| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Remont E30 TC BAUR -KotSylwester-Bez kompromisów-FOTO
KotSylwester - 2006-03-08, 13:37 Temat postu: Remont E30 TC BAUR -KotSylwester-Bez kompromisów-FOTO Witka.
BMW E30 316i
wątek usunięty
Baur - 2006-03-08, 13:51
Super opis - gratuluje !
Tylne reperaturki to ocynk ? Jeśli nie to lipa ! Generalnie zdecydowałbym sięna wymiane repereturek TYLKO I WYŁĄCZNIE gdyby nie było wyjścia, sam mam obtarte nadkola, i z blacharzem stwierdziłem że lepiej je naprawić, WYCYNOWAĆ niż ciąć zdrowy ocynk... Wogóle to nie lubie szpachli i jak mam coś szpachlować to wole wymienić na drugie i tylko pomalować. Szczególnie że zdrowiutki oryginalny uzywany, ocunkowany błotnik czy drzwi można dostac do E30 za grosze. Za jakies 2 tygodnie oddaje swoją do lakiernika i własnie tak będe robił. Inna sprawa że moja nie jest zgnita, tylko poobcierana, obita przel lodowe muldy (efekt Winter Cup Grochów ) itd.
Super Radek że masz takie podejście do tego autka ! I fajnie że masz służbowy samochód
KotSylwester - 2006-03-08, 14:19
Tak te reperatury to ocynk, ranty były zjedzone:) a zakola - nie mylić z błotnikami tylnymi - siteczko:) więc musowo wymiana. Chciałem spawać ale po objechaniu ich diaksem palo na wymianę.
Błotniki przednie - jak pisałem oryginał, bez rdzy, kupiłem najlpesze jakie znalazlem a szukałem ok 2 tygodni
duchX - 2006-03-08, 14:27
widze ze masz wieliecheci do zrobienia autka na cacy ............. tylko powiedz mi ze spawaliscie ocynk specjalnym drutem do ocynku a nie zwyklym !!!!! pozatym lepeij bylo polutowac niz spawac lut nie ma prawa nigdy zardzewiec i nie porzuca blachy przy spawaniu pwodzenia w pracy
KotSylwester - 2006-03-08, 14:31
Nie jestem spawaczem, nie bardzo się na tym znam;)
duchX - 2006-03-08, 14:53
szkoda bo to miejsce jest narazone na duzo ilosc wody a jak naruszyles powierzchnie ocynkowana to prawie tak jak bys zalozyl nieocynkowane dziadostwo i moze rdzewiec w tamtych mijescach
KotSylwester - 2006-03-08, 15:05
Nie dramatyzujmy, wszystko będzie zapezpieczone:) Nie pierwszy samochód u niego robie:)
duchX - 2006-03-08, 15:23
ok milcze pogadamy za 2 lata pozdarwiam
jaqub - 2006-03-08, 16:04
przed remontem wygladala na bardzo zadbana... bedziesz lakierowal calosc? pomysl tez odrazu nad jakims bardzo dobrym srodkiem do podwozia zeby jak najdluzej nie trzeba bylo tam zagladac... powodzenia!!!
Pawel-e30 - 2006-03-08, 18:09
Radek przeraził mnie ten tema
Dlaczego??
przecierz miała być taka igła... Prawie wogóle nią nie jeździłeś i trzymałes pod pierzyną... I tak się posypała??
A co do nadkoli to lepiej zapytaj się spawacza o to co xenon pisze
KotSylwester - 2006-03-08, 18:37
Igła igła - technicznie, nie zniszczony, silnikowo, z zewnątrz malina
Niestety od spodu troszke poleciał. Drzwi mi ktoś przerysował na starówce, na klapie był ślad, no i 4 ranty... i maska jakaś mało błyszcząca była:)
Co do jakości fachowca - macie rację zapytam go jak to robił, ale gościa znam od killku lat i wiem że robi dobrze. Lakierowałem u niego:
Megane cały przód i tył - dziury z rdzy
Fiat uno - reperatury tył + błotniki przód, lakier cąłość bez drzwi
Honda Civic, podobne zmiany jak Focus
I Forda Focusa...
LUKAS - 2006-03-08, 20:09
Gratuluje Radek
Podoba mi się takie podejście do sprawy
Wszystko zalezy oczywiście od mozliwosci, ale jesli sie je ma to super ze sie to wykorzystuje i to Ci się chwali
Powodzenia przy dalszych pracach
Piotrek - 2006-03-08, 20:13
Radek... gorsze auta ludzie odbierają niż Ty zawiozłes do remontu
Mam nadzieje ze wszystko będzie zrobione fachowo i szybko bo sezon się zaczyna nie myślałeś nad zmianą koloru na inny ?
KotSylwester - 2006-03-08, 20:50
Myslałem....
długo myślałem...
Ale zawsze sobie przypominam postanowienie:
"MA BYC 100% ORYGINAŁ I MA BYĆ U MNIE DO KOŃCA -JEGO LUB MOJEGO. I ŻE JEST TO PIERWSZE AUTKO W KOLEKCJI"
Ale korcił mnie inny kolor, skóra, klima....
Pawel-e30 - 2006-03-08, 20:56
Skóre i klime zawsze możesz zapodac
A kolor zostaw taki jak jest
ps. Klima do cabrio bez sensu
KotSylwester - 2006-03-08, 21:02
ALe wiesz mógłbym mówic ze mam beeme full opcja:P
jaqub - 2006-03-08, 21:24
| Pawel-E30 napisa/a: | Skóre i klime zawsze możesz zapodac
ps. Klima do cabrio bez sensu |
postuj w korku dluzej w palacym sloncu... kwadrans, zamykasz dach i wlaczasz klime... chyba ze jestes mega kozak i wlaczasz klimat przy otwartym dachu... na trasie czy Powolny Objazd Miasta spox ale bez klimy zyc sie nie da
KotSylwester - 2006-03-08, 21:31
A tu się nie zgodzę. Jeżdżę Baurem w lato z otwartym dachem i jeszcze mi się nie zdarzyło że było za gorąco... Poważnie tak samo wygodnie mi w Avensisie z klimą jak w Baurze bez dachu.... Też myślałem że w korku to będzie koszmar, ale to nie prawda:)
jaqub - 2006-03-08, 22:36
w zeszlym roku jak byly upaly to skwar byl taki ze ciezko bylo przejsc po otwartej przestrzeni... dlatego jakos sobie niewyobrazam siedzenia w aucie bedac wystawionym na bezposrednie dzialanie slonka np przez 30min...
kicha - 2006-03-08, 23:14
Gratulacje Kocie widze ze mamy podobne podejscie do sprawy . Niedlugo ja odwiedzam blacharza to sie okaze co jeszcze mam do zrobienia oprocz jednego miejsca na tylnym pasie, poprawka podszybia prawdopodobnie. Male cykniecie w jednym miejscu przy kielichu bo jak przelecialem przez wysepke to sie troche rozczepil na jakis 1 mm. No i podloga nie wiem jak wyglada bo z zewnatrz nic nie widac wszystko sie okaze po zdjeciu tapicery
Pawel-e30 - 2006-03-08, 23:51
| kicha napisa/a: | Male cykniecie w jednym miejscu przy kielichu |
Jak coś to mam na stanie jeszcze jedną cwiartke jak byś potrzebował może nawet tą samą strone
kicha - 2006-03-09, 00:30
Dzieki pawel ale nie potrzebuje dospawania cwiartki ale dzieki za odzew . Tego sie nie da opisac dokladnie musialbym zapodac zdjecie heheh to wyglada tak hmmm do czego to przyrownac hmm tak jakbys przecial sie nozem i rana rozeszla by sie na setne czesci milimetra. Brzmi groznie a w rzeczywistosci tak nie jest
KotSylwester - 2006-03-09, 08:16
Nie róbcie mi OT-a w moim temacie
Nie wiem czy jak robię zmiany w Pierwszym poście, to czy dostajecie link, że są zmiany? A jeżeli mój post będzie ostatni i jak napiszę następny, to się on dodaje... to dostaje się link w mailu?
Dodałem wczoraj wieczorem jakieś fotki:)
Baur - 2006-03-09, 09:45
Jaqub - to w lublinie sa takie upaly ? Nie wiem jak większośc ale ja po 10 miesiącach zimna w Polsce z wielka radościa wygrzewałem się w słońcu w swoimj baurze, kuźwa - to nie Florencja ! Dla mnie w 75% przypadków ładowanie klimy to szpan. W nowych autach gdzie w słońcu plastiki śmierdzą jak zakłady chemiczne to ok, ale w ładowac to do klasyka.. Radek - zostaw oryginał (ale zmień silnik )
ArtiBig - 2006-03-09, 16:52
a w baur to jak sie go otworzy to niebo jest tylko nad tylna kanapą czy i nad kierowcą i pasażerem też? pytam sie bo nigdy nie widzałem takiego statku w białymstoku :d
KotSylwester - 2006-03-09, 19:32
Tak w baurze zdejmuje się zrówno górny dach jak i tylny, można zdejmować osobno a można naraz.:)
jaqub - 2006-03-09, 22:10
| Baur napisa/a: | Jaqub - to w lublinie sa takie upaly ? Nie wiem jak większośc ale ja po 10 miesiącach zimna w Polsce z wielka radościa wygrzewałem się w słońcu w swoimj baurze, kuźwa - to nie Florencja ! Dla mnie w 75% przypadków ładowanie klimy to szpan. W nowych autach gdzie w słońcu plastiki śmierdzą jak zakłady chemiczne to ok, ale w ładowac to do klasyka.. Radek - zostaw oryginał (ale zmień silnik ) |
byl co prawda dosc krotki okres w zeszlym roku ze skwar byl taki ze do auta wejsc sie nie dalo (alu galka zmiany biegow i recznego parzyly w rece!!)... ja na szczescie mam klime... a kumpel co mial e30stke (czarne coupe) jak dzwonilem do niego to mowil ze nawet nie mysli wyciagac auta w srodku dnia... ale nie wazne... z tego co sie doczytalem to ten baur ma byc autem kolekcjonerskim wiec chyba rzeczywiscie mozna go zostawic bez klimy... chociaz obecnie w cywilizowanych krajach jest moda na oldtimery i youngtimery ktore wygladaja jak z fabryki a sa wyposazane we wszystko to co w nowych autach (bylo co nie co kiedys w top gear o tym).. miedzy innymi lepsze hamulce, klime, zawieszenie sportowe, nowoczesne oponki ktore wygladaja z profilu jak dawniejsze itd... przykladami byly e type dżaguara i jakis aston martin... fajna sprawa ale koszta sa kolosalne...
Menel - 2006-03-09, 22:42
| Pawel-E30 napisa/a: | Skóre i klime zawsze możesz zapodac
ps. Klima do cabrio bez sensu |
pawel, wyobraz sobie ze stoisz w korku w stolicy a w centrum okolo 17tej, czasami po 40-60min mozna stac. dach otwarty, sloneczko przygrzewa, rece i czolo sie pieka porazka cabrio bez klimy.
kocie, nowe fotki mialy byc.
jestem w szoku co z niego sie stalo taka igla byla tym bardziej tak jak pawel napisal to stala caly czas w garazu.
Pawel-e30 - 2006-03-10, 00:10
menel to najlepiej kanalami jak bedziesz mial cabrio tam najchłodniej...
cypis0 - 2006-03-10, 08:15
pytanko skad wyczasnoles szkla lamp tez mam soczewki wypiaskowane i szukam i lipa!!!
KotSylwester - 2006-03-10, 08:32
Nie wiem jak z Waszego doświadczenia wynika, ale ja jak stoje w korku, bez dachu, opuszcozne szyby, to ZAWSZE jest jakiś powiew powietrza. Nie zdarzyło mi się żeby było jak w IRAKU żar i ani powiewu.
Co do szkieł są w POLCAR ale i na allegro.
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=2825158
To striona tego gościa, napisane jest na nich e34 i e32, ale to to samo co e30
W garażu stał u mnie i u Grigo , od któego go kupiłem. Wydaję mi się że ktoś jeździł nim po soli w zimę a potem do ciepłego garażu. Wskazywało by na to że zjedzony był TYLKO od dołu.
Baur - 2006-03-10, 11:13
Jeżdziłem baurem dwa lata, i to dzień w dzień, nie wazne czy słońce czy deszcz, czy skwar, czy korek, poprostu nim pracowałem można powiedzieć - i nigdy nie narzekałem na upał - super, zawsze kark i twarz opalona - ale tak jak napisał Kot, zawsze przy opuszczonych szybkach była choć lekki powiew wiaterku w korku.. baaardzo przyjemnie... rozmażyłem sie..
KotSylwester - 2006-03-12, 18:13
Dodałem kilka fotek w pierwszym poście:)
Piotrek - 2006-03-12, 20:08
To kiedy Radek odbierasz fure?
KotSylwester - 2006-03-12, 20:15
ostatni tydzien marca, bo w międzyczasie będę tydzień na nartach, a czemu pytasz
Piotrek - 2006-03-12, 20:27
Chciałem wiedzieć czy wyrobisz się na kwietniową majówkę
KotSylwester - 2006-03-12, 20:34
Mam nadzieję że tak, bo po odbiorze autka, czeka mnie naprawa lewarka, montaż audio, anteny automatycznej, naprawa rozrusznika - szczotki i bendix, alarm.... no ale w 4 tyg to się chyba wyrobię
ChriS - 2006-03-12, 21:14
Możesz opisać jak blacharz łatał dziury w podłodze przy nodze kierowcy i pasażera?
Był wycinany kawałek blachy?
Pytam bo też mnie to czeka.
misza - 2006-03-12, 22:11
naprawde niezle to wyglada, bez kompromisow tylko jedno mnie zastanawia czy to tak zostanie czy jescze pan blacharz cos z tym zrobi?? chodzi mi o ten kawalek blachy ponizej spawow
KotSylwester - 2006-03-13, 08:38
w Podłodze wycinał blachę i wspawywał drugą, na zakładkę (bodajże)
Misza, a jak myślisz? Pewnie zostawi taki syf...
misza - 2006-03-13, 09:24
mily to ty nie jestes
KotSylwester - 2006-03-13, 09:38
Wybacz Misza:) ale chyba logiczne że coś z tym zrobi;) Samochód jest " w trakcie ".
Pozdro & Peace:)
misza - 2006-03-13, 15:31
ja poprostu jestem ciekaw co on z tym zrobi... czekam na fotki
buni - 2006-03-13, 16:33
bardzo profi to wyglada..
bede musial u siebie zrobic podobny zabieg..
dupka zaczyna rdzewiec , blotniki od srodka.. i progi do zrobienia...
tutaj w wawie ceny sa brane z ksiezyca za takie uslugi...
ew podac jakis kontakt do teog warsztatu..
i czy moglbys podac orientacyjny koszt takiego zabiegu jaki wykonujesz ...?
ew na prv jesli mozesz ...
pozdrawiam
el-viz - 2006-03-13, 16:58
KotSylwester - 2006-03-13, 17:07
Jak pisałem fachowiec daje mi gwarancję więc...
Dodam że fotki nie są robione etap po etapie, i przed natryskową były jakoś zabepieczane...
No ale zobaczymy - jak pisałem spawał mi już klika samochodów i na żadnym nic nie wyszło,
dlatego mu zaufałem:)
BADYL - 2006-03-13, 23:24
No pełen Re5ekta dla ciebie Kot za wpłaniała robotę az miło było i milo nadal bedzie patrzec
Domel - 2006-03-28, 14:59
| cypis0 napisa/a: | | pytanko skad wyczasnoles szkla lamp tez mam soczewki wypiaskowane i szukam i lipa!!! |
Poszukaj na allegro
misza - 2006-03-31, 09:30
jak tam ida prace ? czekam na nowe foty
KotSylwester - 2006-03-31, 09:39
Dzisiaj odbieram autko.
W weekend zabieram się za lewarek i rozrusznik.
Może powalczę z głośnikami w tynych boczkach - jak je kupie;)
Poniedziałek - montaż alarmu i centralnego.
Jak to zrobią , to składam tapicerkę, wymieniam żaróweczki w desce - kilka nie dziala i takie inne pierdy - mam nadzieję że skończę do 17 kwietnia na cacy.
FOTO dziś wieczorem robie
KotSylwester - 2006-04-02, 14:13
Dodałem foteczki w pierwszym poście.
BADYL - 2006-04-02, 15:47
Yyyyyyyyyyyyy pieknie pieknie pieknie kolor super.
misza - 2006-04-02, 15:51
no niezle ladnie wyglada,a co sie stalo lakiernik cos spartolil??? jak mozesz to zapodaj jakies fotki z bliska i foto bagaznika chce zobaczyc co on tam narobil
pozdro
KotSylwester - 2006-04-23, 10:27
ODEBRANA. Teraz wyścig z czasem to soboty do 5 rano muszę złożyć.
Foty może dzisiaj chociaż nie wiem czy zdążę - Padre ma imieninki.
[ Dodano: Czw Maj 11, 2006 11:28 am ]
Witka, brak czasu
Przed chwilą pstryknąłem pod firmą, nie jest za czystey... wybaczcie, że nie wkleiłem.
Marne foto z przodu bo nie wziąłem kluczyków jak robiłem fotki.
Jeszcze nie włożyłem głośniczków z przodu i z tyłu
[ Dodano: Wto Maj 23, 2006 10:43 am ]
Moja galeria:
Fotki mojego Baura
|
|