BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - m20b20 odcina przy 4500 tyś.obrotów i...:-[ i już chodzi :-]

viktor - 2006-04-20, 21:17
Temat postu: m20b20 odcina przy 4500 tyś.obrotów i...:-[ i już chodzi :-]
Witam, problem dotyczy E30 320 turning z 91 roku . Chodzi oto ze do ok 4000 tyś obrotów silnik pracuje w miare normalnie /choc wydaje mi sie ze jest nieco słabszy niż dotychczas/
Po przekroczeniu 4500 obr. odcina i od tego momentu dusi się ale nie gasnie pracuje jakby na 3 moze 4 cylindry . W początkowej fazie obroty skaczą i auto mocno szarpie potem się dusi ale nie gasnie obroty na biegu jałowym w granicach 400-500 auto niema instalacji gazowej jest po wymianie rozrządu ,przewodów wraz z kopułką .
Po wyłączeniu silnika i kilkuminutwym postoju pracuje normalnie ...oczywiscie do ok 4500 obr. :(
Prosze o pomoc ewentualnie o skierowanie do odpowiedniego tematu ponieważ sam nie znalazłem

pozdrawiam

LUKAS - 2006-04-20, 21:28

Sprawdźpompe paliwa.
Najlepiej jesli masz mozliwosc to podmieni ja na inna na 100% sprawnÄ….
Objawy przypominaja padnietÄ… pompe paliwa...

adrian e30 - 2006-04-20, 21:29

prawdopodobnie brak paliwa.
moze byc spowodowany: walnieta przeplywka,pompa paliwa,regulatorem cisnienia, zapchanym filtrem paliwa.
pozdrawiam Adrian

LUKAS - 2006-04-20, 21:33

adrian e30 napisa³/a:
zapchanym filtrem paliwa

O tym zapomniałem :!:

Najpierw proponowałbym wymienić filtr jesli jeszcze tego nie robiles...

viktor - 2006-04-20, 21:34

to moze jeszcze co do paliwa to dodam ze jezdziłem dotychczas na BP 98 ultimate a ostatni nalałem zwykłą 95 tez z BP
zaczne chyba od filtra bo mam jeden którego nie wymieniłem przy okazji zmiany oleju i 2 pozostałych filtrów :oops:

LUKAS - 2006-04-20, 21:37

viktor napisa³/a:
to moze jeszcze co do paliwa to dodam ze jezdziłem dotychczas na BP 98 ultimate a ostatni nalałem zwykłą 95 tez z BP

Nie ma to znaczenia.

viktor - 2006-04-20, 21:51

Oby to był filtr bo juz sie nasłuchałem dzisiaj ooo glowicy, zaworach az mnie ciarki przechodziły :shock:
jutro rejestruje 325 tak ze jak by przy taj wyszły jakies większe koszty ....masakra

dzięki

slawo - 2006-04-20, 22:15

a ja stawiam na czujnik polozenia walka rorzadu
viktor - 2006-04-20, 22:44

slawo napisa³/a:

ten czujnik znajduje się przy kopułce na któryms z przewodów ?
orientujesz siÄ™ moze jaka jest cena ,oczywiscie uzywki :?
na alegro znalazłem tylko do opla cena w granicach 80-dych

piotr323 - 2006-04-20, 22:50

a nie może to byc wina złej wymiany paska :?: np. złego dopasowania znaków na kołach od wałków lub ustawienia zapłonu :?: czy to motronic czy jetronic :?:
viktor - 2006-04-20, 22:53

piotr323 napisa³/a:
a nie może to byc wina złej wymiany paska :?: np. złego dopasowania znaków na kołach od wałków lub ustawienia zapłonu :?: czy to motronic czy jetronic :?:

pasek był wymieniany jakies 4 miesiące temu tak ze chyba raczej nie

a czy to motronic czy jetronic :oops: niewiem

LUKAS - 2006-04-20, 22:56

piotr323 napisa³/a:

No co Ty jeslibyłoby cos zle zlozone to najpredzej bylaby kolizja...

SmasherE30 - 2006-04-20, 22:58

ja stawiam na źle złożony rozrząd
a wcześniej przed wymianą rozrządu silnik pracował w porzadku?
jesli nie rozrząd to paliwo ... niech ktoś zakręci wysoko silnikiem a inny niech wącha spaliny ... jak nie zalatują benzyną i są mdłę to za mało wachy.

viktor - 2006-04-21, 09:27

slawo napisa³/a:

w m20 nie ma czujnika połozenia wałka rozrządu ,jest tylko czujnik impulsów ale to chyba nie to samo

MARTINEZ - 2006-04-21, 12:21

proponuje najpierw sprawdzic regulator cisnienia :?

czekam na rozwiazanie problemu co to było
pozdro

viktor - 2006-04-21, 14:03

c.d :( nie chodzi na 2 i 3 cylinder filtr wymieniony bez rezultatu iskra jest
wtryski hmm niby chodzą ale nie czuc z tłumika zeby było nieprzepalone paliwo

chyba zostanie tylko KTS :(

LUKAS - 2006-04-21, 14:27

viktor napisa³/a:
chyba zostanie tylko KTS :(

Co to jest :?:

Iskra jest ale na cewce czy na każdej ze świec :?:

viktor - 2006-04-21, 14:35

KTS to urzÄ…dzenie diagnostyczne

iskra jest na świecach ...kopie ała :?

LUKAS - 2006-04-21, 14:37

Ale wykrecales swiece i sprawdzales bezposrednio na nich czy tylko na koncowce Kabli Wysokiego Napiecia :?:
viktor - 2006-04-21, 14:39

No tylko na kablach ale wkręcaliśmy tez inne świece i to samo..
oxstyle - 2006-04-21, 15:28

viktor napisa³/a:

Ale nie chodzi caly czas na te gary ?
Wiesz pod kolektorem ssacym od strony kierowcy jest taka wtyczka , okragla wyglada jak od sondy lambda , ma 6 kabelkow i mase jako 7 ... Kiedys w swojej 325i zasniedzialy mi styki w tej wtyczce raz chodzil normalnie raz nie chodzil na ktores gary , nie wiedzialem co to wymienialem swiece ,cewki , kable wszystko po czym sie okazalo ze przez ta wtyczke silnik chodzil jak kupa gown** , rozkrec i luknij ja jak wyglada w srodku

Pozdrawiam

viktor - 2006-04-21, 15:44

oxstyle napisa³/a:
viktor napisa³/a:

Ale nie chodzi caly czas na te gary ?
Wiesz pod kolektorem ssacym od strony kierowcy jest taka wtyczka , okragla wyglada jak od sondy lambda , ma 6 kabelkow i mase jako 7 ... Kiedys w swojej 325i zasniedzialy mi styki w tej wtyczce raz chodzil normalnie raz nie chodzil na ktores gary , nie wiedzialem co to wymienialem swiece ,cewki , kable wszystko po czym sie okazalo ze przez ta wtyczke silnik chodzil jak kupa gown** , rozkrec i luknij ja jak wyglada w srodku

Pozdrawiam

Mozna powiedziec ze na początku raz chodził na wszystki raz nie ..teraz juz nie chodzi cały czas
zaraz pójde zobaczyć tą wtyczke

[ Dodano: PiÄ… Kwi 21, 2006 4:43 pm ]

oxstyle :D jesteś WIELKI :D wielkie dzięki działa starczyło dwa razy psiknąć WD i chodzi jak marzenie, jeszcze raz dzieki zaoszczędziłem troche kasy dzięki Tobie

pozdrawiam

oxstyle - 2006-04-21, 19:07

Hehe nie ma za co : )

Sam wiem ze ta usterka jest bardzo ciezka do wykrycia ...
Ciesze sie ze moglem pomoc w czyms .

Bruner - 2006-04-21, 19:35

Od czego ta magiczna wtyczka? Nie kojarze co to a nie mam teraz dostepu do auta zeby oblukac.
oxstyle - 2006-04-21, 20:32

Bruner napisa³/a:
Od czego ta magiczna wtyczka? Nie kojarze co to a nie mam teraz dostepu do auta zeby oblukac.

Wtyczka daje prad do wtryskow : ) 6 kabelkow = 6 garow
7 kabel masa ...

center - 2006-04-21, 22:50

mozecie ja pokazac gdzie jest konkretnie ?jakies foto z zaznaczonym miejscem??

Marcin - 2006-04-22, 08:11

Miej wiecej tutaj, pod kolektorem. Ja jak mylem silnik to znalazlem ta wtyczke.

oxstyle - 2006-04-22, 10:43

Tak dokladnie jest ona tam gdzie pokazuje strzalke , pod kolektorem ssacym ewentualnie mozna to okreslic ze pod przepustnica :)

Nie trudno ja zobaczyc tam jest tylko jedna okragla wtyczka wygladajaca identycznie jak od sondy , tylko sonda ma 4 kable a ta ma 7 :)

Wszystkie kable idace do okola gniazda sa od garkow ten w srodku to masa ...

pozdrawiam

center - 2006-04-22, 14:59

to ja jestem albo glupi albo slepy albo tego po prostu nie mam :)
pol dnia spedzilem przy komorze silnika i nie znalazlem..

LUKAS - 2006-04-22, 15:05

Może to jest tylko w Motronicu :?:

W innym wtrysku nigdysie tej kostce nie przygladalem czy jest...

viktor - 2006-04-22, 15:22

Witam jest dokładnie w tym miejscu gdzie Marcin zaznaczył okrągła zamocowana na na blaszcze przykręconej /chyba/ do bloku , dostęp /zeby wyczyscić/ nie za ciekawy ale WD pomogło
oxstyle powiedz jak to wyczyściłes /czym/ bo WD to raczej półśrodek a miejsca w samej wtyczce nie ma za wiele

pozdrawiam

oxstyle - 2006-04-22, 18:39

viktor napisa³/a:
Witam jest dokładnie w tym miejscu gdzie Marcin zaznaczył okrągła zamocowana na na blaszcze przykręconej /chyba/ do bloku , dostęp /zeby wyczyscić/ nie za ciekawy ale WD pomogło
oxstyle powiedz jak to wyczyściłes /czym/ bo WD to raczej półśrodek a miejsca w samej wtyczce nie ma za wiele

pozdrawiam

Ja na poczatku zrobilem improwizacje WD 40 , lecz po tygodniu kable wypadly wszystkie ze swoich miejsc , co zrobilem rozebralem wszystko do okola aby miec duuzo miejsca ...
ucialem kupilem nowa i zamontowalem .

szef_ff - 2009-09-27, 10:24

odgrzebuje kotleta :oops:
M20 w E34 89r. Motronic
Mam bardzo podobny problem jak u viktora. Kręci do 4500obr i odcina. Czasem uda sie wkręcić do 5000 a nawet 5500 ale tylko na moment a później z powrotem odcina przy 4500.
Ciekawe jest to ze problem pojawia się na benzynie i LPG. LPG najprostsze. Na tzw. śrubę. Na benzynie i gazie odcina w tym samy momencie. Problem pojawił się po remoncie głowicy. Nowe zaworki, uszczelniacze, planowanie głowicy, pasek.
Próbowaliśmy z kumplem sami walczyć i wymieniliśmy
palec
kopułkę
przepływkę
świece
przewody
pompÄ™ paliwa
filtr paliwa
parownik (150KW)
komputer
sondÄ™ lambda
czujnik temp silnika ( :| )
silnik krokowy
czujnik impulsów na wale

Tracimy powoli nadzieję. Bo walczymy już dobry miesiąc :cry:
Silnik do momentu odcinki mam moc bo ładnie kręci :wink:
ale wczesna odcinka zabiera dalszÄ… frajdÄ™ z jazdy ;/

Artur C. - 2009-09-27, 10:33

LUKAS napisa³/a:
Może to jest tylko w Motronicu :?:

W innym wtrysku nigdysie tej kostce nie przygladalem czy jest...

Dokładnie ta wtyczka wtrysków jest tylko w Motroniku.

tylmanek88 - 2009-09-28, 15:09

witam. mam podobny problem. zaczne od tego:
na kompletnym rozrzadzie zrobione jest 40tkm
pompa paliwa nowa boscha ma jakies 5tkm
filtry wszystkie wymienione 3tkm temu
silnik m20b20+sekwencja gazowa.
problem pojawil sie po wymianie filtrow. objawy: przy przyspieszaniu na pelnym gazie samochod jedzie jak trzeba do odciecia na jedynce i dwojce. na trojce i czworce do 4500 obr a powyzej sa gwaltowne szarpniecia i skoki obrotow az do 5500 obr pozniej idzie do odciecia znowu. na piatce przy dodaniu pelnego gazu juz przy 4000 potrafi szarpac. zjawisko wystepuje czesto ale nie zawsze. problemu nie ma gdy przyspieszam stopniowo, tzn powoli dodajac gazu wraz ze wzrostem obrotow. niezaleznie od tego czy jest na gazie czy benzynie. od czego zaczac reanimacje? prosze o odpowiedzi w miare prostym jezykiem poniewaz w mechanice samochodowej jestem przecietny...
z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam