BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - elektryka szybra

urbi - 2006-02-24, 12:33
Temat postu: elektryka szybra
witam ! wiecie moze czy pasuje do szyberdachu w e30 silnik z szyberdachu z e32 ?
Vindevil - 2006-02-24, 14:59

Sam silnik powinien pasować, ale cała reszta nie.
urbi - 2006-02-24, 15:18

cala reszta tzn co ?

powiedzmy ze mam taki silnik - co mi jeszcze do niego trzeba (skad wziac wiazke ? ) zeby to wszystko kosilo ?

slawo - 2006-02-24, 20:25

wiazka, przekaznik, silnik,przycisk no i albo rzniesz blache bo niewejdzie Ci silniczek w ta od zwyklego mauala, albo blacha od elektrycznego szybera
Vindevil - 2006-02-25, 14:55

Są inne mocowanie , inne prowadnice i inny rozmiar samego dachu. Jak pytałeś sam (tylko) silnik pasuje.
urbi - 2006-02-27, 23:41

mam SAM silnik od e32 - da sie go wlozyc do e30 ?
slawo - co tam trzeba ciac ?? prosil bym jasniej

slawo - 2006-02-28, 13:24

blache ktora trzyma zwykla korbe, niema tam miejsca na silniczek, trzeba ja wyciac aby sie zmiescil
urbi - 2007-08-04, 21:27

witam odgrzeje kotleta
montowal ktos oryginalny silniczek od e30 zamiast korby ? mam silnik + przekaznik + cala wiazka z przyciskiem - jak to zamontowac ? czy z takim silniczkiem tez musze cos ciac ?

slawo - 2007-08-04, 21:29

muisz ciac blache bo silniczek inaczej nie pasuje
urbi - 2007-08-04, 21:45

i sa tam jakies miejsca na sruby do ktorych musze to przykrecic ? czy jakas totalna rzezbe trzeba robic ?

ty slawo kumasz tam po niemiecku wez wniknij moze jest na e30.de jakas instrukcja :)

jeszcze mam pytanie dot zdejmowania korbki -

http://www.behindmatrix.c...el_ausbauen.jpg

czy po odkreceniu tych 2 srubek powinien ten

http://www.behindmatrix.c...unterfaellt.jpg

mechanizm jakos zejsc ? nie ma tam jakis zawleczek ani nic ?

----------

ok znalazlem jeszcz cos takiego :

http://www.behindmatrix.c...0005/f00005.htm

czy bez tej jakiejs takiej DUZEJ blachy z tymi dziwnymi pretami na boki dam rade to zalozyc ?

Grzesiek - 2007-08-04, 22:38

ja znalazlem roznice pomiedzy blachami z tego co pamietam to wystarczy przelozyc blache silniczek i podpiac to do wiazki (ja patrzylem w moim ostatnim ISie i byla juz wiazka doprowadzona do dachu) wiec mysle ze to kwestia kilku godzin i pamietaj zeby dobrze ustawic silniczek wzgledem polozenia szybra bo pozniej bedziesz otwieral dach na 3 razy
robertbmw - 2007-08-05, 00:46

Cytat:
ok znalazlem jeszcz cos takiego :

http://www.behindmatrix.c...0005/f00005.htm

czy bez tej jakiejs takiej DUZEJ blachy z tymi dziwnymi pretami na boki dam rade to zalozyc ?

Niestety nie!
To włłaśnie ta blacha jest głównym problemem w zamontowaniu silniczka elektrycznego....o ile dobrze pamiętam rozstaw śrubek jest inny przy silniczku elektrycznym, a inny przy korbce. Dawno to robiłem i już dokładnie nie pamiętam, czy coś jeszcze. Przypominam sobie jednak, że chyba przerabiałem w niej otwór i dorzucałem indywidualną nakrętkę/i by śrubka/i trzymały.
Gwałć użytkownika Hartge to może wypłodzi coś ze swojej głowy :wink:

urbi - 2007-08-05, 02:03

ale jest to wykonalne bez darcia polowy dachu i dokupywania czesci ktorych dokupic sie nie da (czytaj wlasnie ta blacha) - kumpel ma u siebie takie cos orygonalnie zamontowane - na wzor sadze ze moze jakos sie uda to zlozyc

Hartge - mogl bys napisac cos na ten temat ? nie wierze ze tak malo ludzi robilo sobie takie bajery jak elektryczny szyber

robertbmw - 2007-08-05, 02:11

Jest do wykonania. bo to robiłem i też mi się nie uśmiechało ściągać szybra. Szczegółów jednak nie pamiętam.....za dużo w późniejszym czasie na oczy widziałem, żeby teraz przytoczyć myśli.
Najbardziej zapamiętałem z tego wszystkiego czujniki które kleiłem do mechanizmu, aby zrobić automatyczne domykanie :wink:

urbi - 2007-08-05, 03:22

ej piles cos teraz bo w sumie napisales duzo ale w zasadzit to nic ciekawego :P musze sciagac pokrywe szybra ? trzeba drzec podsufitke czy wystarczy jak sciagne to czarne dziadostwo w ktorym sa sloneczniki ? linki czy jakies druty czy cos nadaja sie z tego co sa ? czy oprocz tego zestawu ktory mam potrzebuje cos wiecej zeby to sprawnie dzialalo ?