BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jaki olej do dyfra......

Wojtek3344 - 2005-12-31, 10:01
Temat postu: Jaki olej do dyfra......
Witam
Jaki olej wlac do dyfra (1.8 m40 przełozenie 4.1) i ile wlac?
jaki do skrzyni biegów i ile wlac?
i prosze o podanie mniejwiecej cen tych oleji
W dyfrze mam jakis czujnik wychodza jakies i gdzies wchodza w wiaske ale nie wioem do czego on jest?
i jak wygladaja kostki do podłaczenia halogenów ( z przodu) bo z tego co wiem to kable sa wyprowadzone ale jesli sie myle poprawcie mnie.
i przy okazji jaki bezpiecznik.
pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi

LUKAS - 2005-12-31, 10:26

1) Do dyfra:
Castrol SAF-XO - 30zł za 1 litr. Do Ciebie wchodzi około 1,2 litra.
2) Do skrzyni:
SMX - około 30zł za 0,5 litra. Nie pamętam ile wchodzi do skrzyni pod M40. Musisz sprawdzić w książce. Jak jej nie masz to daj znać.
3) Czujnik w dyfrze jest czujnikiem prędkości, a kabelki "biegną" do kompa.
4) Z halogenami to niech ktoÅ› inny siÄ™ wykarze ;)

puz - 2005-12-31, 11:04

hmmmmm wtyczki czy gniazda jak kto woli wyglądają podobnie jak przy reflektorach u mnie są koloru niebieskiego, jak śnieg stopnieje zrobie fotki jesli chcesz :D a sypie cały czas. Co do oleju z uporem maniaka bede reklamował produkty firmy valvoline podobne parametry ceny konkurencyjne jakość według zaprzyjaznionego mechanika bez porównania!!! ja pomykam tylko na produktach tej marki i jestem bardzo zadowolony!!!
silnik-MaxLife Motor Oil 10W-40 (półsyntetyczny)
układ chłodzenia-MaxLife Coolant AF
skrzynia-DuraBlend Gear Oil GL-4 75W-90
dyfer- to samo co skrzynia ale wiem, że do szpery też coś mają
wspomaganie-MaxLife ATF
hamulce-Brake & Clutch Fluid DOT 3/4
tu mozna znalezć wszystko
http://www.valvoline.pl/index_jaki_olej.html

kubus - 2005-12-31, 11:45

kostki do halogenów powinny byc koloru żółtego i powinny byc wyprowadzone.
LUKAS - 2005-12-31, 11:54

A ja z uporem maniaka bede reklamowal produkty Castrola :D
Jeżdżę na Catrsolu, motor, skrzynia, dyfer, hamulce i jestem zadowolony.
Po za tym jeśli BMW leje do aut castrola i tylko jego stosuje w sporcie, to chyba coś znaczy nie ;)

puz - 2005-12-31, 12:03

to fakt, ja się przekonałem z resztą valvoline w sporcie też jest widoczny :D no i cena
duchX - 2005-12-31, 12:38

Popieram Lukas'a tylko Castrol !! !! a w szczegolnosci 10W60
BOGGY E36 - 2005-12-31, 12:57

a co powiecie na valvolina 0w50,ja obstaje przy produktach tego koncernu ale ile osób tyle zdań a jak ktoś ma coś sprawdzonego to niech przy tym zostanie,wcześniej własciciel zalał castrola gtx magnatec i o mało bym silnika nie zatarł (mógł to nie być taki jak mówił) ale jak go zlewałem to miał kolor mineralnego i auto brało olej,zalałem 0w50 valvolina(ponoć nie jest rozlewany w polsce) niby żadszy(poprzedni 5w40) a nie wzioł mi ani grama(wymieniałem w lutym).
pozdrawiam!

puz - 2005-12-31, 14:37

BOGGY E36 napisa³/a:
(ponoć nie jest rozlewany w polsce)
to prawda produkty valvoline nie są rozlewane w polsce!!! na nasze szczeście z reszta sami wiecie jak jest z markowymi produktami robionymi w polsce :D choćby Brembo itd. można mnożyć przykłady co do castrola kolega zalał VR6 passata połsyntetykiem i ma do wymiany samoregulatory i silnik zaczal pracowac jak traktor. Nie mam zamiaru nikogo przekownywać i nakłaniać do stosowania. Ja jestem bardzo zadowolony od momentu stosowania tego oleju, silnik pracuje pieknie.
cy5 - 2005-12-31, 17:56

Myślę że wszystkie oleje z górnej półki są dobre, gorzej z pochodzeniem oleju można się naciąć.
:lol:

RoboCop - 2005-12-31, 22:18

nie zamierzam nikogo przekonywać do tej czy innej marki olejów,
bo jest to temat rzeka...
ale...
VALWOLINE to amerykańska marka dostosowana do tamtych silników
i specyfiki tamtej jazdy, a różni się ona znacznie od europejskiej
tzn. duże wolnoobrootowe, niwysilone silniki, jazda na długich trasach,
duże ograniczenia prędkości...
jak ktoś potrzebuje EXTREMUM w olejach to radziłbym zwrócić uwagę na firmę MOTUL niezbyt znaną u nas, mocno zaangażowaną w sport auto i moto - posiadają bardzo dużż palete produktów... napewno nie ma podróbek - wiesz za co płacisz...
pzdr

Marcin - 2006-01-01, 12:34

LUKAS napisa³/a:
A ja z uporem maniaka bede reklamowal produkty Castrola :D
Jeżdżę na Catrsolu, motor, skrzynia, dyfer, hamulce i jestem zadowolony.
Po za tym jeśli BMW leje do aut castrola i tylko jego stosuje w sporcie, to chyba coś znaczy nie ;)

Problem Lukas w tym, ze produkty Castrola sa w Polsce nagminnie podrabiane. Kup olej Castrol w Niemczech i przejedz nim 10K km i prawdopodobnie zobaczysz roznice, wylewajac stary olej. Mam nadzieje, ze akurat tobie trafil sie oryginal ale problem podrobek Castrola jest dosc powrzechny:(((

lagadula - 2006-01-01, 14:28

Z doświadczenia - polecam tylko Valvoline. Handlowałem tym olejem , wiem skad pochodzi i jakiej jest jakosci(sam jeżdze). Póki co nie jest rozlewany w Polsce tylko przyjeżdża z Holandii. Druga propozycja to MOTUL. Znam osobiscie szefa Motul'a na Polske a do tego używamy go w n-groupowym Subaru Imprezie spec - c. Zresztą nie tylko nasz zespół. Własciwie to całe MP jezdzi tylko na Motulu. Drogi ale najlepszy.
Yatzek - 2006-01-01, 15:30

temat rzeka :) mobil1 syntetyk :) castrola mi zawsze palilo, do mostow skrzyń i przekladni micro oil byly quaker !! ! sprawdzone w extremie
RoboCop - 2006-01-01, 15:36

lagadula napisa³/a:
Druga propozycja to MOTUL. Znam osobiscie szefa Motul'a na Polskę.Własciwie to całe MP jezdzi tylko na Motulu. Drogi ale najlepszy.

dlaczego mnie to nie dziwi :lol:
z ciekawostek o Motulu dodam, że produkują oleje do aut zabytkowych z podziałem na te produkowane przed rokiem 50-tym i po...
i szeroka paleta produktów do aut, motocykli wyczynowych...

Marcin - 2006-01-01, 17:05

Ja tez sie przekonaelm do Motula. Po generalce silnika zalewam Motulem.
RoboCop - 2006-01-01, 20:12

Mcinek, ale jakim Motulem i ile płacisz?
Rok temu dało się w Sikora Auto Centrum (BMW,Honda-motocykle i samochody),
kupować Motul z beczki o wiele taniej niż Mobila...

BOGGY E36 - 2006-01-01, 20:43

LUDZIE NIE KUPUJCIE OLEJU Z BECZKI !! ! chyba że na 156% wiecie jaki tam jest,
warsztaty zarabiajÄ… na wszystkim!

RoboCop - 2006-01-01, 20:47

BOGGY E36 napisa³/a:
LUDZIE NIE KUPUJCIE OLEJU Z BECZKI !! ! chyba że na 156% wiecie jaki tam jest,
warsztaty zarabiajÄ… na wszystkim!

też jestem jak najbardziej za tym, ale ja piszę o SIKORA AUTO CENTRUM ASO BMW - pozatym współpracujemy z nimi, nie wiem czemu mieliby mnie walić po rogach :lol:

BOGGY E36 - 2006-01-01, 21:21

A TO CO INNEGO zwracam honor,pisałem bo mam złe doświadczenia z olejem z beczki i warsztatami które go polecają
pozdro Robo... :roll:

madcar - 2006-01-20, 11:18

odswierze temacik...od razu zaznaczam ze szukalem "szukaj..."...ale to co znalazlem ...to raz piszecie tak..potem ktos zupelnie odwrotnie...i sie w koncu pogubilem...

jaki olej...do mostu...a jaki do skrzyni...(most bez szpery 3,45 w malej glowce) (skrzynia do silnika m20) a sam motor m20b23

jakie oleje??syntetyczne??mineralne??
juz nie rozchodzi sie o firme...

nie mam pojecia co mam zalane w dyfrze...ani w skrzyni...
w silniku mam njgorsza opcje 15W40 lotosa...silnik bierze ok 0,6litra/1000km...albo inaczej bral jak jezdzilem na gazie...od ok 2,5 tys km jezdze na benzynie...i komp nie chce bym dolewal oleju :roll:
czy myslicie ze zmiana na firmowy mineral...albo polsyntetyk nie zaszkodzi silniczkowi?

puz - 2006-01-20, 22:25

przeczytaj moj post wyzej i skorzystaj z linku, tam masz dokladnie napisane co do czego, polecam minerala Max live do silnika zalalem trupa opla mojej matki i pieknie chodzi to swietny olej a lotos to porazka
madcar - 2006-01-20, 23:00

no wlasnie jest maly problem...bo wg tego linku...MAXLIFE...jest tylko jako syntetyk...albo polsyntetyk...i czy moge zalac silnik polsyntetykiem MAXLIFE ?? czy raczej wlac wtedy zwykly mineral 15W40?

a co do dyfra i skrzyni??
syntetyki czy mineralne??
:roll:

adrian e30 - 2006-01-21, 12:46

zdaje sie ze mineral max life jest.
madcar - 2006-01-21, 13:21

adrian e30 napisa³/a:
zdaje sie ze mineral max life jest.

no wlasnie wg tego linku
to jest tylko syntetyk i polsyntetyk
a teoretycznie jest to strona firmowa :cry: