.27, jest cichutko, autko jakby troche zrywniej sie zachowuje ( nigdy na 2 biegu przy oponach 205 mi nie piszczaly opony a teraz piszcza :) ) no i teraz najbardziej zastanawiajaca mnie rzecz. Mianowicie, na moscie 4.10 maksymalna predkosc jaka jechalem, to 188km/h , dzisiaj jadac autostrada bylem pewien ze maks bede jechal ze 175-180, a tu ... 200km/h, rowne 200. Nie ma mowy o pomylce bo mierzylismy to dodatkowo drugim autem obok i ta sama predkosc pokazywal. I O CO CHODZI ?? ??
henry - 2006-05-07, 21:13
Temat postu: obroty
...A ile pokazywał obrotomierz.??? To jest najwazniejszy pomiar zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku.Szkoda ,że wczesniej nie zapamietałes tych wartości.Mozna wtedy naprawde dokładnie obliczyc prędkość auta.
Nie ma gwarancji ,ze w tym drugim autku , jadacym "jego" licznikowe 200 km/h licznik np. nie przekłamuje............
Mimo wszystko uważam ,ze praw fizyki oszukać sie nie da i skoro zmieniłes dyfer z 4,10 na 4,27 , to predkość maksymalna spadnie.......Naprawde , obroty Ci prawde powiedzą ........i ..kalkulator....Pozdrawiam - henry

kamil.k - 2006-05-07, 21:40

po prostu poprzedni dyfer musial stawiac wieksze opory wewnetrzne - wycie - i teraz gdy te opory sa mniejsze to czuc ze auto jedzie bo straty mocy sa mniejsze
SmasherE30 - 2006-05-07, 21:48

czy poprzednieo zamykałeś skrzynię? czy maksymalną prędkość osiągałeś przy powiedzmy 5800 obrotach piątego biegu?
Może teraz na ostatnim biegu silnik jest się w stanie zakręcić do 6300obr bo jest mu lżej :idea:

Scigany - 2006-05-08, 22:12

sprawa zalatwiona, sierota ze mnie ze zapomnialem o tym, mianowicie wywalilem klape antywybuchowa przy "wiosennych porzadkach" pod klapa ,ktora miala bardzo maly przeswit. Wczesniej mi gasl na benzynie i nie szlo auta wyregulowac, wiec wywalilem antywybuch ( nigdy mi nie strzelal, a mam trzy przeplywki w zapasie ) no i autko dostalo wiecej powietrza na tych wyzszych obrotach, stad wzrost mocy i predkosci :)
urbi - 2006-05-09, 01:07

hahahahahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to jest tzw HEPIEND :lol: