BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - słabe grzanie w e30

mOLu - 2006-01-25, 01:40
Temat postu: słabe grzanie w e30
Witam Wszystkich !! ! :mrgreen:
Przy okazji założenia nowego tematu chciałbym się ze wszystkimi przywitać !! !!
Jestem z Kielc a mój samochód to BMW e30 320i 88r. LPG (Blos)

Moj problem wygląda następująco
Grzania praktycznie brak tylko przy wyższych obrotach 3000-5000 coś tam leci, ale ogólnie jest tragedia. Układ był odkamieniany, wymieniany był termostat i oczywiście odpowietrzany.
Czytam to forum już od jakiegoś roku i dowiedziałem się z niego że winowajcą może być elektrozawór przy nagrzewnicy.
Mam więc pytanie:
-czy można stwierdzić na słuch czy działa regulator (mój słychać przy kręceniu pokrętłem ciepło zimno, regulacja teoretycznie jest) oba węże ciepłe
-jak go wyjąć żeby sprawdzić ?? ???
-czy kupować nową nagrzewnicę
-czy jakiÅ› elektryczny element odpowiada za regulacjÄ™ temperatury ( jest tam jeszcze taka kostka przy centralce)

Proszę o pomoc bo Zima sroga a ja mam wrażenie że jeźdze snowboardem na kółkach :)

Pozdrawiam Wszystkich

nokerman - 2006-01-25, 07:04

Cześć

Sprawdź jak masz wpięty w układ obiegu wody parownik od gazu
Sprawdź jak masz podłączone węże do nagrzewnicy

a w tym topicu masz napisane jak powinno być podłączone

a na koniec
mimo odkamieniania (niewiem czym to robiłeś) ale może po prostu sama nagrzewnica nie ossaje ciepła - przez kamień - kiedyś sięzmagałem z kamieniem w układach chłodzenia i niewierze w odkamienianie
Wymiana na nowe jedynym lekarstwem

duchX - 2006-01-25, 08:58

napisz jescze jak u Ciebie z wskazowka od tempertaury i jak szybko sie nagrzewa ?? ??
mOLu - 2006-01-25, 11:56

nokerman napisa³/a:
Cześć

Sprawdź jak masz wpięty w układ obiegu wody parownik od gazu
Sprawdź jak masz podłączone węże do nagrzewnicy

a w tym topicu masz napisane jak powinno być podłączone

a na koniec
mimo odkamieniania (niewiem czym to robiłeś) ale może po prostu sama nagrzewnica nie ossaje ciepła - przez kamień - kiedyś sięzmagałem z kamieniem w układach chłodzenia i niewierze w odkamienianie
Wymiana na nowe jedynym lekarstwem

Układ chyba mam spaprany bo gazarze zalozyli trojnik na waz ktory leci od obudowy termostatu, co do podlaczenia wezy na odwrot to musze zobaczyc, wiem ze ten od termostatu jest oryginalny(jest na nim trójnik do reduktora) a drugi wstawiany przez gazowników idzie również do reduktora.
Odkamieniałem jakimś środkiem K2 ale rzeczywiście nic to nie dało
Chętnie bym wymienił na nowe bo jeszcze troche mrozu i mi szyby popękają :) tylko przeraża mnie jak to mozna wyciągnąć ?? Może orientujecie się ile może kosztować nagrzewnica ??
Wskazówka stoi pionowo nagrzewa się po przejechaniu około 6 km, także powinno być czuć ciepło

duchX - 2006-01-25, 13:35

sprawdz reka jak dotkniesz przy nagrzanym silniku weze ktore wchodza do kabiny oczywiscie pod maska czy sa cieple czy zimne !! !! moim zdaniem jeszcze gdzies jest powietrze
Goliat - 2006-01-25, 16:55

Sorki moze za glupie pytanie ale czy to samo tyczy sie silnikow 4 cylindrowych :?:
A moze silnik nie ma znaczenia :?:

duchX - 2006-01-25, 18:23

nie ma znaczenia czy to 4 czy 6 ciagnik czy motor !! !! jest tylko tak ze niektore marki samochodow odpowietrzaja sie same ale warto im w tym pomodz
mOLu - 2006-01-26, 17:47

x_e_o_n napisa³/a:
sprawdz reka jak dotkniesz przy nagrzanym silniku weze ktore wchodza do kabiny oczywiscie pod maska czy sa cieple czy zimne !! !! moim zdaniem jeszcze gdzies jest powietrze

Oba węże ciepłe, zaczynam podjerzewać elektrozawór, byłem u mechanika i stwierdził, że najczęściej chodzi właśnie o regulator temperatury, ponoć często zbiera się tam syf z uszczelek i węży ?? ?
Jak tylko będzie trochę czasu to trochę pogrzebe i dam znać czy pomogło

Dzięki Wam za pomoc :)

Dobra :!: grzebałem trochę z mechanikiem i co wyszło :
-elektrozawór nie ma tłoczka
-cały układ droźny (sprawdzone wszystkie miejsca)
-oba węże od nagrzewnicy gorące
-nagrzewnica płukana i przedmuchiwana (ocet, a nawet Kret do rur) obieg jest ale najprawdopodobniej nagrzewa się tylko przy wejściu węźy)

Efekt jest taki że jak się zagrzeje, i jade cały czas na obrotach pow 1800 to jest ciepło i ogrzewanie działa, a jak postoi chwile to się wychładza i jest lipa.
Więc szukam nagrzewnicy, nówka u mnie kosztuje najtaniej 300 zł więc chyba poszukam u znajomych z częściami.
Mam tylko nadzieje że nie będzie trzeba wyjmować deski bo wątpie że uda mi się potem wszystko złożyć tak żeby nie trzeszczało. (może jakieś sugestie jak ją inaczej wyjąć ?? ????)

Jak dopadne nagrzewnice i zamontuje to napisze czy pomogło :lol:

[ Dodano: 2006-01-30, 00:05 ]
Pogrzbałem trochę z mechanikiem, kupiłem nagrzewnice, rozebrałem deske wymieniliśmy nagrzewnice i co ?? ??? - i grzanie jak cholera juz jest cieplutko aż chce się wsiadać do samochodu !! !

Pozdrawiam wszystkich :lol: :D