BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wycie po spaleniu kapcia

El Wieczor - 2006-03-14, 15:16
Temat postu: Wycie po spaleniu kapcia
Sprawa wygląda tak, że po wykręceniu chociaż jednego bączka coś dziwnie... hmmm... "wyje" podczas dodawania gazu (w miejscu albo podczas jazdy) i samego kręcenia kierownicą (też miejscu albo podczas jazdy). Nie jest to zgrzytanie ani szumienie, no myślę, że wycie to najlepsze określenie. Wycie to przechodzi samo, po jakichś 10-15 minutach. Na śniegu się kręciłem ostro i nic nie było, tylko na suchym jak spalę kapcia w kółko. Chyba na prostej to się nie dzieje, ale nie paliłem nigdy dłużej niż 1,5s max. Tak samo jest na zimnym i ciepłym silniku. Może to coś od wspomagania, skoro tak samo wyje przy dodawaniu gazu, jak i samym kręceniu kierownicą?

Kurde, wnerwia mnie to bo nie wiem, czy czegoś nie rozwalę od kręcenia bączków a tylko czekałem, jak śnieg stopnieje ;)

To dorzucę jeszcze jeden problem od razu: wskazówka od poziomu paliwa się podnosi jakieś 15 minut. Nawet nie wiem, czy będzie się chociaż świecić rezerwa w razie czego.

Sosen - 2006-03-14, 15:56

A płyn do wspomagania masz? może jest za mało i wyje, albo jest już stary i jak trochę pokręcisz sterem to się pieni i traci swoje właściwości.
El Wieczor - 2006-03-14, 16:02

Ale ja nie wywijam kierownicą nie wiadomo jak. Normalnie nic się takiego nie dzieje, tylko jak zakręcę bąka, ale wtedy kierownicę wykręcam tylko troszkę i przez ułamek sekundy.
slawo - 2006-03-14, 19:53

El Wieczor napisa³/a:
Ale ja nie wywijam kierownicą nie wiadomo jak. Normalnie nic się takiego nie dzieje, tylko jak zakręcę bąka, ale wtedy kierownicę wykręcam tylko troszkę i przez ułamek sekundy.

tak jak pisale sosen - sprawdz ile masz plynu od wspomagania

arteek - 2006-03-14, 20:33

umnie jak wyło wspomaganie to czuć było drgania kierownicy w czasie skręcania, a powodem było to że się rozpołowiła pompa wspomagania, skręciłem ją i było oki
El Wieczor - 2006-03-14, 23:48

No i wszystko (chyba) jasne. Płynu od wspomagania nie ma nawet min. Wogóle nawet miarka nie dotyka do poziomu płynu. Doleję i mam nadzieję, że wszystko będzie git! ;)
Arczi e30 - 2006-03-15, 06:44

gorzej jak sie zatarła .... ciekawe ile czasu nie miałes tego płynu ... miałem tak kiedys w e30-tce dolałem .... ale nie chodziła juz jak sprawna w 100%
El Wieczor - 2006-03-15, 17:20

Zalałem płynu i... chodzi, jak tak lala! :D
Bączki kręcę, jak opętany i nic nie śmie się teraz odezwać.

A najlepszy dowcip w tym, że... wskazówka od paliwa działa, jak trzeba! Zbieg okoliczności, że się jakimś cudem naprawiła, czy to ma coś wspólnego?

duchPW - 2006-03-15, 18:25

El Wieczor napisa³/a:
A najlepszy dowcip w tym, że... wskazówka od paliwa działa, jak trzeba! Zbieg okoliczności, że się jakimś cudem naprawiła, czy to ma coś wspólnego?

niebój nic - czasem się "naprawiają" a potem znowu padają - mi np. działa tylko powyżej połowy, a potem wariuje - na razie to olewam

yoshi - 2006-03-16, 13:23

mi wyla pompa jak na -20st C odpalalem auto, ale jak sie rozgrzalo to bylo ok :)

druga sprawa jaki plyn lac :?:

co ile sie ten plyn wymienia :?:

czy trzeba odpowietrzac :?:

Adi - 2006-03-16, 14:47

W etzoldzie pisze chyba, że co 20 000 km trza wymieniać (jak będe w domu to sprawdze dokładnie), a moje pytanie jest takie może dziwne ale ja nie wiem - jak spuścić ten stary płyn? jest tam jakiś korek spustowy czy coś? Bo wole profilaktycznie wymienić.

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 4:11 pm ]
poprawka co 20 000 km sprawdzić poziom, co do wymiany (kiedy, po jakim przebiegu) nie ma nic napisane.

Bruner - 2006-03-16, 17:37

wyciagnij przewod, jest zacisniety opaska. Wszystko powinno ladnie splynac
duchPW - 2006-03-17, 08:33

ale w pompie zostanie - nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że jest korek spustowy ... tyle, że mogło mi się coś pomieszać :lol:

- kto ma kanał, niech sprawdzi i napisze

[ Dodano: PiÄ… Mar 17, 2006 08:35 ]
co do odpowietrzania, to układ jest na tyle prosty że raczej nie ma się tam co zapowietrzać

Adi - 2006-03-17, 10:28

co do odpowietrzenia to w Etzoldzie pisze: "obrócić kilkakrotnie koło kierownicy w obie strony do oporu podczas pracy silnika, co spowoduje odpowietrzenie układu wspomagania".