BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Montaż stożka w m20

Lord Lukasz - 2006-04-08, 21:09
Temat postu: Montaż stożka w m20
Witam, szukałem ale nie znalazłem :D tak więc kupiłem sobie jakiś tam filtr stożkowy i teraz pytanie jak go przyczepić żeby było dobrze:

- czy odrazu go przyczepić do przepływki ?
- czy dać najpierw kawałek rurki od przepływki i na jej końcu stożek ?
- czy jakąś rure dolotową robić ? żeby ładowało powietrze z zerwnątrz ?

Ogólnie to chodzi o to że nigdy w życiu tego nie montowałem i nawet nie widziałem z bliska jak jest w m20 zrobione, dodam że mój silnik to m20b23

Będe wdzięczny za jakąś fotografie lub opis, cokolwiek abym to zrobił tak jak zrobione być powinno . :D :D :D

Marcin - 2006-04-08, 22:36

Ja bym sie na twoim miejscu sugerowal tym jak to zrobiono w zestawie K&N 57i dedykowanym do E30 M20. Tam wpieli sie bezposerdnio do przeplywki (zamontowali tylko odpowiednia uszczelke i redukcje) a nastepnie dopasowali specjalny uchwyt z plaskownika (likwidujac puszke filtra tracisz uchwyty mocujace) a na koniec dodali rurke prowadzaca zimne powietrze.

PZDR

piotr323 - 2006-04-08, 22:42

Marcin napisa³/a:
Ja bym sie na twoim miejscu sugerowal tym jak to zrobiono w zestawie K&N 57i dedykowanym do E30 M20. Tam wpieli sie bezposerdnio do przeplywki (zamontowali tylko odpowiednia uszczelke i redukcje) a nastepnie dopasowali specjalny uchwyt z plaskownika (likwidujac puszke filtra tracisz uchwyty mocujace) a na koniec dodali rurke prowadzaca zimne powietrze.PZDR

może lakiegoś linka jak to wydląda :mrgreen:

Marcin - 2006-04-08, 22:53

piotr323 napisa³/a:
Marcin napisa³/a:
Ja bym sie na twoim miejscu sugerowal tym jak to zrobiono w zestawie K&N 57i dedykowanym do E30 M20. Tam wpieli sie bezposerdnio do przeplywki (zamontowali tylko odpowiednia uszczelke i redukcje) a nastepnie dopasowali specjalny uchwyt z plaskownika (likwidujac puszke filtra tracisz uchwyty mocujace) a na koniec dodali rurke prowadzaca zimne powietrze.PZDR

może lakiegoś linka jak to wydląda :mrgreen:

Ostatnio na Discovery w programie "Wheeller Dealers" robili 325i w kombi i tam wszystko fajnie pokazali.

Menel - 2006-04-08, 23:44

lordzie napisz jaki chcesz miec efekt z tego montazu mozna to zrobic na 2 sposoby. albo blisko przeplywki bez zadnej rury laczacej albo jak najdalej czyli prowadzisz jak najdluzsza rure dolotowa .roznica jest w z jakiego momentu ma motor ciagnac. czy z samego dolu obrotow czy z samej gory.wiesz o co mi chodzi ?
HeMP - 2006-04-09, 00:07

dokladnie tak jak menel napisal jesli motor ma ciagnac lepiej na wysokich obrotach to montuj jak najblizej silnika .... a 2.0 lubi obroty wiec montuj na przeplywke... dokladnie oddziel filtr od komory silnika aby nie ssal cieplego powietrza i koniecznie jakis dolot zimnego... musisz sobie zrobic przejsciowke na przeplywke tzn. na przeplywce jest kwadrat a ty masz okragle wejscie na filtr... najlepiej z jakiegos plastyku np. plexi...

jak Ci sie bedzie chcialo pobawic to mozesz za filtrem a przed przeplywka zrobic box-powietrzny,jest to takie pudlo(puste) powitrza juz przefitrowanego a jeszcze nie przeliczonego przez przeplywke... poprawia to reakcje na nagle dodanie gazu w zakresie niskich i srednich obrotow... im wieksze pudlo tym wiekszy efekt...ale mniej niejsca na filtr niestety...

Menel - 2006-04-09, 00:17

a ja bym montowal odwrotnie czyli jak najdalej od przeplywki i silnika. doprowadzilbym jak najdluzsza rure od przeplywki ,wiadomo ze malo tam jest miejsca ale trzeba by cos pokombinowac i stozek na koncu.dolot powietrza z np. srebrnej rury do wentylacji,taka ktora sie rozciaga :wink: stozek oddzielic blacha od silnika i od wentylatora.mi np. potrzeba wlasnie aby silnik ciagnal z samego dolu obrotow.
aha stozek jak najwiekszy do twojego 2.3 a nie takie male scierwo co polecaja nie kumate sprzedawczyki w sklepach.

HeMP - 2006-04-09, 00:25

wydaje mi sie ze montaz powinien byc pod charakterystyke silnika nie kierowcy....

a tak poza tym montaz daleko od przeplywki nic nieda, by poprawic moment w dolnym zakresie obrotow trzeba by odsunac cala przeplywke od kolektora... takie male sprostowanie.

pozdrawiam

Lord Lukasz - 2006-04-09, 09:24

Najpierw sprostuje że mam 2.3 a nie 2.0 :D :D , ogólnie mówiąc zdania podzielone i dalej nie wiem czy go doczepić do przepływki czy upchać gdzieś daleko, znalazłem fote jedną:

Pozatym zaznaczyłem na fotce mojego silnika numerkami gdzie możńa go dac i powiedzcie może która opcja będzie najlepsza, opcja jeden to zaraz przy przepływce a opcja 2 i 3 to tam na dole prostopadle (2) lub równolegle pod lampami (3). Jedyny minus to taki że jak pada deszcz mocno to na tej pułce pod lampami troche mokro jest, przeszkadza to w działanu filtra ? chyba nie

Najbardziej myśle nad opcją 3, wtedy mógł bym z boku jakąś blache odbijającą ciepło zamontować,

czekam na dalsze propozycje

Biały - 2006-04-09, 10:25

Wczoraj oglądałem TVN turbo i akurat montowali filtr stożkowy do Civiv Type-R. Zakładali filt dedykowany do konkretnie tego modelu i tylko taką opcję polecali. Hamowali auto przed i po i filt dał róznice jakieś 9km in +. To sporo ale podkreślali że tylko dedykowany filtr daje taki efekt. Sorki za OT ale akurat jestem świerzo po programie i tak mi sie napisało. :)
Menel - 2006-04-09, 10:32

a to mnie HMP zagiales z ta przeplywka. stawiam na opcje nr 3 i blacha oddzielajaca kolektor i wentylator.
slawo - 2006-04-09, 10:37

co z tego ze dedykowany, tez mam dedykowany k&n 57i do e30 2.5, ale nie ma oslony od cieplego powietrza i tu sie pojawia problem, zakladac czy nie, trzeba by go jakos oslonic, ale nie mam pomyslu jak to zrobic ladnie i estetycznie
Menel - 2006-04-09, 11:06

pomysl jeszcze nad termo-oslona od kolektora. poza blacha doczepilbym cos takiego aby nie przechodzilo cieplo na druga strone.nie wiem czy cos takiego w ogole jest 8) ale wpadl mi taki maly pomysl. moze wykorzystac cos z budownictwa lub folie/sreberko do ratowania ludzi ktora sie przykrywa w wypadkach.
Lord Lukasz - 2006-04-09, 11:07

No ja skupie sie chyba na opcji 3 i zaczynam w poniedziałek tworzyć osłone
Marcin - 2006-04-09, 11:24

Szczegolnie mnie interesuje kwestia tej termooslony. Ciekaw jestem jak to wyjdzie.

PZDR

piotr323 - 2006-04-09, 14:00

a nie myślałeś żeby jeszcze niżej go dać, pod półką i od chłodnicy odizolować, chętnie zobacze twój pomysł, może i ja się zdecyduję
--==maly==-- - 2006-04-09, 14:50

HMP napisa³/a:

jak Ci sie bedzie chcialo pobawic to mozesz za filtrem a przed przeplywka zrobic box-powietrzny,jest to takie pudlo(puste) powitrza juz przefitrowanego a jeszcze nie przeliczonego przez przeplywke... poprawia to reakcje na nagle dodanie gazu w zakresie niskich i srednich obrotow... im wieksze pudlo tym wiekszy efekt...ale mniej niejsca na filtr niestety...

Z tego co piszesz można by poprostu zostawić seryjną pustą puszke i dopiero za nią zamontować stożek i to powinno pomóc?

jaqub - 2006-04-09, 14:51

ja mam u siebie orginalny KIT K&N ale rure dolotu zimnego powietrza dalem 100tke z takiej aluminiowej rurki rozciaganej wentylacyjnej i chwyt powietrza mam obok halogenu... stozek na przeplywce (tak jak zaleca K&N) i do tego wielki kawal blachy (u gory zagiety nad stozek) chroniacy przed goracym powietrzem z chlodnicy i silnika a po drugie jest tez zagiecie od lewej lampy w strone chlodnicy (tak jak seryjny chwyt do orginalnej puchy filtra)... patent sie sprawdza a jedyny minus to ze jak jest mokro (bardzo) to filtr jest "zarzucany" piachem, blotem i woda i trzeba go czesciej czyscic...
--==maly==-- - 2006-04-09, 14:53

A w jaki sposób go czyścisz? Masz do tego ten specjalny zestaw? Czy przed użyciem trzeba filtr stożkowy nasączyć jakimś olejkiem?
kamil.k - 2006-04-09, 19:46

http://www.knfilters.com/kits.htm
urbi - 2006-04-09, 22:33

a ma ktos fotki e30 z wyjeta lampa dlugich ? ponoc buni tak ma - prosil bym o fotki - myslalem zreobic tak u siebie :D
jaqub - 2006-04-09, 22:42

--==maly==-- napisa³/a:
A w jaki sposób go czyścisz? Masz do tego ten specjalny zestaw? Czy przed użyciem trzeba filtr stożkowy nasączyć jakimś olejkiem?

jedyne co polecam to ori zestaw K&N...
ja robie to tak:
demontuje stozek :)
najpierw troche go obstukuje z wiekszego brudu (typu piach, kamyki, owady itd)
nastepnie mocno psikam tym do mycia (wstawiam stozek w wiaderko plastikowe, bo to co z niego pozniej splywa ciezko z czegokolwiek zmyc)
zostawiam w spokoju na jakies 10 minut
nastepnie dobrze plukam ciepla woda OD WEWNATRZ!!!! strumien trzeba dawac od srodka filtra!!!
jesli mam jakies watpliwosci co do czystosci to powtarzam mycie
otrzepuje MOCNO filtr zeby jak najwiecej wody sie pozbyc..
zostawiac na noc do wyschniecia (nie mozna uzywac suszarek itd bo psuja bawelne w filtrze)...
jak suchy to delikatnie spryskuje oliwka...
zostawiam na 20minut
jak gdzies biale widac to poprawiam oliwka...
jesli jest za duzo oliwki to uzywam recznikow papierowych jednorazowych (np zewa) i przykladam do filtra zeby recznik wciagnal nadmiar...
na koniec montaz w aucie :D

Menel - 2006-04-09, 23:32

urbi, poszykaj fotek Pabla z pruszkowa na RSLach. ta ktora byla na www.e30.de
HeMP - 2006-04-10, 13:03

--==maly==-- napisa³/a:
HMP napisa³/a:

Z tego co piszesz można by poprostu zostawić seryjną pustą puszke i dopiero za nią zamontować stożek i to powinno pomóc?

nie nie..... to jest tak :

filtr - pusty zbiornik- przeplywka

a nie tak :

pusty zb.- filtr- przeplywka

pozdrawiam

--==maly==-- - 2006-04-10, 22:04

Pisząc za nią miałem na myśli dalej czyli zostawić seryjną puszkę a na wlocie powietrza do niej zamontować stożek. stożek -puszka-przepływka.
Lord Lukasz - 2006-04-11, 08:30

Pozostawienie seryjnej puszki odpada gdyż nie pozostanie zadużo miejsca na stożek to po pierwsze, po drógie ciężko będzie ją odizolowac od silnika, tak mi sie wydaje...
HeMP - 2006-04-11, 12:50

--==maly==-- napisa³/a:
Pisząc za nią miałem na myśli dalej czyli zostawić seryjną puszkę a na wlocie powietrza do niej zamontować stożek. stożek -puszka-przepływka.

doklanie tak ... (tylko seryjny filtr wyciagnij :D ) tylko moze byc problem z niejscem na storzek

slawo - 2006-04-13, 15:31

http://www.bmwe30.net/cgi...0077&Section=03

warto zobaczyc

Lord Lukasz - 2006-04-13, 17:23

Dzisiaj właśnie wpadłem na taki pomysł ale do zadań specjalnych jest ok ale do codzinnej jazdy niezbyt, cochwile by sie filtr brusził i wogule na deszczu to byłby zalany wodą, tak mi sie wydaje, poczekam na wypowiedzi innych :D
jaqub - 2006-04-13, 19:37

ksztalki kanalizacyjne? spox pomysl... umiejscowienie OKa ale raczej nie do codziennego uzytku... niestety... jak jest ulewa to u Nas w kraju sa kaluze w ktorych caly stozek by sie umoczyl...
HeMP - 2006-04-14, 08:23

witam.

dzis wykonalem takie cos.... :)

pochlonelo to troche czasu i nerwow wiec mam nadzieje ze bedzie dzialac filtr jest calkowice oddzielony od komory silnikia w zamknietym "pojemniku" jedyny wlot powietrza jest z seryjnego miejsca, tzn. z pod lampy ( e30 ) .... jeszcze zastanawiam sie by okleic ten zbiornik od strony silnikia jakas mata izolujaca cieplo , np. taka jak sie daje pod kaloryfery ... moze ktos wie o czyms lepszym do izolacji cieplnej ...

pozdrawiam

Lord Lukasz - 2006-04-14, 09:55

Odizolować koniecznie trzeba i wogule nie wiem czy dobrze zrobileś zaklejając góre bo tak czy tak pod maską jest ciepło i jak pojemnik sie zagrzeje to będzie jeszcze gorzej niż bez niego
Kosa - 2006-04-14, 10:21

Ja znalazłem coś takiego tylk odo M40

HeMP - 2006-04-14, 10:40

zakleilem wszystko bo chcialem by ssal powietrze tylko z zewnatrz przez seryjne miejsce...... i tak sobie pomyslalem ze seryjny filtr tez jest zamkniety szczelnie
...

zainstaluje w tym pojemniku czujnik temperatury i sprawdze pare wariantow z tym zbiornikiem,zobacze jak uda mi sie uzyskac najnizsza temp. zasysanego powitrza...

Lord Lukasz - 2006-04-14, 10:47

Troche druciarko zrobione ale spełnia swoją funkcje chyba w 100%, jest odizolowany od silnika i powietrze przepływa przez góre więc nie grzeje sie w zmkniętej puszce, ja buduje coś podobnego :D :D :D
jaqub - 2006-04-14, 11:00

mozesz dac takie maty jak sa np w poldku z jednej strony taka blyszczaca a z drugiej sprasowany jakis material.... wg mnie dales deczko maly ten otwor ja bym zrobil jeszcze u dolu dziurke i dal dolot powietrza z okolic zderzaka jakas rura 100tka gietka wentylacyjna.... i wg mnie przezroczysta plexi sie nie sprawdzi bo zaraz sie zasyfi... i bedzie kiepawo wygladac...
HeMP - 2006-04-14, 11:31

otwor ma doklanie 100 mm :D chcialem dac rure ale jest za malo miejsca za lampa otwory sie pokrywaja z tym seryjnym w oslonie lamp w 100% ale rura tam juz nie wiejdzie(chyba ze wyjac lampe), ale nie zamierzam pozbawiac bete oka :lol:

a plyta Kelera ... taka czarna co jest np. w maluchu za tylnym siedzieniem przyklejona ona chyba tez izoluje termicznie od silnika czy tylko wycisza :?:

Lord Lukasz - 2006-04-14, 12:16

Masz racje, będzie zasysał powietrze tylko z zewnątrz ale w czasie jazdy tego powietrza będzie znacznie więcej wpadać więc dobrze jest zrobić otwory na górze żeby wylatywało, wtedy będzie chyba chłodniej w środku
Menel - 2006-04-14, 15:43

hmp, tobie to sie chyba nudzi w domu? :lol: :lol: :lol:
Kimbek - 2006-04-15, 21:42

Przypadkowo znalazłem coś takiego, też szczelnie zamknięte i rura i niby firmowe.
Sam nie wiem czy to dobrze bo tam w środku mogą się tworzyć jakieś pod czy nad ciśnienia

HeMP - 2006-04-16, 00:02

to co znalazles jesst ok... dlaczego w tym mialo by sie robic pod czy nadcisnienie ?? ? a w seryjnym nie ... tez jest zamnkniety... w tym co ja zrobilem jest taki blad ze jest spory i powitrze zanim trafi do silnkika ma czas by sie w nim ogrzac :cry: a w tyn co znalazles nie, powietrze jest odbierane od razu przez silnik...

bede zmienial to co zrobilem za cos podobnego co pokazales..

pozdrawiam

Kimbek - 2006-04-16, 00:27

HMP napisa³/a:
dlaczego w tym mialo by sie robic pod czy nadcisnienie ?? ? a w seryjnym nie ... tez jest zamnkniety

W sumie masz racje, zasugerowałem się tym że, rura wystawiona na zewnątrz pojazdu w lampe czy we wlot przy halogenie, podszas jazdy może łapać więcej powietrza niż jest potrzebne silnikowi, ale tego to ja nie wiem tylko sobie tak rozważam
Pozdro

urbi - 2006-04-17, 15:25

http://www.allegro.pl/ite...0m_wys_0zl.html

cos do doprowadzenia chlodnego powietrza do stozka

center - 2006-04-17, 15:46

a na co komu taka drozyzna???
przeciez masz zamiar doprowadzac zimne powietrze a nie cieplo z kominka do podgrzewania wody zamiast webasto..
wystarczy zwykla rura :)

Menel - 2006-04-17, 19:09

taka rure tylko bez tego ocieplenia kupuje sie w obi,praktikerze ,castoramie itd itd za 15 zl :lol:
SmasherE30 - 2006-04-17, 23:53

jak ktoś z was chce takie rury to ja mogę sprzedać za grosze :)
mam fi 80, fi 100 i fi 120 o różnej długości :lol:

Marcin - 2006-04-24, 11:30

Polecam przeczytac ten krotki poradnik dotyczacy montowania stozka (zestaw K&N 57i) do roznych modeli E30 z M20-tka pod maska. Chyba nikt nie zna sie na filtrach lepiej niz oni. Okazuje sie, ze do roznych modeli BMW stosuje sie rozne rury dolotowe z powietrzem i generalnie nic jest tak jak sie nam tu wydaje na "chlopski rozum".

POLECAM!

http://www.kandn.com/instructions/57-0070.pdf

jaqub - 2006-04-24, 13:24

Marcin napisa³/a:
Polecam przeczytac ten krotki poradnik dotyczacy montowania stozka (zestaw K&N 57i) do roznych modeli E30 z M20-tka pod maska. Chyba nikt nie zna sie na filtrach lepiej niz oni. Okazuje sie, ze do roznych modeli BMW stosuje sie rozne rury dolotowe z powietrzem i generalnie nic jest tak jak sie nam tu wydaje na "chlopski rozum".

POLECAM!

http://www.kandn.com/instructions/57-0070.pdf

do kazdego orginalnego INJECTION PERFORMANCE KIT'u (czyli 57i) daja instrukcje... ja tez dostalem ale zamiast rurki 50tki dalem 100tke ale przy zachowaniu wszelkich instrukcji z K&N... czyli odpowiednia odleglosc rury doprowadzajacej zimne powietrze na stozek (nie moze byc bezposrednio przy filtrze)...

Marcin - 2006-04-24, 14:06

W E30 trudno wciskac cos wiekszego niz rura 60mm.
Lord Lukasz - 2006-05-12, 20:19

Stożek jest, narazie zapiąłem go do przepływki, rozmawiałem z kolesiem co handluje fitrami K&N i innymi i mówił że w m20 można ale nie trzeba dawać osłony bo niedaleko jest alternetor i jego śmigiełka dmuchają centralnie na filtr więc nie grzeje sie on a w czasie jazdy i tak leci powietrze z pod lamp (czeba troche udrożnić atrape :D ), spotkał sie ktoś z taką teorią ? czy lepiej dać jednak osłone ?

piotr323 - 2006-05-12, 21:18

Lord Lukasz jakie wrażenia z jazdy na stożku :?: :?: :roll:
kamil.k - 2006-05-12, 21:51

ja bym wolal zalozyc jakas oslone-przegrode

teoria z alternatorem :? alternator :cenzura: powietrze gorace ktore chlodzi chlodnice i chyba to gorace powietrze leci na filtr

u mnie jest malo miejsca ale ty masz wiecej wiec mozesz sprawdzic jak masz goracy silnik i sprawdzic jak alternator :cenzura: powietrze

piotr323
stozek pewnie koni nie dodal a zmienil tylko dzwiek silnika

Lord Lukasz - 2006-05-13, 07:31

Czy koni dodał tródno mi powiedzieć bo zrobiłem z nim narazie 10km ale tak czy tak dla tego dzwięku warto było kupić :D :D :D no i znikła z pod maski brzydka puszka.