| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Chorzow !!! [*]
duchX - 2006-01-29, 12:24 Temat postu: Chorzow !!! [*] http://wiadomosci.onet.pl...2,0,ksiega.html
[*] straszne
Zostala ogloszona Zaloba Narodowa 3 dni ............
center - 2006-01-29, 14:00
['] taka tragedia...
Przemass - 2006-01-29, 14:14
[*] aż ciężko się myśli o tym
Marcin e30 - 2006-01-29, 14:19
[*] [*]
jaqub - 2006-01-29, 14:39
['] ['] [']
Piotrek - 2006-01-29, 14:49
[*]
nokerman - 2006-01-29, 15:04
['][']['] AMEN
misza - 2006-01-29, 15:06
[*][*][*][*][*][*][*]
Kowal - 2006-01-29, 15:22
['] ['] ['] [']
Pawel-e30 - 2006-01-29, 17:10
[*][*][*]
Arczi - 2006-01-29, 17:13
[*][*][*]
grucha - 2006-01-29, 17:14
[*] [*] [*]
Baur - 2006-01-29, 17:25
['] ['] [']
Smutek i żal miesza się we mnie ze wściekłością... Tanio zbudować... potem zaoszczędzić na odśnieżaniu - kasa najważniejsza... i tak na każdym jednym kroku.
AMISZ - 2006-01-29, 17:32
[*][*][*]
HAMANN E30 - 2006-01-29, 18:42
[*]
Jacek E30 - 2006-01-29, 18:57
Moje kondolencje [*]
duchX - 2006-01-29, 19:06
Niestety polska to taki kraj ze kazdy patrzy jak najtaniej zrobic jak zaoszczedzic zad jest zbulwersowany tym co sie stalo chce jakies przepisy odnosnie budowy dachow i kar za odsniezanie dawac a nie pomysli ze w 90% to wlasnie wina wladz RP ale tego widocznie nikt nie zrozumie .Malo bylo ostatnio wypadkow dachy sie zawalaly jedn za drugim i co musilao dojsc do tragedi zeby ktos sie tym zainteresowal przykre bardzo
Ostry - 2006-01-29, 19:49
Ja to nie uznaje czegos takiego jak zaloba narodowa. Kiedys ogladalem taki program drogowka czy cos i tam policjant powiedzial madra rzecz... W czasie swiat Bozego Narodzenia w wypadkach zginelo X osob(nie pamietam) porownal to do sredniej wielkosci samolotu. I powiedzial ze jakby rozbil sie taki samolot to tez ogloszono by zalobe narodowa a ze zginelo tyle osob to sie nikt nie przejmuje. Z innej beczki...czy ktos wie ile osob zamarzlo tego rocznej zimy??? Tym tez sie nikt nie interesuje. A poza tym to na swiecie co 10 sekund umiera czlowiek wiec nie wiem po co te wszystki swieczki, czarne wstazeczki. Moze jestem egoista ale takie jest moje zdanie na ten temat...
Maciek e36 - 2006-01-29, 20:00
[*]
LUKAS - 2006-01-29, 20:46
[*]
ziolo56 - 2006-01-29, 21:02
[']['][']
Melis - 2006-01-29, 21:17
[']['][']
Mariusz - 2006-01-29, 22:06
Katastrofa niewyobrażalna. Wczoraj kilka minut przed 18 dostałem tel. żebym przyjechał na miejsce zdarzenia. Nie wiedziałem o co chodzi, włączyłem telewizor i zorientowałem się co jest grane.
Strażacy zaczęli akcję ratunkową, na początku nie wiedzieli od czego zacząć. Czy ludzi wyciągać, czy starać się podnieść kawałki konstrukcji do góry i wyciągać wszystkich, hurtowo. Wtedy wszystkie służby zaczęły pomagać. Nawet policjanci oprócz zabezpieczania miejsca zakładali kombinezony strażackie i wchodzili do środka. Dopiero potem dojechały wozy strażackie, inne wozy i dźwigi. Pierwsze godziny były tragiczne.
Tyle ludzi zginęło, ale boje się ile ich będzie pod spodem, pod tym gruzem i śniegiem. Nie będę podawać szacunkowych obliczeń. Od jutra rusza cały ciężko sprzęt. Nasza prokuratura w Katowicach powołała zespół prokuratorów. W tym "kierownika" Tomka Tadla, który na prawdę zna się na robocie i działa szybko, wiem, bo miałem z nim do czynienia. Zobaczymy co powie Główny Inspektor Budownictwa i Ministrowie.
Sam moge z pewnością stwierdzić, że więcej nie mogliśmy zrobić.
Przepraszam, że pisze tak troche chaotcznie, ale mam dość na dzień dzisiejszy, wróciłem do domu po 17. Prawie 23h służby.
Zobaczymy co będzie jutro.
Myślę, że oprócz mnie Center może się jeszcze wypowiedzieć.
BADYL - 2006-01-30, 00:40
['][']['][']
Mnie zastanawia jedno czemu w tym pieprzonym kraju potrzeba tragedii zeby ludzie zwrocili na cos uwage.W Metrze Warszawskim na STP (stacja technczo postojowa) jest hala ma moze z 300-500 metrów długosci i jakie 200 szerokosci - ludzie pracujacy w tej ogromnej hali juz od dawna zwracali na problem sniegu zalegajacego na dachu uwage - jak narazie cisza - zobaczymy co bedzie po weekendzie czy nadal pani prezes bedzie oszczedzac tak sam jak na ogrzewaniu.
Scigany - 2006-01-30, 01:29
Mieszkam niedaleko, znajomi byli tam w ten dzien , tylko o 15stej sie zwineli do domu, uciekli smierci. Najbardziej mnie wkurza gadanie zarzadcy budynku, ze snieg zostal usuniety, ze maja na to papiery. to jak wmawianie przed kamerami ze biale jest czarne , wszyscy widzieli ile tam sniegu i lodu bylo, gruchnelo to wszystko bo dach mial spad w srodku, a temperatura blachy podgrzanej od srodka spowodowala ze lod sie obsunal do srodka powodujac zalamanie. pewnie teraz w jednej chwili oglosza rozporzadzenie ile sniegu moze sie znajdowac na dachu, ale jak to mowia "polak madry po szkodzie" ... sam pracuje na hali o podobnej powierzchni, tylko na szczescie usuwaja regularnie snieg. Dzisiaj tlumaczyli, ze 1m2/50cm tego sniegu z lodem wazyl okolo 70kg, tam bylo okolo 15tysm2 powierzchni, z czego 2/3 bylo pokryte sniegiem z lodem, tylko lekkomyslni ludzie mogli takie cos bagatelizowac, mam nadzieje ze za to odpowiedza tam gdzie beda mieli duzo czasu na myslenie.
Kosa - 2006-01-30, 08:45
[ ' ]
center - 2006-01-30, 09:40
to wlasnie jest 1, ze musi sie stac krzywda zeby zaczeli myslec..
2 to ze zarzadca pewnie swoje a ludzie swoje, moze i kazal im odsniezac, ale ktos to olal i jest co jest..
mnie w tym calym nieszczesciu cieszy tylko to, ze nie stalo sie to kilka godzin wczesniej, albo na zupelnie innych targach np.samochodowych, bo wtedy bylaby ogromna tragedia, a do liczby zabitych mysle ze moznaby bylo dopisac 0 na koncu..
w momencie wypadku bylo okolo 1000 osob, wczesniej ok 10tys, wiec...
sluzby ratunkowe zadzialaly niezwykle szybko, pomimo tego, ze jeden z dzwoniacych z miejsca zdarzenia, wykrecajac nr 112 na komorce polaczyl sie z dyspozytorem we wroclawiu..rece opadaja, nic nie umieja skonczyc w tej polsce, nic nie moze byc od poczatku do konca zrobione dobrze, ten kraj jest fenomenalny w najbardziej negatywnym slowa znaczeniu jak sie da...
Scigany - 2006-01-30, 10:38
no tak, moze i mu nie odsniezyli i kase za to zabrali, ale do zarzadcy wlasnie nalezy zarowno rozdysponowanie prac powykonawcow jak i kontrola i odbior tego co zrobili. Teraz dopiero sie wszyscy wzieli za odsniezanie. Ale kary tez nie sa zbyt srogie , zaledwie 5tys zl. Taka suma dla sredniego marketu wielkopowierzchniowego to zaledwie jedna setna obrotu dziennego. Dopuki nie przywala jakimis konkretnymi karami, to po ucichnieciu calej sprawy znowu bedziemy slyszec o zapadajacych sie dachach
duchX - 2006-01-30, 11:23
Wydaje mi sie ze niestety od dzisija (juz sie zaczelo) bedzie przybywac ofiar smiertelnych tej tragedii
BADYL - 2006-01-30, 11:37
Krew mnie zalewa - ogladajac dzisiejsze TVN patrze na te wszystiie materiały filmowe i czemu słuzy zawód dziennikarz - ci ludzie jak sępy byle blizej byle zobaczyc smierc,krew,pot,płacz wysiłek - paranoja jakby to było najwazniejsze a gdzie ludzkie zycie tchnienie,bicie serca no gdzie i teraz jeszcze czekaja zeby wejsc do strefy "0" ale chyba nikt sobie nie zdaje sprawy ze to podchodzi po chodzeniu po grobach a nawet nie widomo czy nie ma tam jeszcze ciał zabitych.
duchPW - 2006-01-30, 11:51
nie chcę bronić dziennikarzy, ale dziś prasa podlega zasadom wolnego rynku - pisze/mówi się o tym o czym ludzie chcą czytać - nie tylko dziennikarze, ale ludzie ogólnie, to hieny - przejdź się na wystawę World Press Photo - zobacz, że pierwsze miejsca zajmują zdjęcia przedstawiające właśnie wojny, biedę, cierpienie - ludzie kochają oglądać tragedie innych i świata nie zmienisz
z drugiej strony, to od tego są media żeby relacjonować, a nie oceniać - inaczej nic byś nie wiedział - nie tylko o tej tragedii, ale i o innych wydarzeniach
podaje się te wiadomości, których chcą ludzie... bo jak nie, to zmienią kanał.
Przypomnij sobie jak umierał Papież - stacje niemalże ścigały się o to która pierwsza TO ogłosi
Daniel - 2006-01-30, 12:31
[*] [*] [*]
RoboCop - 2006-01-30, 12:55
też tam byłem nieraz na targach - w życiu bym nie pomyslał, że taka nowa hala może się zawalić - tym bardziej, że śnieg u nas nie padał już ze 2 tygodnie,i było nawet pare ciepłych dni, sporo tego zlizało- ale widocznie za mało....
Z tym błędami budowlanymi, oszczędzaniu na projektach, materiałach - to nie nasz wynalazek!!!
W 90-latach na Florydzie był jakiś ogromny huragan(to akurat tam jest częste), domy tam powinny być budowane
według odpowiednich norm, po tamtej katastrofie okazało się że większość nawet się do nich nie zbliżyła...
Tak samo pod koniec roku wybuchła wielka afera w Japonii, okazało się że inwestorzy zmuszają architektów do projektowania domów, które nie spełniają norm dotyczących wytrzymałości na trzęsienia ziemi - wszystko ze względu na kasę
Pułkownik Zuber - 2006-01-30, 22:16
Jeśli możecie to proszę oddajcie krew- link do warszawskiego centrum krwiodawstwa http://www.rckik-warszawa.com.pl/
Weźcie swoich znajomych i wszyscy oddajcie krew- w ten sposób naprawdę można komuś uratować życie.
Pozdrawiam
sybir - 2006-01-31, 09:14
[*] [*] [*]
Typowy projekt przywieziony z zachodu bodajże Hiszpanii. Hala budowana w okresie
największego żydłaczenia. Moim zdaniem sam śnieg nie spowodował zawalenia. Musiało złożyć się kilka przyczyn.
Bez przesady pół metra śniegu nie zawali dachu.
Wielka szkoda że do tego doszło.
sie ma
Domel - 2006-01-31, 10:33
| Ostry napisa/a: | | Ja to nie uznaje czegos takiego jak zaloba narodowa. Kiedys ogladalem taki program drogowka czy cos i tam policjant powiedzial madra rzecz... W czasie swiat Bozego Narodzenia w wypadkach zginelo X osob(nie pamietam) porownal to do sredniej wielkosci samolotu. I powiedzial ze jakby rozbil sie taki samolot to tez ogloszono by zalobe narodowa a ze zginelo tyle osob to sie nikt nie przejmuje. Z innej beczki...czy ktos wie ile osob zamarzlo tego rocznej zimy??? Tym tez sie nikt nie interesuje. A poza tym to na swiecie co 10 sekund umiera czlowiek wiec nie wiem po co te wszystki swieczki, czarne wstazeczki. Moze jestem egoista ale takie jest moje zdanie na ten temat... |
Popieram. Fakt, tragedia straszna. Jak zwykle niedopatrzenie i niedbalstwo nas, ludzi.
Ale spójrzcie na to:
| Cytat: | W 1998 roku stwierdzono 61.855 wypadków drogowych, w których zginęło 7.080 osób, a 77.561 osób odniosło rany
Wychodzi 19,39 osoby dziennie!!!
W okresie od stycznia do grudnia 1999 roku odnotowano 55.106 wypadków drogowych. W porównaniu z rokiem 1998 kiedy to wydarzyło się 61.855 wypadków, liczba ta spadła o 6.749. Zmniejszyła się również liczba osób poszkodowanych w tych wypadkach z 7.080 zabitych w 1998 roku do 6.730 w roku 1999 oraz analogicznie z 77.560 do 68.449 rannych.
Tu wychodzi 18,44 osób dziennie !
okresie od stycznia do grudnia 2000 roku odnotowano 57331 wypadków drogowych. W porównaniu z rokiem 1999 kiedy to wydarzyło się 55106 wypadków, liczba ta wzrosła o 2225 (4,0%). Zwiększyła się również liczba osób które zostały ranne w tych wypadkach z 68449 w 1999 roku do 71638 w roku 2000, wzrost o 4,6%. Spadła natomiast liczba osób, które w wyniku wypadków drogowych poniosły śmierć. W roku 2000 zginęły 6294 osoby, co w porównaniu z rokiem 1999 stanowi spadek o 436 (6,5%)
A tu 17,24 osób dziennie !
|
Źródło
Czy ktoś się tym przejmuje???
Czy coś się zmienia???
Czy Prezydent wydaje przespisy nakazujące dbać o drogi?
Panie Prezydencie. W takim razie proszę wprowadzić Żałobę Narodową 365 dni w roku.
Czy 18 ginących osób codziennie przez cały rok nic nie oznacza dla Rządu???
A gdy zginie 67 osób to już tragedia narodowa??!
Kto mi wytłumaczy co się w tym kraju dzieje???
Melis - 2006-01-31, 13:41
Cały rząd z prezydentem włacznie mówi i robi teraz to co powinien... żeby było dobrze, oczywiścieprzy okazji "narzucając" na siebie dobry wizerunek
Przykaład:
wprowadzenie żałoby narodowej, wypłacanie dodatkowych rent/odszkodowań dla rodzin ofiar...
Nie chce tu być zle zrozumiany bo zdaje sobie sprawę jaka to wielka tragedia i oczywiście te pieniądze się przydadzą tym rodziną, ale moim zdaniem nie ma tu sprawiedliwości!
Wypadkiem samochodowym itp. w którym ginie z 10 osób jakoś się władze nie przejmują, a czy rodziny ofiar mniej cierpią???, czy ktoś chociaż spróbuje poprawić odcinek drogi na którym ginie 5 osób miesięcznie...
Odnośnie dachu dobrze tu ktoś wczesniej stwierdził,że to nie tylko wina śniegu...
ponieważ sama konstrukcja/budowa powinna utrzymać takie lub inne obciążenie, co nie zmienia faktu, że trzeba go odśnierzać! Takie błędne koło i zrzucanie winy...
RoboCop - 2006-02-06, 19:54
temat już zaczyna schodzić z pierwszych stron gazet, ale znalazłem dziś
coś ciekawego i w pewnym stopniu pocieszającego dla mnie (bo mieszkam na Śląsku),
szkoda, że takiej bazy ratunkowej nie ma w całym kraju
(i wychodzi, że nieprędko będzie):
http://wiadomosci.onet.pl...1,kioskart.html
Mariusz - 2006-02-06, 23:40
Ustawa ustawą, ale tak czy inaczej akcja była bez zarzutów.
Należy dodać także, że wielu funkcjonariuszy Straży Pożarnej, Policji, Straży Miejskiej i innych służb dostało awanse na wyższe stopnie Takie nagrody to na pewno dla nich wyróżnienie, że mogli pomóc
Teraz tylko dochodzenie Prokuratury i Policji oraz rozbiórka zawalonego obiektu ...
Pozostaje nam życzyć szybkiego i trafnego rozwiązania dochodzenia Prokuratorom i Policjantom z sekcji dochodzeniowo-śledczej.
Tu tak nawiasem:
Pawel-e30 - 2006-02-06, 23:53
ta sama firma budowała Ekspo w wawie czy ktoś wie coś na ten temat więcej?? słyszałem tylko że ekspo zostało zamknięte
KotSylwester - 2006-02-07, 07:14
EXPO chyba otwarte, dzis tam idę na targi, zresztą ona jest malutka.
Co sniegu- 50cm śniegu to bardzo dużo i bardzo ciężko dla dachu. DOdatkowo hala jest ocieplana od wewnątrz, a ciepłe powietrze unosi sie do góry, śnieg topnieje, topnieje... a potem kończą się targi ogrzewanie wyłączamy i robi się lód. Konstrukcja hali jest lekka, to nie dom z lat 50 typu klocek że dach jest z betonu.
Co do samych okoliczności - słyszałem że w bezpośrej okolicy są nie tyle kopalnie (do których są plany) a jakieś inne szyby - też węglowe ale jakoś inaczej się to nazywa (nie znam się) do których nie ma map... i zostały zasypane byle czym... Po prostu "grunt się usówa pod nogami". Podobno budynki w okolicy przesunęły się po kilka cm (w ostatnich pewnie 5-10 latach) więc hala się mogła rozciągnąć... i konstrukcję smaonośną lich wzięli.
To słyszłaem w radiu, a ile w tym prawdy?
Prawda jest taka że niestety u nas ludzie najpierw po kimś jadą a dopiero potem myślą. Na początku od razu jechali po zarządzie targów że nie odśnieżyli, przecież jakby CI ludzie się pojawili to by zostali ukamienowani... Potem na konstruktora... Potem na wykonawce... Pozabijać wszystkich.....
Poczekajmy na wyniki, nie oceniajmy sytuacji o któej tak naprawdę nie mamy pojęcia...
Spędziłem w tej hali dwie imprezy targowe po 6 dni, ona była OGROMNA, chyba jak hangar na okęciu.
Łączę się z rodzinami ofiar [*][*][*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Co do dziennkarzy... Jacy sa wiadomo, są bardziej normalni, a są i debile do potęgi (Super expres, Fakt, paparazzi - Debile co niszczą ludziom życie żeby zobaczyć ich codzienne życie) Ale gdyby nie oni, czy ktoś by wiedział o klęskach głodu w Afryce? Czy ktoś by zwrócił uwagę chociaż na chwilę na inne budynki , na zagrożenie? Czy powstały by numery kont na które można robić datki? Czy ludzie zaczęli by oddawać krew? Czy usłyszelibyśmy wreszcie jakieś dobre słowo o lekarzach? (Ofiar pewnie było 40 ale lekarze dobili 23- tak pewnie część z was uważa). Pozatym to ich praca, maja pewnie jakieś cele , a od czegoś trzeba zacząć....
Co do wypadków drogowych.... To chyba jednak 95% z nich jest powodowana, przez nas kierowców... Domel straciłem najlepszego przyjaciela przez kierowcę Tira, który miał łyse opony... Nie wiem jak zielona policja pracuje, ale ja jak widze jak jakaś ciężarówka (os Sprintera po Tira) ma łyse gumy, albo widze że jedzie jak debil.... dzwonie pod 112.
Dzisiaj rano, biała droga, jade uno do pracy o godzi 6:05, 80km/h i wpyrzedza mnie autobus linii bodajże TRAKS. 500m dalej zatrzymał się na przystanku. Jade dalej, w międzylesiu lepsza droga, jade 100km/h(żeby ten debil znowu mnie nie wyprzedził) a ten mnie wyprzedza..... i się zatrzymuje 500m dalje na przystanku...
RoboCop - 2006-02-07, 10:52
Kot Sylwester te szyby, o których wspominasz to tzw."biedaszyby" -ludzie kopali je na Śląsku jak nie mogli dostać pracy/ przed IIwojną światową - fakt nie ma do tego planów,
ale to nikogo nie tłumaczy... domy na Śląsku buduje się inaczej niż w pozostałej części kraju, ze względu właśnie na szkody górnicze, teren wszędzie się zapada, kilka cm - to żaden problem niektóre miasta poszły kilkadziesiąt cm w dół, bo wszystko jest podebrane
przez kopalnie... dlatego domy są mocniejsze więcej idzie zbrojenia itd ...
to tak tytułem wyjaśnienia
KotSylwester - 2006-02-07, 11:05
No własnie o to mi chodziło. Ale może ta hala miała to uwzględnione? A może ktoś po cichu zmienił projhekt? A może ktoś konstruktorowi na piśmie dał że tam nie ma tego problemu? A może pan Miecio , gwizdnął troche stali z budowy? A może nadzorca wziął w łąpę? A może a może a może a może nie?
RoboCop - 2006-02-07, 11:13
hmmm... może nawet wszystko naraz...
|
|