| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Ciężka zmiana z I na II. Skrzynia biegów.
meles - 2006-03-06, 17:17 Temat postu: [E30] Ciężka zmiana z I na II. Skrzynia biegów. Witam!
Czy opór wyczuwalny przy szybkiej zmianie z I na II-gi bieg jest normalny, czy to oznaka zużycia skrzyni biegów (synchronizatora)? Opór powoduje, że muszę trochę poczekać zanim skrzynia "wpuści" mnie na II-gi bieg. Przy zmianie z III na II nie ma takiego zjawiska.
LUKAS - 2006-03-07, 07:09
Niemam praktyki z tą skrzynią, ponieważ jechałem z niątylko raz w zyciu, ale podobno czesto padaja w tych skrzyniach synchronizatory 2go biegu.
Proszęę kogoś z praktycznym doświadczeniem z tą skrzynią o potwierdzenie tej informacji.
Pawel-e30 - 2006-03-07, 07:53
| LUKAS napisa³/a: | | Niemam praktyki z tÄ… skrzyniÄ…, ponieważ jechaÅ‚em z niÄ…tylko raz w zyciu, . |
Nie rozumiem cię?? czy to jakas jest niezwykła skrzynia w e30 co ma kolega że ty takiej nie masz??
LUKAS - 2006-03-07, 11:35
| Pawel-E30 napisa³/a: | | LUKAS napisa³/a: | | Niemam praktyki z tÄ… skrzyniÄ…, ponieważ jechaÅ‚em z niÄ…tylko raz w zyciu, . |
Nie rozumiem cię?? czy to jakas jest niezwykła skrzynia w e30 co ma kolega że ty takiej nie masz?? |
wiesz jak ja zrozumialem temat, że chodzi o skrzynie z zawijaną jedynką
Sorry
meles - 2006-03-07, 14:32
No właśnie! Ja mam zwykłą skrzynię. Sorry! Może napisałem jakoś kulawo.
Chodzi o zwykłą skrzynię biegów do M20B25 (nie wiem nawet jakie ma oznaczenia). Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to bardzo proszę o wypowiedź.
urbi - 2006-03-07, 17:51
ja mam podobnie ! nie ma jakis super oporow ale jest ciezko !
zauwazasz poprawe po tym jak troche dluzej pojezdzisz i zdazy sie rozgrzac olej albo jak dluzej postoi auto w cieplym ?
proponuje na poczatek wymiane oleju - ale na jaki do zwyklej skrzyni ?
meles - 2006-03-07, 19:03
urbi, ostatnio dużo jeżdżę po mieście i silnik łapie temperaturę. Nie wiem jak jest ze skrzynią. Samochód jest garażowany.
Co do oleju to czytałem, że nawet do manualnych skrzyń w BMW powinno się lać olej przeznaczony do automatycznych. Oznaczany chyba jako "ATF". Tylko teraz nie wiem jaki, jakiej lepkości i czy naprawdę czegoś się nie spsuje takim olejem.
Ja obecnie nie wiem jaki mam olej w skrzyni a zalca siÄ™ chyba wymianÄ™ co 50 000 km.
White - 2006-03-07, 20:50
Polecałbym wam olej do ATF do skrzyń automatycznych bo takim jest zalecane zalewniae skrzynek w bmw miałem ten sam problem wymieniałem i teraz w te mrozu jest wszytko ok biegi wchodza leciutko
meles - 2006-03-07, 21:54
White, a co myślisz o olejach motul? Jakiej firmy polecał byś olej?
duchPW - 2006-03-08, 08:32
do skrzyń manualnych jest olej przekładniowy i taki powinno sie lać - czerwony jest tylko do automatów i wspomagania
duchX - 2006-03-08, 08:37
mozna nalewac ATF do manulnych skrzyn biegow !! jesli cie ciezko wchodzi z I na II przy szybkiej zmianie to synchronizator do wymiany (czyli nie oplaca sie lepiej kupic jaks pewna od znajomego za 300)
White - 2006-03-08, 08:58
Ja zalałem swoja skrzynie Mobilem ATF DEXTRON II według mnie najpierw spróbuj zmienić olej jak to nie pomoże i bedzie tak samo wtedy zajmij sie skrzynia. U mnie tez mechanicy mówili ze juz synchronizatory, że samochod ma swoje lata itd, i pewnego dnia zgadałem sie z kumplem i powiedzial mi ze do beemek to tylko ATF bo inaczej w zime to nie wrzucę biegu. Pomyślałem sobie ATF do manuala to chyba cos nie tak i przyszła zima pierwszy wiekszy mróz, żeby wrzucić dwójke musiałem użyc dużo siły. Kupiłem Mobila ATF pojechałem do kumpla do garażu, wymieniając olej odnaalazłem nawet na skrzyni orgynalna karteczke BMW że tylko olej ATF. PO wymianie efekt minął teraz nawet przy dużym mrozie biegi wchodza mi lekko a przede wszytkim 2.
damiano_e30 - 2006-03-08, 11:52
Ja zalałem sobie dzisiaj skrzynie olejem ATF i jest dużo lepiej. Biegi wchodzą leciutko i samochód dłużej sie toczy na biegu przy puszczeniu gazu, nawet jak jest zimny olej.
mbhcr - 2006-03-09, 00:48
a ile oleju wchodzi do skrzyni e30 325i ?
edit:
yyy sorry juz znalazlem Getriebe S5-16 (Manuell): 1.15 Liter Öl
burgund - 2006-03-09, 15:11
Czy jest "szansa" że po zalaniu olejem ATF nie zacznie sie lac ze skrzyni wydaje mi sie ze ATF jest sporo rzadszy? Co o tym myslicie?
urbi - 2006-03-09, 22:16
kupilem ATF mobila - no i wlasnie kurde nie wiem - lac czy nie ? nie zrobi sie z niej jakies sitko ? co radzicie ???
jeszcze mozna oddac olej i wymienic na inny !
(ale jak narazie wlalem shella 5w40 do silniczka )
pytanie i to wazne :
jak wymienic olej w skrzyni ?
prosze o dokladnie opisanie co i jak !
mam kupiony 1 litr - powiedzieli ze i tak wszystko nie zleci i ze styknie ! prawda to ? kolejne pytanie : ile tego lac ? kiedy bedzie widac ze jest tyle co cza ! ?
meles - 2006-03-10, 09:03
W manualu Haynes'a piszÄ… tak:
1. Najpierw spuścić stary olej,olej ma być spuszczany na rozgrzanym silniku ponieważ jest wtedy rzadszy i łatwiej spływa. UWAGA!!! Czynność wykonywać bardzo ostrożnie aby uniknąć poparzenia!!! Najpierw pod korek spustowy (zajduje się chyba w tylnej częśći skrzyni na samaym dole) podstawić naczynie, odkręcić OSTROŻNIE korek i unikając poparzenia pozwoliś olejowi spłynąć do naczynia. Następnie przykręcić korek spustowy.
2. Napełnić skrzynię olejem. W tym celu odkręcić korek znajdujący się z boku skrzyni (niestety nie piszą z której strony). Za pomocą strzykawki lub podobnego urządzenia napełnić skrzynię olejem tak aby poziom oleju sięgał dolnej części otworu (samochód powinien być ustawiony poziomo na podporach). Następnie wkręcić korek. Przez następnych kilkadziesiąt kilometrów sprawdzać czy nie następują wycieki i ewentualnie uzupełnić poziom po zlikwidowaniu przyczyny wycieku.
Do skrzyni powinno wejść od 1,0 do 1,5 litra oleju. Jak to będzie za mało to upewnij się czy napewno przykręciłeś korek sustowy po spuszczeniu oleju.
Pewnie, że wszystko nie zleci, tylko jak zrobisz to na ciepłym silniku to zleci tak, że wejdzie więcej oleju.
Miłego majsterkowania.
urbi - 2006-03-10, 14:40
bjÄ™ mersi boku
wiec co ? lac ten ATF ?
burgund - 2006-03-13, 11:10
Właśnie lał ktos już tego ATFa do e30. bo tez chce wymienić i niewiem na jaki..
Meecowhy - 2006-03-13, 11:32
tez musze u siebie olejek wymienic - mam ten sam objaw... ale na cieplym silniku wszystko ok!
urbi - 2006-03-14, 10:49
zalalem wczoraj tego ATF ! weszlo jakies 1,2 litra
jakas tam lekka poprawa jest ale bez cudow i fajerwerkow, trzeba zlikwidowac jeszcze luzy na lewarku i wtedy bedzie wszystko ok
zaraz go odpale po calej nocy (z przymrozkiem) ipojade do szkoly i zobacze jak wchodza biegi podczas jady - to bedzie glowna proba
pozdro
BOGGY E36 - 2006-03-14, 11:38
wymiana oleju w skrzyni raczej nie pomoże (mi nie pomogła) i dalej 2 wchodzi ciężej ale tylko jak jest zimny ( i wyskakuje) ,więc muszę wymienić synchronizator i ty chyba też.
urbi - 2006-03-14, 16:08
ja jednak nie poganialem troche dzis i musze powiedziec ze czuc poprawe !
rano odpalilem i ruszylem ... 1 i 2 jak w maslo - suuuper
jesio tylko ta (s)tuleja
burgund - 2006-03-14, 16:55
To ja tez swoja zaleje ATFem, Urbi sprawdź tylko czy nie zaczeło ci sie z niej lać i daj znać. Tylko musiał byś zrobić troche kilosów żeby sie dobrze olej rozgrzał bo tak na zimno to sie napewno nie będzie lał.
pozdro.
urbi - 2006-03-14, 21:25
jak troche pojezdze to dam znac jak tam wszystko wyglada pozdrawiam
meles - 2006-03-14, 21:41
Ja najpierw zmienię olej, poźniej przebuduję wszystkie tulejki i łożyska wybieraków, wtedy dopiero zabiorę się ewentualnie za samą skrzynię.
Tutaj jest pokazane jak to wszystko wymienić a tutaj jest pokazany short-shift. Niekoniecznie będę instalował takiego short-shifta, ale taki zestaw tulejek, podkładek i łożyska zamiast gumowej tulejki (dolne mocowanie wybieraka i drążka zmiany biegów) powinien bardzo zmienić na plus "czucie" przy zmianie biegów. Jak to wszystko zregeneruję i dalej będzie taki problem to chyba trzeba będzie się zabrać za przebudowę skrzyni. Mam nadzieję, że na tych tulejkach i oleju poprzestanę.
burgund - 2006-04-05, 12:36
U mnie zdecydowanie pomogło i nic sie nie leje, biegi wchodza gładko choć nie za lekko (głównie II) ale przedtem przy zmianie powyżej 4tys zgrzytała teraz moge ciągnąć do 6tys i nic! SUPER!
Grucha Jr - 2007-12-02, 09:52
Odgrzebie stary temat...
Chce zmienić olej w skrzyni e30 1.8is i nie wiem co nalać... Przy delikatnych mrozach ciężko biegi wchodzą... I teraz pytanie: jak to jest z tym ATF'em do manuala?? Ci co na tym jeżdżą nich napiszą czy wszystko jest OK. Biegi ładnie wchodzą, nie ma wycieków??
Pozdro
frantic - 2007-12-02, 11:14
cześć, w moim IS- też jak jest zimny ciężko biegi wchodzą, szczególnie z 1-2 zaraz po odpaleniu, olej do skrzyni leje taki jak puz gdzieś kiedyś polecał na forum czyli valvoline HP GL-4 75W90. Ostatniio po tym jak dolałem oleju do skrzyni na właściwy poziom to jest dużo lepiej, ale nadal dwójka bardzo ciężko rano wchodzi, potem po przejechaniu już kilometra jest OK
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-12-02, 11:18
| frantic napisa³/a: | szczególnie z 1-2 zaraz po odpaleniu, olej do skrzyni leje taki jak puz gdzieÅ› kiedyÅ› polecaÅ‚ na forum czyli valvoline HP GL-4 75W90. Ostatniio po tym jak dolaÅ‚em oleju do skrzyni na wÅ‚aÅ›ciwy poziom to jest dużo lepiej, ale nadal dwójka bardzo ciężko rano wchodzi, potem po przejechaniu już kilometra jest OK
_________________ | dokłądnie tak samo imam zalany ten sam olej z Valvolina. Właśnie słyszałem że niektórzy leją atf-a do manuala, ale jak to wpływa na życie skrzyni. Jednojest pewne, tulejki plastikowe też musz wymienić.
Grucha Jr - 2007-12-02, 11:19
| frantic napisa³/a: | | cześć, w moim IS- też jak jest zimny ciężko biegi wchodzÄ…, szczególnie z 1-2 zaraz po odpaleniu, olej do skrzyni leje taki jak puz gdzieÅ› kiedyÅ› polecaÅ‚ na forum czyli valvoline HP GL-4 75W90. Ostatniio po tym jak dolaÅ‚em oleju do skrzyni na wÅ‚aÅ›ciwy poziom to jest dużo lepiej, ale nadal dwójka bardzo ciężko rano wchodzi, potem po przejechaniu już kilometra jest OK |
No właśnie i nie wiem co mam tam wlać! Koledzy wcześniej piszą że nalali ATF i jest Ok i taki się powinno stosować w manualach BMW... Sam juz nie wiem
frantic - 2007-12-02, 11:23
może sprawdź sobie najpierw czy masz poziom odpowiedni oleju w skrzyni, olej jakiś mega drogi nie jest więc możesz zaryzykować wanie tego atf-a, a jak nie będzie lepiej to go spuścisz i zalejesz go tego valvoline co ci pisałem, Tez słyszałem że atf pomaga ale kosi skrzynie więc ja wole nie ryzykować
Grucha Jr - 2007-12-02, 11:47
| frantic napisa³/a: | | może sprawdź sobie najpierw czy masz poziom odpowiedni oleju w skrzyni, olej jakiÅ› mega drogi nie jest wiÄ™c możesz zaryzykować wanie tego atf-a, a jak nie bÄ™dzie lepiej to go spuÅ›cisz i zalejesz go tego valvoline co ci pisaÅ‚em, Tez sÅ‚yszaÅ‚em że atf pomaga ale kosi skrzynie wiÄ™c ja wole nie ryzykować |
A co może się stać jak zaleje tego ATF'a?? Mogą się porobić wycieki?? A i jeszcze jedno: jaki jest dostęp do wlewu? Pewnie trzeba jakiejś strzykawki używać do nalewania??
frantic - 2007-12-02, 11:53
nie wiem co sie może stać, wlej to zobaczysz a co do dostępu to zaopatrz się w rurkę gumowa ok 0.5 metra, ja rurke wsadzam do wlewu w skrzyni, a drugi koniec mam przy akumulatorze pod maską i sobie grawitacyjnie spływa oliwa
Grucha Jr - 2007-12-02, 12:29
| frantic napisa³/a: | | nie wiem co sie może stać, wlej to zobaczysz a co do dostÄ™pu to zaopatrz siÄ™ w rurkÄ™ gumowa ok 0.5 metra, ja rurke wsadzam do wlewu w skrzyni, a drugi koniec mam przy akumulatorze pod maskÄ… i sobie grawitacyjnie spÅ‚ywa oliwa |
Dobry patent z tą rurką To teraz mam prośbę do tych co już zalali ATF'a do manuala niech się nie kryją i podzielą się swoimi doświadczeniami
Artur C. - 2007-12-02, 13:50
Chłopaki - ostrożnie z tym ATF .
Na skrzyniach jest mażnięte koło korka zdajesię wlewowego na zielono lub biało lub czarno lub jest czerwona naklejka ATF i od tego zależy co lejemy.
Odnośnie naklejki ATF to jest jasne dodać mogę ze w 324 TD napewno ATF.
Co do kolorów innych to było gdzieś na forum alr jeszcze poszukam w materiałach i napiszę.
Ogólnie mówiąc sprawa jest podobna jak w automatach.
brain69 - usunięty - 2007-12-02, 13:59
najlepiej sobie zadzwonić do serwisu i zapytac, jak powiedzą atf to bym lał atf jak 80W90 to tez bym nie kombinował, wg mnie wiedzą najlepiej, do m20 lałem 80w90 i chodzi jak złoto, do m40 tak samo a do m30 jeszcze nie lałem nic, pewnie się szarpnę, ale z tego co pamiętam atf
Grucha Jr - 2007-12-02, 17:55
Z tego obrazka wynika że powinien być zalewany ATF:
Na tej stronie też jest napisane że ATF:
http://www.esatclear.ie/~...istechinfo.html
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-12-03, 20:07
| Artur C. napisa³/a: | | Na skrzyniach jest mażniÄ™te koÅ‚o korka zdajesiÄ™ wlewowego na zielono lub biaÅ‚o lub czarno lub jest czerwona naklejka ATF i od tego zależy co lejemy. |
mi wiadomo że była jakaś przywieszka w którymś z tych kolorów, ale przecież z biegiem lat moża ją zgubić, zresztą sam niewiem. W przypadku mojej skrzyni nie było nic.
| brain69 napisa³/a: | | najlepiej sobie zadzwonić do serwisu i zapytac, jak powiedzÄ… atf to bym laÅ‚ atf | ja nie dzwoniÅ‚em a sam zajechaÅ‚em i powiedzieli mi po wstukaniu nr nadwozia że powinna byc jkaÅ› przywieszka i po nr nie sÄ… w stanie stwierdzić oc tam lać.
| brain69 napisa³/a: | | do m20 laÅ‚em 80w90 i chodzi jak zÅ‚oto | ja zalaÅ‚em 80w/90 z MiDLANDA i przez pierwsze 1-2 km jazdy byÅ‚y problemy z wrzyceniem 2 biegu, po zmainie na valvoline, biegi wchodzÄ… o wiele lżej z tym jak jest zimny 2 wchodzi wyraźnie ciężej, ale wchodzi.
Grucha Jr - 2007-12-04, 09:20
| ANDRZEJ-BIELAK napisa³/a: | | 1-2 km jazdy byÅ‚y problemy z wrzyceniem 2 biegu, po zmainie na valvoline, biegi wchodzÄ… o wiele lżej z tym jak jest zimny 2 wchodzi wyraźnie ciężej, ale wchodzi |
Mam dokładnie taki sam problem! Ja jeszcze nie zmieniałem oleju i się zastanawiam czy po zalaniu ATF'a będzie lepiej??
|
|