| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Soczewki słabo swieca
Wojtek3344 - 2006-04-12, 10:22 Temat postu: Soczewki słabo swieca Witam
Macie moze jakies aktualne sposoby polepszenia swiecenia soczewek E30 chodzi mi o nowsze niz te co były tylkoprosze nie pisac ze to juz było.
Moze wiecie cos czego na forum jeszcze nie było?
interesuja mnie konkrety sprawdzonych przez siebie samych (prosze nie pisac czegos takiego :kolega kolegi kupił taki i taki i mówił ze sa lepsze):
- Jakie zarówki (firma, moc, cena, i namiary gdzie mozna kupic)
- Sposoby na czyszczenie (jakie płyny, i jak robiliscie to sami)
- Na odnowienie lamp ( sposób, jesli firma to jaka i gdzie sie znajduje i oczywiscie koszt )
- Jesli kupic nowe to gdzie i jakie sa ceny
- Które styki sprawdzic czy nie zasniedziały, i jak ktos oddał do elektryka i wie co zrobił tez prosił bym o wypowiedz
Bo moje soczewki juz mnie troszke denerwója przewaznie jak jest mokro i na ruchliwej drodze to nawet nie widze zeby poswiate dawały, czasami odnosze wrazenie ze jadac na postojówkach bym widział tyle samo (jade na mijania) ale jadac np ciemna ulica (bez latarni) jak jest sucho to swieca naprawde dobrze i sie dziwie sam czemu jest taka róznica.
dziekuje z góry za odpowiedzi
PS. Prosze jeszcze raz o niepisanie ze to juz było albo zebym poszukał jak juz wspominałem chodzi o jak najnowsze przezycia z tymi soczewkami.
Arczi e30 - 2006-04-12, 11:29 Temat postu: Re: Soczewki słabo swieca
| Wojtek3344 napisał/a: |
Bo moje soczewki juz mnie troszke denerwója przewaznie jak jest mokro i na ruchliwej drodze to nawet nie widze zeby poswiate dawały, czasami odnosze wrazenie ze jadac na postojówkach bym widział tyle samo (jade na mijania) ale jadac np ciemna ulica (bez latarni) jak jest sucho to swieca naprawde dobrze i sie dziwie sam czemu jest taka róznica.
dziekuje z góry za odpowiedzi
|
w poczatkowej fazie czytania tego postu pomyslalem gość ma zniszczone odblaski, potem pomyslałem ma poprostu brudne lampy wewnatrz ... ale finał jest jeden ... poprostu paruja ci lampy od wewnątrz, dostaje sie do niech woda .... i słabiej przez to swieca .... bo dziecko przeciez wie ze woda rozbija i zarazem odbija promienie ... w tym przypadku żarówki
Wejdz w dział zrób to sam ... tam jest topic jak zrobic sobie ringi, rozbiez te lampy, wyczyść je dokładnie czym kolwiek, i zaklej ładnie silikonem żeby nie dostawała sie do niech wilgoc... jak je rozbiezesz to zobaczysz tez ich stan wewnatrz, nie paskudz niczym odblasków, wes zwykłego płynu do mycia szyb i je wyczyść ...
Co do żarówek to poprostu idz do sklepu motoryzacyjnego i popros o jakies mocniejsze bo nikt przeciez nie wie jakie masz w tej chwili ... w sklepie ci napewno doradza jakie kupic
Wojtek3344 - 2006-04-12, 15:42
Próbowałem tych co daja +15% , +30% , +50% wiec musze je rozkleic i wysuszyc bop faktycznie kropelki wody jakies sa tam a nie ma innego sposobu na osuszenie ich bez rozklejania bo prawde mówiac boje sie o szkła ze peknie i lipa.
Szef_22 - 2006-04-12, 15:50 Temat postu: . Zrób tak jak napisał Arczi E30,poprostu je umyj od srodka,ja tak zrobilem i swiecą o niebo lepiej.
Arczi e30 - 2006-04-12, 16:53
| Wojtek3344 napisał/a: | | Próbowałem tych co daja +15% , +30% , +50% wiec musze je rozkleic i wysuszyc bop faktycznie kropelki wody jakies sa tam a nie ma innego sposobu na osuszenie ich bez rozklejania bo prawde mówiac boje sie o szkła ze peknie i lipa. |
teoretyczny sposób jest .... osuszyc je jakos no nie wiem np. na grzejniku .. zdjecie metalowych otoczek i delikatne, a takze dokładne nałożenie cienkiej wartwy silikonu na łaczeniu szkła z "pupką" lampy --- może coś da ....
słuchaj jak zrobisz to delikatnie i starannie, bez zbednego pospiechu jak napisali chłopaki w instrukcji to szkło nie powinno peknąc .... ale zawsze mozesz skorzystac z teoretycznego podanego wyżej sposobu ... czy pewnego nie wiem, tak go na chwili wymysliłem
cypis0 - 2006-04-12, 20:50
hehe standart w soczewkach jakos po latach nie swieca i te stare bez soczewek lampy sa lepsze )ale do zeczy mam to samo i na dniach (swieta i troche wolnego:)))zabieram sie za przywrócenie ich do dawnej swietnosci. po rozmontowaniu coi zauwazylem bród w srodku to norma przeczyscilem i w sumie moze dalo moze nie nie wiem.....
ale..odbłysnik wypalony wiec zakupilem chrom wysokotemperaturowy (na allegro za 55zl) zmatowienie starych odblysników i na nowo polozenie warstwy chromu (moje sa naprawde wyyyypalone i matowe:((( co dalej ..moze zabiore sie za polerke szkiel paste dostalem od szklarza znajomego i filc i ...caly dzien polerki )jak sie nie uda to znowu allegro i mozna kupic nowe szkla za 40zl co dalej ...moze nie zwiazane bezposrednio z lampami ale pomaga przetestowana na 2 innych autach !!dodac drógi gróby kabel masowy miedzy silnikiem i rama u taty i wujka pomoglo efekt zaskakujacy a koszt 10zl:)))...albo 0zl:))
|
|