| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - PRAWIDŁOWE NAPIĘCIE SONDY LAMBDA??????????
ArtiBig - 2006-01-31, 23:35 Temat postu: PRAWIDŁOWE NAPIĘCIE SONDY LAMBDA?????????? MOZE MOZNA GDZIES ZNALESC WYKRESY JAK SIE PRZEDSTAWIA NAPIECIE SADY LAMBDE W ZALEZNOŚCI DO OBROTÓW SILNIKA
ALBO PRZYNAJMNIEJ PODSTAWOWE NAPIECIA
NA WOLNYCH OBORTACH
I SREDNICH NAJCZESCIEJ UZYWANYCH
I MOZE KTOS WIE ILE VOLT MOZE BYC ODCHYLENIA OD NORMY DLA DANEJ PREDKOSCI OBROTOWEJ
center - 2006-01-31, 23:54
"dziala w zakresie od 0 do 1,2V (lub 0-1V w niektorych przypadkach) "
"Dzięki panowie za pomoc.Już jestem po wymianie i wiem jak powinna pracować prawidłowo,bo tak teraz pracuje.Po rozgrzaniu silnika sonada na wolnych skacze tak miedzy 0,1-0,2 do 0,7-0,9.Po dodaniu gazu natychmiast idzie na 0,9 nawet trochę więcej.Jeżeli dodasz gazu i przytrzymasz gaz w jednym miejscu to sonda idzie na 0,9 a póżniej zaczyna przy stałych obrotach np. 2000 regulować ,a wiec skacze od 0,1 do 0,9."
"przy idealnie dopasowanej mieszance sonda powinna caly czas miec napiecie 0,71V na (benzynie 95 choc nie wiem czy to ma jakies znaczenie) - jesli pokazuje inaczej to trzeba doregulowac przeplywomierz sruba upustu (taka imbusowa u gory)"
na czarnym sie mierzy...
cytujac kumpli, kiedys szukalem
czaja - 2006-02-01, 00:19
nie zgodze się z wypowiedzią wczesniejszą.
Stechiometryczną dawke(czyt idealną)masz przy napięciu ok 0,45 V.
ArtiBig - 2006-02-01, 20:34
hehe spore rozbierzności moze mieliscie ruzne sondy
bardzje mi chodziło o jakies dane fabryczne
a i własnie dlaczego napiecie na sądzie faluje nawet przy stałych obrotach ?????
czaja - 2006-02-01, 23:05
Wiedz że sondy montowane fabrycznie działają jak przełączniki -uboga, bogata. Nie jesteś w stanie na tym zestroić auta- poszukaj nt wąskopasmowej sondy.
amperek - 2006-02-02, 09:51
To ja dorzuce taki oto rysunek.
Widac na nim to co napisal Czaja przy jakim napieciu jest mieszanka stechiometruczna jak i roznice miedzy sonda wasko i szeroko pasmowa.
(niebieska to waskopasmowa)
|
|