| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - zniknjęcie swiecy
kulik666 - 2006-02-01, 12:12 Temat postu: zniknjęcie swiecy Witam,mam pytanie. Wczoraj odpalam samochód i ruszam , po chwili słysze ze cos nie tak, jakos dziwnie chodzi, zatrzymuje sie otwieram silnik i zauwazyłem ze nie ma jednej swiecy, co mogło sie stac i czy moze byc z tym teraz jakis problem.
BMW E30 1,8i
duchX - 2006-02-01, 12:18
jesli byla lekko przykrecona to prawdopodobnie ja wydmuchalo cisnienie teraz pytanie czy tylko ja wydmuchalo czy tez uszkodzilo gwint w glowicy , wez nowa swiece i wkrec zobaczysz co sie bedzie dzialo , mam tylko nadzieje ze duzo syfu ci nie wpadlo do cylindra!!! powodzenia
Arczi e30 - 2006-02-01, 14:10
mniej nadzieje że ci nie wpadła do srodka ale tak prawde mówiąc to pewnie masz po gwincie...syf to syf, osadu w silniku nie brakuje...usuwa sie przy wymianie oleju i filtrze...jednak jak ci padł gwint to masz kupe roboty...kaskaderzy wkrecaja wtedy swiece na klej montażowy wysokotemperaturowy
SmasherE30 - 2006-02-01, 16:16
nie no bez przesady, trzeba poszukać w katalogach świeczki o podobnej ciepłocie ale o większej średnicy w gwincie, gniazdo w głowicy przeszlifować i narżnąć niwy gwint ...
jaqub - 2006-02-01, 17:52
a nikt jej sobie nie pozyczyl? jesli wydmuchalo to moga byc klopoty... wiem ze w 7demce e38 kolesiowi nie dokrecili swiecy i uszkodzilo gwint... procesowal sie z warsztatem nie wiem jak sie skonczyla sprawa ale z tego co wiem to cos tam bylo modzone z montazem wiekszej swiecy...
madcar - 2006-02-01, 20:35
pogadaj z mechanikami..powinii znac "gosci"...co naprawia gwint...nie wyjmujac glowicy...bezposrenio na aucie...
wsadzaja jakies sprezynki...czy cus tam...
pilnuj tylko..zeby wszystko po tej operacji zabrali ze soba...bo kumplowi raz sie zdarzylo..ze w 126p nie wyleji czegos...albo wpadlo to im do cylindra...i glowice suma sumarum musial itak zdjac
ArtiBig - 2006-02-01, 21:02
jesli by ci ja wydmuchało to pewnie przy wczesniejszej jezdzie a
to ze silnik chodzi na 3 garah to bys raczej słszał bo by chodził jak sieczkarnia i niemał by mocy
pozatym gumowe kapturki sie zasysaja na pół swiecy i nireaz jest problem go sciagnąc to jak by wyrzuciło swiece to powinna ona zostac na przewodzie
chyba logicznie pisze ?
no jesli wywaliło ja przy starcie to szukaj tam gdzie stałes
ja stawiam na kradzież tym bardzjej jesli stoi na podwóku popatrz czy niema sladów
kamil.k - 2006-02-01, 21:26
| madcar napisa³/a: |
wsadzaja jakies sprezynki...czy cus tam...
|
problem w tym ze metoda heli-coil(czy jakos tak ) to malo kto umie cos naprawic
duchX - 2006-02-01, 21:53
moim zdaniem jak juz okaze sie ze gwint zerwalo to trzeba zrobic duzo wieksza dziure nagwintowac i wkrecic redukcje zrobiona u tokarza na taki sam ja inne swiece ... nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem
Gepard - 2006-02-01, 22:06
heli-coil nie ma rady jedyna rada a tak powaznie nie ma swiecy czy jaj sobie robisz bo jak puscil gwint to w fajce powinna zostac a tak wogole to daj znac jak to wyglada dokladnie
Arczi e30 - 2006-02-02, 07:24
| ArtiBig napisa³/a: |
ja stawiam na kradzież tym bardzjej jesli stoi na podwóku popatrz czy niema sladów |
dobre, wkraśćsie do auta żeby ukraść świece zapłonową ... tak tak jakby wybić szybę i ukraść zapach...
pudzian - 2006-02-02, 07:59
yo napisz jeszcze ktora to swieca bo jak pierwsza od strony chlodnicy to podejzana sprawa??
kamil.k - 2006-02-02, 09:16
jedyny sposob na naprawe tego zerwanego gwintu to tulejowanie
ktos pisal zeby wsadzic wieksze swiece
jakie swiece sa w tej beemce - takie male jak w fiacie uno czy normalne duze ?
chyba sa tylko dwie srednice swiec i rozne dlugosci gwintu - tak czy nie ?
duchX - 2006-02-02, 09:45
na klucz 16mm tak ze male
kulik666 - 2006-02-02, 12:43
witam, dzieki za rady ale i tak sobie nie zawracałem glowy , oddałem do mechaników i zrobili wszystko za 50zł wiec juz wszystko gra wielkie dzieki za rady , przydadzą sie na przyszłośc
pudzian - 2006-02-02, 13:54
to napisz czy byl uszkodzony gwint czy nie??bo byc moze mechanicy za wymiane siwecy i za swiece policzyi sobie 50zl:) pozd
|
|