| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Pękająca dźwigienka w M20...
LUKAS - 2004-08-10, 16:52 Temat postu: Pękająca dźwigienka w M20... Wadą motorów M20 są ich wrażliwe na przegrzanie głowice i bloki, które potrafia pękać, gdy się mocno przegrzeją. Obawiam się że możemy dodać kolejną wadę tego motoru.
Otóż chodzi mi o pękającą dźwigienkę zaworową. Po kupnie betki pękła mi dźwigienka wydechowa pierwszego cylindra. Rozrząd miałem dobrze ustawiony, a motorek ne pewno nie był katowany.
Uznałem to za zwykłe zmęczenie materiału.
Niestety, ostatnio Smasher miał identyczną sytuację. Pękłą mu dokładnie taka sama dźwigienka co mnie. Pęknięcie jest nawet w tym samym miejscu...
StÄ…d moje pytanie.
Czy ktoś miał jeszcze doczynienia z tego typu awarią
Sprawa jest co najmniej dziwna, ponieważ dotyczy dwuch różnych silników o różnej pojemności, ALE w gruncie rzeczy to te same motory M20. Interesuje mnie porpostu czy to były dwa odosobnione przypadki, czy ktoś również się z tym spotkał
KWKPiotr - 2004-08-10, 19:20
Miałem 2 razy
raz na 6 i raz na 5
w niewielkim odstępie czasu - wystąpiło zaraz po wymianie paska i pokręceniu wysoko silnika.
- zdjołem - ustawiłem ponownie + dokładnie luz zaworów - teraz problem nie występuje.
M20b27
Pozdro.
LUKAS - 2004-08-10, 22:46
Piotrze, jak ustawiłeś luz na zaworach
KWKPiotr - 2004-08-11, 05:43
0,25 na zimnym sÄ…dze ze nie powinno sie ciasniej.
W ecie mogło nastąpic zjawisko odklejania tam sprężyny są bardzo miekie .
Jednak sądze ze główną przyczyną było minimalne przefazowanie wałka poprzez niestaranny montaz paska (kolejnosc zakładania i napinania)
W sumie to pękanie dzwigienek może jest zabezpieczeniem przed skrzywieniem zaworów ?
ScOOti - 2004-08-11, 08:39
ja tez mialem peknieta dziwgenke zaworowa na 3 cyl. wydechowa.
LUKAS - 2004-08-11, 08:50
Z tego co napisałeś Piotrek o luzach zaworowych, to przypomniałem sobie że jak mnie pękłą dźwigienka i już po wymianie jej na nową regulowałem sobie luz na wszystkich zaworach, to okazało się że te luzy były poporstu tragiczne, jedne zawory były za ścisło inne za luźno, PARANOJA Dlatego podejrzewam że winę za pękające dźwigienki ponoszą źle wyregulowane luzy zaworowe. Ponieważ od kąd wyregulowałem u siebie te luzy, to wszysko jest ok. Dodam że winę za tak tragiczny stan regulacji moich luzów zaworowych ponosi mechanik poprzedniego właściciela, ponieważ mnie dźwiegienka pękła na trzeci dzień od kupna betki
Miki - 2004-08-11, 08:55
a wracajac do regulcji zaworów to w końcu jak robimy to gdy zaczynają stukać czy może tak jak mówił mi mechanior najlepiej w starych <i nie tylko> betkach co 5000km ? koszt przeciez nieduzu max50zeta
sarna1 - 2004-08-11, 09:03
ja reguluje co 20 tys tak jak ksiazka nakazuje i faktycznie po tym przebiegu zaczynaja troche halasowac.
ScOOti - 2004-08-11, 09:03
ja mam 0.20 na wszystkich i jest gites. Ladnie sobie mruczy silniczek. Jak wczesniej nie mialem wyregolowanych to chodzil jak diesel i wtedy pekla dzwigenka.
Teraz staram sie regulowac miejwiecej co 4-6 tys. jak mam czas
slawo - 2004-08-11, 12:01
Scooti a nie powinno byc 0.25? Ja ma 0.25 ustawione
ScOOti - 2004-08-11, 21:42
coz ja mam 0.20 i jest gites silnik zaje*** chodzi
Rafał - 2004-08-16, 04:39
siema panowie wlasnie przycagnalem (na lawecie) 320 z 90r,pod deklem stukalo pukało.
okazalo sie ze dzwigienka na 1 sie ułamala,i co najdziwniejsze nie moge ulamanego kawalka znalezc!!!!!!!!! czy mogl wpasc do miski??????????? a moze jakis hainrich ją wyciagnal
ScOOti - 2004-08-16, 07:46
hmm wiec tak zalezy jaki byl ten kawalek dzwigenki. Byc moze jesli jest malutki lub rozsypal sie na pare czesci mogl przeleciec przez kanaly olejowe do miski olejowej.
Lub niemiec wyciagnal go. Moze byc to i to.
Ja bym sprawdzil miske olejowa czy nie lezy cos tam sobie wniej. (nie zaszkodzi tez oczyscic z osadu po brudnym oleju) Umnie byl tam cholerny mol po oleju.
BOR - 2004-08-18, 21:23
Mnie tez pekla dzwigienka w M20B25. Na 2cyl. ssacy. Tak juz auto kupilem, ale podejrzewam, ze to od niewyregulowanych zaworow, bo jak po wymianie dzwigienki sie za nie wzialem, to wszystkie byly za luzne.
Go¶æ - 2004-08-20, 20:11 Temat postu: Re: PÄ™kajÄ…ca dźwigienka w M20... Czy ktoÅ› miaÅ‚ jeszcze doczynienia z tego typu awariÄ…
-Coś w tym chyba jest.Mojemu koledze pare dni temu też pękła w 323i.Z drugiej strony może to jest zwykłe zmęczenie materiału-te motory są już zabytkowe i z reguły dość ostro traktowane
-U mnie odpukać jeszcze nie pękają
SmasherE30 - 2004-08-20, 21:11
Wencell, jak kolega odkryje pokrywę zaworów to niech porusza dźwigienkami. Jeśi sa duże i nieregularne luzy to raczej TO jest powodem.
Go¶æ - 2004-08-20, 21:17
[quote="SmasherE30"]Wencell, jak kolega odkryje pokrywę zaworów to niech porusza dźwigienkami. Jeśi sa duże i nieregularne luzy to raczej TO jest powodem.
-Jest to kwestia niewłaściwych luzów zaworowych czy jak?
SmasherE30 - 2004-09-01, 23:53
Kwestią jest chyba rzeczywisty przebieg silnika, a raczej sposób jego eksploatacji oraz uzywany olej.
Po kolei te czynniki powodują szybsze zuzycie czubka krzywki wałka rozrządu, która się zaostrza:
http://www.motofan.net/up...eksmashera2.JPG
Co z kolei w połączeniu z twardymi sprężynami zaworowymi wyliczonymi optymalnie do krzywki powoduje SAMOFREZOWANIE i pofalowanie powierzchni (przylegającej do wałka) dźwigienki zaworowej. Przez to przenosi ona nagłe skoki i napręzenia, które przy prędkościach obrotowych wału daja drgania o wysokiej czstotliwości i w końcu zwigienka pod zmiennym obciazeniem pęka.
Rysunek przedstawia sposób w jaki wytarły się u mnie krzywki wydechowe na 1wszym i 3cim cylindrze (dziwne nie).
wałek kręci się w prawo to wydychane sa spaliny, zaraz potem wciągane świeże powietrze, zawory się zamykają, przerwa w pracy zaworów, kompresja wybuch otwiera się wydechowy itd... Czyli pierwsza od prawej jest krzywka WYDECHOWA, a to własnie WYDECHOWA dźwigienka mi pękła
Doszedłem do tego sam 8) Choć do pełni szczęścia mógłbymmiec większą wiedzę, to bym juz miał nawet lekarstwo, a tak to nie wiem, czy dźwigienki psuja wałek, czy na odwrót
Rafał - 2004-09-02, 01:35
wybebeszylem zawartosc glowicy........
wszystkie krzywki ssania PODFREZOWANE jedna ułamana,walek na 1 i 3 (ssanie) wyciety cos mi sie wydaje ze dzwigienki pekaja bo maja za duzy luz (pekla najgorsza) a co do wycierania sie cajego ustrojstwa to proponuje sprawdzic rurke doprowadzajaca olej nad wałek-w m40 mialem taka sytuacja ze walek w jednym miejscu byl bardzej wytarty-maly test za pomoca sprezarki i okazalo sie ze zatkany byl otworek w tej wlasnie rurce dokladnie nad ta krzywka
moze to nie zbieg okolicznosci !!!!!!!
ps dzieki za rade-miche zdejme
Pawel-e30 - 2004-09-02, 07:38
rafał ile cię kosztowały dzwigenki do M-40?
Rafał - 2004-09-02, 08:25
do m40 nie kupowalem,kupilem teraz do m20 po okolo 40 pln za sztuke (z rabatem) ale nie orginaly-w fusie orginaly sa po 80 pln
LUKAS - 2004-09-02, 09:12
Ja kupowałem oryginał w IC po około 85zł.
Rafał - 2004-09-02, 09:37
mowimy o m20 czy o m40?
LUKAS - 2004-09-02, 09:42
M20
loko - 2004-09-02, 10:53
pękanie dźwigienek jest prawie zawsze spowodowane niewłaściwą regulacją luzu zaworowego i/lub starym olejem bądź durną i bezmyślną eksploatacją silnika... u mnie jest przejechane ponad 300tys i nie ma śladu frezowania na krzywkach wałka czy na stopkach dźwigienek. luz mam na 0.20 i scooti też tak ma bo mu tak powiedziałem... jak ktoś choć trochę się zna na zasadzie działania silnika spalinowego to będzie wiedział dlaczego tak mamy... wystarczy trochę pomyśleć...
co do pękania to lepiej żeby pękła dźwigienka niż miałby się zawór uszkodzić...
ktoś napisał że regulacja zaworów 50zł? przyjedź tutaj to ci to zrobię za 30
--==maly==-- - 2005-08-14, 15:36
No to teraz i ja moge się dopisać do tego grona. Czyli jak polecacie ustawić luzy na 0,2 czy 0,25?
LUKAS - 2005-08-14, 15:50
Ja zawsze ustawiam 0,25 na dolot i wydech na zimnym. Ale na tyle ścisło żeby po wyjeciu szczelinomierza nie móc go spowrotem włozyć... (kiedyś radził tak Loko i to działa )
Artur C. - 2005-08-14, 16:21
M20 B20/25/27 luz 0,25 mm a po 09/1984 luz 0,2 mm.
LUKAS - 2005-08-14, 16:23
| Artur C. napisa³/a: | | M20 B20/25/27 luz 0,25 mm a po 09/1984 luz 0,2 mm. |
Przecież B25 i B27 były po `85... ?
W książce jest napisane 0,25 dla B20, B25, B27 tak mam ustawione i chodzi dobrze.
Artur C. - 2005-08-14, 16:27
Takie dane mam w tabelach ściągniętych ze stronki o BMW jeśli są błędne to przepraszam i zaraz będę kreślił.Zerknę do TIS.
Artur C. - 2005-08-14, 16:29
W limuzynie 2,5 było od 1983r a 2,7 od 1984r.
LUKAS - 2005-08-14, 16:34
Oj niewydaje mi się żeby te dane były prawdziwe, uważam ze są błędne.
325i zastapiło 323i, własnie w roku `85...
Artur C. - 2005-08-14, 16:37
Właśnie to sprawdzilem wTIS-ie (poprzedni mój post).
LUKAS - 2005-08-14, 17:05
W dalszym ciÄ…gu w to nie wierzÄ™.
Z ETK wynika że 325i w Coupe jak i sedanie było produkowane od marca 1985 roku, a Eta o stycznia `85.
Poza tym nigdy nie spotkałem się z 325i wyprodukowanym przed `85 rokiem...
--==maly==-- - 2005-08-14, 17:41
Loko jak możesz napisz swoje zdanie jak to ustawić bo widze,że jesteś zwolennikiem 0,2 dlaczego?
LUKAS - 2005-08-14, 17:59
| --==maly==-- napisa³/a: | | Loko jak możesz napisz swoje zdanie jak to ustawić bo widze,że jesteÅ› zwolennikiem 0,2 dlaczego? |
Wydaj mi się że Loko tak ustawia zawory żeby więcej powietrza mogło wpaśc do komory spalania. Jesli jeździsz na benie jest w miare ok, ale jeśli na gazie, to może przyspiesyc wypalanie sie gniazd zaworowych, czy nawet ewentualne strzały....
drencrom - 2005-08-14, 18:50
pekanie dzwigienek spowodowane jest niwlasciwym ustawieniem luzow i niewlasciwa eksploatacja. co do szczelinek nie schodzil bym ponizej 0,25. w bmw niederlassung w hanowerze wlasnie wczoraj zasiegalem informacji na ten temat (wsadzilem sobie m20 zamiast tego trupa czterocylindrowego). jezeli pojechalbym z moim do bmw ustawiliby na 0,30. wedlog ich mechanikow 0,25 to prawidlowa wartosc dla wysokosprezajacych m20 bez katalizatora. wszystkie z katem powinny chodzic na 0,30.
--==maly==-- - 2005-08-14, 19:01
To już sam nie wiem jak to ustawić. Ale skoro Lukas mówisz,że 0,2 będzie więcej powietrza to faktycznie przy gazie kiepski pomysł ale teraz czy ustawić 0,25 czy 0,3?
Artur C. - 2005-08-14, 20:57
Praktyka mechaników serwisu jest bardzo ważna jak ich spostrzeżenia ale...
No i wkońcu na czym polegać ? Na katalogu części (ETK)czy na Informacji technicznej(TIS).
LUKAS - 2005-08-14, 23:15
Drencrom napisał że 0,25 jest dla motorów bez kata, JA NIE MAM KATA FABRYCZNIE, dlatego mam 0,25... może ustaw sobie 0,30 jak bedzie za głosno to zejdziesz na 0,25 taka regulacja to max 20-30 minut roboty, wiec zaden problem...
--==maly==-- - 2005-08-15, 00:00
A co się może stać jak ustawie na 0,25 a będzie zbyt ciasno?
Artur C. - 2005-08-15, 08:58
Będziesz słyszał zaraz po odpaleniu że silnik nierówno pracuje.
MARAS - 2005-08-15, 12:04
Według mnie najrozsądniejszym i najbardziej optymalnym ustawieniem jest 0,25 dla m20 ustawiałem tak szwagrowi i kumplowi, podobnie miał Bruner ustawione po wymianie wałka u Swiątka i chodziło dobrze Ustawiłem kiedyś na próbę katalogowo czyli 0,25 ssące i 0,30 wydechowe było słychać jak cykają zmiejszyłem do 0,25 czyli tak jak ssące i ok. chodzi.
Co do wypowiedzi Loko Hmm zgodzę się ale Loko jeździ TYLKO NA PB i jego silnik nie chodzi anie nie kręci się jak seryjny silnik nie wierzę że nie ma on przeróbek... ale nie o to chodzi jak każdy pewnie ustawiając zauważył luzy na ciepłym silniku się zwiększają chociaż logika podpowiadała by że się zmiejszą na gorącym silniku jednak nie jest tak sparawdziłęm to kiedyś przypadkowo mając poloneza i ustawiałem zawory z braku czasu na ciepłym silniku później w rekinie tezto samo zjawisko było...i w m20 na zimnym silniku ustawiłem 0,25 dla wszystkich zaworów jazda próbna rozgrzanie silnika zgasiłęm zdjąłem dekiel (cieżka sprawa by się nie poparzyć i... luzy na ssących były większe od 0,25 ale z trudem wciskałem 0,30 a na wydechowych bez oporu wchodził pasek 0,30... zastanowio mnie to już kiedyś przy polonezie ....dlaczego? bład pomiaru?, regulacji? poczekałem aż ostygł silnik i zmierzyłem na drugi dzień na wszystkich 0,25 wchodził z trudem a 0,30 za cholerę nie dało się wcisnąć... czyli norma wszystkie elementy silniak ulegają zmianom kształtu wraz ze wzrostem temperatury nie tylko zawory widocznie nie ma to wpływu i podejrzewam że spokojnie można ustawiać 0,20 na ssących i 0,25 na wydechowych bo i tak po nagrzaniu osiągna o kilka setek większe rozmiary luzów
jednak ustawiam 0,25 dla wszystkich jakieś wewnętrzne przekonanie że tak jest najlepiej
może ktoś ma jakieś inne spostrzeżenia opinie chętnie usłyszę
Artur C. - 2005-08-15, 12:25
No niestety luzy się zwiększają bo tak to jest skonstruowane w górnozaworowcach -odwrotnie było w dolnozaworowcach na zimno było luźno a potem sie zacieśniało- Luz na zimno powinien zapewniać równomierną przacę silnika.Na przacę rozrządu wpływa duża liczba czynników konstrukcyjnych począwszy od masy elementów po ich prędkości poruszania ,wartości przyspieszeń i skłonność do powstawania drgań skrętnych w układzie korbowym.Opasłe tomy są napisane na ten temat. Ja mam też ustawione 0,25 na ssaniu i wydechu ,próbowałem 0,2 na ssaniu ale zrezygniwałem bo silnik kulał na zimno.
drencrom - 2005-08-18, 19:20
a tak wogole, jak ustawiacie???? mam na mysli technike ustawiania. na e30.de zalecaja ustawiac tak, aby moc jeszcze wsunac nastepny blacik. np jak ustawiamy 0,25 powinien jeszcze wejsc 0,30 z pewnym trudem ale bez zbytecznej przemocy bo wtedy wejdzie ci kazdy blacik, wentyl bez problemu moze usunac sie do dolu. ja tak ustawilem ale mam wrazenie, ze jest za luzno. dzisiaj jeszcze raz sprawdzilem. 0,25 wchodzi relatywnie lekko ale czuc wyraznie ze dotyka z obu stron. 0,30 da sie jeszcze wprowadzic ale trzeba uzyc juz pewnej sily.
jak ustawiacie wy lub wasi mechanicy????
pozdrawiam serdecznie
Artur C. - 2005-08-18, 19:57
Powiedzmy że ustawiamy na 0,25 to ma on wchodzić z lekkim oporem a 0,3 ma nie wchodzić .Tą metodą co opisujesz ustawiłes na 0,3.
drencrom - 2005-08-18, 20:22
wlasnie tego sie obawiam. zawory klikaja dosc wyraznie wiec ustawie sobie jutro na mniej. jeszcze jedno: jezeli glowica jest w dobrym stanie, powinno dac sie ustawic tak zeby nie slyszec nic wiecej? u mnie wentyle sa teraz wyraznie slyszalne od jakichs 2500 u/min. ponizej nie. mam tez wrazenie, ze silnik nie pracuje tak spokojnie i delikatnie jak wlasciwie powinien dobry m20b20...
Artur C. - 2005-08-18, 20:39
Na wolnych mocniej słychać wtryski niż zawory (przynajmniej u mnie słychać wyraźne metaliczne cykanie) a po regulacji napewno ubędzie chałasu powyżej 2500 rpm.
andrew21 - 2005-08-18, 20:57
witam ja ustawiłem na 0,25 i motor jakby kuleje tzn.słychać z wydechu takie parskanie,zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku.
Artur C. - 2005-08-18, 21:06
Jak przytkniesz rękę do rury wydechowej to podsysa czy odpycha dłoń? W przypadku podsysania -wypadanie zapłonu, a jak odpychanie -niedomykanie zaworu ( za ciasno ustawione).
drencrom - 2005-08-18, 21:41
| Artur C. napisa³/a: | | Jak przytkniesz rÄ™kÄ™ do rury wydechowej to podsysa czy odpycha dÅ‚oÅ„? W przypadku podsysania -wypadanie zapÅ‚onu, a jak odpychanie -niedomykanie zaworu ( za ciasno ustawione). |
co dokladnie znaczy "wypadanie zaplonu"? co dzieje sie jezeli wszystko jest w porzadku?
drencrom - 2005-08-18, 21:44
| Artur C. napisa³/a: | | Na wolnych mocniej sÅ‚ychać wtryski niż zawory (przynajmniej u mnie sÅ‚ychać wyraźne metaliczne cykanie) a po regulacji napewno ubÄ™dzie chaÅ‚asu powyżej 2500 rpm. |
a czy mozna uciszyc jakos wtryski???? sa specjalne srodki do czyszczenia systemow wtryskowych. wlasciwie to tylko nafta... moze pomoc????
dzieki z gory
Artur C. - 2005-08-18, 21:49
Wypadanie zapłonów to brak zapłonu a wtryski im starsze tym głośniejsze- iglica wtrysku podczas otwierania się uderza o dno otworu w którym sie porusza przawdopodobnie kiedyś tam był jakiś plastik który amortyzował iglicę ale z czasem się wytarł i poleciał z paliwem.Co do środków wyciszającyhc to niewiem czy są a dostępne raczej tylko czyszczą.
drencrom - 2005-08-18, 22:00
a jak jest z tym zatykaniem wydechu jak jest normalnie????
Artur C. - 2005-08-18, 22:03
Powinno być czuć równe pulsacje .
LUKAS - 2005-08-19, 00:16
Ja ustawiam zawory tak ze plytke 0,25 ciezko jest mi wyjac, a pozniej jej wlozyc juz niemoge, chyba ze uzyje bardzo duzej sily. Natomiast 0,20 wchodzi bez najmniejszego problemu.
andrew21 - 2005-08-19, 08:04
| Artur C. napisa³/a: | | Jak przytkniesz rÄ™kÄ™ do rury wydechowej to podsysa czy odpycha dÅ‚oÅ„? W przypadku podsysania -wypadanie zapÅ‚onu, a jak odpychanie -niedomykanie zaworu ( za ciasno ustawione). |
to już nie wiem co mam zrobić może ustawie na 0,30
odpycha ręke
drencrom - 2005-08-19, 10:33
jezeli piszesz ze ustawiles na 0,25 to nie powinno byc za ciasno. pytanie tylko - jak ustawiales???? podobno nie mozna sciskac bletki za mocno. ja ustawiam tylko za pomoca palca. niektorzy dosciskaja ekscenter wprowadzajac w niego np pasujacy gwozdz badztez kluczyk szesciokatny inbus.
wszystko wskazuje na to, ze ustawilem za luzno wiec ustawie sobie teraz jeszcze raz i bede dociskal nieco mocniej.
caly czas probuje dodzwonic sie do bmw ale jakos sa zajeci. zapytam sie szefa warsztatu, jak oni to robia i w jaki sposob uwzgledniaja zuzycie glowki wentyli przy ustawianiu w zaleznosci od przebiegu..
wyniki spostuje oczywiscie tutaj...
drencrom - 2005-08-19, 10:53
dodzwonilem sie.
powiedzial tak: ustawiac na 0,25. silniki z katem MOGA ale nie MUSZA chodzic lepiej na 0,30. w czasie ustawiania bletka na ktora ustawiamy powinna przechodzic relatywnie lekko z pewnym oporem ale nastepna (0,05 mm wiecej) nie powinna dac sie juz wprowadzic.
co do zuzycia glowek wentyli to nie jest to zjawiskiem powszechnym i nie jest uwzgledniane przy ustawianiu przez mechanikow bmw.
serwis do ktorego dzwonilem (bmw niederlassung hannover) jest najwiekszym dealerem i warsztatem bmw w polnocnych niemczech wiec powinni wiedziec co mowia.
pozdrawiam serdecznie
LUKAS - 2005-08-19, 11:04
Dzięki drencorm za informacje, będą przydatne przy kolejnej regulacji
nokerman - 2005-08-19, 11:43
| drencrom napisa³/a: | dodzwonilem sie.
powiedzial tak: ustawiac na 0,25. silniki z katem MOGA ale nie MUSZA chodzic lepiej na 0,30. |
dotyczy to zarówno ssania jak i wydechu??
drencrom - 2005-08-19, 12:13
tak. obydwie strony tak samo.
drencrom - 2005-08-20, 00:43
nie chce was dezorietowac ale wyczytalem na e30.de motorenforum ( http://f23.parsimony.net/forum52632/ ) ze podobno najlepiej chodzi jezeli mowimy o mocy i ciagu jezeli ustawimy 0,35 na ssaniu i 0,30 na wydechu. wentyle beda troche glosniejsze ale poprawa odejscia jest odczuwalna. moge to potwierdzic. w moim wentyle byly ustawiona na wiecej niz 0,30 i ciagnol lepiej niz teraz na luznych 0,25. poprawa mocy i momentu obrotowego bazuje na tzw SWING BOOST EFFECT ktory jest wykorzystywany przy produkcji walkow sportowych firmy SCHRICK. dzieki specjalnej formie krzywek wentyle sa przyspieszane szybciej niz przez normalny walek co poprawia napelnienie cylindrow mieszanka. podobny efekt osiagamy przez luzne ustawienie wentyli. wentyl jest przyspieszany szybciej niz na standardowym ustawieniu. polecam na ten temat nastepujacy dokument:
http://www.greenspeed.be/...%202005%20D.pdf
tutaj te efekty sa opisane dosc zrozumiale. dokument orginalny firmy SCHRICK.
ja w kazdym razie ustawie sobie znowu troche luzniej. zobacze czy da sie wytrzymac kulise dzwiekowa rozrzadu. prawdopodobnie nie ma jakiegos non plus ultra. kazdy powinien ustawic tak jak mu sie najlepiej podoba w ramach rozsadku czyli nie mniej niz 0,25 i nie wiecej niz 0,35.
pozdrawiam
|
|