| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - chrońcie psy:)
Łukasz - 2006-01-20, 15:47 Temat postu: chrońcie psy:) Zginął w obronie psa, którego chcieli zjeść PAP - dodane 1 godzinę i 13 minut temu
29-letni mężczyzna zginął zakłuty nożem w obronie swojego psa. Złodzieje chcieli psa ugotować i zjeść - poinformowały słowackie media. Do tragedii doszło w nocy z wtorku na środę we wsi leżącej w pobliżu Preszowa, we wschodniej Słowacji.
Właściciel kilkuletniego owczarka niemieckiego zauważył, że z posesji ktoś ucieka z jego pupilem. Rzucił się w pościg; gdy złapał sprawcę za kołnierz, drugi ze złodziei wbił mu 13- centymetrowy nóż w plecy. Złodzieje uciekli, a ranny po kilkunastu minutach zmarł.
REKLAMA Czytaj dalej
Policja po intensywnym śledztwie zatrzymała morderców; 20- i 21- latka, Słowaków pochodzenia romskiego, którzy przed miesiącem wyszli z więzienia, gdzie trafili za liczne przestępstwa.
"Pewno potrzebowali mięsa do gulaszu" - wyjaśnił telewizji TA3 mieszkający w tej samej wsi Cygan.
Dariusz Wieczorek
pudzian - 2006-01-20, 17:20
ja to bym niechcial takie psa co go mozna ukrasc poco mi on niech go sa biora;)pozdro
BOSS - 2006-01-20, 19:28
Witam, pudzian zgadzam sie z Tobą, pies dla mnie to najlepszy przyjaciel, wierny towarzysz i najskuteczniejszy obronca, takim psem jest dla mnie Dogo Argentino, mam 4 psy i 3 suczki tej rasy, razem 7 . Foto tego Moloska:
Troche info o nim dla bardziej zainteresowanych:
Pierwszy standard doga argentyńskiego powstał w 1928 roku, a następnie uznany przez Związek Kynologiczny Argentyny w 1964 jako samodzielna rasa. W roku 1973 roku FCI uznało i zarejestrowało doga argenyńskiego.
Dogo Argentino jest psem wytrzymałym, zwinnym i szybkim. Niegdyś polował na najgrubszego zwierza - pumy, jaguary, dziki i na te ostatnie do dziś poluje. Chciałbym nadmienic, że te dziki na które polują Dogo Argentino w Argentynie są o wiele wieksze od tych naszych polskich (nie znam ich nazwy). Jest nieustepliwy w pogoni za ofiarą. Niezwykle wszechstronne umiejętności i cechy tego psa predysponują go do pracy jako psa policyjnego, polującego i przewodnika ociemniałych. Jest on także używany w wojsku i straży granicznej. Potrafi także świetnie stróżować i bez problemu adaptuje się jako pies obronny.
Jest on zwierzęciem oddanym, wiernym i uczuciowym. Należy poświęcić mu wiele uwagi, zainteresowania i szkolenia. Należy uważać, aby zanadto nie rozwinęły się u tego psa instynkty bojowe i przywódcze. Dobrze ułożony dog argentino nadaje się świetnie jako pies rodzinny.
Menel - 2006-01-20, 19:56
to niech podejda tacy do moich pieskow bez kaganca beda mialy dabry kasek
BOSS - 2006-01-20, 20:06
Menel, widze na Twoim avantarze dwa pitbulle . Zastanawiam sie nad takim jednym Red Nose z USA, z Brooklyna siostra może mi sprwowadzic tylko nie mam pewnosci czy 8 psow to nie za duzo?
pudzian - 2006-01-20, 20:14
menela pieski w avterze wygladaja na spragnione chyba byla ostra impreza a pozatym jakies dziwne uszy maja te pit bule chyba niebyly obcinane jak znajde to wstawie foto mojej mamy kilera;)
Łukasz - 2006-01-20, 21:28
Polecam Perro de Preso Canario (mój pies) i wrażenie robi i jak dziabnie paszczą niechcianego przybysza, to
Nie ma takiej rasy w Europie jak pitbull, jest american staffordshire terrier, z którym jest mylony, "pitbull" to krzyżówka niewiadomo czego z niewiadomo czym i w dodatku o niestabilnym charakterze i nieobliczalna, w przeciwieństwie do staffordów na przykład.
Dogo argentino też jest w porządku, jak chcesz odmiany boss, to mastino napoletano, fila brasilero, cane corso, bullmastiff, terier rosyjski, bauceron (francja), komondor (choć tu już dużo pracy z sierścią)
Menel - 2006-01-20, 23:27
no niestety..nie obcinam uszu...jestem raczej lajt..dzieci tez trafiaja do normalnych ludzi i sprawdzonych..poza tym juz sa wykastrowane i niestety nie bedzie dzieci...
pozniej wkleje ostatnie fotki
BOSS - 2006-01-21, 08:53
Lukasz - jest taka rasa Pit Bull, a mianowicie nazywa sie American Pit Bull Terrier, mi sie najbardziej podoba linia Red Nose i zastanawiam sie nad sprowadzeniem takiego pieska z USA. Widac, że nie wiesz o czym mowisz pity wcale sie sa nieobliczalne i nie sa krzyzowane z byyle czym, istnieje takie cos jak rodowod, tutaj mam przyklad rasowego(rodowodowego) pita www.pitbulle.gower.pl Oprocz DA(Dogo Argentino) i APBT(pit bull) lubie też Owczarka Kaukazkiego i Rottweiler'a , ale nie bardzo widze u siebie aż tyle psow, jak by ustalaly hierarchie moglbym sprzedawac bilety na psie walki . APBT mi sie spodobalo, bo w koncu z tymi psami mozna sie niezle pobawic w sportowce, weight pulling, high jump, tug of war i wiele innych, tylko moje Dogi maja juz prawie 7 mies, a niektore nawet wiecej i boje sie, żeby sie nie pozagryzaly z pitem.
Bajka - 2006-01-21, 09:08
| Łukasz napisa/a: | Polecam Perro de Preso Canario (mój pies) i wrażenie robi i jak dziabnie paszczą niechcianego przybysza, to |
Mnie tam jeszcze nigdy nie dziabnął twój kanarek... zresztą pies, który wabi się Homer na pewno nie gryzie
a mój Misio jest teraz w swoim żywiole, przytyło mu się nieco, waży jakieś dwa razy więcej niż ja i jak merdnie ogonkiem, to mam siniaki
Jest bardzo łagodny, a Łukasz nie wiedzieć czemu jakoś się go boisz... nawet wizyt w mojej posiadłości zaniechałeś... czyżby tak przerażały cię bernardyny?
MrKrYH_e34 - 2006-01-21, 13:07
Ja we wakacje przygarnolem psa owczarka pomieszanego z kundlem .. niby szczeka ale w sumie to by kogos zalizal na smierc. . a jak ktos ma jedzenie jakies to on by sie sam zabil i poddal byle by to cos zjesc .. jak psa tego oduczyc ? i czy w ogole psa przyblede da sie czegos nauczyc nie jest to stary pies tak powiedzial weterynarz .. ale niewiadomo jaka ma przeszlosc i co przeszedl .. napiszcie cos bo widze ze znacie sie na tym temacie .. pozdro
duchPW - 2006-01-21, 15:00
| MrKrYH_e34 napisa/a: | Ja we wakacje przygarnolem psa owczarka pomieszanego z kundlem .. niby szczeka ale w sumie to by kogos zalizal na smierc. . a jak ktos ma jedzenie jakies to on by sie sam zabil i poddal byle by to cos zjesc .. jak psa tego oduczyc ? i czy w ogole psa przyblede da sie czegos nauczyc nie jest to stary pies tak powiedzial weterynarz .. ale niewiadomo jaka ma przeszlosc i co przeszedl .. napiszcie cos bo widze ze znacie sie na tym temacie .. pozdro |
świetnie rozumiem Twój problem - moi rodzice maja psa zaczepno-obronnego* rasy skunlony pinczer - za jedzenie rzuca wszystko, a jest go tyle (głównie na boki), że sam mógłby sie nadawać na jedzenie (np. wspomniany gulasz).
a na poważnie, to nie wszystkie psy są stworzone do tego, żeby jeśc ludzi i brak cechy killera nie musi dyskwalifikowac takiego psa - zwłaszcza jako przyjaciela
pamiętajcie, że psy zawsze oddają swojemu panu kupę miłości i 100% oddania - nawet, jeśli ten pan sobie na to w ogóle nie zasługije
... a w ogóle relacje świata ludzi i psów są nieco dziwne - z jednej strony jesteśmy ich największym skarbem, z drugiej przekleństwem
________
*pies zaczepno-obronny najpierw zaczepia, a potem trzeba go bronić
jaqub - 2006-01-21, 15:21
kolezanka starszej kupila 2 rotweilery (szczeniaki- bez rodowodu ale po dobrych rodzicach) na budowe tzn. juz raczej jako psy do pilnowania w nocy bo wykanczali dom a jeszcze nie mogli sie wprowadzic... po tygodniu ukradli jej 2 pieski razem z lancuchami...
ziolo56 - 2006-01-21, 17:39
a Mnie tam sie marzy Owczarek Środkowoazjatycki takie male bydlatko i taki napewno bedzie moj nastepnu piesio.. kiedys kolega mi przyniosl amatorski film(nie byl to film z jakis walk psow,pieski byly na spacerze z e swoimi wlawscicielami) jak taki owczarek dorwal pittbula strasznie go z poniewieral..naprawde pies potega..
pozdrawiam miloscnikow psow i BMW:):)
aniavectra - 2006-01-21, 19:30
Witam,
Wracając do tematu, to ja również szłyszałam o pewnym przypadku (w Polsce oczywiście), kiedy to wykopano zdechłego pieska i zjedzono (szczegóły pomijam).
Człowiekowi, który to zrobił nie dość było tego jednego i zapatrywał się na kolejnego, tylko że żywego i najładniejszego na tejże samej posesji. Właściciel zorientował się od razu co się dzieje i faceta (Ukraińca lub Rosjanina - nie pamiętam dokładnie) przegonił.
Piesio ma się dobrze.
Łukasz - 2006-01-23, 10:02
| BOSS napisa/a: | Lukasz - jest taka rasa Pit Bull, a mianowicie nazywa sie American Pit Bull Terrier, mi sie najbardziej podoba linia Red Nose i zastanawiam sie nad sprowadzeniem takiego pieska z USA. Widac, że nie wiesz o czym mowisz pity wcale sie sa nieobliczalne i nie sa krzyzowane z byyle czym, istnieje takie cos jak rodowod, tutaj mam przyklad rasowego(rodowodowego) pita www.pitbulle.gower.pl Oprocz DA(Dogo Argentino) i APBT(pit bull) lubie też Owczarka Kaukazkiego i Rottweiler'a , ale nie bardzo widze u siebie aż tyle psow, jak by ustalaly hierarchie moglbym sprzedawac bilety na psie walki . APBT mi sie spodobalo, bo w koncu z tymi psami mozna sie niezle pobawic w sportowce, weight pulling, high jump, tug of war i wiele innych, tylko moje Dogi maja juz prawie 7 mies, a niektore nawet wiecej i boje sie, żeby sie nie pozagryzaly z pitem. |
to nie jest rasa uznawana w Europie i doskonale orientuję się w tym co piszę. W Europie nie spotkasz tego psa na wystawach. A co do nieobliczalności to widziałem na własne oczy do czego zdolny jest rodowodowy red nose, niejeden...Do konkurencji, o których piszesz wiele ras nadaje się dużo lepiej (ale nie typowe molosy)
pozdrawiam
BOSS - 2006-01-23, 10:29
No fkt tu masz racje, jeszcze na naszym kontynencie nie uznaja tej rasy, ale w Ameryce tak. W takim razie podaj mi rasy, które daja rade przeciagnac BMW X5, które skacza wyzej niz BMW X5 ma wysokosci?
Łukasz - 2006-01-23, 11:13
Aaa widzisz
Skacze wyżej i jest dużo zwinniejszy - owczarek australijski, ale co do ciągnięcia nie ma aż takiej siły. A szczęki silniejsze ma bullterier, skacze też niczego sobie, choć trochę gorzej niż "pitbull".
Rozumiem Twoje zapędy, mój pies ani tak wysoko nie skacze, ani nie jest tak zwinny (około 60kg) ale ma inne zalety.
Pozdrawiam
mareks - 2006-01-23, 13:08
owczarek srodkowoazjatycki:
http://www.fanatic20.repu...ages%5Cbbig.jpg
rzeczywiscie niezly;)
Łukasz - 2006-01-23, 13:14
bardzo cięzki pies w wychowaniu i tresurze, mocno wykształcony instynkt obrońcy i pana stada, trzeba wiele wiecej czasu na to aby posłusznie wykonywał polecenia, nie przywiązuje sie tak mocno jak inne rasy, tylko podwórko, nie w domu, świetnie wykształcony instynkt terytorialny, wię na stróża posesji jak znalazł, charakter gdzieś tam podobny do kaukaza, kłopotyze stawami, musi dostawac naprawde dobre żarcie za młodu.
to tyle w skrócie
mareks - 2006-01-23, 13:16
dobre zarcie. hmmm
czyli kartofle i podsmazony chleb + ewentualnie to co sobie zam upoluje odpada?
Łukasz - 2006-01-23, 13:18
żarcie dla szczeniaka - molosa (a ten do takich należy), aby mu się dobrze kosci rozwijały to około 200-250pln miesięcznie
BOSS - 2006-01-23, 13:30
Z Dogami Argentynskimi mialem meczarnie, dominanci, że ho ho. Mało szczekaja, tylko jak ktos podejdzie do bramy, a jak ktos przejdzie góra, to nie szczekaja tylko od razu przechodza do rzeczy, po co ostrzegac kogos niepotrzebnym szczekaniem? Są to chyba najzwynniejsze i najszybsze z molosowatych, zgodzisz sie Lukaszu?
jaqub - 2006-01-23, 14:23
ladny ten niedzwiadek polarny...
Qba - 2006-01-23, 16:33
Hej hej ale tu psiarzy, jakby co to pracuje w weterynarii, leki ( takze ludzkie, często niema odpowiedników dla zwierząt ) karmy, itd itp dajcie znac !
P.S. A co sądzicie o GOŃCZYM POLSKIM ?
Łukasz - 2006-01-23, 18:07
Taaak
Dogi Argentyńskie są w porządku, myślałem o takim kupując swojego bandziora, ale akurat nie było nic ciekawego (same ostatnie szczeniaki z miotów pozostawały, a z tymi czasem jest ryzyk-fizyk). Są silne, zwinne i szybkie, no i właśnie potrafią zaatakować bezgłośnie, jeśli jest taka potrzeba. Ale mimo to nie są to bezmyślni mordercy (choć morderce można zrobić z prawie kazdego psa, który ma choć lekkie ku temu predyspozycje), tylko mądre , rodzinne psiaki.
Mój "Canar" na ten przykład mimo krótkiej sierści - dzięki dobrze doposażonemu kojcowi nie ma żadnych problemów z temperaturami, jakie teraz w Polsce panują, a owczarki środaz. i kaukazy to już w ogóle "bimbają" sobie na takie mrozy
Gończy Polski - nieczęsto spotykana rasa, jak lubisz polowania to świetnie nadaje się na dzika , znajomemu świetnie aportuje (choć nie do tego go wyhodowali), a generalnie można go wychować na świetnego psa domowego (kominek, pies przy nogach, te sprawy... ), miałem przez kilka dni na przechowanie suczkę tej rasy i była świetna. Rasa użytkowa, ale coraz rzadziej do tego używana....
Wiecie, zależy co kto lubi, jak widać w tym topiku niektórzy są fanami dużych, lub uznawanych za groźne psów (choć one nie zawsze takie są), ale najważniejsze, żeby pies był przewidywalny, dopasowany do charakteru właściciela i był jego przyjacielem. A czy to Dog z rodowodem za 3 tysiące, czy nieduży kundel ze schroniska to już ma mniejsze znaczenie.
Pozdro dla psiarzy.
Marek E30 - 2006-01-24, 00:12
Cześć,
Widzę że tu dużo znawców tego tematu, więc może przy okazji zapytam o radę. Ostatnio zastanawiam się nad kupnem Labradora, jakie są za, przeciw, alternatywy? Z góry zaznaczam, że nie chcę żadnego mordercy w domu!
Pozdrawiam
Łukasz - 2006-01-24, 12:41
jesli nie chcesz mordercy to dobry wybór, mądry i mocno do całej rodziny przywiązany psiak. Lubi duzo ruchu, aporty, wodę. Tak jak w przypadku innych troche większych psiaków trzeba dbać bardzo o odżywianie przez pierwsze 2 lata (potem także, ale już większa tolerancja) , a to kosztuje i to niemało. Kup ze sprawdzonego źródła jeśli chcesz rasowego psa.
Melis - 2006-01-24, 14:13
A ja degustuje w owczarkach niemieckich (miałem już trzy; aktualnie mam jednego)... bo lubię tresować pieski, pracować z nimi i je przemęczać (w dobrym słowa znaczeniu)
W grudniu przygarnąłem 9-io tygodniowego mieszańca kaukaz vs bernardyn i naprawdę bardzo ładny, mądry piesiu z niego rośnie, jest trochę bardziej krnąbrny od owczarków, ale zawsze idzie się "dogadać" do pilnowania posesji będzie jak znalazł, jego instynkt obronny uwidacznia się jak na razie głównie wokół jego miski i nietolerancji kotów...
Nie długo porobię foty.
POZDRO
BOSS - 2006-01-24, 15:09
Z krzyzówki kaukaza i bernardyna powstaje takie rasa jak moskiewski stróżujacy, ktroa takze jest na liscie raz uznawanych za agresywne. Moskiewski jest cholernie wielkim psiakiem, wiec nawet jakby byl przyjazny do obcych to i tak swoją wielkoscia przeraza . Jednak jest nieufny obcym ludziom, dominant i swietnie sie sprawdza jako stroz-obronca .
Melis - 2006-01-24, 15:53
Wiem Widziałem już dorosłych potomków tej pary od której pochodzi Baca (tak się wabi ) i naprawde ładnie, oryginalnie wyglądaja. Baca ma dopiero nie całe 5 miesiecy a jest już taki wysoki jak mój owczarynek...
Łukasz - 2006-01-25, 11:55
Moskiewski stróżójący to rasa o bardzo nierównym charakterze, znaczy to, że co osobnik, to może być inaczej, ale jak trafiłes na dobry egzemplarz to gratulacje. generalnie nie jestem zwolennikiem psów typu kaukaz (choć miałem), bo nie są tak przywiązane do człowieka...
pudzian - 2006-02-24, 23:38
a to moj tygryssss
pozdro
|
|