| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Tak wygląda oryginalna osłona miski olejowej BMW E30 !!!
BARABUS - 2006-02-13, 22:00 Temat postu: Tak wygląda oryginalna osłona miski olejowej BMW E30 !!! Ostatnio kręciłem się po giełdzie i moja uwagę przykuła pewne kombi E30, a mianowicie miała ciekawą osłonę miski olejowej. Przyjrzałem się jej bliżej i stwierdziłem że jest to oryginał. Gdzieś już wczesniej widziałem coś takiego, pewno na allegro ale koles dużo wołał za nią bo ponad 250 zł Z tego co widze to nie jest to rzadna filozofia, zwykłe wyprofilowane płaskowniki (w celu wzmocnienia) połączone w tylniej części w całość działają jak płozy, przy czym nie utrudniaja chłodzenia silnika.
Jeżeli się myle to mnie oświećcie Wkrótce zrobie to w moim garażu
Rysunek techniczny poniżej Jak zrobie to w garażu to pokaże
SmasherE30 - 2006-02-13, 22:10
zgadza sie to jest orginał
widnieje tez na stronce RealOEM (link w niezbędniku technicznym)
i tak jak mówisz nie pogarsza chłodzenia i żadna filozofia
nie miałes jej samej w ręku? nie wiesz ile to waży? jaki materiał (grubość profili wzdłużnych?)?
jaqub - 2006-02-13, 22:11
tak ale mi sie wydaje ze lepszym w sensie bezpieczniejszym dla miski jest gruby kawal blachy bo jak trafisz w kant tak czegos bardzo twardego to plaskowniki moga nie pomoc a po blasze jakos sie zeslizgnie poza tym trudniej odksztalcic wieksza plaszczyzne grubej blachy niz stosunkowo cienki i waski plaskownik... a chlodzenie? no coz u mnie (w e36) blacha jest jakies 1- 2 cm od miski i jakos tam sobie radzi...
spojrzcie na fotke te plaskowniki wygladaja bardzo cieniusko...
duchX - 2006-02-13, 22:36
dokladnie taki mam u siebie w cabrio o ile sie nie myle to wychodzilo w serii
BADYL - 2006-02-13, 22:39
To ja poprosze takie cos do E32 bo cos czuje ze moja miska niedlugo zakonczy swój żywot na warszawskich ulicach.
cypis0 - 2006-02-14, 00:44
nawet jak orginal to nie na polskie drogi:))) blaszysko 6mm mocowane w 4 punktach i spisz spokojnie to jednak moze sie pogjąc:))ale lepsze niz nic za niedlógo dolacze do hynixa moja wizje plyty ale pod M20 narazie brak czasu. ale bedzie szybko, tanio i pancernie (wentylacja tez dla czepialskich)
duchX - 2006-02-14, 07:21
fakt ze sie gnie bo ja pod swoja mam wlozona gume o grubosci 1cm zeby nie uderzalo w miske ale jak jezdze po krakowie to slysze trzy odglosy : silnik, muzyka, plyta moim zdaniem zdaje egzamina u mnie miedzy plyta a ziemia piesci sie nie da wcisanc
Baur - 2006-02-15, 10:10
A czemu nikt z Was nie zapyta o co ma sie zaprzeć te 5 krótszych wzdłużnych profili które na zdjęciu dotykają tylko do odłony przeciwbłotnej z tworzywa ? Ja zupelnie nie kumam 0 myślałem że oryginal jest bardziej zmyślny.
BARABUS - 2006-02-15, 10:13
FAKT, mnie tez to troche zastanawia
KUKI - 2006-02-15, 11:25
te krótsze nie zapieraja sie o nic bo są po srodku łapane do tych "głównych" i tak nie uderzysz przodem bo te płozy są zadarte do góry a przyciera sie juz tym miejscem gdzie są one połączone (czerwona linia ) i tam tez miska sie zaczyna
Baur - 2006-02-15, 11:55
Właśnie tego mi w tej konstrukcji brakowało ! Teraz to ma ręce i nogi. Robię teraz osłone do siebie - poszedłem jeszcze inną drogą - nie jedna gruba ciężka płyta (na duralu mnie nie stać ), i nie sanki, szyny itp - za to mix jednego z drugim - czyli blacha stalowa 3-4mm z bardzo dużą ilością otworów, wzmocniona trzema wzdłużnymi prętami o przekroju kwadrat 10 mm.
BARABUS - 2006-02-15, 12:06
ej ludziska, nie róbcie takich pancernych blach bo ile to bedzie ważyć
cypis0 - 2006-02-15, 15:10
hehehe 20kg mysle ze to zalezy ile ma sie kuniów )))bedzie trzeba nowu grzebnac aby wyrównac stosunek masy do mocy:)))) sory za ot ale ogulnie pomysl dobry ,polonez tez ma z takich plaskowników:)) ale mniej ciekawa to fakt
SmasherE30 - 2006-02-15, 16:34
poldolot ma 2 szyny ... bo ma wÄ…skÄ… miskÄ™
a beemce wystarczyłyby 3-4 takie
i punkt poruszony przez Xeona jest ważny, aby od strony miski założyć jakieś osłony gumowe na te płaskowniki aby przy mocniejszym uderzeniu miska się nie stłukła, a jedynie podparła
jaqub - 2006-02-15, 17:23
| barabus napisa³/a: | ej ludziska, nie róbcie takich pancernych blach bo ile to bedzie ważyć |
za to srodek ciezkosci przenosi sie nizej i jest lepsze prowadzenie
henry - 2006-02-15, 18:43 Temat postu: osłona ..Witam !! Moim zdaniem nie nalezy pakowac żadnego elementu "amortyzujacego" między miskę olejową a osłonę.Przy małych "przemieszczeniach" oslony względem miski może to spowodować niepotrzebne jej uszkodzenie przez nacisk , a jesli "wieksze" przemieszczenia nastąpia i oslona dotknie miski ......to za słabą osłone wykonano!!!.
Tez uważam ,że nie ma co robic "pancernych" oslon , mimo wszystko stawiałbym na duraluminium ze szrotów......aha i o chlodzenie raczej nie ma sie co martwic chyba ,że się startuje w wyscigach i w upale.......przynajmniej 325 seryjnie ma chlodnićę ....PZDR - henry
ogolny - 2006-02-15, 19:34
W mojej beci mam samoróbke z 3mm kajnerówki AL z otworami wentylacyjnymi na miskę.Narazie się sprawdza i mało waży!!
jaqub - 2006-02-15, 21:55
a co dadza dziury w oslonie (wentylacyjne) skoro miedzy oslona a miska jest jakas guma czy cos tam amortyzujacego?
SmasherE30 - 2006-02-16, 00:19
Hmm Henry, Jaqub ... nie chodzi mi o kawał plachty gumowej ale o punktowe gumowe elementy nie stykające sie z mską aprzytwierdzone np. do 3 środkowych szyn orginalnej oslony na wysokości miejsca ewentualnego styku z miską.
Z mojego punktu widzenia wystarczy nieduża prędkość żeby żadne zabezpieczenie nie dało rady.
Nie róbcie pancernych szyn bo jak nadziejecie się na coś przy 50km/h czy więcej to złamiecie sobie przegrodę silnika, a z kolej za miękka osłona zegnie sie i duża część siły pójdzie w miskę i własnie po to tutaj te gumy żeby twardy materiał nie udezał w twardy materiał, bo wtedy miska pęknie ... lepiej częściej wymieniać uszczelkę miski i poduszki sinika niz silnik
A co do chłodzenia to postój na światłach w upalny dzień to dla zasłoniętej miski będzie jak smażenie na patelni a nie kazdy ma chłodnicę
cypis0 - 2006-02-16, 01:12
http://www.realoem.com/bm...851&hg=51&fg=75
tak to wyglada dokladnie a cena koooosmiczna!!!
jaqub - 2006-02-16, 12:18
| SmasherE30 napisa³/a: | Hmm Henry, Jaqub ... nie chodzi mi o kawaÅ‚ plachty gumowej ale o punktowe gumowe elementy nie stykajÄ…ce sie z mskÄ… aprzytwierdzone np. do 3 Å›rodkowych szyn orginalnej oslony na wysokoÅ›ci miejsca ewentualnego styku z miskÄ….
Z mojego punktu widzenia wystarczy nieduża prędkość żeby żadne zabezpieczenie nie dało rady.
Nie róbcie pancernych szyn bo jak nadziejecie się na coś przy 50km/h czy więcej to złamiecie sobie przegrodę silnika, a z kolej za miękka osłona zegnie sie i duża część siły pójdzie w miskę i własnie po to tutaj te gumy żeby twardy materiał nie udezał w twardy materiał, bo wtedy miska pęknie ... lepiej częściej wymieniać uszczelkę miski i poduszki sinika niz silnik
A co do chłodzenia to postój na światłach w upalny dzień to dla zasłoniętej miski będzie jak smażenie na patelni a nie kazdy ma chłodnicę |
"pancerna blacha" nie ma zatrzymac np kamienia tylko kamien ma uderzyc w nia i sie zeslizgnac... mialem kiedys skode favorit po dziadku i miska byla metalowa... przy uderzeniu wginala sie ale nie pekala... jak uderzysz w alumiowa miske to na 100% peknie... przy "pancernej plycie" nie zlamiesz przegroty silnika od uderzania w plyte od spodu. jesli plyta jest z przodu wyprofilawana tak ze jest wyzej, (chodzi o to zeby po plycie uderzenie sie zeslizgnelo a nie zatrzymalo kamien)... a poza tym plyty nie montuje sie na grubych srubach (ja mam dospawane nakretki (4 szt) do auta a do tych nakretek srubkami blacha zamontowana. i wczesniej puszcza albo sruby albo nakretki... jak co jakis czas ogladam plyte ( przy wymianie oleju) to widac z przodu plyty mocniejsze zdarcie i smuzke za nim... co oznacza ze oslona sie sprawdza... mam nadzieje ze wszyscy zalapali o co mi chodzi a co do chlodzenia to stojac na swiatlach nie ma roznicy czy od miski do blachy jest 1.5 cm czy od miski do asfaltu 6cm bo i tak nie ma ruchu powietrza!!!
cypis0 - 2006-02-16, 12:35
a pytanie czy ktos z was interesuje sie troche sportami samochodowymi puchar PZM itp ogladal ktos z was np seja, 106 206 itp jak jest zrobiona plyta???kawal duralu przykrecony pod silnik!!!i zapewniam te auta nie stoja na swiatlach na skrzyzowaniu, nie maja chlodnicy oleju i jakos nie wystepuje problem taki jak przegrzewanie sie silnika:))) zgadam sie z przedmowca nie pancerna sroba 12 w klasie 12,9 bo w razie co to wyrwie sie wszystko a tak pusci sroba!! jak profesjonalne teamy tak robia to mysle ze to nie sa chlopaki garazowcy tylko ktos solidnie nad tym pomyslal:))
SmasherE30 - 2006-02-16, 12:43
sorki z tym postojem to się źle wyraziłęm, ogólnie chodziło mi o gęsty ruch i powolną jazdę
Co do zeslizgnięcia się to owszem tak jest ale przecierz sa przypadki takie jak napisałem, że nie wyhamujesz i wybijesz się wręcz z przeszkody, jeśli w takim przypadku osłona będzie zbyt twarda to tak jabyś oberwał podbródkowego od Lewisa ... złamie ci się szczęka
Meecowhy - 2006-02-16, 12:45
kurde zaczynam sie zastanawiac w m10 nie mialem problemu z miska a auto mialem nisko (rymuje) ale w m40 trzeba cos pokombinowac... mysle ze tez wymysle cos nowatroskiego .. jak narazie mysle o jakiejs delikatnej aczkolwiek wytrzymalej oslonie ....( hehe )
jaqub - 2006-02-16, 18:20
| SmasherE30 napisa³/a: | sorki z tym postojem to siÄ™ źle wyraziłęm, ogólnie chodziÅ‚o mi o gÄ™sty ruch i powolnÄ… jazdÄ™
Co do zeslizgnięcia się to owszem tak jest ale przecierz sa przypadki takie jak napisałem, że nie wyhamujesz i wybijesz się wręcz z przeszkody, jeśli w takim przypadku osłona będzie zbyt twarda to tak jabyś oberwał podbródkowego od Lewisa ... złamie ci się szczęka |
u mnie zeby zerwac ta blache to najpierw musialbym (idac po kolei) zerwac zderzak, chlodnice klime, chlodnice, maglownice a moze nawet i silnik
jak napisalem wczesniej przednia czesc tej plyty jest zawinieta do gory takze nie ma opcji jej zerwania zawsze sie cos zeslizgnie...
slawo - 2006-02-18, 22:26
ziggy - 2006-02-19, 07:55
tja ...
To fajne jest okrobnie, cos mi sie wydaje ze to ma dzialac troszku jak sprezyna. Po za tym uwzglednia chlodzienie. Dla Mnie HIT
Chopaki do rzeczy. Czy ktos z Was ma mozliwosc zrobienia takich przetloczen w plaskownikach ? Bo bez tego ta oslona nie ma racji bytu.
--
Pozdrawiam Ziggy
|
|