BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Opony ->> co polecamy na zimę do naszych śmigiełek

Pio - 2006-01-10, 16:06
Temat postu: Opony ->> co polecamy na zimę do naszych śmigiełek
Witam

Mam taką propozycję. Już minął kawałek zimy i moglibyśmy się podzielić swoimi doświadczeniami na temat używanych opon. Marka, typ, ile sezonów przejechała i oczywiście jak sobie radzi. :)

no to może zacznę

w listopadzie kupiłem na tył Firestone Winterhawk - nowe

Świetne gumy. Ciche, dobrze ciągną na śniegu, radzą sobie nawet na lodzie. Na mokrym trzymają się doskonale - trudno przez przypadek zerwać przyczepność nawet przy ostrym starcie. Wszystkie przednionapędowe mielą kołami, a ja idę jak na suchym w lecie (prawie) :wink: . Całkiem dobrze radzą sobie nawet przy głębokim i ciężkim śniegu (a mam R6 pod maską) Bez specjalnych prolblemów wykopałem się tam, gdzie spore kłopoty miała Skoda felicia na BF Goodrich (5mm bieżnika). Ale ruszyć z oblodzonego podjazdu o nachyleniu ok 15st. mi się nie udało. Z lekkim rozpędem bez problemu.

metaldaw - 2006-01-10, 16:56

Ja natoniast jestem zadowolony z Sava Eskimo S3 sprawiają sie naprawdę super na dodatek są tanie... Swietnie radzą sobie na sniegu i lodzie, generalnie jak do tej pory najfajnijesze zimówki na jakich śmigałem.
cinek_sw - 2006-01-10, 17:29

ja natomiast nie moge podzielić sie za bardzo doświadczeniem (nie udało mi sie długo pojeździć) ale miałem miszelinki (nie pamiętam modelu) sprawowały sie oki
Adi - 2006-01-10, 22:47

Ja śmigam na GoodYear Ultra Grip 6 i jestem z nich bardzo zadowolony. Dobrze radzą sobie na mokrej nawierzchni i w śniegu. Wjechałem na nich wszędzie gdzie chciałem a biorąc pod uwagę to co działo się na śląsku w okolicach sylwestra to naprawde dobre oponki.
MarcinPioneer - 2006-01-11, 13:35

A ja mam na tyle PIRELLI WINET SNOW SPORT i są do niczego,Polonezem lepiej podjezdzam pod malą górkę jak wjezdzam do siebie na podwórko.A moją 525 nie bardzo mi sie udaje na tych oponach.Opony kupilem za grosze używane ,ale bieżnik mają dobry.Na nastepną zimę mam zamiar zaopatrzyć sie w GOOD YEAR ULTRA GRIP 7 podobno najlepsza opona zimowa w testach ADAC
puz - 2006-01-11, 20:52

A ja pomykam na nowych Dunlop SP Winter Sport M3 pierwsza klasa trzyma sie pieknie na mokrym, sniegu, itd. a jak pomysle o cenie to mi nawet odechciewa sie palnikowania :twisted: w zeszlym roku zakladalem uzywki za smieszne pieniadze no i w grudniu nastepne musialem kupowac a teraz pomysle o cenie i jakos na boki nie mam ochoty:D
grucha - 2006-01-14, 22:04

Cytat:
A ja pomykam na nowych Dunlop SP Winter Sport M3

Potwierdzam. Właśnie kupiłem używane ale jest jeszcze 6mm bieżnika. Bardzo dobra oponka. Świetnie się trzyma.

Pozdro[/quote]

LUKAS - 2006-01-14, 22:26

A ja jeżdżę na Fulda KRISTALL ROTEGO. Sprawują się bardzo dobrze, biorąc pod uwagę dużą szerokość jak na zimówki (205) naprawde bardzo dobrze trzymają na śniegu i mokrym asfalcie, jak i suchym. Jestem z nich bardzo zadowolony.

Mój ojczulek kupił sobie na tą zime Goodyear ULTRA GRIP 7.
Ja mało jeździłem jego autem, ale mówi że sprawują się bardzo dobrze, na każdej na wierzchni.

Z tańszych opon, mogę polecić Stomil Olsztyn Kormoran.
Jeżdże na nich autem "roboczym". Bierznika jest mało a mimo to nie sposób się tym zakopać :shock:

Jak bym kupował nowe opony, to niewiem co bym wybrał ... :lol:

duchPW - 2006-01-17, 00:25

ja polecam nowe opony - zwłaszcza jeśli chodzi o zimówki, a co do producenta, to zależy od tego na co kogo stać

ja kupiłem fuldy (a więc średnia półka) i jestem zadowolony, bo trzymają sie bardzo dobrze - zarówno na asfalcie jak i na śliskich nawierzchniach (nawet na zmrożonym śniegu) ... natomiast to wszystko zalezy jeszcze od prędkości z jaką się jedzie :wink:

... dlatego jak trzeba, to boka się też wyłapie :mrgreen:

Jacek E30 - 2006-01-17, 16:17

Ja jeżdze od ponad 4 lat na Kormoran SNOW PRO i naprawde jest oki a troche sie na nich najezdziłem np byłem w Austrii, w Czechach na nartach :lol: aha rozmiar 185/70R14.
chester - 2006-01-22, 15:28

Ja kupiłem do swojej opony bieznikowane - troche sceptycznie do tego podszedłem ale nie żaluję. Bardzo dobrze radzą sobie na śniegu kopnym jak i zmrożonym. Bieznik to oczywiście jakaś podróbka w kształcie plastra miodu ale powiem Wam że za 110 zł za sztukę radzą sobie bardzo ale to bardzo dobrze. I jak jesczze kiedykolwiek będe kupował zimówki to tylko bieznikowane. Aczkolwiek na lato nie polecam bieżnikowanych - zbyt miękka guma i fatalne trzymanie się drogi.

Gwarancja na opony na 2 lata, z wyważeniem tez nie było problemu. Po największych śniegach tej zimy spokojni esobie poradziły na Przełęczy Salmopolskiej w naszych górach, więc jak miałbym je oceniać w skali 10 pkt. to dostają 8 pkt. a dl amnie to bardzo dużo.
Pozdrawiam
Chester

Bruner - 2006-01-22, 20:43

Ja tez mam bieznikowane i wiem ze ostatni raz kupilem takie gowno. Z wywazeniem zadnych problemow, z trwaloscia rowniez (jezdze na nich druga zime i nie bardzo widze zeby sie zdzieraly). Na suchym asfalcie jest bardzo slabo, szybko piszcza, hamowanie duzo gorsze niz na letnich, ale rozmiar rowerowy wiec moze przez to (175/70R14). Na mokrym moze byc, w kopnym sniegu rowniez. Ale na ubitym sniegu, albo jesli pod spodem jest warstwa lodu, to kaplica. Problemy z ruszeniem pod gorke nawet na swiezym sniegu. Wiecej nie kupie bieznikowanych i kazdemu bede odradzal, dalem sie namowic znajomemu i zaluje. Jesli nie bede mial kasy na nowe, to napewno zamiast bieznikowanych wybiore markowe uzywki. A to badziewie bedzie trzeba zutylizowac zeby byl pretekst do kupienia czegos porzadnego na nastepny sezon :wink:
chester - 2006-01-23, 07:37

No wiesz - na lodzie to święty Boże nie pomoże. Bynajmnije ja jestem zadowolony i też mam 175 - czyli jak jak to nazywam łyżwy. Ale jak pokonałem góry a przednionapędówki na zimówkach nie umiały sobie poradzić to uważam je za całkiem niezłe - ale masz racje Bruner - na suchym asfalcie to straszna kicha.
Marcin - 2006-01-23, 09:22

W mojej mamy aucie tez sa nalewki (produkowane w Mielcu - TARGUM). Od 1 do 5 oceniam je:

suchy asfalt: 3
mokry asfalt: 4
snieg kopny: 4
snieg ujezdzony, bloto posniegowe: 4
lód: na lodzie to nic nie pomoze ale w stosunku do innych : 3

Generalnie w stosunku do ceny to jakosc bardzo dobra. Maja gwarancje i homologacje, sa do 160 km/h. Gdy sie zuzyja to tez kupimy takie same.

Widze po wypowiedziach z roznych for, ze sa nalewki i nalewki. Moze te, ktore mama kupila sa lepszej jakosci od innych.

Piotr_1 - 2006-01-23, 22:09

Czy ujeżdżał ktoś markgumy zimowe? Jak sprawuja się latem??? Błagam, odpowiadajcie szybko bo potrzebuję coś na gwałt!
chester - 2006-01-23, 22:22

no własnie ja mam MARGUMY ale zimowe. Letnie z tego co wiem to te wszytskie mieszanki sa za miękkie i starsznie się ślizgają na rozgrzanym asfalcie. Kiedys takie ujeżdżałem letnie z bieznikiem Michelin Pilot Sport ale oprócz bieznika to nic specjalnego - na mokrym za to były gut i wtedy ne mogłem im nic zarzucić ale suchy i jesczez ciepły asfalt to boczki pewne.
Grzesio - 2006-01-31, 14:38

ja miałem ostatnio komplet Dunlop M2, fakt że 175/70R14 ale jeździły super po śniegu nawet przy 4mm bierznika.
Teraz zmieniłem stalówki 14" na alumy 15" i opony na używane 195/55R15 z przodu Bridgeston Bilzzak a z tyłu Fulda Rotego ok 6mm i jest znacznie gorzej na głębokim śniegu- zakopują się, na lodzie bardziej chodzą bokiem, ale na suchym jest lepiej. Winą najprawdopodobniej jest większa szerokość opon, coś za coś :?

miroll - 2006-02-18, 07:27

Adi napisa³/a:
Ja śmigam na GoodYear Ultra Grip 6 i jestem z nich bardzo zadowolony. Dobrze radzą sobie na mokrej nawierzchni i w śniegu. Wjechałem na nich wszędzie gdzie chciałem a biorąc pod uwagę to co działo się na śląsku w okolicach sylwestra to naprawde dobre oponki.

Potwierdzam - GY Ultra Grip na tyle bdb sobie radza z moim autem. Na przodzie mam Fulda Krisalp .Tez jakos jezdzi ale mam wrazenie ze czasem w zakrecie to przod lubi czasem uciec a tyl sie trzyma.

vero - 2006-02-24, 15:55

Toyo SnowProx S940 175/70/14, dają radę na śniegu, na mokrym i suchym. Już chyba nie sprzedają tego modelu, ale myślę że wersje rozwojowe mogą być tylko lepsze.
webretti - 2006-02-24, 16:23

Moja Beti stoi na letnich oponkach :mrgreen: , tak stoi w garażu bo zimą nie jeździ, a jak jeździ to tylko jak jest temp. powyżej 0st.C gdy nie ma śniegu, lodu, i jest suchy asfalt tylko w takich warunkach wyprowadzam ją na spacerek zimowy, wiadomo stojące niejeżdżone auto marnieje i nie ma smarowania :twisted: :lol: :lol: a kto smaruje ten jedzie :lol:
1bizkit - 2006-03-25, 14:04

Toyo Snowprox 205 60 15
super zimowki ;)

chester - 2006-03-26, 08:46

Zimówki już zaczynaja odchodzic w kąt (na szczęście). Własnie kupiłem Good Year Ventura na lato. Yeeeeaaaaach
;)

giogio - 2006-03-26, 13:33

Jak chodzi o zimowki to ten temat byloby dobrze poruszyc w pazdzierniku bo jak narazie to letnie beda w modzie :) . Natomiast jak chodzi o zimowki to polecam PointS, cena niskiej pulki a jakosc sredniej a dokladniej to continentala. pozdrawiam