BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - CZy to takie same silniki?

MOREN - 2006-02-19, 11:47
Temat postu: CZy to takie same silniki?
Witam
Czy BMW E39 528 96r ma taki sam silnik jak BMW E36 328 96r ?? ?
Chciałem kupić właśnie E39 z takim silnikiem bo wczesniej jezdziłem 328 i poprostu chciałem mieć takie samo przyspieszenie i taką samą moc tylko zeby to wszystko było w piątce, czy tak właśnie jest? Boje się ze mimo takiego samego silnika Auto jednak już nie bedzie tak przyspieszało jak 328, i ze bedzie dużo bardziej ocięzałe przy ruszaniu....

Arczi e30 - 2006-02-19, 15:04

cóż za pytanie oczywiscie ze to takie same silniki ... i oczywiste jest że auto nie bedzie juz tak samo zrywne jak 3-jka...roznice nie powinny być duże podejrzewam bez patrzenia w dane ze okolo 1s....ale napewno silnik z 5-tki nie jest dodatkowo wzmacniany
Łukasz - 2006-02-19, 15:34

528 przyśpiesza w 7.4 s do paki (328- 7.1), jeździłem takim i gania jak wściekły, ma też większą prędkośc max. Ogólnie super fura.
MOREN - 2006-02-20, 01:47

czyli mowisz Łukasz że jak byś dysponował kwotą, to wolałbyś kupić 528 niż zwinniejszej 328 ? Mam cholerny dylemat bo zawsze do tej pory chorowałem na 328 i taką miałem kupić w full opcji z 96r ale wsumie dysponuje kwota za która mogłbym kupić zaj.. 528 w skorach i w niektorych ofertach nawet z TV. Jeździłem taką trójką o jakiej zawsze myslałem i wręcz zakochałem się w tym jak to autko potrafi przyśpieszać, natomiast w piątce nigdy nawet nie siedziałem i dlatego się boję gorszych osiągow, ze poprostu już nie bedzie taka zrywna jak owa trojka...
duchPW - 2006-02-20, 02:14

no raczej nie będzie - jeśli chcesz 5 z osiągami, to są wieksze silniki
ja wolałbym coupe, ale to zależy, co komu pasuje - pooglądaj 5-ki, przejedź sie jakąś i będziesz już wiedział - na pewno np. na allegro sprzedaje ktoś z Twoich okolic - jak mu wyjaśnisz o co biega i nie zechce dać Ci jazdy próbnej, to znaczy, że ten egzemplarz nie jest dla Ciebie

... poza tym OT, więc przenoszę

Łukasz - 2006-02-20, 08:47

MOREN napisa/a:
czyli mowisz Łukasz że jak byś dysponował kwotą, to wolałbyś kupić 528 niż zwinniejszej 328 ? Mam cholerny dylemat bo zawsze do tej pory chorowałem na 328 i taką miałem kupić w full opcji z 96r ale wsumie dysponuje kwota za która mogłbym kupić zaj.. 528 w skorach i w niektorych ofertach nawet z TV. Jeździłem taką trójką o jakiej zawsze myslałem i wręcz zakochałem się w tym jak to autko potrafi przyśpieszać, natomiast w piątce nigdy nawet nie siedziałem i dlatego się boję gorszych osiągow, ze poprostu już nie bedzie taka zrywna jak owa trojka...

wierz mi, 528 dzięki innemu zestopniowaniu skrzyni i dyfrowi zapina jak wściekłe, naprawdę to niezłe auto, jak sam widzisz przyspieszenia do paki są minimalnie gorsze niz 328(0,3 sek), a powyżej setki 528 rozpędza sie lepiej i ma większą vmax. Motor ogólnie trwały, a częsci do niego są. Kuzyn nawet robił "prawie" remont silnika na włoskiej autostradzie :wink: , ale to było po 400tys przebiegu.
poza tym gdzie e36 do e39? Ja bym się nie zastanawiał - 2.8 to optymalny motor do 5tki. Jest i komfort i sport, a jak wsadzisz pannę do 5 tki to napewno będzie się jej bardziej podobało niż w 3ce. 8) Poza tym e39 ma piekne klasyczne kształty, a e36 to taka niewiadomo jaka przejściówka (ni pies ni wydra) - bez urazy. zawieszenie e39 jest także duużo lepsze niż e36(czytaj bardziej trwałe)

jeszcze dodam, że w rankingu TUV e39 jest na 18 miejscu, a e36 na 48 - to chyba coś znaczy :idea:
Powodzenia

Baur - 2006-02-20, 12:11

Wszystko ładnie piknie ale z zawieszeniami to jest akurat odwrotnie - dużo alu w e39 kontra polskie mega dziury... w e36 jest jeszcze stalowo. Serwis zawieszenia e39 jest dużo droższy - nie wymieniasz swożnia tylko aluminiowy wachacz..... Lżejsze zawieszenie = lżejszy portfel :wink:

Nie zmienia to faktu że e39 528 to cudne auto - śliczne i szybkie - chciałbym je mieć jako połączenie komfortu i sportu na codzień. A zwinność i szaleństwa ? e30.........