BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Kontrolka hamulców (sprzęgła) się świecie czasem...

KotSylwester - 2006-02-13, 11:10
Temat postu: Kontrolka hamulców (sprzęgła) się świecie czasem...
Witam,

Szukałem w szukajce po słowach kontrolka, świeci,płyn hamulcowy, ale nie znalazłem niestety, chociaż może źle szukałem....

A więc.

Autko stało w garażu od listopada, przepalane co ok 2 tyg. Wczoraj pojechaliśmy nim 150km do Sierpca.

Po drodze zaczęłą delikatnie jarzyć się kontrolka hamulców ( kółeczko a dookoła linia przerywana).

Przy nacislaniu hamulca mocno do podłogi (koniec hamowania) świeciła sie mocno.
Przy naciskaniu sprzęgła do końca też się świeciła mocno.

Zatrzyamłem się dolać płynu DOT 4 bo pamiętałem że kiedyś pocił mi się wysprzęglik niby, ale po myjni od dołu okazało się że suchy jest. "No ale niesmak pozostał".

Dolałem płynu (chyba był ciut poniżej kreski). podpompowałem świeciła się mocna jak pedał schodzil do podłogi (zarówno sprzęgło i hamulec).

Pojechaliśmy jeszcze 60km i się nie zaświeciła.

u blacharza przy naciskaniu na pedały - to samo. Świeciła się mocna jak pedał schodzil do podłogi (zarówno sprzęgło i hamulec).

Myślałem przez chwilę że to klocki, ale przecież też świeci się przy sprzęgle.

Jak myślicie to pompa hamulcowa? Czy coś innego?

Dodam że samochód u blacharza więc nie mam jak podejść do niego.

Pozdro

Bruner - 2006-02-13, 11:49
Temat postu: Re: Kontrolka hamulców (sprzęgła) się świecie czasem...
KotSylwester napisa³/a:
kontrolka hamulców ( kółeczko a dookoła linia przerywana)

To jest kontrolka zuzycia klockow, kontrolka poziomu plynu jest obok, z wykrzyknikiem w srodku. Wcisnij przycisk na korku od zbiorniczka to sie zaswieci. Tylko nie mam pojecia co ma z tym wspolnego sprzeglo :roll:

Vindevil - 2006-02-13, 11:52

U mnie jest to samo , ale bardziej sporadycznie. Więc jak się ociepli to czeka mnie luknięcie w instalację.
KotSylwester - 2006-02-13, 12:06

Hmmm, no to mam zagwózdke :)
cypis0 - 2006-02-13, 15:03

sa 2 opcje
1 poprosyu koncza sie klocki- ocen wizualnie odrazu bedzie wiadomo
2 mialem to ostatnio kabel od kontroli klockow sie zaczynal ukrecac i podczas jazdy , czy najechaniu na dziure , skrecaniu sie zapala -wyjscie ...przeszukac instalacje moze wizualnie znajdziesz pekniecie

ogólnie z poziomem plynu, pompom i reszta ukladu ta kontrolka nie ma nic wspulnego. podlaczona jest tylko do klockow i zapala sie w momeci przerwania obwodu kontroli klockow (mechaniczne uszkodzenie instalacji lub zjechanie czujnika klocka)

Goliat - 2006-02-13, 15:06

Mozesz byc spokojny :wink:
Mialem to samo zapalala sie i gasla, swiecila troszke lepiej troszke gozej a w koncu zaswiecila sie na stale. Tak jak pisal Bruner to jest kontrolka zuzycia klockow. Takie dziwy mialem jak zabraklo klockow z tylu.

jaqub - 2006-02-13, 15:41

ja odkad kupilem auto to sie swieci... klocki zmieniam, czujniki byly sprawdzone i ponoc sa OKa i wg. szpecjalistow gdzies na wiazce jest uszkodzenie ale ze regularnie serwisuje auto to olalem sprawe bo duzo zachodu.....
henry - 2006-02-13, 20:07
Temat postu: Kotrolka...
Witam !! ......Ja tylko w kwestii "formalnej" , w E-30 wspólny jest zbiorniczek płynu hamulcowego dla hamulców i sprzęgła...........PZDR - henry
cypis0 - 2006-02-13, 21:43

owszem zgadzam sie ale zeby ludzi nie wprowadzac w bład czerwona lampka z symbolem kulka i liniami przerywanymi na okolo sygnalizuje tylko i yłacznie zurzycie okladzin chamulcowych lub mechaniczne uszkodzenie tego obwodu!!z stanem płyny czy ewentualnymi uszkodzenimi sprzeglanie ma nic wspulnego!!
KotSylwester - 2006-02-14, 07:09

Myślę w takim razie że jak rozbebeszałem samochód w środku (zostala deska rozdzielcza i fotel kierowcy, który włożyłem ponownie) To pewnie przy wyciąganiu wykłądziny gdzieś pociągnąłęm jakąś wtyczkę i/lub ponieważ miałem dziurke średnicy 5cm w rogu podłogi przy progu a pogoda była jednak troche "wodnista" może coś zawilgotniało...

Ale hmm, czemu w takim razie się mocno świeci przywciśniętym pedale sprzęgła i hamulca?
Czyżby jakiś kabelek się wtedy po prostu naprężał?

Oki na razie nie zawracam wam d.. głowy, wróci autko będę się martwił;)
Myślałem że mam zbierać kaske na pompe;)

sybir - 2006-02-14, 19:18

Ja miałem w E30 bardzo podobnie, tzn miganie i ciągłe świecenie
kontrolki zużycia klocków hamulcowych i winny za to był przetarty kabelek
od czujnika klocków. Nie pamiętam dokładnie ale o coś obcierał.
sie ma

MARAS - 2006-02-14, 20:44

Jedyne co przychodzi mi do głowy (skoro ŻĄRZY sie przy wciskaniu hamulca i sprzegła) to jest zwarcie prawdopodobnie przewód przebiega w okolicy pedałów i (może) jest przetarty dlatego w trakcie wciskania tych pedałów żarzy się kontrolka, gdy zużywają się okładziny to kontrolka miga lub w kiepską pogode (deszczowo) zapala się a po przychamowaniu (osuszeniu okładzin) gaśnie co wskazuje na uszkodzenie samego czujnika ale nie żarzy się... dlatego stawiałbym na zwarcie...
Co do wycieków z siłownika sprzegła lub układu hamulcowego to zazwyczaj opada poziom płynu i zapala się kontrolka ta właśnie z wykrzyknikiem odpowiedzialna za wskazania niedostatecznego poziom płynu hamulcowego.
Żal mówić (taka prawda) ale czasem grzebali bądż grzebią mechanicy nie bardzo mający pojęcie o tych samochodach i naprawiając jedno spartolą drugie... u mnie podczas demontarzu alternatora w "bendiksie" elektryk przełamał linkę gazu oparł się o jnią czy co nie wiem była zagięta...wyjeżdżam z warsztatu a auto po puszczeniu na luz trzymało obroty powyżej 2000 i nie pomagało krótkie kopnięcie w pedał czy cofanie linki pod maską cofnołem ruszam następne światła i znów powyżej 2000 naprawił alternator uszkodził linkę... Ehh.

BARABUS - 2006-08-19, 20:22

No u mnie jest podobnie, jak delikatnie nacisne pedał hamulca to jest OK, ale jak go wdepne do końca to zaczyna się pali. Podejżewam że to tylnie klocki, ponieważ przednie są prawie nowe, zakładałem je 4-mce temu i przejechałem może z 7 tyś km. W poniedziałek sprawdze to :wink: