| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Cięcie sprężyn ??
Cooba - 2006-04-12, 10:34 Temat postu: Cięcie sprężyn ?? Witam.
Pytanie jak w temacie. Czy sie to oplaca i czy jest bezpieczne?? Bo juz rozne opinie slyszalem. Chce zakupic sportowe, ale ciekaw jestem czy ktos jezdzi na przycinanych.
Pozdro.
Arczi e30 - 2006-04-12, 10:58
ja obcinałem sprezyny kiedys i nigdy juz bym tego nie zrobił .... o ile obciecie np. 1 zwoju jest w miare bezpieczne i nie jest zbyt zauwazalne to autko zachowuje sie juz nieco inaczej ... myszkuje przy hamowaniu na nierwnosciach .. oczywiscie wszystko zalezy od amortyzatorów ... moje zdanie jak juz trzeba to 1 zwoj mozna uciac ... ale nie wiecej ... ogonie ludzie obcinaja wiecej i hartuja .... ale juz od 150zł mozna zakupic sprezyny na przod np. na allegro wiec ... zabawa nie warta swieczki .... chcesz tnij 1 zwoj ale nie wiecej
duchPW - 2006-04-12, 11:03
znam takich co cięli po 3 zwoje i jeźdżą - jak napisał Arczi e30 - kwestia amortyzatorów, w pozostałej części nie wiem czy mogę się zgodzić - niech napiszą inni, którzy cięli - ja w każdym bądź razie zamierzam to zrobić, bo wstawiłem na tył krótsze sprężyny i z przodu dziwnie stoi
... jak okaże się, że cięcie jest do bani, to poszukam obniżających nie-ciętych
Arczi e30 - 2006-04-12, 11:08
Piotrek ja wiem co pisz .... obciełem z 3 lata temu w mojej 1 beemce e30 .... 3 zwoje i po 3 dniach jezdziłem innym autem i szukałem sprezyn seryjnych
Oczywiscie ze mozna ciąc 3 zwoje nawet ... ale musza być spełnione nastepujace warunki ...
- jezdzisz tylko po torze lub po dywanie
- posiadasz twarde amortyzatory, ktorych skok podobny jest do tych z F1
- nie posiadasz w aucie czegos takiego jak miska olejowa
A z tego wzg. że Cooba nie spełnia żadnego z tych punktów to proponuje mu ciąć ale zaznaczam ---> JAK JUż MUSI CIąć <--- TYLKO 1 ZWóJ, GóRA 1,5 ZWOJU
duchPW - 2006-04-12, 11:35
no proste, że łatwiej dociąć ewentualnie jeszcze jeden zwój niż... no właśnie - tniesz po jednym i sprawdzasz czy Ci pasuje, bo jak przeadzisz, to pozostaje tylko wymiana sprężyn
BADYL - 2006-04-12, 11:39
| PioterW napisał/a: | | no proste, że łatwiej dociąć ewentualnie jeszcze jeden zwój niż... no właśnie - tniesz po jednym i sprawdzasz czy Ci pasuje, bo jak przeadzisz, to pozostaje tylko wymiana sprężyn |
Nie polecam obcinana sprezyn - przerabiany temat - to jest totalna porażka,auto na dziurach odbija sie jak piłeczka myszkuje,przy wpadnieciu dobija tak ze az zwoje ale w mózgu sie przepalaja.
Lord Lukasz - 2006-04-12, 12:47
Ja kupiłem auto z obciętymi, porażka, teraz sprężyny sportowe za grosze można kupić więc szkoda sie bawić w obcinanie bo to takie jak to ktoś kiedyś napisał druciarstwo... czy jakoś tak
henry - 2006-04-12, 18:33 Temat postu: Sprężyny ......Za nic nie obcinaj sprężyn.Każdy obcięty zwój zmniejsza maksymalną siłę jaką mozna obciążyc spręzynę. Juz była dyskusja na forum na ten temat......Sprężyna będzie słąbsza i większe jest prawdopodobieństwo jej pęknięcia.........pozdrawiam - henry
Sosen - 2006-04-12, 19:47
No tak, na prosty chłopski rozum jeśli sprężyna ma powiedzmy 5 zwojów i przyjmuje na siebie jakieś tam obciążenie to po obcięciu jednego zwoju to samo obciążenie przyjmą już tylko 4 zwoje także prawdopodobieństwo pęknięcia zwiększa się dosyć znacznie.
Kimbek - 2006-04-12, 20:41
Miałem kiedyś e21 z przyciętymi zwojami, tyle że tam sprężyny są mniejsze nakładane na amortyzator coś takiego jak w kolumnie.
W przeciągu roku pękły obie
nokerman - 2006-04-12, 22:24
czyli sprężyn NIE TNIEMY i zamykamy
|
|