| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problem ze sprzeglem
Bruner - 2006-01-20, 07:43 Temat postu: problem ze sprzeglem Moze to troche dziwne pytanie, ale czy sprzeglo moze zamarznac? Dzis z rana przywalil mroz -20 stopni, berta odpalila bez problemu ale sprzelo wpadlo mi w podloge i tak zostalo. Normalnie bierze mi bardzo wysoko, ok 2/3 od podlogi, moge bez problemu zmieniac biegi przy wcisinieciu do polowy, a dzis pedal w podlodze i nic. Odpalilem z wrzuconym biegiem i pojechalem, myslalem ze jak sie rozgrzeje to mu przejdzie, ale po przejechaniu 10 km na dwojce jedyna poprawa jest taka ze pedal odskakuje od podlogi na kilka cm, tak ze moge go odciagnac noga, ale itak nie da sie rozlaczyc sprzegla. Pare dni temu przy duzym mrozie mialem podobna sytuacje, sprzeglo opadlo ale nie az tak i przy samej podlodze rozlaczalo, po 2-3 minutach wszystko wrocilo do normy. Cos przymarzlo, czy wysral sie silownik? Z tego co wiem to jak padnie silownik, to leje sie plyn, nic takiego nie zauwazylem.
Pawel-e30 - 2006-01-20, 09:39
ubywa ci płyn w zbiorniczku od hamulcy?
Bruner - 2006-01-20, 10:30
Wczesniej nic mi nie ubywalo, a dzis po ciemku nie widzialem ile jest plynu, sprawdze po robocie i dam znac.
Przemass - 2006-01-20, 10:39
a może wysprzęglik się juz kończy, ale ona raczej pada odrazu hmmm,
sprawdź stan płynu i poźniej zobacz może to faktycznie wysprzęglik, zkup reperaturkę i 30 min pracy i będzie ok. Tylko jak dobrze pamietam to jest kilka firm prod. wyśprzęgliki i do odp. musisz zakupić zestaw regeneracyjny.
Bruner - 2006-01-20, 14:55
Poziom plynu ponizej minimum, pod samochodem plama
Daniel - 2006-01-20, 16:45
To samo miałem dosłownie ze dwa tygodnie temu. Wymieniłem na początku uszczelki od pompy sprzęgła i trochę pomogło. Tzn kilka dni było ok a potem to samo. Okazało się, że płyn uciekał od strony skrzyni i do wymiany była cała pompa.Wymieniłem na używaną z innej bety i jak reką odjął. A prze kilka dni dolewałem płynu hamulcowego i tak jezdziłem.
Po dolaniu płynu należy "pompować" pedałem ile się da i pedał się podniesie do stanu normalnego.
HAMANN E30 - 2006-01-20, 18:31 Temat postu: Re: problem ze sprzeglem
| Bruner napisa³/a: | | Moze to troche dziwne pytanie, ale czy sprzeglo moze zamarznac? Dzis z rana przywalil mroz -20 stopni, berta odpalila bez problemu ale sprzelo wpadlo mi w podloge i tak zostalo. Normalnie bierze mi bardzo wysoko, ok 2/3 od podlogi, moge bez problemu zmieniac biegi przy wcisinieciu do polowy, a dzis pedal w podlodze i nic. Odpalilem z wrzuconym biegiem i pojechalem, myslalem ze jak sie rozgrzeje to mu przejdzie, ale po przejechaniu 10 km na dwojce jedyna poprawa jest taka ze pedal odskakuje od podlogi na kilka cm, tak ze moge go odciagnac noga, ale itak nie da sie rozlaczyc sprzegla. Pare dni temu przy duzym mrozie mialem podobna sytuacje, sprzeglo opadlo ale nie az tak i przy samej podlodze rozlaczalo, po 2-3 minutach wszystko wrocilo do normy. Cos przymarzlo, czy wysral sie silownik? Z tego co wiem to jak padnie silownik, to leje sie plyn, nic takiego nie zauwazylem. |
jest to mozliwe bo braszko miał podobny problem dzisiaj i tez mu wpadło sprzęgło
Enzo - 2006-01-21, 11:19
Mi wczoraj tez wpadlo spzreglo, a plyn dolewalem jakis tydzien temu i wczoraj znowu
adrian e30 - 2006-01-21, 12:41
silownik sprzegla w podrobce kosztujekolo 40 zł, nie warto bawic sie wjakies zestawy naprawcze. zalozylem cos taiego juz roktemu i narazie nic sie nie dzieje.
Bruner - 2006-01-21, 16:43
Z Metaldawem zaatakowalismy dzis silownik, okazalo sie ze gumka jest peknieta i przepuszcza plyn. Wyglada na to ze plyn zszedl do 0, a ze mroz byl konkretny to wszystko przymarzlo, samo zalanie nowym plynem i pompowanie nic nie dalo. Po rozgrzaniu farelka, wyciagnieciu i rozruszaniu sprzeglo mam jak nowe Tylko jedna rzecz mnie zastanawia, cala skrzynia od dolu mokra od plynu, w gumie dziura ok 1mm, a po zlozeniu z powrotem i dlugim pompowaniu nawet kropelka nie poleciala
Aha, taka mala uwaga, moze sie komus przyda:
Dostep do gornej sruby mocujacej silownik jest paskudny, bez grzechotki z przedluzka ok 35-40 cm i przegubem nie ma co podchodzic, szkoda nerwow i czasu.
metaldaw - 2006-01-21, 18:16
Da sie to odkręciś tak jak napisał Marian - kombinowane przedłużki z łączeniam przegubowym, ale jeśli chodzi o sam siłownik to jak się go rozbiera?? i czy to normalne że umieszczomy tam odpowietrznik nie działa - kombinowaliśmy na wiele sposobów i nawet po odkręceniu odpowietrznika nie popłyneła kropelka...
a oto foty tego ustrojstwa :
IPLO - 2006-01-21, 19:03 Temat postu: rrrr witam co do tej sruby u göry
ja u siebie musialem nasdke obszlifowac i zkrzyniez zlap opuscic. a co do zprzegla CO WIDAC PRZEZ DZIURE OD ROZRUSZNIKA
BO CHBA TYLKO SLONCE A NIE ZPRZEGLO
pozdro
[ Dodano: Sob Sty 21, 2006 7:28 pm ]
A CO DO SILOWNIKA:
zprawa prosta potrzebyn jest zestaw naprawczy do silowniak zprzegla do bmw(kiedys zalozylem od fiata bo nibylo w sklepach takich zeczy jeszcze)
step 1
na zdieciach jest silownik zerwac zapezpieczenie oslony gömowej(metalowe sloneczko)i zdiac gumke
step 2
pokazal sie nam teraz pierscien zabezpieczajacy taki z dwoma dzurkami potrzebne szczybce z dzurkami do jego zdzecia
step 3
przy zdejmowaniu piersciernia treba uwazac zeby wszystko nie wstrzelio w powietrze bo tam jest zprezyna w srodku
step 4
po wyjeciu calego naboja zmienic uszczelniacze na nowe przy okazj zprezyne(powinna byc w zestawie naprawczym)
step 5
przesmarowac uszczelnjacze troche plynem hamulcowym (zeby ulatwilo to jego lebsze wjescie)
step 6
umocowac cylinder w imadle i wlozyc naböj zalozyc zawleczke zalozyc uszcelke oslonnä zabezbieczyc pierscieniem (sloneczko)
step 7
zamontowac silownik odpowietrzyc zprzeglo
step 8
odpalic auto poczekac zeby sie rozgrzal slnik i MOOZNA PALIC GUME
step 9
ENDE DAS THEMA
PS SORKI ZA BYKI
Wojtek3344 - 2006-01-22, 17:35
Witam
A czy wystarczy odkrecic tylko te dwie sróbki co mocuja wysprzeglik bo umnie tez zrazna pedał wpada jak popapuje to jest git a co do płynu to ucieka i jaki jest zamiennik tego wysprzeglika mam 1.8 m40 87-88 rok szeroka lampa pozdrawiam
Bruner - 2006-01-22, 18:17
Nie wiem czy w M40 jest tak samo, w M20 wysprzeglik jest przymocowany 2 srubami. Odkrecasz sruby, wyciagasz silownik, potem odkrecasz przewod i to wszystko.
Tylko zapamietaj w jakiej pozycji mniejwiecej byl sztywny fragment przewodu, zeby potem nie kombinowac i nie wyciagac kilka razy bo sie nasadka nie miesi albo chaczy o skrzynie.
Wojtek3344 - 2006-01-23, 12:50
tzn na jaki sztywny fragment czego??
metaldaw - 2006-01-23, 15:05
| Wojtek3344 napisa³/a: | | tzn na jaki sztywny fragment czego?? |
przrewodu z płynem
pudzian - 2006-01-30, 09:26
noi umnie chyba tez padl plynu ubywa pozdr
cypis0 - 2006-01-30, 10:53
witam jak ktos cce leza u mnie w domu 2 z e30 moge komus odsprzedac sprawne wymontowane z auto ktore poszlo na czesci:)) reszta info na priv sory za ot PP
pudzian - 2006-01-30, 11:37
czy ten wysprzeglik poasuje od kazdej e30 cz mus byc do danej pojemnosci pozdr
cypis0 - 2006-01-30, 16:31
z tego co mi wiadomo to beta dawla wszystkie takie same nie kombinowali zbytnio do 30 e28 e34 niezaleznie od pojemnosci jak sie myle niech mnie porawi ktos ale kilka ich wyciagalem i byly wszystkie takie same
KML - 2008-04-21, 22:30
Odświeżę trohę trupa bo mam również problem ze sprzęgłem, w grudniu padło mi sprzgło, pedał w podłodze i plama pod samochodem.
Winą był oczywiście wysprzęglnik, podczas wymiany zauważyłem że ta łapa w skrzyni na którą napiera wysprzęglnik jest jakaś taka luźna, tak zmontowałem i jeźiłem aż do dziś.
Mineło zaledwie 5 miesięcy i znowu nie mam sprzęgła, co jest przyczyną, nowy wysprzęglnik dał ciała czy coś nie tak z tą łapą?
Podczas pierwszej próby założenia wysprzęglnika nie chciał on mi wejść na swoje miejsce, a puźniej ta łapa jakoś się rozluzowała i wszedł łatwo.
|
|