BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E28 2.8 i gaz wtrysk sekwencyjny co o tym sądzicie?

Go - 2004-08-19, 12:31
Temat postu: E28 2.8 i gaz wtrysk sekwencyjny co o tym sądzicie?
Witam mam pytanie jak działa wtrysk L-Jetronik slyszałem że jest to pół sekwencja. Mam zamiar założyć sobie wtrysk gazu sekwęcyjny może Mistral bo jest tani . Prosiłbym o Wasze opinie o takich instalacjach , może ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu instalacjami.

SZUKAM ZAGUBIONYCH KONI M. A BYŁO ICH 185.

Go - 2004-08-20, 09:58
Temat postu: Re: E28 2.8 i gaz wtrysk sekwencyjny co o tym sądzicie?
sawicz napisa/a:
Witam mam pytanie jak działa wtrysk L-Jetronik slyszałem że jest to pół sekwencja. Mam zamiar założyć sobie wtrysk gazu sekwęcyjny może Mistral bo jest tani . Prosiłbym o Wasze opinie o takich instalacjach , może ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu instalacjami.

Nie słyszałem o czymś takim, wiem, że do takiej instalacji musi byc motronok i to z sądą lambda...

PepiS - 2004-08-20, 10:31

Mistral jest spoko, moj kolezka zalozyl to do siebie ale do e34 525i 24v i nie narzeka, nie czuje zadnej straty mocy. Ale czy oplaca ci sie zakladac instalke w cenie samochodu???? W razie co to mam namiar na dobrych gazownikow wiec mozesz cyknac pm'a.
007 - 2004-10-14, 21:52

PepiS: a moglbym prosic o twoj namiar oraz ewentualne ceny - jesli oczywiscie mozesz, bo chcialbym zagazowac e30 m20 :) 320
Anonymous - 2004-10-14, 22:45

Witam
PepiS napisa/a:
Mistral jest spoko, moj kolezka zalozyl to do siebie ale do e34 525i 24v i nie narzeka.

Całkowicie się zgadzam, ale czy do e30 opłaca się wkładać wtrysk gazu, jak macie wątpliwości to wam odrazu odpowiem NIE(chyba że dla własnej satysfakcji).Po pierwsze cena, a po drugie nigdzie nie jest powiedziane że jak założysz wtrysk nie będziesz miał problemu.
Co do straty mocy na podciśnieniówce oczywiście że jest ale bez przesady(na gazie bez problemu(żadnego) objeżdżam kolegę który ma paasata 2,0 na bezynie))wszystko w rękach gazownika i sposobu montażu instalacji.
To wszystko
Pozdrawiam

duchPW - 2004-10-15, 01:20

poza tym do silników z dwoma zaworami na cylinder pakowanie takich drogich instalacji jest bez sensu - prawdopodobnie nic ci to nie da - pakuj zwykłą instalkę "z sondą"
mocry - 2004-10-15, 13:52

Ja mam 320 zagazowana i musze powiedziec, ze roznica pomiedzy Pb a LPG jest znaczna. Na niekorzysc tego drugiego oczywiscie. Da sie cos z tm zrobic?(jakas regulacja :?: ) Zeby poprawic nieco osiagi na LPG?
007 - 2004-10-15, 13:57

hm no to teraz mam wode w glowie. naczytalem sie o tych instalacjiach i sam nie wiem co zrobic. W gaspolu krzykneli mi 1750 zeta za lpg Tomasetti tylko ze slyszalem o nich juz 2 niezbyt dobre opinie (zarowno o tej instalce jak i o akurat tym gaspolu). Stad narodzil sie pomysl wrzucneia wtyskowej instalki... A moze byscie doradzili jaka wsadzic instalke gdzie i mniej wiecej za ile. Czlowiek sie nasluchal ze w "betonie" gaz jest niewskazany i ze ludzie maja z nim problemy stad moje dylematy.
PS
Co do sekwencyjnego wtrysku gazu to przelecial mi przez glowe pomysl zeby "samemu" ja zakupic i pod okiem fachowca zamontowac. Brakowalo by tylko fakturki na montaz ale .... ;)
e30 m20 320

loko - 2004-10-18, 15:15

PepiS napisa/a:

Co do straty mocy na podciśnieniówce oczywiście że jest ale bez przesady(na gazie bez problemu(żadnego) objeżdżam kolegę który ma paasata 2,0 na bezynie))wszystko w rękach gazownika i sposobu montażu instalacji.
To wszystko
Pozdrawiam

to akurat nie sztuka bo masz 6 cylindrow i 129KM w serii a passat ma niewiele ponad 100 (110?) wiec nawet zagazowane i dobite 2.0 go wydyma :-)

Anonymous - 2004-10-18, 21:43

:lol: passat ma 115 KM, skąd przyszło ci do głowy że moje BMW jest dobite(nie pali za pierwszym razem jak jest poniżej 5 st :twisted: )jest zagazowane i każde następne takie będzie chyba że benzyna potanieje 8) (nie stać mnie na wydanie 700 zł miesięcznie na paliwo).
Pozdrawiam

duchPW - 2004-10-18, 22:50

Cuba - nie obruszaj sie tak, ja przynajmniej zrozumiałem, że nawet gdyby było dobite... a przez takie spory temat się rozmywa

... więc warto dawać sekwencyjny do E28 czy nie?

Anonymous - 2004-10-18, 23:13

:D Dobite BMW nie da rady passatowi :D
Co do wtrysku uwierzcie mi na słowo że dobrze założona instalka podciśnieniowa + przewody WN, świece..........w pełni sprawne nie sprawiają kłopotów(niestety jak pisałem wyżej samochód traci trochę na mocy,można podkręcić gaz ale to chyba mija się z celem). Takie jest moje zdanie jeżeli ktoś ma inne chętnie posłucham.
Pozdrawiam
Ps.Wcale się nie poruszyłem :wink:

Baur - 2005-01-03, 16:50

Cuba napisa/a:
:D Dobite BMW nie da rady passatowi :D
Co do wtrysku uwierzcie mi na słowo że dobrze założona instalka podciśnieniowa + przewody WN, świece..........w pełni sprawne nie sprawiają kłopotów(niestety jak pisałem wyżej samochód traci trochę na mocy,można podkręcić gaz ale to chyba mija się z celem). Takie jest moje zdanie jeżeli ktoś ma inne chętnie posłucham.
Pozdrawiam
Ps.Wcale się nie poruszyłem :wink:

Nie masz racji. Ile samochodo miales na gaz ? i jakich ? o ile opel, czy inne gaznikowe cudo chodzi bez wiekszych problemów, o tyle bmw na wtrysku chodzi żle !! ! oczywiście i tak sie jezdzi.. ale...

Sekwencja jest bez porownania lepsza ! Nie tracisz tyle mocy, nie ograniczasz dopływu powietrza zwężką z mikserem, nie omijasz wielopunktu, obroty ustala komputer. Jest lepiej ! Jedyny minus - cena !! !!!

Anonymous - 2005-01-04, 01:42

Baur napisa/a:
Nie masz racji. Ile samochodo miales na gaz ? i jakich ? o ile opel, czy inne gaznikowe cudo chodzi bez wiekszych problemów, o tyle bmw na wtrysku chodzi żle !! ! oczywiście i tak sie jezdzi.. ale...
Sekwencja jest bez porownania lepsza ! Nie tracisz tyle mocy, nie ograniczasz dopływu powietrza zwężką z mikserem, nie omijasz wielopunktu, obroty ustala komputer. Jest lepiej ! Jedyny minus - cena !! !!!

Odpowiadam na Twoje pierwsze pytanie z czystą przyjemnością(jeżeli chodzi o moje samochody na LPG)
- Ritmo TS(nazywali to sport na "królewskim rozrządzie" :twisted: )chodziło z gazem jak i bez tak sobie jak to Fiat
- E30 316(uuu tutaj to fechowcy nie mogli dojść do ładu 316 a motor 1.8 :wink: )taki sobie :?
- E30 320 L-jetronic totalnie bez problemowy jeżeli chodzi o gaz(podciśnieniówka) jeden strzał przez dwa lata, dojechałem nieświadomie nad morze na padnietej świecy i po tygodniu stania przy odpaleniu buum :shock:
- E30 320 Motronic - jak to po niemcu poprawki w trakcie(podciśniówka)założona i tu powiem szczerze "motronica"nie da się oszukać tak jak L-jeta.
Ale wracając do tematu na jakiej podstawie twierdzisz że nie mam racji :?: :?:
Życzę Ci dużo uciechy i mało wydatków :mrgreen: :wink:

Anonymous - 2005-01-04, 02:17

Miałem e-28 535 na wtrysku i bardzo dobrze chodziło ze zwykła instalacją za 1800 zł. Bez zadnych problemów jeździłem przez rok. Polecam zakład Poma w Gdańsku.
Baur - 2005-01-04, 11:18

E30 320 Motronic - jak to po niemcu poprawki w trakcie(podciśniówka)założona i tu powiem szczerze "motronica"nie da się oszukać tak jak L-jeta. - no widzisz, dlatego napisałem, że np. opel na gażniku, czyli prosta konstrukcja, chodzi jeszcze w miare ok, ale motronik nie !! !

Jasne że można jezdzić, ale... powiecie mi ze na motronicu nie ma problemów z pływaniem obrotów ? Że nigdy nie strzela ? Ze nie ma dużego spadku mocy ? Ze nie jest tak że głupie 1.6 m40 pali 15-16 gazu jakby nie kezdzić (w mieście, nie 60 km/h na wsi) Tak jak napisaleś Cuba, tego juz nie da się oszukac. Jasne że ze wzgledu na koszt instalacji sekwencyjnej trzeba najczęściej polubić srubke, no ale bez hipokryzji. Sekwencja naprawde chodzi lepiej. Gazem steruje wtedy Twój komputer z samochodu, ustala obroty, itp. itd.

cinek_sw - 2005-01-04, 11:54

Baur napisa/a:
Jasne że można jezdzić, ale... powiecie mi ze na motronicu nie ma problemów z pływaniem obrotów ? Że nigdy nie strzela ? Ze nie ma dużego spadku mocy ? Ze nie jest tak że głupie 1.6 m40 pali 15-16 gazu jakby nie kezdzić (w mieście, nie 60 km/h na wsi) Tak jak napisaleś Cuba, tego juz nie da się oszukac. Jasne że ze wzgledu na koszt instalacji sekwencyjnej trzeba najczęściej polubić srubke, no ale bez hipokryzji. Sekwencja naprawde chodzi lepiej. Gazem steruje wtedy Twój komputer z samochodu, ustala obroty, itp. itd.

no nie ma problemów ze strzelaniem, i obroty mi też nie falują... a mam gaz za 2100zł tylko że z tego co wiem to mam jakis lepciejszy komputer... jaki nie wiem musze się spytać zomka co mi zakładał ale wiem że taką też ma przy swojej 735i i jest spox... :wink:

Baur - 2005-01-04, 12:18

To poczekaj az zaczną falować. Nie, no w sumie gazowe instalacje są zajebiste. Chodzą malinowo ! he he. Wogóle nie omijasz wielopunktu. Nie muli sie. Spalanie jak na benzynce. Inzynierowie w monachium slonstruowali {biiiiip} silnik, bosch oprogramowanie, a w Polsce pan Miecio podlączył na chama rure w dolot, odkręcił kurek z gazem, obroty ustalił przepustnicą bo inaczej sie nie dało, i jest malinka. Gudzowaty zadowolony, kierowca jeszcze bardziej. Nawet jakby sekwencja kosztowała 1400 zeta, nie ma sensu powiadacie ? Ok. To nie zakladam. :D
cinek_sw - 2005-01-04, 12:28

Baur napisa/a:
To poczekaj az zaczną falować. Nie, no w sumie gazowe instalacje są zajebiste. Chodzą malinowo ! he he. Wogóle nie omijasz wielopunktu. Nie muli sie. Spalanie jak na benzynce. Inzynierowie w monachium slonstruowali {biiiiip} silnik, bosch oprogramowanie, a w Polsce pan Miecio podlączył na chama rure w dolot, odkręcił kurek z gazem, obroty ustalił przepustnicą bo inaczej sie nie dało, i jest malinka. Gudzowaty zadowolony, kierowca jeszcze bardziej. Nawet jakby sekwencja kosztowała 1400 zeta, nie ma sensu powiadacie ? Ok. To nie zakladam. :D

jak bedzie kosztować 1400zł to też sobie założe... a jak byś czytał uważnie to nigdzie nie napisałem że sekwencja niechodzi lepiej bo chodzi lepiej, ale uwaież mi że jak się dba o taką instalacje robi regularnie wymiane zużywających sie podzespołów na czas a nie dopiero wtedy jak coś się zacznie chrzanić to da się przyjemnie jeździć a co do cen instalacji sekwencyjnych to wiesz że one powinny być już dawno dużo tańsze, tylko że firmy produkujące zwykłe instalacje swoją polityką nie chcą do tego dopuścić i celowo zawyżają ceny sekwencji

Baur - 2005-01-04, 12:41

Można jezdzic przyjemnie, a można jeżdzić nieprzyjemnie. Akurat miałem ete na zwykłej instalacji, i jako tako chodziło, ale nie ma sie czym zachwycać. teraz natomiast mam nowiutka instalacje w 1.6 m40, nowe świece, nowe kable WN, i zdrowy silnik, a mimo to chodzi to żle. Raz lepiej, raz gorzej, ale nikt tego nie wyreguluje zajebiście.
Anonymous - 2005-01-04, 13:02

Cuba napisa/a:
- E30 320 Motronic - jak to po niemcu poprawki w trakcie

Oczywiście chodziło mi o poprzedniego właściciela a nie fabrykę 8)

Baur napisa/a:
Jasne że można jezdzić, ale... powiecie mi ze na motronicu nie ma problemów z pływaniem obrotów ? Że nigdy nie strzela ? Ze nie ma dużego spadku mocy ?

Z obrotami i strzelaniem mam spokój, co do mocy, tu się zgodzę ale nie jest to porażająca różnica :wink: